Suomen juhlavuoden kunniaksi päätimme tehdä itsenäisyyspäiväkynttilät itse. Perinteisestä itsenäisyyspäiväkynttilästä toteutuksemme eroaa siinä, että värikerrokset on valettu tarkoituksella hieman vinoon. Tämä siis edustaa tällaista modernimpaa versiota itsenäisyyspäiväkynttilästä.
Kynttilä on valmistettu soijavahasta, mutta tekeminen onnistuu toki myös muista kynttiläaineksista. Massa tulee kuitenkin olla valkoista. Soijavahan lisäksi itsenäisyyspäiväkynttilään tarvitaan sinistä kynttiläväriä, sydänlankaa ja läpinäkyvä lasipurkki. Mikäli pidät tuoksuista, voi sulatettuun massaan lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä.
Ennen kuin aloitat, sydänlanka kannattaa kiinnittää kynttiläkipon pohjaan tilkalla kuumaliimaa. Sen jälkeen kippo asetellaan niin, että se on hieman kallellaan. Me käytimme alustana morttelia, jossa kippo pysyi tukevasti kallellaan.
Kun alkuvalmistelut on tehty, ryhdytään varsinaiseen kynttiläntekoon. Toteutus tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin tehdään kynttilän sininen osa. Kynttilävahaa sulatetaan vesihauteessa sen verran, että sitä on noin puolikkaan kynttiläkipon verran. Määrä pitää silmämääräisesti arvioida. Mikäli massaa tulee liikaa, voi siitä tehdä esim. pieniä tuikkuja tyhjiin metallikuppeihin.
Kun kynttilämassa on sulanut, ripotellaan joukkoon muutama värikuula ja sekoitetaan hyvin. Halutessa kynttilään voi lisätä myös muutaman tipan eteeristä öljyä tuoksuksi. Lopuksi sula, värjätty kynttilämassa kaadetaan kallellaan olevaan lasikippoon. Huolehdi, ettei sulanut massa tule yli reunan. Jotta sydänlanka pysyisi mahdollisimman suorassa, kannattaa sitä tukea vielä esim. maalarinteipillä. Anna kynttilämassan jähmettyä kunnolla.
Jos teet kynttilän soijavahasta, laita jähmettynyt kynttilä hetkeksi pakastimeen ennen kuin alat tehdä valkoista osuutta (kerromme pian miksi). Sen jälkeen sulata valkoinen kynttilämassa. Anna massan hetki jäähtyä, ei kuitenkaan jähmettyä. Ota kynttilä pakastimesta ja kaada valkoinen kerros sinisen päälle. Soijavahan sulamispiste on noin 50 astetta. Mikäli kynttilää ei pidä pakastimessa ja mikäli valkoisen soijavahan ei anna jäähtyä, vaarana on, että sininen jähmettynyt väri alkaa levitä valkoiseen. Tämä voi tapahtua juuri siksi, että vaha sulaa niin helposti.
Kun olet valanut molemmat kerrokset, anna massan jähmettyä noin vuorokausi.
Tämä kynttilä otetaankin illalla esille itsenäisyyspäivän kunniaksi. Kynttilään käytettyä tekniikkaa voi hyödyntää myös muiden kuin itsenäisyyspäiväkynttilöiden teossa. Vinoon valetut kerrokset tekevät kynttilästä astetta persoonallisemman, jonka vuoksi kynttilä on kaunis antaa myös lahjaksi.
Kynttiläaineksia myy mm. kotimainen Limepop, josta tämänkin kynttilän materiaalit on hankittu. Kynttilävärin ostimme erikseen HobbyPoint-liikkeestä Helsingistä.
Kynttiläaineksia myy mm. kotimainen Limepop, josta tämänkin kynttilän materiaalit on hankittu. Kynttilävärin ostimme erikseen HobbyPoint-liikkeestä Helsingistä.
Tunnelmallista itsenäisyyspäivää!
Kiva toteutus jälleen kerran. Hyvää itsenäisyyspäivää teille!
VastaaPoistaihana kynttilä, kiva idea :) Ihanaa itsenäisyyspäivää teille!
VastaaPoistaOi miten hieno kynttilä! Oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinne teille♥
VastaaPoistaHieno, kyllä Suomi on kynttilänsäkin ansainnut :)
VastaaPoistaHyvää itsenäisyyspäivää.
Voi miten kaunis kynttilä. Jotenkin aloin heti kuvittelemaan, että se tuoksuisi mustikoilta :)
VastaaPoistaHyvää itsenäisyyspäivää teillekin <3
Hieno kynttilä.
VastaaPoistaTunnelmallista Itsenäisyyspäivää!
Kaunis kynttilä, Hyvää Itsenäisyyspäivää!
VastaaPoistaHieno kynttilä. Minäkin tein tuolla menetelmällä jossain vaiheessa kynttilöitä ja laitankin niistä sitten juttua.
VastaaPoistaOi, kiva nähdä, millaisia sinun kynttilöistäsi tuli ja katsoa, mistä aineksista sinä kynttilät teit :)
PoistaKiitos. Oli kaunis ja tunnelmallinen itsenäisyyspäivä. Toivottavasti teilläkin :)
VastaaPoistaIhana kynttilä!
VastaaPoista