Search

Luonnosta lautaselle

luonnosta-lautaselle
Villiyrtit ovat yksi tämän hetken kuumimmista trendeistä. Ystävien innostamana mekin suuntasimme viikonloppuna luonnon helmaan. Mukana metsässä oli Tammelta keväällä ilmestynyt Luonnosta lautaselle -kirja, josta oli suuri apu lajien tunnistamisessa. Opus esittelee yli 50 luonnonkasvia ja 88 reseptiä niiden hyödyntämiseen keittiössä. Vinkkejä annetaan siihen, milloin kasvi kannattaa kerätä, mihin kasvin eri osat käytetään ja kuinka kasvista saa taiottua upean aterian. Mukana on myös marjoja ja sieniä.

Suurin osa luonnonkasveista on jokaiselle tuttuja. Usein kuitenkin kävelemme niiden ohi tietämättä, että ne soveltuvat erinomaisesti ruuanlaittoon. Se että kansien sisään on taiottu sekä kasvioppi että keittokirja, tekee tästä opuksesta erinomaisen. Visuaalinen ilme aina kantta myöten suorastaan kutsuu sukeltamaan villiyrttien maailmaan. Miinusta sen sijaan siitä, että joukossa on sellaisiakin kasveja, joita ei juurikaan Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta tavata. Muilta osin kokonaisuus toimii erinomaisesti.
Reseptit ovat yksinkertaisia, jotta kynnys villikasvien hyödyntämiseen kotikeittiössä oli mahdollisimman pieni. Toisissa ohjeista kasvi toimii pääraaka-aineena, toisissa koristeena.

Voisi luulla, että kirja painottuu kasvisruokaan. Joukossa on kuitenkin myös reseptejä, joissa raaka-aineena on käytetty lihaa. Vegaaneja tämä voi harmittaa, mutta meistä on hienoa, että reseptit tarjoavat jokaiselle jotakin. Kirjan ohjeilla syntyy mm. vilvoittava kesälimonadi käenkaalista, makoisat focacciat siankärsämöstä ja aamupalamunakas piharatamosta.

Kirjan alussa esitellään välineitä ja annetaan vinkkejä metsään menijälle. Keruukalenteri puolestaan kertoo lajikohtaisesti, milloin on otollisin aika suunnata luontoon. Suomessa keruuaika sijoittuu pääsääntöisesti varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

villiyrttikirja_

Vinkki-osiossa on muutama tärkeä huomio, jotka haluamme nostaa esille myös tässä. Ennen metsäretkelle suuntaamista kannattaa muistaa ainakin seuraavat asiat:

Kerää vain sellaisia lajeja, joiden tunnistuksesta olet varma. 

Uusien lajien maistelu kannattaa aloittaa pienellä määrällä. Saatat olla allerginen. 

Älä kerää koko esiintymää tai revi kasveja turhaan juurineen. 

Kerää vain terveitä ja puhtaita kasveja. Vältä keräämästä kasveja läheltä autotietä.

Varmista, että et kerää uhanalaisia tai rauhoitettuja kasveja. 

Muista jokamiehenoikeudet!

villiyrttikirja3

Entä miten meille kävi metsässä? Tarttuiko mitään mukaan? Jo vain. Lähdimme liikkeelle entuudestaan tutuista kasveista, kuten  nokkosesta ja vuohenputkesta. Jälkimmäisestä syntyi erinomainen salaatti. Niin paljon hommasta innostuimme, että villikasvien hyödyntäminen ruuanlaitossa ei takuulla jää yhteen kertaan. Seuraavalla kerralla rohkenemme kokeilla vähemmän tuttuja kasveja.

Oletko sinä hyödyntänyt villikasveja lautasellasi? Jos kaipaat kotikirjastoosi yhtä erinomaista villikasviteosta, Luonnosta lautaselle -kirja on hankkimisen arvoinen.

*Kirja saatu arvostelukappaleeksi. Kustantaja Tammi, alkuperäisteos Fra Naturens Spiskammer, 304 sivua.

18 kommenttia

  1. Oi vitsi, pitääkin ehkä perehtyä näihin luonnonantimiin ja alkaa lenkkeillä silmät auki :) Mummun tekemät nokkosletut oli pienenä mun lemppareita, ehkä voisinkin niitä tehdä viikonloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosletut on kyllä niin kertakaikkisen herkullisia. Ja nokkosia voi hyödyntää paljon muuhunkin. Paljon riittää meilläkin opittavaa. Alkuinnostus on nyt saavutettu 😊

      Poista
  2. Kuulostaa kyllä mainiolle kirjalle!Tänä keväänä aion kokeilla kuusenkerkistä teetä ja luin, että niitä voisi popsia tuoreenakin parantaakseen mm.suun hyvinvointia.Joskus olen laittanut esim voikukkaa salaattiin,mutta muksut suhtautuvat aika varauksellisesti villiyrtteihin puhumattakaan Ukko K:sta.Mutta enköhän minä taas tänä kesänä heitä yritä siedättää;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uppouduin tuohon kirjaan eilen tunniksi, kun niin paljon mielenkiintoista asiaa ja ohjeetkin kuulostivat niin herkullisilta. Se voi olla aina oma konstinsa saada miesväki innostuun rehuista, mutta kun ruoka on maittavaa, niin mieli muuttuu 😃 Onnea siedätyshoitoihin 👍🏻

      Poista
  3. Toi olisi hyödyllinen kirja. Työkaveri mutusteli joskus voikukkia. Sanoin, että kutsutaan se ja sen mies meille lounaalle. Miehelle pihviateria ja työkaverin vois päästää takapihalle syömään =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh 😃 Kun olin lapsi, äiti innostui tekemään voikkukkakiisseliä. Se oli aivan kamalaa ja silloin kokeilut jäi siihen. Noh, nyt reseptit ovat kehittyneet ja voisin antaa voikukalle uuden tilaisuuden. Kiisseliä siitä en edelleenkään tekisi 😃

      Poista
  4. Meidän taaperokin on perehtynyt näihin luonnon syötäviin. Pian puolitoistavuotiaan lempiherkkua tuntuvat olevan voikukat. :'D
    Tää kirja olisi loistava lahja eräälle ystävälleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin siinä iässä että vanhemmat saa urakalla katsoa, mitä lapsi suuhunsa laittaa 😃 ihan kaikkea kun ei kuitenkaan voi syödä :)

      Poista
  5. Nokkosta ja rucolaa olen kerännyt. Omin todella yllättynyt horsmista, ovat kuulemma kuin parsaa, nam!
    Ihanaa keskiviikkoa teille ❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen myös kuullut, että horsma olisi herkullista. Huh, niin paljon olisi kaikkea mitä haluaisi kokeilla. Suomessa kausi on vaan niin lyhyt loppujen lopuksi. Pitää muutamaa kokeilla ja jatkaa seuraavana kesänä sitten lisää 😃

      Poista
  6. Mä olin sellaisella pienellä villiyrttikurssilla pari vuotta sitten..huomasin että salaatinhan saa omasta kukkapenkistä..:)..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan yllätys kuinka paljon luonnosta saa kelpo syötävää kun vähän asiaan perehtyy. Kivaa
      viikkoa Kristiinalle 😊

      Poista
  7. Nyt tuli hyvä vinkki. Minulla on riesaksi asti vuohenputkia. Laitankin niitä salaattiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa laittaa. Ne on tosi hyviä salaatissa. Saat vähän harvennettua kantaa 😃

      Poista
  8. Aivan varmasti käenkaali sopii hyvin salaatin joukkoon 😊 Kuusenkerkkiä yritimme viime viikolla bongata, mutta ne olivat vielä niin alkutekijöissään että pitäisi nyt mennä uudelleen katsomaan. Sitäkään ei ole koskaan tullut hyödynnettyä, vaikka monien suosima onkin.

    VastaaPoista
  9. Mä tein kerran omaa yrttiteetä koivunlehdistö ja nokkosista 🤣Ei tarvii kuulema toiste enää tehdä 😁Aurinkoista kesäkuuta 😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teetähän saa melkein mistä vain! Me ollaan kokeiltu aikasemmin herukanlehdistä uutettua teetä ja se oli herkkua :) eikun vain uudestaan kokeilemaan ;) Aurinkoista kesäkuuta myös sinulle :)

      Poista
  10. Vitsi miten kaunis jo tuo kirja on. En kyllä ole hyödyntänyt villikasveja, mutta mummini teki lapsuudessa jo nokkoslettuja eli miksi ei.

    Kivaa viikkoa teille <3

    VastaaPoista