
Pääsiäistä vietetään parin viikon kuluttua. Mekin olemme hiljalleen alkaneet valmistautua keväiseen juhlaan. Ohra on istutettu ja pientä koristustakin suunniteltu. Erityisen innoissamme olemme pääsiäiskynttilöistä, joita valmistimme ensimmäistä kertaa soijavahasta. Soijakynttilöiden valmistus on niin helppoa ja nopeaa, että tämän jälkeen on korkea kynnys enää muita kynttilöitä tehdä. Sen lisäksi että soijakynttilän tekeminen on helppoa, sisältyy soijakynttilöihin myös monia muita hyötyjä:
*Soijakynttilät nokeavat huomattavasti vähemmän kuin steariinia tai parafiinia sisältävät kynttilät. Näin ollen se on parempi vaihtoehto myös allergikolle. Liekkikin on kauniimpi ja levollisempi.
*Soijavaha on valmistettu 100% puhtaista ja geenimanipuloimattomista soijapavuista ja kasviöljyistä.
*Soija on biohajoava raaka-aine, joten kierrätys onnistuu biojätteen mukana.
*Soijavaha on helposti pestävissä pois, joten kynttilöiden astioita on helppo käyttää yhä uudelleen.
*Talitahrat lähtevät hyvin pois pyykissä, koska ne ovat vesiliukoisia.
Soijavahakynttilöihin voi lisäillä halutessaan myös tuoksuja. Me päädyimme tekemään kynttilöistämme tuoksuttomia.



Lähestyvän pääsiäisen kunniaksi annoimme kynttilöille teeman mukaisen ilmeen. Pääsiäispöytää koristaa lasikipossa oleva kynttilä, jonka kylkeen liimasimme pupun kuvan. Virpojia varten teimme hieman erilaisia pääsiäiskynttilöitä. Nämä soijakynttilät on valettu mataliin, pyöreän mallisiin peltipurkkeihin, joissa on kansi. Purkit löytyivät varaston kätköistä, ja nyt niille löytyi sopiva käyttötarkoitus. Kynttilöiden pohjaan liimasimme kartongista leikatun pupukuvion ja kanteen lisäsimme tupsuhännän. Näistä tuli kerrassaan söpöjä pupukynttilöitä. Toivottavasti virpojille kelpaa. Ja tokihan me virpojia muistamme myös pääsiäisherkuilla. Sulaa vahaa jäi sen verran yli, että loppuosasta teimme vielä muutaman pienen tuikkukynttilän. Nyt on kynttilöitä pääsiäispöytään. Soijakynttilöiden valmistusohjeen löydät alapuolelta.


Soijavaha, sydänlanka ja lasinen kynttiläkuppi ovat kotimaisesta Limepop-verkkokaupasta (klik!).
Soijakynttilöiden tekemiseen tarvitset:
Varrastikkuja tai pyykkipoikia
Aloita asettelemalla sydänlanka varrastikkujen tai pyykkipojan väliin kynttiläkupissa. Näin sydänlanka pysyy tukevasti suorassa tikkujen välissä ja sijoittuu keskelle kynttilää.
Sulata soijavaha vesihauteessa. Soijavahan sulamispiste on noin 50 astetta, joten kynttilät valmistuvat nopeasti. Kaada sulanut vaha kynttiläastioihin ja anna jähmettyä rauhassa. Sula vaha on väriltään kellertävää, mutta kovettuessaan se muuttuu kauniin valkoiseksi. Siinäpä se, eikö olekin helppoa?
Käytössämme oli 500 gramman pussi soijavahaa. Käytimme 140 grammaa, josta tuli kaksi pienessä lasikupissa olevaa kynttilää ja ylijääneen osan kaadoimme tuikkukippoihin. Tuikkuja tuli kaksi.
Käytössämme oli 500 gramman pussi soijavahaa. Käytimme 140 grammaa, josta tuli kaksi pienessä lasikupissa olevaa kynttilää ja ylijääneen osan kaadoimme tuikkukippoihin. Tuikkuja tuli kaksi.


Oletko kokeillut valmistaa soijavahasta kynttilöitä? Entä poltatteko pääsiäispöydässä ylipäätään kynttilöitä vai onko ne jemmattu jo kaappiin syksyä varten?
*Yhteistyössä Limepop
Niin ihania kynttilöitä. Pupun häntä on suloinen!
VastaaPoistaKiitos Kati <3 Me kyllä hurahdettiin näihin täysin. Taitaa tästä lähtien löytyä vain soijakynttilöitä meiltä :)
PoistaNo nyt tulikin ihan uutta tietoa minulle. En ole tiennytkään, että on olemassa soijavahaa. Todella kauniita kynttilöitä olette tehneet, suloinen tuo pupukynttilä <3
VastaaPoistaAurinkoista sunnuntaita!
Kiva, että sait uutta tietoa :) Lämpimästi voin Outi näitä suositella :)
PoistaVoi, miten kiva blogi! Kävin tuossa kurkkaamassa jo muitakin postauksia. Kivoja vinkkejä (joita tällainen ei niin askartelijakin voi tehdä) ja kauniita kuvia.
VastaaPoistaIhania pääsiäsikynttilöitä!
Kiitos paljon! Tänne oli kiva löytää! Lukijaksi jään!
Kiitos Tuula :) Mukavaa, että pidät
Poistablogistamme. Tervetuloa lukijaksi ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Tämä menee ihan ehdottomasti kokeiluun! Mulla on kaapit täynnä erilaisia tuikku ja kynttiläkippoja säästössä juuri tällaista varten. Minä poltan kynttilöitä ympäri vuoden, joten kaikki nuo steariinin haittapuolet on koettu. Muunmuassa vahtahrat pöytäliinoissa. Pitänee tilata heti tuota soijavahaa kokeiluun tänne kotiin.
VastaaPoistaSteariini on tosiaan siitä kurjaa, että sitä hankala saada pois tekstiileistä.
PoistaÄäks,nyt jos saisin kokeiltua näitä,kun olen soijavahakynttilöiden valmistusta miettinyt jo pari vuotta:) Taas on kevättalvi hurahtanut niin nopeasti, ettei ole ehtinyt pääsiäistä miettiäkään.Tänään on kyllä kylvettävä rairuoho ja jospa se fiilis siitä lähtisi nousuun:)
VastaaPoistaHih, kannattaa kokeilla ehdottomasti. Kymmenisen minuuttia, niin saat kauniita kynttilöitä tehtyä. Helppoa ja nopeaa, kuten tekstissäkin totesimme.
PoistaNiin suloisia ja täälläkin soijakynttilöitä, niissä nyt vaan on monen monta pelkkää hyvää puolta.
VastaaPoistaIloista viikkoa <3
Sanos muuta, pelkkiä hyviä puolia löytyy. Mitään huonoa sanottavaa emme ole vielä keksineet :)
PoistaOnpa suloisia kynttilöitä. En oo kuullutkaan, että soijasta voi tehdä kynttilöitä. Ihania nuo pikkukynttilätkin! Minä taidan tuunata jonkun pääsiäiskynttilöitä pääsiäiseksi. Pääsiäinen on kyllä ihana kevään juhla. Kivaa alkavaa viikkoa teille <3
VastaaPoistaSoijasta on moneksi, jopa kynttilöiksi :) Pääsiäistä täälläkin odotetaan kovasti. Iloista viikkoa!
PoistaSoijakynttilät ovat ihan uusi tuttavuus minulle, laitan vinkin talteen :)
VastaaPoistaTäytyy myöntää, että itsekin vasta nyt perehdyimme niihin paremmin. Ei ole kuin hyvää sanottavaa.
PoistaOnpas suloisia pupuja eksynyt kynttilöihin koristeeksi!
VastaaPoistaKiitos Kata. Puput on aina söpöjä, olipa ne missä hyvänsä :)
PoistaVoi miten ihania! Minulla on yksi Nurmen soijavahakynttilä ja se on aivan ihana! :)
VastaaPoistaKiitos Selina <3 Soijakynttilät kyllä hurmaavat varmasti kenen tahansa.
PoistaIhana pupu! En ole koskaan edes kokeillut kynttilöiden valmistusta, joten heräsi heti kysymys, että kuinka paljon pitäisi ostaa vahaa jos haluan tehdä vaikka 10 tuikkukynttilän kokoista kynttilää? Saisin tuosta vähän osviittaa siihen mikä on meneki ;)
VastaaPoistaMoikka Hanna. Hyvä kysymys. Meillä oli 500 gramman pussi soijavahaa. Käytimme 140 grammaa, josta tuli kaksi pienessä lasikupissa olevaa kynttilää ja ylijääneen osan kaadoimme tuikkukippoihin. Tuikkuja tuli kaksi. Tuosta 140 grammasta omien laskujemme mukaan pitäisi saada kymmenisen tuikkua. Hyvä, että huomasit kysyä. Lisäsimme tämän myös tekstiin. T. Jani ja Aleksi
PoistaKiitos! :D ei muuta kuin vahaostoksille.
PoistaIhania pääsiäiskynttilöitä koristeineen. Eipä ole tuota soijaa tullut kokeiltua ja olisikin ihana tehdä tuoksukynttilöitä. Minä olen kynttilöiden ja tuikkujen suurkuluttaja ja myös saunaterassilla niitä poltellaan myös keskellä kesää. Liisa
VastaaPoistaSamoja kynttilöiden suurkuluttajapiirteitä on meissäkin. Kesällä ehkä vähemmän, mutta syksyllä kaivetaan ne esiin jo hyvin varhain :)
PoistaVau! en oo koskaan kuullutkaan...soijavaha. Hienoa! Ihania simppeleitä juttuja. Tosi kivoja. Ihana kun löytelin tämän!
VastaaPoistaKiva kuulla, että löysit tänne ja tämän ohjeen. Mukavaa loppuviikkoa!
PoistaKiitos kivasti vinkistä, täytyykin kokeilla joku kerta :)
VastaaPoistaSuosittelemme lämpimästi. Ei helpommin itse tehdyt kynttilät synny :)
PoistaKiitos <3 toivottavasti sielläkin jo mukavasti pääsiäistunnelmaa :)
VastaaPoistaKiitoksia taas uudesta vinkistä! Soijakynttilöitä haluaisin kyllä jossain vaiheessa kokeilla, kuulostavat aika erinomaisilta. Suloisia pupusia :). Kynttilöitä ei tule juuri poltettua kevät/kesäaikaan, mökillä toki ja sähkökatkojen aikaan kanssa (niitä täällä maalla riittää), jos tarvitsee lisävaloa.
VastaaPoistaSoijakynttilä - enpä ole ennen tästä kuullut/lukenut. Aina tupsahtaa markkinoille jotakin uutta. Hyviä ominaisuuksia tuntuu olevan paljon, melkein syötäväksi sopiva :)
VastaaPoistaNiin hauska ja simppeli idea tuo tuikkujen tekstitarra (sillä perinteisellä mikäsenniminytonkaan-koneella... :D).