Search

Tuulen kukkia äidille

äidille-valkovuokkoja

Hiljainen humina oli musiikkia korville, kun aamulla astelimme pientä metsäpolkua pitkin. Tovin kuljettuamme vastassa oli näky, jota on vaikea unohtaa. Aamuauringon valaisema valkovuokkomeri. Täydellinen aloitus äitienpäivälle.

Meillä äitienpäiväaamun rituaaleihin on jo lapsuudesta asti kuulunut valkovuokkojen poimiminen. Ei äitienpäivää ilman tätä kaunista ja herkkää kukkaa. Mutta mistä kukan nimi on peräisin? Se selviää alempaa.

äitienpäivä-valkovuokot2
Valkovuokon tieteellinen nimi on Anemone nemorosa. Joidenkin arvioiden mukaan valkovuokon tieteellinen sukunimi tulisi kreikan kielen tuulta tarkoittavasta sanasta ánemos. Tätä on selitetty sillä, että tuulessa kukan terälehdet irtoavat herkästi. Myös valkovuokon saksankielinen nimi (windröschen eli tuuliruusunen) viittaa tuuleen. Näin ollen valkovuokko olisi tuulen kukka. 

Valkovuokko, sinivuokko, mikä ihmeen vuokko? Kotimaisten kielten keskuksen mukaan nimen uskotaan olevan johdettu vuohesta. Aikoinaan valkovuokkoa kutsuttiin myös nimillä vuohenkukka, vuohenvuokko ja vuohensilmä. Mielenkiintoista. Jälleen olemme asteen viisaampia.

äitienpäivä-valkovuokot

valkovuokot

Tämä päivä on osoitettu erityisesti omille äideillemme. Kimppu valkovuokkoja on tärkeä perinne, mutta myös täynnä merkitystä. Se on tapa kiittää kaikesta siitä, mitä olemme äideiltämme tähän mennessä saaneet. Erityisesti oppia kunnioittaa ja kohdella kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti. Kiitos!

Onnellista äitienpäivää myös muille äideille!

Kuuluvatko valkovuokot teillä äitienpäivän perinteisiin?

6 kommenttia

 1. Me valmisteltiin monta vuotta äitienpäivän aamua keskenämme veljieni kanssa, koska ei ollut muita kuin me ja äiti. Silloin hiivittiin aamulla ulos poimimaan läheiseltä kalliolta (jonne ei saanut mennä) valkovuokkoja. Kunnioitan äitiäni nykyään ihan suunnattomasti, sillä hän selvisi erosta ja kolmen lapsen yksinhuoltajuudesta upeasti ja niin, että meiltä ei puuttunut mitään. Meidän perheen perinteet ovat vielä hakusessa, mutta nyt nautin siitä, että tämä on viimeiseni yhden lapsen äitinä.

  VastaaPoista
 2. Minä menin monena vuotena äitienpäivän aamuna metsään poimimaan äidille valkovuokkoja. Muistan vieläkin keväisen metsän ja valkovuokkomeren. Ihania lapsuusmuistoja!

  VastaaPoista
 3. Valkovuokot kuuluvat ehdottomasti kevään ja äitienpäivän tunnusmerkkeihin!
  Ihanat valkovuokot ihanassa maljakossa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ja valkovuokot kuuluvat äitienpäivään eli ihana idea ja kuvat. Muiskuja <3

  VastaaPoista
 5. Tänäkin aamuna kävin poimimassa kimpun valkovuokkoja äidilleni, ihana perinne.
  Mukavaa päivää teille ihanille <3

  VastaaPoista
 6. Voi, miten upeat kuvat!<3 Tällä postauksellavoisi mainiosti osallistua Kukkailotteluun, jos vielä tänään ehditte linkittämään!:)

  Minäkin meinasin aamulenkilläni poimia valkovuokkoja, mutta toisin kävi. Jotkut (luultavasti jonkun äidin pikku kullannuput) olivat raahanneet risan kuivaustelineen tuonne metsään, joten kannoin sitten sen pois sieltä roskaamasta ja pilaamasta maisemaa. Ei mahtuneet enää valkovuokot käsiin.;D

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista