Search

Itse tehty pyykkietikka – 2 x pyykkietikan valmistusohje

itse-tehty-pyykkietikka

Muutama vuosi sitten korvasimme huuhteluaineen pyykkietikalla, eikä paluuta vanhaan ole ollut. Pyykkietikan puolesta puhuu moni asia: pyykki tuoksuu entistä raikkaammalta, pesukone pysyy paremmassa kunnossa ja rahaakin säästyy. Itse tehty pyykkietikka on myös loistava ja edullinen lahjaidea. Tänään blogissa tarjolla pyykkietikan valmistusohje x 2.


Etikka on todellinen ihmeaine, joka soveltuu niin kodin siivoukseen kuin pyykinpesuunkin. Ei siis ihme, että pyykkietikka on noussut suureen suosioon ja sitä myydään valmiina sekoitteena myös monissa kaupoissa. Koska kyseessä on trendituote, hintakin on sen mukainen. Edullisempi vaihtoehto on valmistaa pyykkietikka itse.

Etikasta tulee helposti mieleen pistävä tuoksu. Moni saattaakin arastella pyykkietikan käyttämistä pyykinpesussa. Pelko on turha, sillä etikan tuoksu haihtuu vaatteista pyykkien kuivuessa. Itse tehtyyn pyykkietikkaan voi lisätä myös eteeristä öljyä tuoksuksi, jolloin pyykin saa tuoksumaan juuri sellaiselta kuin haluaa. Etikkaa voi käyttää sellaisenaan tai sitten laimentaa sitä vedellä, jolloin etikan tuoksu ei ole niin pistävä.


Itse tehty pyykkietikka  8 syytä kokeilla
1. Pyykkietikka poistaa vaatteista ikäviä ja tunkkaisia hajuja 

2. Pyykkietikka pehmentää tekstiilejä ja kirkastaa niiden värejä

3. Pyykkietikka poistaa vaatteista sähköisyyttä

4. Etikka poistaa pyykistä pesuainejäämiä

5. Pyykkietikan jäljiltä pesukone tuoksuu raikkaalta

6. Pyykkietikka puhdistaa myös konetta

7. Etikka on luonnollinen ja ekologinen aine, eikä siitä kerry kemikaaleja luontoon

8. Pyykkietikka säästää myös kukkaroa

pyykkietikka-teko-ohje

pyykkietikka-käyttöohje

PYYKKIETIKAN VALMISTUS


Pyykkietikan valmistus onnistuu vain muutaman raaka-aineen avulla. Tärkein niistä on etikka. Pyykkietikkaan käytetään tavallista 10% väkiviinaetikkaa. Varmista ennen pyykkietikan valmistusta, että käytössäsi on juurikin väkiviinaetikkaa, ei valkoviinietikkaa tai muita etikoita. Väkiviinaetikka valmistetaan ohrasta käymismenetelmällä.

Jos tykkäät tuoksuista, itse tehty pyykkietikka on mahdollista hajustaa eteerisillä öljyillä tai tuoksuöljyillä. Itse suosimme mahdollisimman luonnollisia tuoksuja, kuten sitruunaruohoa, laventelia, piparminttua, eukalyptusta ja mäntyä. Vaihtoehtoja on saatavilla lukuisia. Eteerisiä öljyjä myy edullisesti esimerkiksi kotimaiset verkkokaupat Limepop ja Nature by Amppu. Tuoksuja voi halutessaan myös sekoittaa. Testaa kuitenkin ennen sekoitteen tekemistä, soveltuvatko valitsemasi tuoksut yhteen. Voit testata esimerkiksi tipauttamalla muutaman tipan molempia eteerisiä öljyjä paperille tai puolillaan vettä olevaan lasiin. Näin löydät keskenään sopivat tuoksut.

Huomioi, että etikka itsessään ei sisällä allergisoivia ainesosia tai kemikaaleja, mutta tuoksuissa on useimmiten allergeeneja. Tuoksun voi aina jättää pois.


 ***

ITSE TEHTY PYYKKIETIKKA – VALMISTUSOHJE 1 (laimennettu versio)


Tämä pyykkietikan valmistusohje on se, mitä itse käytämme. Tässä versiossa etikkaa laimennetaan vedellä. Tuoksusta tulee tällöin vähemmän etikkainen. 


4 dl etikkaa
1 dl vettä
n. 15-20 tippaa eteeristä öljyä
pullo tai jokin muu soveltuva astia pyykkietikalle


Mittaa aineet ja kaada ne suoraan pulloon. Ravista lopuksi pulloa, jotta aineet sekoittuvat keskenään.

Veden ja etikan suhdeluku voi olla myös 3 dl etikkaa ja 2 dl vettä TAI 2,5 dl etikkaa ja 2,5 dl vettä. Kokeile ja testaa eri suhteilla! ***


ITSE TEHTY PYYKKIETIKKA – VALMISTUSOHJE 2 (laimentamaton versio)Tämä pyykkietikan valmistusohje on laimentamaton eli etikkaa ei laimenneta lainkaan vedellä.


5 dl etikkaa
n. 20-25 tippaa eteeristä öljyä
pullo tai jokin muu soveltuva astia pyykkietikalleMittaa aineet ja kaada ne suoraan pulloon. Ravista lopuksi pulloa, jotta aineet sekoittuvat keskenään. 


***


PYYKKIETIKAN KÄYTTÖOHJE


Itse tehty pyykkietikka ei eroa käyttötavaltaan huuhteluaineesta. Käytä siis pyykkietikkaa niin kuin käyttäisit huuhteluainettakin. Ravista pulloa aina ennen käyttöä. Lisää pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon noin 0,250,5 dl (eli 23 ruokalusikallisen verran). Laimentamatonta etikkaa ei tarvitse lisätä yhtä paljon kuin laimennettua.


diy-pyykkietikka

Pyykkietikan valmistus ei ole mitään rakettitiedettä. Testaamalla erilaisia tuoksuyhdistelmiä ja etikan laimennussuhdetta, jokainen löytää itselleen parhaiten soveltuvan sekoitteen.

Lahjana itse tehty pyykkietikka on verraton. Olemme antaneet pyykkietikkaa joululahjaksi, vieneet tuparilahjaksi ja tänä vuonna teimme sitä myös äitienpäivälahjaksi. Kun pyykkietikan valmistaa kauniiseen pulloon, lahja ei juuri muuta tarvitse ympärilleen.

Pyykkietikan tuoksuksi suosittelemme seuraavia eteerisiä öljyjä:

Sitruuna
Appelsiini
Laventeli
Lime
Piparminttu
Mänty
EukalyptusOsta aluksi 13 erilaista eteeristä öljyä ja testaa mikä on oma suosikkisi pyykkietikkaan. Eteerinen öljy on riittoisaa, joten jo muutamalla pullolla pärjäät pitkään. Tarkista Nature by Ampun verkkokaupasta eteerisen öljyn saatavuustilanne.

Löytyykö täältä muita pyykkietikkaan hurahtaneita? Millaisia kokemuksia sinulla on pyykkietikasta? Kuulostaako itse tehty pyykkietikka sellaiselta, että voisit kokeilla sitä huuhteluaineen tilalla?

26 kommenttia

 1. Suosittelen. Ihotautilääkäri kielsi muinoin käyttämästä huuhteluaineita lasten atooppisen ihottuman takia. Nykyään käytän pyykkietikkaa ilman tuoksuöljyjä. Meilläpäin ei ole 10%:ista väkiviinaetikkaa, vain 25%:ista etikkaesanssia, josta laimennan pyykkietikkani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyykkietikka on tosiaan siitä hieno aine, että se soveltuu perinteistä huuhteluainetta paremmin myös atooppisesta ihottumasta kärsiville. Ainakin niin olen ymmärtänyt ja kertomasi tukee tätä tietoa. Mukavaa viikonloppua Katriina :)

   Poista
  2. Pyykkietikkaa olen jo itsekin usean vuoden tehnyt. Tummassa pyykissä käytän koko ajan, koska estää haalistumisen hyvin.
   Aurinkoista toukokuuta!

   Poista
 2. Tätä voisinkin kokeilla. Me lopetimme huuhteluaineiden käytön tyttären ollessa pieni, koska ne aiheuttivat hänelle allergista ihottumaa. Voisin tehdä yhden pullon meille ja toisen tyttärelle sitten lahjaksi. En ole testannut pyykkietikkaa koskaan, joten vähän tästä nyt innostuin.
  Ihanaa viikonloppua teille <3

  VastaaPoista
 3. En ole tehnyt pyykkietikkaa, vaikka martta olenkin. Tätähän täytyy nyt viimeinkin kokeilla!
  Hyvää vappuviikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Hitsi tätä oon monta kertaa miettinyt että haluan kokeilla mutta en ole vielä kokeillut.Tästä nappaankin ohjeen ja kokeilen :) Pyykki tuoksuu tämän jälkeen varmasti ihanalta :) Mukavaa toukokuuta <3

  VastaaPoista
 5. Täällä ja nimen omaan itse tehtynä! Kokeilin reilu vuosi sitten tätä ensimmäisen kerran kun kehuttiin että tekee lakanoista puhtaat. Nooo, hurahdin ja jäin sille tielle suoraan. Itse en laita mitään tuoktuja, koska miehellä on tuoksuista laukeava migreeni. Kyllähän kylppari tuoksuu etikalle sen jälkeen kun pessyt pyykit ja kaikki on märkänä vielä, mutta ei se sen jälkeen kun kaikki on kuivunut niin ei tuoksu enää ollenkaan. Ei tulisi mieleenkään ostaa enää huuhteluainetta.

  VastaaPoista
 6. Soveltuuko etikka myös silloin, kun pyykit kuivaa kuivurissa?

  VastaaPoista
 7. Etikka käy moneen asiaan. Se on mukava että vanhat jutut kiinnostavat nykyään ihmisiä enemmän ja tulee näitä ekologisempia esiin. Teidän blogissa monen monituinen luontaistuote tai ekojuttu on ollut kiinnostavasti kirjoitettu ja varmasti tavoittanut monia. Kiitos jälleen kerran <3

  VastaaPoista
 8. Tämä on parasta huuhteluainetta. Olen tehnyt itsekin laventelituoksuista pyykkietiikkaa ja ihanaa on ollut.

  VastaaPoista
 9. Etikasta on kyllä vaikka mihin.Olen ostanut pyykkietikan valmiina ja on kyllä aika kallista.Tätä pitää tehdä ja kiitos ohjeesta <3
  Aurinkoista viikon alkua!

  VastaaPoista
 10. Itse tehty pyykkietikka on kyllä verratonta ainetta. Halpaa ja parempaa kuin kaupan huuhteluaineet! Vaatteet ja pyyhkeet tuntuvat niin paljon paremmilta etikan kanssa pestynä. Kaupan huuhteluaine jättää pyykit ihan liian pehmoisiksi minun makuuni! :D Teen myös yleispuhdistussuihkeen laimentamalla pyykkietikkaa suihkepulloon. Ehkä n. 3 osaa pyykkietikkaa ja 2 osaa vettä. Puhdistaa pinnat oikein hyvin. :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos ohjeesta <3 Minulla on ollut ostettu pyykkietikkapullo jo viikkokausia odottamassa, mutta kumman syystä en ole sitä vieläkään kokeillut. Pitää kyllä nyt ottaa itseä niskasta kiinni. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 12. Tätä on kokeiltava. Niin selkeät ohjeetkin.

  VastaaPoista
 13. Valmista etikkaa käyttänyt vuosia. Suunnitteilla ollut kokeilla sen tekemistä itse. Nyt on etikka ja tuoksut hankittuna ja testaaminen alkaa. 😊

  VastaaPoista
 14. Oisin vaan kysyny et mistä oot hommannu noi ruskeet pullot? Onko muovia? ��

  VastaaPoista
 15. Olen pessy pelkällä itse tehdyllä pyykki etikalla, todella allerginen olen, en kestä yhtään pesuaineita. M. S

  VastaaPoista
 16. Kiitos tästä ohjeesta! Mistä olet saanut tuollaisia tummia muovipulloja?

  VastaaPoista
 17. Kiitos selkeästä ohjeesta! Nyt on appelsiinin ja limen tuoksut ainakin hommattuina😍Mut minuakin kiinnostaisi ruskeiden pullojen alkuperä?

  VastaaPoista
 18. Testiin menee 👍 Miten kauan vesi etikka seos säilyy?

  VastaaPoista
 19. Sitruspohjaisia eteerisiä öljyjä ei suositella pyykkietikkaan, koska ne haurastatuttavat koneen kumisia tiivisteitä.

  VastaaPoista
 20. On muuten tehokas ja välillä pikku pyykin jotka ei ole likasia huuhtelen vaan tällä hiet pois ,joskus lakanatkin kesä helteellä,kun on niin kuuma et hikoilee vähän.Ei kutita yhtään,niin,kun pesuaineet

  VastaaPoista
 21. Mistä olet ostanut nämä ruskeat muovipullot? :)

  VastaaPoista
 22. Heips! Rakastan pyykkietikkaa ja teidän ohjeilla olen sitä monesti tehnytkin. Mutta mikä neuvoksi, kun uudessa pesukoneessa on sekä pesu- että huuhteluaineelle itseannosteleva säiliö. Serton pyykkietikka purkkia kaupassa lukiessani kauhistuin, kun etikan käyttö juuri tällaiseen itseannosteltavaan lokeroon kiellettiin. Toimiiko samalla tavalla, jos laittaa pesupallossa pyykin päälle? Toinen haaste onkin, pesupallon löytäminen, kun enää niitä ei pesuainepurkkien päällä kaupassa myydä.

  VastaaPoista
 23. Loistava ohje, kiitos!

  VastaaPoista
 24. Olen vuosia jo käyttänyt ja eteeristen öljyjen kanssa. Koneen kumiosissa ei mitään haittoja ole näkynyt.

  VastaaPoista