Search

Selvät sävelet tavarapaljoudelle

Untitled

Tovi sitten blogissa kurkisteltiin kotimme kirjastohuoneeseen. Tuolloin muutama lukija ihasteli pöydällä olevaa nuottikoristetta. Vaikka koristeessa ei mitään poikkeuksellista olekaan, ajattelimme kirjoittaa siitä muutaman sanan ja samalla kertoa, kuinka saimme puolitettua kodista löytyvien koriste-esineiden määrän muuton aikana.
Aloitetaan kuitenkin nuottikoristeesta. Törmäsimme taannoin kierrätyskeskuksessa vanhoihin nuottikirjoihin. Jokin kellastuneissa nuoteissa meitä puhutteli niin, että nappasimme ne mukaamme. Askarteluprojekteihin niitä alkujaan ajattelimme, mutta päätyivätkin kirjastohuoneen koristeiksi, kun huomasimme, kuinka kivalta nuotit näyttivät rullattuina lasipurkin sisällä. Nuotit on tosiaan vain kääritty rullalle ja sidottu pätkällä juuttinarua. Voiko simppelimpää koristetta olla! Hintaakin kertyi vaivaiset 20 senttiä.

vierashuone

nuotit

Nuottikoriste sopii täydellisesti kirjastohuoneen tunnelmaan, eikä tila mielestämme enää muuta koristusta kaipaa. Muuton yhteydessä yritimme muutoinkin päästä ylimääräisistä tavaroista eroon. Oli jokseenkin järkyttävä huomata, kuinka paljon esimerkiksi koriste-esineitä oli vuosien varrella siunaantunut. Jep, jep. Taitavat olla meidän heikko kohta. Kuin tilauksesta saimme käsiimme kirjan, josta oli apua koristekaaoksen karsimisessa. Kyseessä on Riikka Pöntysen kirjoittama Tunne kotisi - fengshuin voima -kirja (Docendo, 2018).Tunne_kotisi_Feng_shuin_voima

Kirjassa annetaan helppoja ja käytännönläheisiä neuvoja kodin viihtyvyyden parantamiseksi. Vinkit pohjautuvat vanhoihin itämaisiin feng shui -oppeihin. Varsin mielenkiintoinen ja erilainen lähestyminen kodin sisustamiseen kaiken kaikkiaan. Hieman pelkäsimme, että kirja on oodi itämaiselle sisustukselle, mutta tämä käsitys osoittautui vääräksi. Tunne kotisi -kirja on kirjoitettu erityisesti meille suomalaisille ja opit soveltuvat kaikkiin sisustustyyleihin ja myös muille elämän osa-alueille.

Viisi kysymystä, joilla helpotat kodin tavarakaaosta


Kirjan parasta antia ovat vinkit, jotka tarjoavat apua kodin tavarakaaokseen. Opukseen on kerätty lista kysymyksiä, joiden avulla lähdimme karsimaan tavarapaljoutta ennen uuteen kotiin muuttamista. Poimimme teoksesta muutaman kysymyksen karsimisurakan avuksi:

 • Käytänkö tätä säännöllisesti? Pohdi, kuinka paljon oikeasti tarvitset kausituotteita, kuten joululiinoja ja pääsiäiskoristeita. Vuodenajan tunnelmaa voi ilmentää vaihtoehtoisesti esimerkiksi kukin ja kynttilöin, jolloin vältytään säilytysongelmilta.
 • Rakastanko tätä? Luovu tavarasta, joka saa aikaan negatiivisia tunteita ja säilytä vain tavarat, joita oikeasti rakastat. 
 • Säilytänkö tätä vain, koska minun pitäisi? Olet varmasti saanut lahjaksi tavaraa tai vaatteita, joita et itse olisi tullut hankkineeksi. Jos tavara ei ole mieleesi, lahjoita se eteenpäin. Voit myös kysyä lähipiiristäsi, haluaisiko joku muu tarjota sille uuden kodin. 
 • Säilytänkö tätä kaiken varalta? Mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos luopuisit kyseisestä tavarasta? Jos et ole tarvinnut sitä kahteen vuoteen, tuskin tarvitset sitä jatkossakaan. Ja jos tarvitsisit, voisiko vastaavaa lainata naapuriltasi. 
 • Onko minulla useita samanlaisia esineitä tai tavaroita? Pohdi, kuinka monta kakkulapiota tai pussilakanaa todella tarvitset. Siivoaminenkin helpottuu, kun et joudu käyttämään aikaasi tavaroiden järjestelyyn ennen siivousta.

Näiden kysymysten avulla muuttokuorma keveni huomattavasti.

Onko sinulla hyviä vinkkejä tavarakaaoksen taltuttamiseen?

Me suuntaamme nyt takaisin pihahommiin. Eilen hankimme kasan ihania terassikukkia. Kunhan pihahommilta ennätämme, laitamme tänne blogiinkin näytille, millaisia kukkahankintoja on tullut tehtyä. Terassi nimittäin näyttää aika kivalta nyt. Aurinkoista viikonloppua!

10 kommenttia

 1. Tavaraa tuppaa kertymään käsittämättömiä määriä. Meillä ehkä eniten lasten leluja ja kirjoja. Olemme miehen kanssa molemmat säilytelleet isompien lastemme leluja ja kirjoja ja nyt Taika on saanut ne käyttöönsä. 4 lapsen yltäkylläisyys-määrä leluja yhdelle lapselle. Aivan järjetöntä ja saa välillä repimään hiuksia, kun toki sotku on sen mukainen. Kenen vika? no ihan oma, kun ei viitsi alkaa asialle mitään tekemään :D Khih. Olemme tosin kirpparilla myyneet varmaan puolet leluista, mutta silti niitä on ihan hirveät määrät. Ehkä vielä joskus tulee päivä, että saan aikaiseksi alkaa asialle jotain tekemään. Lelut ovat siitä täysiä turhakkeita, että lapsi jolla niitä on liikaa, ei niillä leiki kuitenkaan. Ne on kiva sotkea ympäriinsä, mutta leikiksi sitä ei voine kutsua :D
  Mukavaa viikonloppua teille! Kiva päästä kurkistamaan terassianne, jään siispä odottelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mikähän siinä on, että sitä roinaa aina vain kertyy ja kertyy. Itseäänhän siitä käy syyttäminen ja on vain tehtävä tiukkoja päätöksiä, jos aikoo saada selkeyttä tavarakaaokseen. Toivotaan, että meillä tilanne pysyisi nyt suht mallillaan :) Ja tosiaan, terassin kukkaostoksista on tulossa piakkoin lisää blogiin :) Aurinkoista viikonloppua toivottelevat Jani ja Aleksi

   Poista
 2. Ollaan muutettu niin usein ettei turhaa tavaraa ole ehtinyt kertymään.
  Ihanan yksinkertainen, mutta silti niin kaunis koriste nuo nuotit.
  Oikein mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuttaminen on kyllä tuohon karsimiseen hyvä menetelmä, ja tyytyväisiä voitte olla, että tavaramäärä pysynyt kohtuullisena :) Iloista ja mukavaa viikonloppua myös sinne :)

   Poista
 3. No onpa tosiaan simppelin kaunis koriste! Vähän niinkuin nuotit paketissa :).

  Mielenkiinnolla odotan kuvia teidän terassilta, koska olen ihan varma, että tulee näyttämään kivalta.

  Kukkaisaa viikonloppua! Täällä tuli eilen ukkoskuuron mukana niin paljon rakeita, että vielä aamullakin oli kasa portaiden pielessä. Hrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, vai oikein rakeita. Niitä ei sentään täällä tullut ja olisi tainnut kukatkin tykätä huonoa tuollaisesta raekasasta :) Noh, toivottavasti teillä suurimmilta tuhoilta vältyttiin. Palataan noihin terassin kukkajuttuihin joko sunnuntaina tai ensi viikon alussa. Nyt mukavaa viikonloppua! t. Jani ja Aleksi

   Poista
 4. Näitä koriste esineitä pitäis saada vähemmälle. Onneksi olen nyt lakannut ostamasta niitä, mutta silti jonkinnäköistä karsintaa pitäis tehdä.
  Hyvää viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 5. Minusta on tullut rohkeampi karsimaan tavaroita. Noita kysymyksiä on hyvä esittää itselle. Muistot ovat myös mukavia, ei niihin tavaroita tarvitse.

  VastaaPoista
 6. Meillä myydään kirpparilla tavarat,joita ei tarvitse enää.Pyrin ostamaan vain laadukkaampaa ja harkitsen kauan tarvitsenko jotain.Silti on paljon vielä ylimääräistä tavaraa.

  VastaaPoista
 7. Minä niin pähkinöin tuota nuottikoristetta. Hieno! :)
  Meidän downshiftaaminen on alkanut muutama vuosi sitten ja nyt alkaa olemaan koti siinä pisteessä, että täällä on vain tarpeelliset. Fiilis on huikea! :)
  Ihanaa uutta viikkoa teille <3

  VastaaPoista