Search

Muumipapan majakka - ihana kesäretki Söderskäriin

muumipapan-majakka-söderskär
Majakat huokuvat historiaa ja äärimmäisten olojen mystiikkaa. Yksi pitkäaikaisista haaveistamme toteutui alkuviikosta, kun suuntasimme Porvoon ulkosaaristossa sijaitsevalle Söderskärin majakalle.  Se tunnetaan myös nimellä Muumipapan majakka.

Tunnin lauttamatkan päässä Helsingistä sijaitseva Söderskär tarjoaa turisteille aikamatkan menneisyyteen. Historian havinan lisäksi paikalla voi nauttia huikeista näkymistä lähes 40 metriä korkean majakkatornin näköalatasanteelta Muumipapan hengessä. Merellinen miljöö ja yli 150 vuotta vanha Söderskärin majakka inspiroivat nimittäin myös Tove Janssonia. Muumipappa ja meri -romaanissa esiintyvän majakan arvellaan olleen juurikin Söderskär.


söderskär2


söderskär3
Tornissa voi tutustua majakan historiaan ja esillä on myös alkuperäisasukkaiden tavaroita ja valokuvia. Mutta millainen historia Söderskärin majalla sitten on?

Majakka valmistui vuonna 1862. Se rakennettiin erityisesti Venäjän kaupan ja laivaliikenteen tarpeisiin. Merenkulkuviranomaiset katsoivat tuolloin, että alueelle piti saada kunnon valomajakka. Päätökseen vaikutti myös se, että laivaliikennettä silloin ohjannut Glosholmin majakka Pellingin saaristossa koettiin sijainniltaan huonoksi. Söderskärin valmistuttua Glosholmin majakka sammutettiin ja myöhemmin räjäytettiin. Myös Glosholmin majakalla on Muumi-yhteys, sillä Tove Jansson käytti majakkatornia Muumitalonsa esikuvana.

Söderskärin majakan alustavat piirustukset suunnitteli ruotsalaissyntyinen arkkitehti Carl Albert Edelfelt  (taidemaalarin isä) ja lopulliset suunnitelmat teki Ernst Lohrmann.

Majakan miehistöön kuului alusta lähtien majakkamestari ja kolme majakanvartijaa. He asuivat punaisessa asuintalossa, joka valmistui samaan aikaan majakan kanssa. Myöhemmin saarelle rakentui myös  sauna ja majakkamestarin talo.

Majakanvartijat sekä majakkamestari asuivat perheineen saaressa vuoden ympäri. Majakkamestarin toimenkuvaan kuului huolehtia, että työt tuli tehtyä.

söderskär9

söderskär10

söderskär12

Alku ei sujunut ongelmitta. Jo alkuaikoina huomattiin, että majakka huojui kovassa tuulessa muutaman tuuman. Niinpä majakkaa vahvistettiin rautakorsetilla, jonka päälle valettiin betoni.

Jatkosodan aikana majakkasaarella toimi ilmatorjuntayksikkö, jolla oli puhelinyhteys Suomenlinnaan. Kaksi lottaa työskenteli puhelinkeskuksessa, joka sijaitsi majakan toisessa kerroksessa. Majakka saarineen säästyi onneksi sodan aikaisilta hyökkäyksiltä.

Söderskär automatisoitiin vuonna 1957, ja samalla majakkahenkilöstön virat lakkautettiin. Neljä vuotta myöhemmin lakkautettiin myös alueella toiminut luotsiasema. Saareen perustettiin sen jälkeen ympäristöministeriön alainen riistantutkimusasema, jonka toiminta päättyi 2007. 

Majakka sai toimia tehtävässään vuoteen 1989 saakka, jolloin sen valo sammutettiin lopullisesti. Nykyisin majakka on yksityisomistuksessa.


söderskär7

söderskär6

söderskär13

söderskär14

Majakkaan kipuamisen jälkeen kannattaa kierrellä ja ihastella saaren karua luontoa. Kallioiden koloista puskee kultapiiskuja ja rantakukkia. Kallioiden ympäröimistä sisälammista voi ihastella veden pinnasta heijastuvia pilviä. Voipa alueelta bongata myös vanhan aurinkokellon.

Kamera kannattaa ottaa mukaan. Nämä maisemat suorastaan pakottavat muutamaan selfieen ja kyllähän jokaisen Instagram-tilikin saa saarelta uutta kuvamateriaalia!

söderskär15

söderskär16

söderskär5

söderskär4

Matka Helsingistä meriteitse Söderskäriin kestää noin tunnin. Söderskäriin liikennöi Helsingin Vuosaaresta Pörtö Line. Lisätietoa risteilyistä ja Söderskärin majakasta löydät täältä (klik!)

Saarella ei ole kahvilaa, mutta alueella voi nautiskella omia eväitä. Myös lautalla toimivasta kioskista on mahdollista ostaa juomia ja pientä purtavaa.

Kaiken kaikkiaan suosittelemme lämpimästi Söderskäriin tutustumista. Samassa yhteydessä on kuitenkin todettava, että liikuntarajoitteisille Söderskär on haasteellinen, sillä kuusikerroksisen majakan portaat ovat jyrkät. Alueella on myös ketjusilta, jonka huojuminen ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

söderskärin majakka

Oletko sinä vieraillut Söderskärissä tai jossakin muussa majakassa? Voisiko tämä Muumipapan majakka olla sinun kesälomakohde?

18 kommenttia

 1. Oih! Niin kaunista!! Tämä voisikin olla yksi retkikohde lomallamme!!

  TJ2 :)) Whoohoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, pian sun loma alkaa :) Söderskär on ollut meidän haavelistalla pitkään ja nyt sinne viimein pääsimme. Niin ihana paikka. Siellä olisi viihtynyt pidempäänkin.

   Poista
 2. Majakoissa on jotain äärimmäisen mystistä. Ja toisaalta turvallista.

  Aivan ihania kuvia teillä, on mitä ilmeisimmin myös sään puolesta osunut hyvä päivä retkelle:) Olisipa ihana päästä retkelle itsekin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Vaikka näin kesällä tulvii valoa, samalla mieleen tulee talven äärimmäiset olot. Kuinka eristyksissä ihmiset ovat saaressa aikoinaan olleetkaan. Mielenkiintoista oli myös lukea, että aikanaan tuolta on toisinaan tultu luistellen Helsinkiin. Siinä on saanut kuntoilua kerrakseen. Joka tapauksessa ihana kohde, jota suosittelen lämpimästi!

   Poista
 3. Majakoissa on jotain hurjan kiehtovaa. Upeat kuvat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi. Majakat ovat äärimmäisen kiehtovia. Tarkoituksena olisi tutustua jossain vaiheessa myös muihin majakoihin. Onneksi niitä on vielä Suomessa jäljellä ja moneen pääsee tutustumaan.

   Poista
 4. Ihana juttu ja kuvat :) Olen pitkään haaveillut majakkaretkestä, Söderskär kuulostaa mukavan läheiseltä kohteelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuttava kohde ja jos sää on aurinkoinen, saari tulvii valoa ja lämpöä!

   Poista
 5. Ihana majakkapostaus <3 En ole koskaan vieraillut majakassa, olisi mukava retkikohde :) Aurinkoista viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin tämä oli ensimmäinen majakkavierailu. Nyt kun se on tehty, mielessä jo seuraava majakkakohde :)

   Poista
 6. Kertakaikkiaan komeat maisemat. Kyllä kannatti lähteä.
  Kivoja nuo riippusillat, aivan kuin Kuusamon karhunkierroksella, on heiluvia ja huojuvia - hui :)
  Mulla on hallussa vain Tankarin majakka, Kokkolan edustalla.

  VastaaPoista
 7. Kaikki kallioiset maisemat ovat minun sydäntä lähellä vaikka merta en niinkään tunne omakseni,olenhan aina asunut järvien keskellä.Aivan ihania maisemia ja historialliset kohteet on aina kiinnostavia.Ollaan jo muutamana vuotena suunniteltu Helsingin reissua ja tässäpä ihana kohde jahka sinne pääsemme.Kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus ja ehdottomasti päästävä pian tutustumaan Söderskärin majakkaan. Itse yöyvyin muutama viikko sitten Bengtskärin majakassa, siitä juttua blogissani: http://lifewithanna.com/2016/07/16/bengtskarin-majakka/
  Kannattaa käydä tutustumassa myös tähän majakkaan, jos majakkamatkailu kiinnostaa! Anna
  www.lifewithanna.com

  VastaaPoista
 9. Upean näköinen paikka! Teillä sattui upea sää vierailun ajaksi.
  Itse en ole käynyt koskaan majakassa. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 10. Ooh, mielenkiintoinen reissu teillä ollut. Kiva, kun laitoitte näin paljon kuvia matkalta. :)
  Itse en ole yhdessäkään majakassa vieraillut. Eikä ole käynyt edes mielessäkään moinen, mutta nyt aivan varmasti täytyy kerran elämässä päästä käymään majakassa.

  VastaaPoista
 11. Hienoja kuvia kauniista maisemista! En ole käynyt yhdessäkään majakassa, jaa no työpaikkani tai siis osasto vanhusten hoitolaitoksessa on nimeltään Bogskär ja Bogskär on majakka Ahvenanmaalla. Sääkin näyttää olleen mitä parhain majakkavierailullenne.

  VastaaPoista
 12. Oliko tuolla seinillä Muumimamman ruusut ja puutarha? Ihanan näköinen paikka hyvällä säällä.

  VastaaPoista