Search

Katse horisontin yli - Tove Janssonin sitaatteja luonnosta ja merestä

tove-jansson-sitaatit-muumit

Tove Jansson inspiroitui luonnosta, erityisesti saaristosta ja merestä. Hän piirsi ja maalasi sitä, kirjoitti siitä ja eli siinä. Ei ihme, että hänen tuotantonsa huokuu meri-ilmaa, vuodenaikojen vaihtelua ja luonnon monimuotoisuutta. Nyt taiteilijan viisaista sanoista on koostettu kirja, joka sisältää sitaatteja luonnosta, merestä ja ihmisluonnosta. Kirja kantaa nimeä Katse horistontin yli (WSOY).


Katse horisontin yli -kirja on jatkoa muutama vuosi sitten ilmestyneelle Sanojen lahja – valitut sitaatit -teokselle. Ensimmäinen osa on ehkä rakkain kirja, joka kirjahyllystämme löytyy. Olemme useasti raapustaneet kirjan sitaatteja onnittelukortteihin, sillä muhkea teos sisältää valtavan määrän osuvia tekstejä jokaiseen elämän tilanteeseen. Kirja lumosi meidät täysin, joten ilahduimme kuullessamme, että se sai jatkoa. Tove Janssonilla oli sanojen lahja ja hänen sanallista ilmaisuaan ei voi kuin ihailla.

Kun ensimmäinen teos keskittyi ihmisen elämänkaaren moninaisiin vaiheisiin, tunteisiin ja ihmissuhteisiin, nyt julkaistu Katse horisontin yli -kirja käsittelee ympäröivää luontoa ja suhdetta siihen.

Tove Janssonille meri oli koti. Lapsuuden kesät hän vietti äitinsä sukulaisten luona Tukholman saaristossa. Saaristoelämä jatkui myös aikuisiällä. Jansson vietti lähes 30 kesää omalla saarellaan Suomenlahden karulla Klovharulla yhdessä elämänkumppaninsa, taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa.

Tämän pohjalta ei ole yllättävää, että saaristoluonto, meri ja luonnonilmiöt olivat vahvasti läsnä myös taiteilijan tuotannoissa. Sekä muumikirjoista että aikuislukijoille kirjoittamista novelleista ja romaaneista välittyy luonnonilmiöiden tarkka havainnointi ja niiden dramatiikasta lumoutuminen, puhuttiinpa sitten rajuista ukkosmyrskyistä tai tyynten kesäiltojen seesteisestä rauhasta. Poimimme teoksesta muutamia sykähdyttäviä sitaatteja tähän postaukseen.


***

Tove Jansson - sitaatteja luonnosta, merestä ja ihmisluonnosta (otteita Katse horisontin yli -kirjasta)He unohtivat kokonaan murheensa ja juoksivat syvemmälle ja syvemmälle lumottuun puutarhaan.

MUUMIT JA SUURI TUHOTULVA 


Sade ropisi lempeästi puutarhaan. Rauha, järjestys ja hiljaisuus vallitsi kaikkialla. - Kylläpä kaikki nyt kasvaa! Muumimamma sanoi itsekseen. 

TAIKURIN HATTU 


Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän haaveili porkkanoista, retiiseistä ja perunoista, miten ne pyöristyivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli tuuheita ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta. Niistä perhe saisi syötävää. Kaikki tämä tapahtuisi tosin vasta ensi kesänä, mutta se ei merkinnyt mitään. Äidillä oli jotain mistä haaveilla. Ja hänen kaikkein salaisin toiveensa oli omenapuu. 

MUUMIPAPPA JA MERItovve-jansson-sitaatit


Tuli yö suurine tähtineen, ja hemuli rakasti yhä puutarhaansa. Se oli suuri ja salaperäinen, sinne saattoi eksyä — mutta mitä siitä, siellähän oli koko ajan kotona. 

NÄKYMÄTÖN LAPSI


Aamu oli viileä ja raikas ja tuoksui ruoholle, ruohon haju on aina sama missä ikinä nurmikkoa leikataan.

AURINKOKAUPUNKI


Ulkona satoi lunta hiljaa ja tiheästi. Se peitti jo portaat ja riippui raskaana yli katon ja ikkunanpielien. Pian koko muumitalo oli vain pehmeä, pyöreä lumikinos. Kellot lakkasivat toinen toisensa jälkeen tikittämästä, talvi oli tullut. 

TAIKURIN HATTU 


Koko metsä oli täynnä liikettä. Anna meni illalla talon taakse puiden alle, seisoi kauan hiljaa ja kuunteli. Ilmassa oli voimakasta levottomuutta niin kuin aina maiseman valmistautuessa kevääseen 

KUNNIALLINEN PETKUTTAJA 


Kaupungin ylle oli levinnyt tiheä sumu, ensimmäinen kevätsumu. Hyvä niin; siitä tietää että jäät lähtevät, vähitellen. 

KEVYT KANTAMUS: MUISTOJA LAINAKSI 


Tove-Jansson-sitaatteja


Isä laskeutui kanervikkoon ja painoi korvansa maata vasten. Silloin hän kuuli saaren sydämen lyövän. Kaukana tyrskyjen alla, syvällä maan uumenissa jyskytti sydän, kumeasti, pehmeästi ja säännöllisesti. Saari on elävä, ajatteli isä. Minun saareni on yhtä elävä kuin puut ja meri. Kaikki on elävää. 

MUUMIPAPPA JA MERI 


Eräänä yönä juuri ennen aamunsarastusta äiti heräsi majakan ympärillä vallitsevaan hiljaisuuteen. Tuuli oli yhtäkkiä tyyntynyt, niin kuin joskus käy sen kääntyessä. Äiti makasi kauan kuunnellen. Kaukaa meren pimeydestä alkoi hiljalleen nousta uusi tuuli. 

MUUMIPAPPA JA MERI 


Auringon noustessa tapahtui jotakin kaunista. Sumu värjäytyi ruusunpunaiseksi kuin Hemulin sunnuntaihatun harso, hetkessä koko maailma muuttui ystävälliseksi ja ruusunpunaiseksi! 

MUUMIPAPAN UROTYÖT

muumi-sitaatit

Kirjan kuvituksena on käytetty Tove Janssonin maalauksia ja piirroksia. Ihastuttavat kuvat ja suurta viisautta sisältävät sitaatit saivat meidät kiinnostumaan myös taiteilija alkuperäisteoksista. Muumi-kirjat ovat toki tuttuja, mutta taiteilijan tuotanto käsittää paljon muutakin.

Vaikka sitaatit ovatkin vuosien takaa, ne eivät ole menettäneet merkitystään ajan saatossa. Itse asiassa teos on juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Koronan myötä ihmiset ovat ymmärtäneet luonnon merkityksen ja että sen monimuotoisuus on vaalimisen arvoinen.

Tämän postauksen kuvat olemme ottaneet Söderskärin majakalta, jota kutsutaan myös Muumipapan majaksi. Lue vierailustamme majakalle täältä!

Katso myös Tove Janssonin ensimmäisestä sitaattikirjasta kirjoittamamme arvio!

***

Molempia kirjoja myydään mm. Adlibris-verkkokaupassa:

Tutustu ja tilaa kirja täältä: Katse horisontin yli -kirja*

Tutustu ja tilaa kirja täältä: Sanojen lahja: valitut sitaati -kirja*

*Mainoslinkkejä kirjaa myyvään verkkokauppaan / Kirja saatu arvostelukappaleena WSOY-kustantamolta

13 kommenttia

 1. Tove osasi pukea sanoiksi näkemää, kuulemaa, tuntemaa ja myös kietoi sadun siihen mukaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiteytit Toven lahjakkuuden juuri niin kuin asia on. Ja kuinka ajattomia ovatkaan hänen teoksensa ja tarinansa. Ne eivät menetä sanomaansa ja ajankohtaisuuttaan ajan saatossa. Näinä aikoina olen itse ammentanut voimaa juurikin Toven tuotannoista. Tämä kirja on kyllä upea, kuten oli edeltäväkin teos.

   Poista
 2. Tämä kirja ei ollut minulle tuttu. Ihania sitaatteja. Toven tekstit ovat ikuisia ❤ Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove jätti meille mielettömän upean perinnön. Hänen tuotantonsa ilahduttaa ja herättää ajatuksia edelleen. Enkä usko, että lumo tulee koskaan loppumaan. Sykähdyttävän upeita sanoja tämäkin kirja täynnä.

   Poista
 3. Rakastan Tove Janssonin sitaatteja. Olen niitä usein käyttänyt korteissa runojen sijaan. Yksi suosikkini on tämä: Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.
  Kaunista iltaa teille kahdelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sitaatti. Tämä oli heti napattava talteen. Toven sitaatit toimivat täydellisesti onnitelukorteissa. Vahva suositus myös edelliselle kirjalle, sieltä löytyy tekstejä joka tilanteeseen. Tässä kirjassa pääosassa sen sijaan luonto ja meri. Näitä jaksaa lukea yhä vain uudestaan.

   Poista
 4. Olipa mukava postaus luettavaksi <3 ihanaa kevättä teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että postaus herätti hyvää fiilistä ja ajatuksia. Iloista viikonloppua Suvi!

   Poista
 5. Mukavia sitaatteja <3 iloa teidän viikonloppuun <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinulle. Toivotaan, että kevät ottaisi sadejakson jälkeen pian taas vauhtia ja kesäkin saisi sieltä viimein tulla.

   Poista
 6. Niin ihastuttava kirja!! <3
  Juuri sopivia sitaatteja tähän maailman muuttuvaan olotilaan.

  Kaunista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Olen lukenut tätä kirjaa yhä uudestaan ja uudestaan. Siitä ja Toven sitaateista irtoaa koko ajan uusia ulottuvuuksia.

   Poista
 7. Kiitos Marja-Terttu. Kuvat on napattu muutama vuosi sitten Söderskärin majalta, jonne matkasimme juurikin Tove Janssonin muumiteoksen innoittamana. Upea matkakohde, suosittelen!

  VastaaPoista