Search

Soijakynttilän valmistus on helppoa ja nopeaa

soijakynttilä5

Pääsiäistä vietetään parin viikon kuluttua. Mekin olemme hiljalleen alkaneet valmistautua keväiseen juhlaan. Ohra on istutettu ja pientä koristustakin suunniteltu. Erityisen innoissamme olemme pääsiäiskynttilöistä, joita valmistimme ensimmäistä kertaa soijavahasta. Soijakynttilöiden valmistus on niin helppoa ja nopeaa, että tämän jälkeen on korkea kynnys enää muita kynttilöitä tehdä. Sen lisäksi että soijakynttilän tekeminen on helppoa, sisältyy soijakynttilöihin myös monia muita hyötyjä:


*Soijakynttilät nokeavat huomattavasti vähemmän kuin steariinia tai parafiinia sisältävät kynttilät. Näin ollen se on parempi vaihtoehto myös allergikolle. Liekkikin on kauniimpi ja levollisempi.
*Soijavaha on valmistettu 100% puhtaista ja geenimanipuloimattomista soijapavuista ja kasviöljyistä.
*Soija on biohajoava raaka-aine, joten kierrätys onnistuu biojätteen mukana.
*Soijavaha on helposti pestävissä pois, joten kynttilöiden astioita on helppo käyttää yhä uudelleen.
*Talitahrat lähtevät hyvin pois pyykissä, koska ne ovat vesiliukoisia.

Soijavahakynttilöihin voi lisäillä halutessaan myös tuoksuja. Me päädyimme tekemään kynttilöistämme tuoksuttomia.


soijakynttilä2

soijakynttilä3

soijakynttilä6

Lähestyvän pääsiäisen kunniaksi annoimme kynttilöille teeman mukaisen ilmeen. Pääsiäispöytää koristaa lasikipossa oleva kynttilä, jonka kylkeen liimasimme pupun kuvan. Virpojia varten teimme hieman erilaisia pääsiäiskynttilöitä. Nämä soijakynttilät on valettu mataliin, pyöreän mallisiin peltipurkkeihin, joissa on kansi. Purkit löytyivät varaston kätköistä, ja nyt niille löytyi sopiva käyttötarkoitus. Kynttilöiden pohjaan liimasimme kartongista leikatun pupukuvion ja kanteen lisäsimme tupsuhännän. Näistä tuli kerrassaan söpöjä pupukynttilöitä. Toivottavasti virpojille kelpaa. Ja tokihan me virpojia muistamme myös pääsiäisherkuilla. Sulaa vahaa jäi sen verran yli, että loppuosasta teimme vielä muutaman pienen tuikkukynttilän. Nyt on kynttilöitä pääsiäispöytään. Soijakynttilöiden valmistusohjeen löydät alapuolelta.

soijakynttilä8

soijakynttilä9

Soijavaha, sydänlanka ja lasinen kynttiläkuppi ovat kotimaisesta Limepop-verkkokaupasta (klik!).

Soijakynttilöiden tekemiseen tarvitset:

Varrastikkuja tai pyykkipoikia

Aloita asettelemalla sydänlanka varrastikkujen tai pyykkipojan väliin kynttiläkupissa. Näin sydänlanka pysyy tukevasti suorassa tikkujen välissä ja sijoittuu keskelle kynttilää.

Sulata soijavaha vesihauteessa. Soijavahan sulamispiste on noin 50 astetta, joten kynttilät valmistuvat nopeasti. Kaada sulanut vaha kynttiläastioihin ja anna jähmettyä rauhassa. Sula vaha on väriltään kellertävää, mutta kovettuessaan se muuttuu kauniin valkoiseksi. Siinäpä se, eikö olekin helppoa?

Käytössämme oli 500 gramman pussi soijavahaa. Käytimme 140 grammaa, josta tuli kaksi pienessä lasikupissa olevaa kynttilää ja ylijääneen osan kaadoimme tuikkukippoihin. Tuikkuja tuli kaksi.

soijakynttilä

soijakynttilä4

Oletko kokeillut valmistaa soijavahasta kynttilöitä? Entä poltatteko pääsiäispöydässä ylipäätään kynttilöitä vai onko ne jemmattu jo kaappiin syksyä varten?

*Yhteistyössä Limepop

32 kommenttia

  1. Niin ihania kynttilöitä. Pupun häntä on suloinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati <3 Me kyllä hurahdettiin näihin täysin. Taitaa tästä lähtien löytyä vain soijakynttilöitä meiltä :)

      Poista
  2. No nyt tulikin ihan uutta tietoa minulle. En ole tiennytkään, että on olemassa soijavahaa. Todella kauniita kynttilöitä olette tehneet, suloinen tuo pupukynttilä <3
    Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait uutta tietoa :) Lämpimästi voin Outi näitä suositella :)

      Poista
  3. Voi, miten kiva blogi! Kävin tuossa kurkkaamassa jo muitakin postauksia. Kivoja vinkkejä (joita tällainen ei niin askartelijakin voi tehdä) ja kauniita kuvia.
    Ihania pääsiäsikynttilöitä!
    Kiitos paljon! Tänne oli kiva löytää! Lukijaksi jään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula :) Mukavaa, että pidät
      blogistamme. Tervetuloa lukijaksi ja mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  4. Tämä menee ihan ehdottomasti kokeiluun! Mulla on kaapit täynnä erilaisia tuikku ja kynttiläkippoja säästössä juuri tällaista varten. Minä poltan kynttilöitä ympäri vuoden, joten kaikki nuo steariinin haittapuolet on koettu. Muunmuassa vahtahrat pöytäliinoissa. Pitänee tilata heti tuota soijavahaa kokeiluun tänne kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Steariini on tosiaan siitä kurjaa, että sitä hankala saada pois tekstiileistä.

      Poista
  5. Ääks,nyt jos saisin kokeiltua näitä,kun olen soijavahakynttilöiden valmistusta miettinyt jo pari vuotta:) Taas on kevättalvi hurahtanut niin nopeasti, ettei ole ehtinyt pääsiäistä miettiäkään.Tänään on kyllä kylvettävä rairuoho ja jospa se fiilis siitä lähtisi nousuun:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kannattaa kokeilla ehdottomasti. Kymmenisen minuuttia, niin saat kauniita kynttilöitä tehtyä. Helppoa ja nopeaa, kuten tekstissäkin totesimme.

      Poista
  6. Niin suloisia ja täälläkin soijakynttilöitä, niissä nyt vaan on monen monta pelkkää hyvää puolta.

    Iloista viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, pelkkiä hyviä puolia löytyy. Mitään huonoa sanottavaa emme ole vielä keksineet :)

      Poista
  7. Onpa suloisia kynttilöitä. En oo kuullutkaan, että soijasta voi tehdä kynttilöitä. Ihania nuo pikkukynttilätkin! Minä taidan tuunata jonkun pääsiäiskynttilöitä pääsiäiseksi. Pääsiäinen on kyllä ihana kevään juhla. Kivaa alkavaa viikkoa teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijasta on moneksi, jopa kynttilöiksi :) Pääsiäistä täälläkin odotetaan kovasti. Iloista viikkoa!

      Poista
  8. Soijakynttilät ovat ihan uusi tuttavuus minulle, laitan vinkin talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että itsekin vasta nyt perehdyimme niihin paremmin. Ei ole kuin hyvää sanottavaa.

      Poista
  9. Onpas suloisia pupuja eksynyt kynttilöihin koristeeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata. Puput on aina söpöjä, olipa ne missä hyvänsä :)

      Poista
  10. Voi miten ihania! Minulla on yksi Nurmen soijavahakynttilä ja se on aivan ihana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Selina <3 Soijakynttilät kyllä hurmaavat varmasti kenen tahansa.

      Poista
  11. Ihana pupu! En ole koskaan edes kokeillut kynttilöiden valmistusta, joten heräsi heti kysymys, että kuinka paljon pitäisi ostaa vahaa jos haluan tehdä vaikka 10 tuikkukynttilän kokoista kynttilää? Saisin tuosta vähän osviittaa siihen mikä on meneki ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Hanna. Hyvä kysymys. Meillä oli 500 gramman pussi soijavahaa. Käytimme 140 grammaa, josta tuli kaksi pienessä lasikupissa olevaa kynttilää ja ylijääneen osan kaadoimme tuikkukippoihin. Tuikkuja tuli kaksi. Tuosta 140 grammasta omien laskujemme mukaan pitäisi saada kymmenisen tuikkua. Hyvä, että huomasit kysyä. Lisäsimme tämän myös tekstiin. T. Jani ja Aleksi

      Poista
    2. Kiitos! :D ei muuta kuin vahaostoksille.

      Poista
  12. Ihania pääsiäiskynttilöitä koristeineen. Eipä ole tuota soijaa tullut kokeiltua ja olisikin ihana tehdä tuoksukynttilöitä. Minä olen kynttilöiden ja tuikkujen suurkuluttaja ja myös saunaterassilla niitä poltellaan myös keskellä kesää. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja kynttilöiden suurkuluttajapiirteitä on meissäkin. Kesällä ehkä vähemmän, mutta syksyllä kaivetaan ne esiin jo hyvin varhain :)

      Poista
  13. Vau! en oo koskaan kuullutkaan...soijavaha. Hienoa! Ihania simppeleitä juttuja. Tosi kivoja. Ihana kun löytelin tämän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että löysit tänne ja tämän ohjeen. Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  14. Kiitos kivasti vinkistä, täytyykin kokeilla joku kerta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelemme lämpimästi. Ei helpommin itse tehdyt kynttilät synny :)

      Poista
  15. Kiitos <3 toivottavasti sielläkin jo mukavasti pääsiäistunnelmaa :)

    VastaaPoista
  16. Kiitoksia taas uudesta vinkistä! Soijakynttilöitä haluaisin kyllä jossain vaiheessa kokeilla, kuulostavat aika erinomaisilta. Suloisia pupusia :). Kynttilöitä ei tule juuri poltettua kevät/kesäaikaan, mökillä toki ja sähkökatkojen aikaan kanssa (niitä täällä maalla riittää), jos tarvitsee lisävaloa.

    VastaaPoista
  17. Soijakynttilä - enpä ole ennen tästä kuullut/lukenut. Aina tupsahtaa markkinoille jotakin uutta. Hyviä ominaisuuksia tuntuu olevan paljon, melkein syötäväksi sopiva :)
    Niin hauska ja simppeli idea tuo tuikkujen tekstitarra (sillä perinteisellä mikäsenniminytonkaan-koneella... :D).

    VastaaPoista