Search

Reppu kierrätyshuovasta

huopareppu

IMG_3412
Taitoyhdistykset ja suomalainen perheyritys Dafecor haastoivat Kotopirkkojen bloggaajat suunnittelemaan retkeilyyn ja ulkoiluun liittyviä toteutuksia kierrätystekstiileistä valmistetusta Green Craft -materiaalista. Ulkoiluun ja retkeilyyn liittyviä toteutuksia emme ole aiemmin tehneet, joten tämä projekti todellakin tarjosi haastetta. Alusta asti oli selvää, että haluamme tehdä jotakin sellaista, jolle olisi oikeasti käyttöä. Koska meiltä on puuttunut sopiva kassi metsäretkille, päätimme tehdä kierrätyhuovasta repun. Pidemmillä retkillä perinteisen kassin raahaaminen on hivenen työlästä, mutta selkäreppu sen sijaan on oiva kuljetettava. Huoparepun ohje löytyy alapuolelta.

IMG_3503


Kierrätyshuovasta tehdyn repun teko-ohje:


reppu1A
1. Tarvitset rullallisen Green Craft kapeaa (koko 30mm x 15m) sekä leveää (50mm x 15m) huopanauhaa. Lisäksi tarvitset palan Green Craft -perushuopaa.
2. Mittaa ja leikkaa leveämmästä huopanauhasta seitsemän 120 cm pitkää kaistaletta ja kapeammasta nauhasta kahdeksan 85 cm kaistaletta. Jos haluat repusta leveämmän, lisää leveämpien kaistaleiden määrää ja jos haluat korkeutta lisää, leikkaa kapeampia kaistaleita lisää. Koon kasvaessa myös kaistaleiden pituudet tulee huomioida ja leikata niistä pidempiä. Näillä kaistaleilla repusta tulee noin 23x19x29cm.
3. Merkitse leveämpien kaistaleiden molempiin päihin haluamasi sivujen korkeus, jotta saat pohjan kohdistettua oikein. Jätimme leveämmän puolen toiseen päähän pidemmät kaistaleet, jotka muodostavat lopussa kannen repulle.
4. Puno pohja asettamalla 4 leveää huopanauhaa pystysuuntaan ja kohdista ne päistä tasan. Aloita pujottamalla loput leveämmistä nauhoista poikittain siten, että nauha menee joka toisen pystysuuntaisen huopanauhan ali ja joka toisen yli. Ja kun aloitat pujottamaan uutta huopanauhaa, aloita pujottaminen vastakkaiselta puolelta kuin edellinen nauha (jos edellinen alkoi pystysuuntaisen nauhan alta, seuraava alkaa sen päältä) Jatka kunnes haluamasi kokoinen pohja on valmis. Varmista, että olet kohdistanut pohjan oikein merkintöjesi mukaisesti.
5. Vahvista pohja tekstiililiimalla, jotta suikaleet pysyvät paremmin paikoillaan ja reunojen kokoaminen helpottuu.
6. Aloita reunojen punominen. Nosta kulmien kaisteleet ylös ja kiinnitä ne yhteen pyykkipojilla. Tämä helpottaa kokoamista huomattavasti. Aloita korkeuden punominen kapeammilla kaistaleilla siten, että aloituspää jää repun sisäpuolelle. Aseta siis aloituspää pystysuuntaisen kaistaleen keskelle. Aloita punomaan viemällä kaistale joka toisen kaistaleen ali ja joka toisen yli. Kun pääset takaisin aloituspään kohdalle, asettele lopetuspää myös siten, että se jää piiloon pystykaistaleen taakse. Kaistaleen päät saavat mennä muutaman välin verran päällekkäin. Kiinnitä päät yhteen pyykkipojilla. Jatka seuraavat kierrokset siten, että vierekkäisten kerrosten nauhat kulkevat pystysuuntaisten kaistaleiden vastakkaisilta puolilta. Käytä pyykkipoikia apuna.
7.  Muutaman kierroksen jälkeen kiristä punos ja tiivistä välit hyvin.
8. Voit vahvistaa korirakennetta ompelemalla kaistaleiden päät yhteen käsin. Näin repusta tulee kestävämpi ja kaistaleet eivät lähde repsottamaan vaan pysyvät paikoillaan.
9.  Jatka punomista kunnes repun korkeus on haluamallasi tasolla.
reppu2A
10. Vuorossa päättelyn aika. Pujotta nauhojen päät repun sisäpuolelle, jolloin ne eivät lähde repsottamaan. Tässä vaiheessa voit jälleen käyttää pyykkipoikia apuna.
11. Jätimme kaksi pidemmän päädyn nauhaa pujottelematta, sillä ne muodostavat myöhemmin repulle kannen.
12. Ompele reuna ompelukoneella, jotta punos pitää eikä lähde purkautumaan. Tässä kannattaa olla varovainen ja kuunnella ompelukoneesi rajoja. Jos koneella ei onnistu, ompele käsin. Esimerkiksi karhunlanka on kestävää ja vahvaa lankaa.
13. Koriosuus on valmis. Leikkaa huopalevystä haluamasi kokoinen kansi repulle. Huomioi repun leveys, kun se on auki.
14. Kiinnitä kansi nuppineuloilla päättelemättä jätettyihin huopanauhoihin ja repun reunaan. Jätä ainakin 5 cm ylimääräistä kansikangasta repun sisäosaan.
15. Ompele kansi kiinni reppuun. Jälleen kerran ompelukone saattaa jumittaa paksujen kohtien kohdalla, joten käsinompelu voi olla helpompaa.
16. Leikkaa kapeammasta huopanauhasta neljä 80 cm kaistaletta olkanauhoja varten.
17. Ompele kaksi huopanauhaa yhteen. Näin olkanauhasta tulee kestävämpi.
18. Voit muotoilla kannen, kuten haluat. Me teimme siitä puolisuunnikkaan muotoisen, jotta se toisi vähän vaihtelua muotoon.
reppu3A
19. Ompele kannen reunat.
20. Kiinnitä olkahihnat käsin ompelemalla. Käytä vahvaa lankaa ja ompele esimerkiksi neliön muotoinen kuvio ja siihen X keskelle. Näin ommel on kestävä.
21. Leikkaa kapeasta nauhasta 25 cm kantokahva reppuun ja ompele se samoin kuin olkahihnat.
22. Lisää kanteen haluamasi kinnitysmekanismi. Me käytimme magneettista nappia.

IMG_3348

Mistä Green Craft -materiaalia saa?

Valtakunnallinen Taitojärjestö on Green Craft- materiaalien jälleenmyyntiverkosto. Taitoyhdistyksillä on myynnissä Dafecor Oy:n valmistamia materiaaleja, tekemispaketteja ja kursseja. Green Craft on tavaramerkki, joka materiaalin tai kurssituotteen yhteydessä tarkoittaa, että siinä on käytetty kierrätystekstiiliä.

Green Craft -materiaaleihin ja ideoihin voi tutustua paremmin osoitteessa: http://www.greencraft.fi/ 

Green Craft -materiaalin valmistus

Green Craft- materiaalien valmistuksesta vastaa kotimainen Dafecor Oy. Tekstiiliraaka-aineet kerätään teollisuudelta ja kuluttajilta, jonka jälkeen ne työstetään mekaanisesti uudelleen. Materiaaleista tulee uniikkeja, sillä huopa- ja vanumaiset materiaalit eivät koskaan ole täysin samanlaisia. Huomasit varmasti kuvista, että meidänkin repusta löytyy näitä ns. "sattumia". 

IMG_3445

Neulekeräys taitoyhdistyksissä

Jos kaapeissa lojuu rikkinäisiä tai kuluneita neulevaatteita, ne kannattaa viedä helmikuussa lähimpään taitoyhdistykseen. Vanhat villapaidat, parittomat villasukat, lapaset, myssyt ja muut villaneuleet hyödynnetään taitoyhdistyksissä uusiksi tuotteiksi. Materiaalit, joita ei pystytä hyödyntämään käsitöihin sellaisenaan, matkaavat Dafecorin tehtaille Jyväskylään ja Turenkiin. Neulekeräys on käynnissä 1.-14.2. asti. Keräyspaikat löytyvät täältä (klik)!

Huopareppu valmistusohje Kaikki Paketissa

Vinkki huomiselle maanantaille: Kotopirkkojen FB-sivuilla (klik!) käynnistyy aiheen tiimoilta maanantaina arvonta, jossa yksi onnekas voittaa Green Craft -materiaalipaketin itselleen. Siihen kannattaa ehdottomasti osallistua.

Mitä kivaa sinä tekisit kierrätyshuovasta?

*Yhteistyössä Taitoyhdistykset ja Dafecor.

27 kommenttia

 1. Sopivan erähenkinen ja miehekäs reppu! Huopa sopiikin ulkonäöltäänkin siihen tarkoitukseen hyvin. Hieno toteutus, punonta tekee kivasti ilmettä. Näitä erilaisia toteutuksia samasta materiaalista on hauskaa katsella. Minä saattaisin tehdä kotitossut tai sitten kaukosäätimille pussin. Yleensä ne ideat syttyy vasta materiaalia käsillä tutkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna. Olihan tuossa hommaa, mutta kiva ja kompakti reppu siitä tuli. Ihastuimme kyllä totaalisesti tuohon kierrätyshuopaan. Kotitossut kuulostaa kivalta idealta myös.

   Poista
 2. Upea tuli teidänkin repusta! Ja hienot ohjeet olitte tehneet :-) Mulla tuli niin kiire tuon kanssa ja meni yöompeluksi, niin jäi työvaiheet kuvaamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos. Täytyy sanoa, että upea oli sinunkin toteutuksesi. Kyllä tähän aikaa sai uppoamaan ja ohjeistuskin oli työläs, mutta lopussa kiitos seisoo. Ohjeistuksen kuvat nyt ovat tuollaisia räpsäsyjä, mutta kaikkeen ei aina pysty panostamaan :) / Aleksi ja Jani

   Poista
 3. Upea reppu ja ihanan värinenkin ♡
  Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi. Huopapalan värin soveltuvuutta kokonaisuuteen mietimme, mutta sinertävä osa sopi itse asiassa aika hyvin harmaan seuraksi. / Aleksi ja Jani

   Poista
 4. Vau, onpa kiva reppu ja mikä ihanan värinen termospullo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Termari paljastui jouluna paketista ja on ollut jo muutaman kerran käytössäkin. Väristä mekin pidämme.

   Poista
 5. Tulipa komea reppu ja lisänä vielä kunnon ohjeet. Tuo materiaali oli kyllä niin ihanaa työstää. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Liisa. Kiitos sanoistasi. Mukavaa sunnuntaita! / Aleksi ja Jani

   Poista
 6. Hieno toteutus kierrätysmateriaalista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kierrätyshuopa ei ollut hullumpaa käsitelläkään ja mukavan lämmin materiaali.

   Poista
 7. Wau miten hieno! Olette kyllä niin taitavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marita. Ei tämä ihan ominta aluetta ollut, mutta tuntien taistelun jälkeen ihan kelpo reppu siitä tuli.

   Poista
 8. Ihana reppu ;) Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista, noilla ohjeilla itsekin onnistuisi tekemään repun ;) Mukavaa sunnuntai iltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että ohjeet tuntuvat selkeiltä. Aleksi tuon naputteli ja näki vaivan, kun termit sun muut paremmin hallussa kuin minulla :)

   Poista
 9. Aivan upean näköinen ja hyvät ohjeet. Tuo huopa materiaalina saa kyllä omatkin sormeni syyhyämään. Voin vaan kuvitella millaiselta se tuntuu käteen. Oon tuollaisten kunnon tekstuurikankaiden suuri ystävä ja heti aloin pohtimaan mitä muuta kivaa siitä saisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan pehmeää materiaalia, mutta silti tarvittavan jämäkkä :) Suosittelen testaamaan. Sinun käsissä tuosta voi loihtia vaikka mitä :)

   Poista
 10. Teiltä pojilta tuntuu sitten onnistuvan melkein mikä vain. Todella mahtavan näköinen reppu ja hyvät selkeät ohjeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Nyt täytyy antaa Aleksille isoimmat pointsit tästä. Mä olin mukana suunnittelemassa, mutta toteutus on pitkälti Aleksin tekemä.

   Poista
 11. Tosi näpsäkkä reppu.Tuollaiselle olisi meikämammallakin käyttöä.Menin nyt vuoden alussa mukaan neulepiiriin ja on ehkä ihan melkein pakko tehdä reppu neuleiden kuljetukseen...lankapaastolaisena en saa ostaa lankaa kolmeen kuukauteen niin jotainhan sitä sitten on shoppailtava;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reppu onkin siihen hommaan kätevä. Meillä ei tosiaan kunnon reppua ole ollut ja usein sellaista tullut kaivattua, mutta nyt se tilanne on korjattu :)

   Poista
 12. Mahtavan näköinen reppu!
  Ei mikään ihan helpoin DIY, mutta lopputulos palkitsee :)

  VastaaPoista
 13. HIENO! Taidanpas nyt pukea kateuden vihreät sukat jalkaan.. :D <3

  VastaaPoista
 14. Aivan super ihana reppu - olette taitaviaa. Vähän enemmän vaivaa joutuu näkemään, mutta lopputuloksen kun näkee niin kaiken vaivan arvoista. Kiva blogi täällä muutenkin :)

  VastaaPoista
 15. Kyllä tuon repun kanssa kelpaa lähteä metsäretkelle! Taitavia olette. :)

  VastaaPoista
 16. Oi miten upea! Uudistettu versio entisajan tuohikontista/repusta!

  VastaaPoista