Search

Jäälyhdyn tekeminen ilmapalloja hyödyntäen

Jääpallolyhty Kaikki Paketissa
Viime päivien pakkaset ovat innostaneet suomalaisia tekemään erilaisia jäälyhtyjä pihoilleen. Sosiaalinen media on täyttynyt ihmisten ottamista upeista jäätaideteoskuvista. Ja voiko kauniimpaa elementtiä olla kuin jäätynyt vesi. Innostus tarttui meihinkin ja viikonloppuna päästimme sisäiset jäätaiteilijat valloilleen. Syntyi jääpalloista tehty lyhty.

Jäälyhty Kaikki Paketissa

Ilmapalloista tehdyn jäälyhdyn ohje:

Jäälyhdyn tekemiseen tarvitset vesi-ilmapalloja. Täytimme kolmisenkymmentä vesi-ilmapalloa vedellä, solmimme pallojen suut ja veimme uunipellin päällä ulos jäätymään. Palloja täyttäessä kannattaa jättää pieni ilmakupla pallojen sisään, sillä se helpottaa kokoamista. Kovilla pakkasilla vesi jäätyy vuorokaudessa ja lopputuloksena syntyy kauniin pyöreitä jääpalloja. Kun vesi on jäätynyt, poista ilmapallo jään ympäriltä. Tämä onnistuu parhaiten, kun palloja huuhtelee kylmällä vedellä muutaman sekunnin ajan ja sen jälkeen leikkaa ilmapallon auki.

Haastavin vaihe on jäälyhdyn kokoaminen, joka vaatii malttia ja aikaa. Mietitkin varmaan, miten ihmeessä saimme tämän hökötyksen pysymään kasassa? Jotta onnistut, lyhty tulee koota osissa ja pallojen pitää antaa jäätyä toisiinsa ennen kuin niiden päälle voi asetella seuraavat pallot. Ja ulkona täytyy tietenkin olla pakkasta: mitä enemmän, sen nopeammin pallot jäätyvät toisiinsa. Aloita asettelemalla haluttu määrä jääpalloja ympyrään, kuitenkin siten, että lyhtykynttilälle jää aukko. Tämän jälkeen voit asetella jääpalloja kerros kerrallaan pohjakerroksen päälle. Jotta pallot jäätyisivät paremmin kiinni toisiinsa, suihkutimme niiden väliin kylmää vettä suihkepullosta ja annoimme pallojen jäätyä noin 10 minuuttia ennen uuden kerroksen laittamista. Kokoaminen vaatii kärsivällisyyttä, osa palloista jouduttiin laittamaan yksitellen ja sen jälkeen odotettiin, että seuraava voidaan asettaa sen viereen. Osa palloista sujahti paikoilleen paremmin, jolloin jäätymistä ei tarvinnut niin pitkään odottaa. Osaan palloista jäi pieni ilmakupla, joka helpotti lyhdyn kokoamista, ja näin jälkikäteen ajatellen, ilmakupla olisi kannattanut jättää jokaiseen palloon. Tällöin pallot pysyvät paremmin toistensa päällä. Jatka rakentamista kunnes lyhty on haluamasi kokoinen.

Jääpalloista tehty lyhty Kaikki Paketissa

Jäädytetyt pallot Kaikki Paketissa

Jään kauneuden voi nähdä eri vuorokaudenaikoina. Päivänvalolla jäälyhty hohkaa talven kylmyyttä, kun taas iltahämärällä jään kodikkaampi puoli nousee esiin kynttilän palaessa lyhdyn sisällä. Mykistävän kaunis katsella.

Jäälyhty Kaikki Paketissa

jäälyhty

Jääpalloista tehty lyhty Kaikki Paketissa

Vinkkinä vielä loppuun, että meidän Facebook-sivuilla on menossa lukijoillemme tarkoitettu arvonta, jossa voi voittaa ruotsalaisen Lagerhausin paperituotteita. Osallistumiseen ei paljoa vaadita, joten käyhän tsekkaamassa arvonta. Arvonta täällä (klik!)

Kertokaahan tai linkatkaa, millaisia jäätaideteoksia teidän käsissänne on syntynyt.

33 kommenttia

 1. Ilmeisesti vesi kannattaa kiehauttaa ja jäähdyttää (parikin kertaa?), jos haluaa kirkasta jäätä. :) nätti lyhty! Itse en jaksa alkaa näpertää, en luota pakkasten kestoon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa kirkkaita palloja, niin silloin vesi tosiaan kannattaa kiehauttaa ja jäähdyttää. Meillä kuvissa jään värieroa hieman selittää myös se, että lyhty on koottu osissa kahden päivän aikana. Alimmat jääpallon ehtivät saada kuurapinnan yön aikana :)

   Poista
 2. On kyllä todella kauniita :)

  VastaaPoista
 3. Voi miten kaunis lyhty siitä tuli ♡
  Todella hyvin onnistui.
  Kivaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä tuossa aikaa meni, mutta kaunis lyhty siitä tuli. Tosin nyt se on jäänyt lumikinosten alle :(

   Poista
 4. Heh ei ole syntynyt ikinä mitään, mutta onhan tuo aivan järisyttävän kaunis! <3 Lumista tiistaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella lumista eilen tosiaan oli. Lyhtykin hautautui kinosten alle. Mutta nautitaan talvesta :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska idea teillä ja kaunis versio lumilyhdystä! Mulla on jäätymässä kranssi, katsotaan tuleeko siitä mitään, terkuin Suska.

   Poista
  2. Oho. Kranssista tulee varmasti kaunis :)

   Poista
 6. Oi, onpa nätti <3 tämmösiä mä haluan meille viikonloppuna, kiitos ideasta :)

  VastaaPoista
 7. Niin kaunista! Täälläkin on jo seuraavat jäädyttämissuunnitelmat valmiina.

  VastaaPoista
 8. Onpa todella kaunis! Itse yritin toteuttaa jäälyhtyjä itsestään ilmapalloilla tehdyistä jääpalloista, mutta jäätyminen tapahtui niin nopeasti että niistä tuli juurikin näitä jääpalloja. Kunpa olisin hoksannut tämän idean!

  Työkaverini kertoi juuri, että vastaavia lyhdyn osasia voisi jäädyttää myös maitotölkkimuoteista. Tällöinhön niistä tulee vähän kuin tiilenkappaleita. Joukkoon voi laittaa vaikka vielä väriainetta :)

  Talvisen suloista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä idea tuo maitotölkin käyttäminen muottina. Pitääkin testata sitä seuraavaksi.

   Poista
 9. Nyt täytyy odotella, että lumentulo loppuu ja saa kaivaa tämän esiin lumen alta :)

  VastaaPoista
 10. Ihana jäälyhty ❤️ Itse ajattelin kokeilla jotakin tähti aiheista servettiä käyttää ja liimata niitä jäälyhtyjen kylkeen, täytyykin käydä laittamassa vettä jäätymään ämpäriin ;)

  VastaaPoista
 11. Upea lyhty! Kärsivällisyyttä vaan vaatisi tuollainen odottelu ;D

  VastaaPoista
 12. Kaunis jäälyhty :) sain kyllä myös kirkkaita jäälyhtyjä ilman keittämättä. Kraanasta niin kuumaa vettä kuin tuli.

  VastaaPoista
 13. Tosi ihana 😍 Kokeilin viikonloppuna myös ilmapalloista jäälyhtyjä ja ne onnettomat unohtui pakkaseen. Nooh, niistä tuli "talvikivet" pihalle ja onneksi seuraavat onnistui jopa ihan lyhdyiksikin. Näitä helmiä olis kyllä kiva tehdä ens viikonloppuna. -Nina-

  VastaaPoista
 14. Oi vitsi miten ihania. Pitäisiköhän nikkaroida itsekin tuollaiset.

  VastaaPoista
 15. Onpa hieno lyhty! En oo tehnyt kuin ihan tavis jäälyhtyjä...Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 16. Piti kommentoida tätä jo tuoreeltaan, mutta nyt vasta ehdin. Upea lyhty! Jää on hieno, mutta tosi haastava materiaali. Pisteet teille innovatiivisesta toteutuksesta:) Ei ehkä näiden ruuhkavuosien ja pienten lasten kanssa toimi tämä DIY, mutta josoa muistan tämän vaikka 5-10 vuoden päästä!

  VastaaPoista