Search

Kuvansiirto puulle liimalla

kuvansiirto puulle ohje
Valokuvat kertovat omaa tarinaansa ja muistuttavat meitä tärkeistä hetkistä tai ihmisistä. Tämänvuotinen äitienpäivälahjamme on puupalaan painettu valokuva. Olemme pitkään halunneet testata, kuinka kuvansiirto puulle onnistuu. Jo ensimmäinen mallikappale näytti niin hyvältä, että kelpuutimme valokuvan omaan hyllyyn. Kuvansiirto puulle vaatii hieman malttia, mutta lopputulos on pienen vaivan arvoinen.

Tulostettujen valokuvien siirtoon on olemassa erilaisia kuvansiirtoaineita. Me lähdimme liikkeelle helpoimmasta ja edullisimmasta vaihtoehdosta, sillä kuvansiirto puulle onnistuu myös Eri Keeper-liimalla. Lopputulos ei juurikaan eroa kalliimmista kuvansiirtoaineista. Annamme siis vahvan suosituksen liimalle, jos olet aikeissa kokeilla kuvansiirtoa puulle. Kuvansiirto-ohje löytyy alta.

Kuvan siirtäminen puupinnalle

Kuvansiirto puulle - näin se onnistuu


Eri Keeper -liiman lisäksi tarvitset sileäpintaisen puupalan, siveltimen (esim. vaahtomuovisivellin) ja laser-tulostimella printatun valokuvan. Se tulee tehdä tietokoneella puupalan kokoiseksi ja kääntää peilikuvaksi. Kuvan muuttaminen onnistuu eri kuvankäsittelyohjelmien lisäksi esim. Mac-koneilla esikatselunäkymässä (Työkalut -> Vaakapeilikuva). Windows-koneissa kuvan voi kääntää peilikuvaksi mukana tulevalla Paint-työkalulla.

Oheiselle videolla ohjeistamme lyhyesti, kuinka kuvansiirto puulle tapahtuu. Älä välitä, vaikka videolla oleva valokuva on eri kuin kuvissa näkyvä. Se johtuu siitä, että teimme kerralla useita erilaisia puuvalokuvia.



Jos haluat puuhun siirretyn kuvan olevan kulutusta kestävä, voit vetään kuvan päälle kerroksen liimalakkaa. Myös vesi-liima-seos ajaa saman asian. Tällöin ohenna liimaa vedellä suhteessa 50/50. Anna kuvan kuivua vielä muutaman tunnin ajan.

kuvansiirto puulle liimalla

Huom! Kun hinkkaat rätillä paperia pois puun pinnalta, huolehdi että kuvan pinta on koko ajan kostea. Jos kuva alkaa irrota esim. reunoilta, anna kuvan kuivua hetki ja jatka hinkkaamista märällä rätillä vasta sen jälkeen. Hommassa ei saa olla liian kovakourainen. 

Kuvansiirto liimalla

Olemme lopputulokseen todella tyytyväisiä ja uskomme tämän lahjan miellyttävän tulevana äitienpäivänä. Puulle painettu valokuva on ainutlaatuinen ja uniikki lahja myös muihin kevään juhliin. Se on toki kaunis sisustuselementti myös omaan kotiin. 

Onko kuvansiirto puulle sinulle entuudestaan tuttu tekniikka? Jos sinulla heräsi kysymyksiä, autamme mielellämme.

39 kommenttia

  1. Olipas mukava nähdä miten tälläinen syntyy kun poikaystäväni veli antoi poikaystävälleni lahjaksi tälläisen heidän lapsuuskuvastaan ja pohdin miten tuollainen oikein tehdään kun on niin mahtava lahjaidea :) Nyt pitäisi vain alkaa pohtmaan mistä löytyisi lasertulostin käyttöön...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tämä valotti arvoitusta :) Lahjaideana meistäkin tämä on mitä parhain. Puu on elementti, joka sopii hyvin valokuviin.

      Poista
    2. Sopii kyllä mustetulostinkin. En itse ole kokeillut, mutta kaverini, 72v, Evp putkimies kertoi!
      Itse 65v, joten lopuksi totean: Oppia ikä kaikki. Ensimmäinen lazerilla tehty tulosteeni,,kuivaa parasta aikaa! Kiitos.

      Poista
  2. Tää on semmonen homma mitä mun on ollut tarkoitus tehdä ja harjoitella monen monta kertaa, vieläkään en ole saanut aloitettua. Jos nyt innostuisi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos vaikka nyt kipinä iski ;) Meilläkin tämä on ollut jo pitkään to do -listalla ja nyt kun äitienpäivälahjaa mietiskelimme, tuli mieleen. Hieman arvelutti, voiko tämä liimalla onnistua, mutta kyllä vain se onnistui :)

      Poista
  3. No hemmetti! Ihan mahtava idea. Mikään missä käytetään puuta, ei voi olla huono idea. Ja muutenkin perinteet (eli Erikeeperi) kunniaan :). Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta Annukka :) Puu on niin hieno ja luonnollinen materiaali, että se soveltuu mihin vain.

      Poista
  4. En ole tätä testannut, kun ajattelin kaikkien aineiden maksavan niin paljon. Nyt tätä kyllä pitää testata! Kiitos myös video-ohjeista!
    Ihanaa keskiviikkoa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi, tämä tosiaan syntyi todella minibudjetilla. Meillä sattui olemaan laudan pätkiäkin vielä tallella, kun aikanaan teimme tuon ruokapöydän. Nyt sitten sai jämäpalat hyötykäyttöön samalla.

      Poista
  5. Kiva kuulla,että erikeeper toimii yhtä hyvin.Joskus siirsin kuvan sileään riipukseen sellaisella siirtolakalla ja sen kanssa sai myös olla aika varovainen.Haaveilin aikoinaan,että olisin tilannut meidän hääkuvan joko puulle tai kivelle (nikunet),mutta hinta oli esteenä.Sitten tein diy-mallin ja siirsin kuvamme Ukko K:n edesmenneen ukin vanhalle kangasnenäliinalle, jonka kiinnitin vanhaan isoon metallitarjottimeen.Siihen koristeet ym ja tuli kiva:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VOi vitsiläinen, tuo tarjotin kuulostaa kauniilta. On ollut varmasti upea. Hinta on noissa kuvansiirtoaineissa usein aikamoinen, joten kiva, että homma hoituu myös edukkaammin.

      Poista
  6. Kiitos kivasta videosta!
    Jossain vaiheessa pitää kokeilla.
    Hyvää keskiviikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari ihanasta palautteesta. Leppoisaa loppuviikkoa sinnekin suuntaa!

      Poista
  7. Mun on tehnyt mieli kokeilla vastaavaa juurikin lahjaksi, mutta videon nähtyäni taidankin käydä tuumata toimeen! Vaikutti niin helpolle, että ehkä mä tuon verran saan sentään tässä väsymyksessä itsestäni irti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes Nanna, kannattaa kokeilla. Ainoat hieman aikaa vievät osuudet ovat, kun ensin odottaa liiman kuivumista. Myös tuo rapsutus vie tovin, mutta kyllä on vaivansa arvoinen.

      Poista
  8. Oi kuinka helpolta näyttää ja kuinka upea lopputulos. Tälläsen aion tehdä maanantaina lopetetusta perheen koiran kuvasta, mutta kysymys heräsi, että pitääkö kuva siis ehdottomasti tulostaa lasertulostimella eikä mustetulostettu kuva toimi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Asta. Kiva, että idea herätti innostuksen kokeilla kuvansiirtoa. Lasertulostimella tulostettu kuva siirtyy terävämmin ja paremmin puulle kuin mustesuihkulla tehty. Eli homma onnistuu myös mustesuihkutulostimella, mutta lopputulos ei välttämättä ole yhtä hyvä. Olen kuullut, että joskus värit ovat myös hieman sekoittuneet, kun käytetty mustesuihkutulostimella tulostettua kuvaa. Riippuu varmaan tulostimestakin. Suosittelen, että teet yhden koevedoksen, jolla testaat mustesuihkutulostimen jälkeä. Jos olet tyytyväinen, niin voit tehdä virallisen kuvan sen jälkeen samalla tekniikalla. Pääasia on, että olet itse tyytyväinen lopputulokseen :)Mielellämme kuulemme, miten onnistuit.

      Poista
  9. Voi, miten hieno idea ja lopputulos on tyylikäs! Tätä jossakin vaiheessa kokeilen.
    Kiitos hyvistä ohjeista ja videosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ohjeista ja videosta oli apua ja aina saa kysyä lisätietoja, jos siltä tuntuu :)

      Poista
  10. Okei enpä olis arvannut että onnistuu Eri Keeperillä, töissä on tullut vissiin joku maanantai kappale tuota liimaa sillä se tuntuu että ei liima tartu mihinkään ;( Tää on kyllä niin helppo kotona toteutettava että tätä täytyykin testata ;)Kiva lopputulos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on tosiaan tainnut olla jotain maanantaikappale-liimaa. Meillä on Eri Keeper jatkuvassa käytössä ja jopa itse asiassa ruokapöydän levyjäkin sillä liimattu (tosin siinä käytimme puulle tarkoitettua Eri Keeperiä). Joka tapauksessa ihan kestävää on ollut.

      Poista
  11. No tämä oli jo kyllä kaikkien aikojen idea. Uskomattoman hieno ja eiköhän tuo onnistu näillä ohjeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistut ohjeillamme. Onnistuessaan lopputulos on kyllä kaunis :)

      Poista
  12. Kiva, oottekos ennenkin postanneet tästä...? Olen nimittäin kokeillut tätä ja muistaisin, että täältä teiltä sen idean nappasin.
    Mutta enivei, nyt kokeilen uudelleen kun muistutitte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips. Erilaisia kuvansiirto-ohjeita ja aineita olemme esitelleet aiemminkin, mutta nyt ensi kertaa liimalla :)

      Poista
  13. Enpä arvannut, että tämä voisi olla näinkin helppoa, tätä on pakko kokeilla itsekin! Onko paperin laadulla suurta väliä millaiselle kuvan tulostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Hanna. Paperiksi soveltuu ihan perinteinen tulostuspaperi. Muista papereista en osaa sanoa, mutta perinteisellä tulostuspaperilla homma ainakin onnistuu :)

      Poista
  14. Onpa kiva idea ja ihana lopputulos!
    Varmasti mieleinen lahja!

    VastaaPoista
  15. Minulla on ollut ajatuksena kokeilla ja nythän sain selkeät ohjeetkin. No näytti kyllä helpolta. Saapa nähdä, miten itselle käy. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

    VastaaPoista
  16. Moikka Helena kyselee :)
    Olen kokeillut tuota kanssa. Minusta vaan tulostetun kuvan väri muuttuu vähän kun laittaa sitä puulle. Mustavalko kuvastakin tuli vähän kellertävä. Mitä teen väärin? Mitä pitäisi tehdä toisin? Miten, kuuluuko kuvan väri muuttua.
    Olen koittanut laser sekä mustesuihkulla noita.
    Tosiaan sitä paperipintaa poistettaessa pitää olla kärsivällisyyttä koska muutoin lähtee helposti värikin. Niin minulla ainakin on käynyt vaikka kuinka varovasti hieronkin.
    Olen koittanut kaikilla konsteilla tehdä, erikeeperillä, art mediumilla ja vähän toisella ohjeella Kiva huonekalulakalla. Olen koittanut maalamaattomalle puulle sekä maalatulle, kumpi olisi parempi tuohon.

    VastaaPoista
  17. Hei Helena. Ihan tarkkaan emme pysty tähän vastaamaan, koska emme ole mustavalkoisia kokeilleet. Värillisissä ja seepian värisissä kuvissa emme ole tuota ongelmaa huomanneet. Voisiko kellertävyys johtua siitä, että kuvan alla puuta, joka tuo kellertävyyttä kuvassa oleviin valkoisiin alueisiin? Oikein muuta selitystä en keksi. Oletko kokeillut tehdä kuvansiirtoa valkoiseksi maalatulle puulle? Voisiko se vähentää kellertävyyttä? Puhtaalle puupinalle kuva tarttuu paremmin, mutta hyvin pitäisi onnistua myös maalatulle pinnalle. Lasertulostin on paras hommaan värien kannalta. Oikein tämän enempää emme osaa auttaa. Pitänee kokeilla itsekin ja katsoa, miltä mustavalkokuva puupintaa vasten näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksestasi. Totta, väri kuvan sain jotenkin onnistumaan. Sen tein maalatulle pinnalle.
      Pitää koittaa tuota seepian väristäkin kyllä.
      Mutta niinhän se menee että harjoittelua/kokeiluja vaan

      Poista
  18. Onnistuukohan tuo maalatulle pinnalle? vai pitääkö puun olla käsittelemätön? ois kohde johon on vedetty valkoinen maali päälle ja haluaisin tätä testata. On liian kova urakka ruveta hiomaan maalia pois ja lopputulos, ei ole toivotunlainen luulemma.. :)

    VastaaPoista
  19. Mahtava idea täytyykin itsekkin kokeilla! :) eli siis ei tarvitse olla valokuvapaperia ja perus tulostinpaperia? Onnistuukohan nämä ihan valokuvasta jos teettää?

    VastaaPoista
  20. Ostettiin Sinellistä muutama valmis puun palanen tätä varten ja erikeepperiä mutta ei saatu hommaa toimimaan. Kuva ei tarttunut puuhun ollenkaan vaan lähti vain pois puusta vaikka kuinka hellästi yritti sitä pyyhkiä. Jos kuvaa jätti puulle, muuttui se kuivaessa todella valkoiseksi eli ei lähtenyt paperista ollenkaan. Yritettiin kahta erilaista tulostuspaperiakin mutta ei ollut mitään eroa, kuva ei vaan tarttunut puun pintaan ollenkaan. Mikähän tässä meni vikaan?

    VastaaPoista
  21. Hei,
    Mahtava tekniikka ja loistavat ohjeet.
    Näkyvätkö värit alkuperäisinä siirretyssä kuvassa?

    VastaaPoista
  22. Mikä paperi on paras kuvien siirtoon: valokuvapaperi vai tavallinen kopiopaperi?

    VastaaPoista