Kriikunaliköörin valmistus vaatii malttia, mutta odotus palkitaan
Kriikunaliköörin valmistus vaatii hieman malttia, sillä tekeytyminen kestää useamman kuukauden. Odotus on kuitenkin kaiken arvoista. Syksyllä maustumaan laitettu kriikunalikööri valmistuu sopivasti jouluksi. Sitä voi nauttia ruuan jälkeisenä digestiivinä tai pakkaspäivien lämmikkeenä. Kriikunaliköörissä maistuu loppukesän aurinko!
Meillä on ollut tapana valmistaa kriikunalikööriä myös joululahjaksi. Kehuja on kerännyt erityisesti liköörin pehmeä maku. Osa tuttavistamme on jo kovasti udellut, onkohan pukki muistamassa heitä kriikunajuomalla tänäkin vuonna. No, se jää nähtäväksi.
Jos kriikuna ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kerrottakoon, että kyseessä on luumun alalaji. Hedelmä eroaa luumusta erityisesti koon osalta. Kriikunan hedelmät ovat huomattavasti luumua pienempiä. Lisäksi hedelmän sisällä on pyöreä kivi, joten syötävää on varsin vähän luumuun verrattuna. Maku on sen sijaan taivaallisen herkullinen. Hedelmät ovat aluksi happamia, mutta maku muuttuu hiljalleen makoisan mehukkaaksi. Usein ensimmäiset yöpakkaset saavat viimeisetkin hapokkuudet hedelmästä häviämään.
1. Huuhdo kriikunat ja poista mahdolliset karat. Älä poista siemeniä, sillä ne antavat oman pikantin makunsa liköörille.
2. Steriloi lasipurkki esim. kuumassa uunissa tai keittämällä tiivisteiden kanssa kiehuvassa vedessä.
3. Kun lasipurkki on jäähtynyt, täytä astia kriikunoilla.
4. Kaada joukkoon sokeria niin, että vajaa puolet purkista on peittynyt. Sokeri leviää paremmin kriikunoiden joukkoon, kun hieman ravistelet purkkia.
5. Kaada alkoholi hedelmien ja sokerin päälle niin, että kriikunat peittyvät.
6. Sulje kansi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä pimeässä tilassa 2-4 kuukautta. Ravistele purkkia ensimmäisen viikon aikana kerran päivässä, sen jälkeen harvemmin. Sokeri liukenee hiljalleen vodkan joukkoon.
Jouluinen versio syntyy, kun laitat seokseen joukkoon 1-2 kanelitankoa mausteeksi. Myös muutama tähtianis soveltuu maustamiseen.
Meillä on ollut tapana valmistaa kriikunalikööriä myös joululahjaksi. Kehuja on kerännyt erityisesti liköörin pehmeä maku. Osa tuttavistamme on jo kovasti udellut, onkohan pukki muistamassa heitä kriikunajuomalla tänäkin vuonna. No, se jää nähtäväksi.
Mikä on kriikuna?
Jos kriikuna ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kerrottakoon, että kyseessä on luumun alalaji. Hedelmä eroaa luumusta erityisesti koon osalta. Kriikunan hedelmät ovat huomattavasti luumua pienempiä. Lisäksi hedelmän sisällä on pyöreä kivi, joten syötävää on varsin vähän luumuun verrattuna. Maku on sen sijaan taivaallisen herkullinen. Hedelmät ovat aluksi happamia, mutta maku muuttuu hiljalleen makoisan mehukkaaksi. Usein ensimmäiset yöpakkaset saavat viimeisetkin hapokkuudet hedelmästä häviämään.
Kriikuna tuottaa satoa lähes vuosittain. Viime vuonna meidän kriikunapuumme notkui hedelmistä niin, että yksi oksista ei jaksanut enää moista painoa ja katkesi kesken kasvukauden.
Kriikuna ei pienen kokonsa ja sisällä kasvavan kiven vuoksi ole helpoin hedelmä hillon tekoon. Sen sijaan kriikunalikööri ja kriikunamehu onnistuvat ilman, että kiviä pitäisi poistaa. Jos pihassasi kasvaa kriikunapuu ja mietit, mitä kriikunasta voi valmistaa, kokeile mehua tai likööriä. Ne ovat helppoja valmistaa ja eivät vaadi yhtä paljon vaivannäköä kuin esimerkiksi hillon tekeminen.
Kriikunalikööri valmistusohje
Kriikunaliköörin valmistuksessa on vaikea epäonnistua. Tarvitset vain vodkaa, kriikunoita, sokeria ja ison, tiiviisti suljettavan lasipurkin. Raaka-aineita tulisi varata niin, että valmiissa likööriseoksessa olisi kutakin raaka-ainetta noin kolmasosa; kriikunoita voi olla jopa hieman enemmän. Mittasuhteiden kanssa ei tarvitse olla kovin tarkkana, sillä hommassa ei voi epäonnistua.
Tarvitset:
Iso, tiiviisti suljettava lasitölkki
vodkaa 0,5-0,7 litraa, 40% (vinkki: Absolut Kurant on erinomainen vaihtoehto)
kriikunoita (tai luumuja tai kirsikoita)
sokeria
1. Huuhdo kriikunat ja poista mahdolliset karat. Älä poista siemeniä, sillä ne antavat oman pikantin makunsa liköörille.
2. Steriloi lasipurkki esim. kuumassa uunissa tai keittämällä tiivisteiden kanssa kiehuvassa vedessä.
3. Kun lasipurkki on jäähtynyt, täytä astia kriikunoilla.
4. Kaada joukkoon sokeria niin, että vajaa puolet purkista on peittynyt. Sokeri leviää paremmin kriikunoiden joukkoon, kun hieman ravistelet purkkia.
5. Kaada alkoholi hedelmien ja sokerin päälle niin, että kriikunat peittyvät.
6. Sulje kansi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä pimeässä tilassa 2-4 kuukautta. Ravistele purkkia ensimmäisen viikon aikana kerran päivässä, sen jälkeen harvemmin. Sokeri liukenee hiljalleen vodkan joukkoon.
7. Siivilöi ja pullota valmis likööri. Se säilyy avaamattomana jääkaapissa useita kuukausia. Meillä esim. puoli vuotta vanha likööri on edelleen juomakelpoista.
Kriikunaliköörin jouluversio
Jouluinen versio syntyy, kun laitat seokseen joukkoon 1-2 kanelitankoa mausteeksi. Myös muutama tähtianis soveltuu maustamiseen.
Onko kriikuna sinulle tuttu hedelmä? Entä oletko koskaan kokeillut itse valmistaa likööriä?
Kriikuna on kyllä minulle vieras hedelmä, täytyykin katsoa jospa jossakin myytäisiin pääsisi maistamaan.
VastaaPoistaMukavaa ja aurinkoista syksyä!
Kriikuna on tosiaan monella varsin tuntematon. Mekin ihmettelimme nykyiseen kotiin muutettua, että mikä kumma hedelmäpuu meillä pihassa. Luulimme ensin luumupuuksi, mutta kun hedelmät jäivät niin pieniksi, selvisi kyseessä olevan kriikunapuu.
PoistaOijoi, tuo on kriikunalikööri on varmasti hyvää! Juuri saatiin ystävä perheeltä iso pussi kriikunoita ja ne oli kyllä niin herkkua:) Leppoisaa alkanutta syyskuuta♥️
VastaaPoistaNe on kyllä super herkullisia ja naposteluun tulee ihan himo :) Leppoisaa syyskuuta sinullekin Päde!
PoistaAloin ihan miettimään, että olenkohan koskaan maistanut kriikunaa...
VastaaPoistaTosi kiva lahjaidea kyllä. Mikä sen parempaa kuin maistaa hömpsy kesää talvella!
Ihanaa viikonloppua <3
Talven pakkasilla lämmittää mieltä, kun voi maistaa loppukesän auringon :) Likööristä tuli tosiaan pidetty lahja viime jouluna ja nyt tarkoitus testailla liköörin tekoa muistakin hedelmistä ja marjoista. Loppuvuodesta tietää paremmin, kuinka onnistui likööri esim. punaherukoista :)
PoistaEi ole kriikuna minulle kovin tuttu. Maistanut joskus jossain olen maistanut. Pitääpä katsella kaupoilla kulkiessa, josko löytyisi. Kauniita syyskuisia päiviä teille!
VastaaPoistaMaultaan kriikuna muistuttaa luumua, mutta omasta mielestä on hivenen jopa makeampi. Toivottavasti joskus pääset maistamaan :) Kivaa syksyä Tarja sinulle!
PoistaLiköörin teko onnistuu tosiaan vaikka mistä. Meilläkin meneillään testi, kuinka hyvin onnistuu punaherukoista. Jouluna saa sitten maistaa. Kiitos muuten vinkistä. Eipä tullut mieleenkään, että puolukoistakin saa varmasti hyvää likööriä. Pitääpä testata. Ihanaa viikonloppua!
VastaaPoistaVarmasti tulee hyvää kriikunoistakin :) Ja tuo on totta, että vaikea on epäonnistua, täällä on tehty kirsikoista, ja pihlajanmarjoista tehtyä sain maistaa viime jouluna.
VastaaPoistaEnpä ole kriikunasta koskaan kuullutkaan vaan kerta se on ensimmäinenkin :)
VastaaPoistaVarmasti hyvää! Onpa varmasti hienoa tarjota itse tehtyä likööriä ystäville.
VastaaPoistaKirpeää syksyn jatkoa!
Tiedättekö, että saakohan näitä kriikunoita kaupasta missään, vai pitääköhän olla oma kriikunapuu, jos aikoo tätä likööriä valmistaa?
VastaaPoistaTein tätä kriikunaviiniä. Päällimmäiset kriikunat alkavat muuttua ruskeaksi siltä osin kun ovat nestepinnan yläpuolella vaikka kääntelen purkkis. Onko ongelma? Purkkia ei saa niin täyteen viinaa etteikö hedelmät plumpsahtaisi osin pinnalle.
VastaaPoistaHei, mitä teet siitä mäskistä mikä jää siivilään ?
VastaaPoistaTeemme kriikuna likööriä joka syksy 2-3 litraa. Aivan ihana juoma!
VastaaPoista