Search

Luonnollinen vai kemiallinen aurinkosuojavoide? Näin ne eroavat toisistaan!

Madara-aurinkosuojavoide
On ihanaa nauttia auringonpaisteesta, mutta myös suojautua oikein. Vielä viime kesänä läträsimme markettien perusaurinkovoiteiden kanssa, mutta sittemmin siirtyneet luonnollisempaan tapaan suojautua auringon haitallisilta säteiltä. Vaati kuitenkin hieman asiaan perehtymistä ja toki tuotteiden testaamista ennen kuin tavanomaiset aurinkosuojatuotteet vaihtuivat luonnonkosmetiikan vastaaviin. Eniten epäilytti se, onko luonnonkosmetiikan aurinkovoide yhtä tehokas kuin tavanomainen aurinkosuojatuote? Miten sertifioitu luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoide ylipäänsä eroaa perinteisestä aurinkorasvasta? Kysymyksiä, joita olemme monen muunkin kuulleet esittävän. 

Luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteet ovat yksi vaikeimmin valmistettavista kosmetiikkatuotteista, sillä ne vaativat vahvaa raaka-ainetuntemusta. Toki myös paljon hienosäätöä, jotta koostumus ja levittyvyys saadaan vastaamaan tavanomaisen kosmetiikan aurinkosuojia.  Esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa valmistava Mádara lanseerasi kesän kynnyksellä uudet aurinkosuojatuotteet, joiden tuotekehitykseen upposi aikaa viisi vuotta. Luit oikein, viisi vuotta!

luonnollinen ja kemiallinen aurinkosuojavoide erot

Kun aurinkosuojavoiteita vertailee, kiinnostavin kysymys on, miten luonnonkosmetiikan aurinkosuoja eroaa tavanomaisesta? 

Aurinkovoiteissa voidaan käyttää kahdenlaisia suoja-aineita, joko kemiallisia tai fysikaalisia, joskus myös niiden yhdistelmiä. Näistä fysikaaliset suoja-aineet ovat luonnollisia, joita sertifioidussa luonnonkosmetiikassa käytetään.

Näin kemiallinen ja fysikaalinen suojavoide eroavat toisistaan:Tavanomainen, kemiallinen aurinkosuojatuote

- imeytyy ihoon ja alkaa suojata vasta noin 20-30 minuutin kuluttua levittämisestä

- imee UV-säteilyä ja muuttaa haitallisen UV-säteilyn infrapuna- eli lämpösäteilyksi

- tavanomaisen aurinkosuojan kemialliset UV-filtterit ovat monesti haitallisia ympäristölle ja vesistölle

- kemialliset suoja-aineet ja hajusteet voivat aiheuttaa allergiaaFysikaalinen, luonnollinen aurinkosuojatuote

- ei imeydy ihoon, suojaa ihoa heti levittämisen jälkeen

- heijastaa haitalliset UV-säteet iholta pois

- perustuu mineraalipohjaisiin suodattimiin, joko titaanidioksidiin tai sinkkioksidiin

- usein koostumukseltaan kemiallista aurinkosuojavoidetta paksumpaa

- teho kestää iholla niin kauan, kunnes pestään pois. Suositeltavaa kuitenkin lisätä iholle, jos viettää auringossa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti

- ei sisällä ympäristölle ja terveydelle haitallisia kemikaaleja


Vertailemalla eri tavalla tuotettuja aurinkosuojia itse tulimme siihen tulokseen, että pyrimme suosimaan enemmän luonnollisia aurinkosuojia. Ainoa ja paras suojahan on välttää auringossa oleilua erityisesti aamu- ja keskipäivällä, mutta näin suomalaisena se on haastavaa. Sitä kun haluaa saada aurinkoenergiaa mahdollisimman paljon.  

Olipa valinta mikä hyvänsä, ostotilanteessa kannattaa tarkistaa, että tuote suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Näistä UVB-säteet tunkeutuvat ihon pintakerrokseen ja aiheuttavat DNA-vaurioita pintakerroksen soluissa, kun taas UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ihoon vaurioittaen ihon DNA:ta, solukalvoja, kollageenia, proteiineja ja rasvoja. Lyhyesti ilmaistuna UVA-säteily vanhentaa ihoa, kun UVB-säteily puolestaan polttaa ihoa.

Madara-aurinkovoide

Aurinkosuojatuotteita löytyy jo useamman luonnonkosmetiikkavalmistajan valikoimista. Huonona puolena mainittakoon, että osa luonnonkosmetiikan aurinkosuojista näyttäytyy iholla levityksen jälkeen valkoisena kerroksena. Poikkeuksiakin on. Saimme taannoin luonnonkosmetiikkaa valmistavalta Mádaralta testiin kantasoluteknologiaan pohjautuvan kasvo- sekä vartalovoiteen SK 30 -suojakertoimella. Iloksemme huomasimme, että voiteet levittyvät helposti, eivätkä jätä ihoa valkoiseksi. Erityisesti vartalolle tarkoitetun aurinkovoiteen koostumus on toki moniin perinteisiin voiteisiin verrattuna paksumpi, mutta silti voide tuntui levittäessä miellyttävän kevyeltä. Ja mikä tärkeintä, molemmat voiteet suojasivat asiaankuuluvasti palamiselta ja punoitukselta. Tällä säällä voide on ollut aktiivisessa käytössä ja se on osoittautunut erinomaiseksi aurinkosuojatuotteeksi.

Hyvää näissä Mádaran aurinkotuotteissa on myös se, että ne eivät sisällä synteettisiä säilöntä- ja raaka-aineita. Tuoksukin on ihanan kesäinen, suorastaan sitruksinen. 

Ainoa miinus liittyy kasvoille tarkoitettuun voiteeseen. Se sisältää ripauksen pigmenttiä eli on kevyesti sävyttävä, vaikkakin sävyn luvataan olevan kasvoilla lähes läpinäkyvä. Testasimme ja vitivalkoisella iholla tuo pienikin sävy kyllä erottuu. Tätä kun saisi sävyttömänä, niin tuote olisi yhtä briljantti kuin Mádaran aurinkovoide vartalolle.

Tuotteita myy muun muassa Hyvinvoinnin verkkokauppa*.

Tällainen pieni tietopläjäys tälle viikolle. Oletko sinä testannut luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteita? Miten ylipäätänsä suojaudut auringolta? Toivottavasti tämä postaus tarjosi myös uutta tietoa aurinkosuojatuotteista.

Viikonloppuna blogissa palataan ulkotiloista hetkellisesti sisätiloihin, kun esittelyvuorossa on meidän eteiskäytävä ja sinne valittu maalisävy.


*Jutun lähteinä käytetty: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, Teknokemian yhdistys ry ja Yle
*Kuvien tuotteet pr-näytteitä, linkki affiliate eli mainoslinkki

7 kommenttia

 1. Viiden vuoden tuotekehittely kuulostaa siltä että tuotteeseen on todella panostettu ennenkuin se on laskettu markkinoille. Viime kesänä ei paljon aurinkosuojia tarvittu kun koko ajan satoi..tänä keväänä onkin rasvoja laitettu liki joka päivä:) Aurinkoista toukokuun viimeistä päivää sinne teille ja mukavaa alkavaa kesäkuuta❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo viisi vuotta on sellainen, että siinä ajassa moni jo luovuttaisi. Vaatii siis kärsivällisyyttä tämän tapainen tuotekehitys. Toisaalta kun kyseessä on äärimmäisen tärkeä tuote, silloin on hyväkin, ettei tehdä asioita hutiloiden. Viime kesänä ei tosiaan aurinkorasvaa tarvittu, mutta nyt sille on ollut käyttöä. Mukavaa loppuviikkoa ❤️

   Poista
 2. Hyvää täsmätietoa. Tietoisuus kaikesta lisääntyy pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, että tietoisuus niin tämän kuin monenkin asian suhteen hiljalleen kasvaa. Tärkeä asia kaiken kaikkiaan. Paljon tuli itsekin samalla opittua.

   Poista
 3. Tämä pitää muistaa. Puutarhahommissa innokkaana kun puuhailen ja hikoilen, auringolta suojautuminen meinaa unohtua. Hyttysiltä suojautuminen ei unohdu. Niitä riittää mökillä myös aurinkoisella säällä. Huoh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki itikat ovat tosiaan pöllähtäneet esiin varhaisessa vaiheessa, kun kesä tuli jo toukokuun puolivälissä. Hyttysiä on saanut mäiskiä lähes joka ilta ja se ininä makuuhuoneessa valojen sammuttamisen jälkeen ei ole mieluisaa musiikkia korville :D Tänä vuonna itse olen muistanut tämän auringolta suojautumisen ensi kertaa jo näin toukokuussa. Ei punoita iho, ei. Melanoomalukujen kasvavaa trendiä kun katselee, eipä ole leikin asia tuo auringossa oleilu. Suojautumalla riskiä voi onneksi pienentää. Nautitaan siis aurigosta, mutta muistetaan samalla suojaus :)

   Poista
 4. Kiitos postauksesta :) itse olen ulkotyöläinen niin siinä mielessä on hyödyllinen tuote !

  VastaaPoista