Search

Itse tehty kriikunalikööri – ohje soveltuu myös kirsikka- ja luumuliköörin valmistukseen

kriikunalikööri-ohje

Pihassamme kasvava kriikunapuu näyttäisi tarjoavan tänäkin vuonna kelpo sadon. Sen hedelmät ovat herkullisia napostella, mutta kriikunoista voi tehdä myös hilloa, mehua tai likööriä. Oma lempparimme on Itse tehty kriikunalikööri, jonka samettisen pehmeä maku on vertaansa vailla. Nappaa blogista kriikunaliköörin ohje, ja laita juhlava juoma valmistumaan. Samalla ohjeella onnistuu myös kirsikkalikööri ja luumulikööri.

Kriikunaliköörin valmistus vaatii malttia, mutta odotus palkitaan


Kriikunaliköörin valmistus vaatii hieman malttia, sillä tekeytyminen kestää useamman kuukauden. Odotus on kuitenkin kaiken arvoista. Syksyllä maustumaan laitettu kriikunalikööri valmistuu sopivasti jouluksi. Sitä voi nauttia ruuan jälkeisenä digestiivinä tai pakkaspäivien lämmikkeenä. Kriikunaliköörissä maistuu loppukesän aurinko!

Meillä on ollut tapana valmistaa kriikunalikööriä myös joululahjaksi. Kehuja on kerännyt erityisesti liköörin pehmeä maku. Osa tuttavistamme on jo kovasti udellut, onkohan pukki muistamassa heitä kriikunajuomalla tänäkin vuonna. No, se jää nähtäväksi. 
  itse-tehty-kriikunalikööri

Mikä on kriikuna?


Jos kriikuna ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kerrottakoon, että kyseessä on luumun alalaji. Hedelmä eroaa luumusta erityisesti koon osalta. Kriikunan hedelmät ovat huomattavasti luumua pienempiä. Lisäksi hedelmän sisällä on pyöreä kivi, joten syötävää on varsin vähän luumuun verrattuna. Maku on sen sijaan taivaallisen herkullinen. Hedelmät ovat aluksi happamia, mutta maku muuttuu hiljalleen makoisan mehukkaaksi. Usein ensimmäiset yöpakkaset saavat viimeisetkin hapokkuudet hedelmästä häviämään. 

Kriikuna tuottaa satoa lähes vuosittain. Viime vuonna meidän kriikunapuumme notkui hedelmistä niin, että yksi oksista ei jaksanut enää moista painoa ja katkesi kesken kasvukauden. 

Kriikuna ei pienen kokonsa ja sisällä kasvavan kiven vuoksi ole helpoin hedelmä hillon tekoon. Sen sijaan kriikunalikööri ja kriikunamehu onnistuvat ilman, että kiviä pitäisi poistaa. Jos pihassasi kasvaa kriikunapuu ja mietit, mitä kriikunasta voi valmistaa, kokeile mehua tai likööriä. Ne ovat helppoja valmistaa ja eivät vaadi yhtä paljon vaivannäköä kuin esimerkiksi hillon tekeminen.


kriikunalikööri-ohje

Kriikunalikööri valmistusohje


Kriikunaliköörin valmistuksessa on vaikea epäonnistua. Tarvitset vain vodkaa, kriikunoita, sokeria ja ison, tiiviisti suljettavan lasipurkin. Raaka-aineita tulisi varata niin, että valmiissa likööriseoksessa olisi kutakin raaka-ainetta noin kolmasosa; kriikunoita voi olla jopa hieman enemmän. Mittasuhteiden kanssa ei tarvitse olla kovin tarkkana, sillä hommassa ei voi epäonnistua.



Tarvitset:


Iso, tiiviisti suljettava lasitölkki
vodkaa 0,5-0,7 litraa, 40% (vinkki: Absolut Kurant on erinomainen vaihtoehto)

kriikunoita (tai luumuja tai kirsikoita)
sokeria



1. Huuhdo kriikunat ja poista mahdolliset karat. Älä poista siemeniä, sillä ne antavat oman pikantin makunsa liköörille. 

2. Steriloi lasipurkki esim. kuumassa uunissa tai keittämällä tiivisteiden kanssa kiehuvassa vedessä.

3. Kun lasipurkki on jäähtynyt, täytä astia kriikunoilla.

4. Kaada joukkoon sokeria niin, että vajaa puolet purkista on peittynyt. Sokeri leviää paremmin kriikunoiden joukkoon, kun hieman ravistelet purkkia. 

5. Kaada alkoholi hedelmien ja sokerin päälle niin, että kriikunat peittyvät.

6. Sulje kansi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä pimeässä tilassa 2-4 kuukautta. Ravistele purkkia ensimmäisen viikon aikana kerran päivässä, sen jälkeen harvemmin. Sokeri liukenee hiljalleen vodkan joukkoon.

7. Siivilöi ja pullota valmis likööri. Se säilyy avaamattomana jääkaapissa useita kuukausia. Meillä esim. puoli vuotta vanha likööri on edelleen juomakelpoista.


Kriikunaliköörin jouluversio


Jouluinen versio syntyy, kun laitat seokseen joukkoon 1-2 kanelitankoa mausteeksi. Myös muutama tähtianis soveltuu maustamiseen.


likööri-valmistusohje
diy-likööri

Onko kriikuna sinulle tuttu hedelmä? Entä oletko koskaan kokeillut itse valmistaa likööriä? 

16 kommenttia

  1. Kriikuna on kyllä minulle vieras hedelmä, täytyykin katsoa jospa jossakin myytäisiin pääsisi maistamaan.
    Mukavaa ja aurinkoista syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kriikuna on tosiaan monella varsin tuntematon. Mekin ihmettelimme nykyiseen kotiin muutettua, että mikä kumma hedelmäpuu meillä pihassa. Luulimme ensin luumupuuksi, mutta kun hedelmät jäivät niin pieniksi, selvisi kyseessä olevan kriikunapuu.

      Poista
  2. Oijoi, tuo on kriikunalikööri on varmasti hyvää! Juuri saatiin ystävä perheeltä iso pussi kriikunoita ja ne oli kyllä niin herkkua:) Leppoisaa alkanutta syyskuuta♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä super herkullisia ja naposteluun tulee ihan himo :) Leppoisaa syyskuuta sinullekin Päde!

      Poista
  3. Aloin ihan miettimään, että olenkohan koskaan maistanut kriikunaa...
    Tosi kiva lahjaidea kyllä. Mikä sen parempaa kuin maistaa hömpsy kesää talvella!
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talven pakkasilla lämmittää mieltä, kun voi maistaa loppukesän auringon :) Likööristä tuli tosiaan pidetty lahja viime jouluna ja nyt tarkoitus testailla liköörin tekoa muistakin hedelmistä ja marjoista. Loppuvuodesta tietää paremmin, kuinka onnistui likööri esim. punaherukoista :)

      Poista
  4. Ei ole kriikuna minulle kovin tuttu. Maistanut joskus jossain olen maistanut. Pitääpä katsella kaupoilla kulkiessa, josko löytyisi. Kauniita syyskuisia päiviä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maultaan kriikuna muistuttaa luumua, mutta omasta mielestä on hivenen jopa makeampi. Toivottavasti joskus pääset maistamaan :) Kivaa syksyä Tarja sinulle!

      Poista
  5. Liköörin teko onnistuu tosiaan vaikka mistä. Meilläkin meneillään testi, kuinka hyvin onnistuu punaherukoista. Jouluna saa sitten maistaa. Kiitos muuten vinkistä. Eipä tullut mieleenkään, että puolukoistakin saa varmasti hyvää likööriä. Pitääpä testata. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Varmasti tulee hyvää kriikunoistakin :) Ja tuo on totta, että vaikea on epäonnistua, täällä on tehty kirsikoista, ja pihlajanmarjoista tehtyä sain maistaa viime jouluna.

    VastaaPoista
  7. Enpä ole kriikunasta koskaan kuullutkaan vaan kerta se on ensimmäinenkin :)

    VastaaPoista
  8. Varmasti hyvää! Onpa varmasti hienoa tarjota itse tehtyä likööriä ystäville.
    Kirpeää syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
  9. Tiedättekö, että saakohan näitä kriikunoita kaupasta missään, vai pitääköhän olla oma kriikunapuu, jos aikoo tätä likööriä valmistaa?

    VastaaPoista
  10. Tein tätä kriikunaviiniä. Päällimmäiset kriikunat alkavat muuttua ruskeaksi siltä osin kun ovat nestepinnan yläpuolella vaikka kääntelen purkkis. Onko ongelma? Purkkia ei saa niin täyteen viinaa etteikö hedelmät plumpsahtaisi osin pinnalle.

    VastaaPoista
  11. Hei, mitä teet siitä mäskistä mikä jää siivilään ?

    VastaaPoista
  12. Teemme kriikuna likööriä joka syksy 2-3 litraa. Aivan ihana juoma!

    VastaaPoista