Search

Näin selvität onko kananmuna vanhentunut

onko-kananmuna-pilaantunut

Ajattelimme silloin tällöin tarjota täällä blogissa myös erilaisia arjen vinkkejä ja niksejä. Samalla haluamme nostaa esiin mielenkiintoisia faktoja kulloisestakin teemasta. Postaussarjan ensimmäisessä osassa keskitytään lähestyvän pääsiäisen kunniaksi kananmuniin. 

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista. Se esimerkiksi sisältää kaikkia muita vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Oletko koskaan miettinyt, miksi kananmunat ovat eri värisiä? Entä mistä tunnistaa pilaantuneen munan? Miksi metvurstipakettia ei kannata sijoittaa munakennon läheisyyteen? Tai miten jääkaappikylmät munat saa nopeasti huoneenlämpöisiksi? Kaikkiin näihin saat vastauksen alta.


Tiesitkö tämän kananmunista?


  • Kanan syömä rehu vaikuttaa keltuaisen väriin. Värillä ei kuitenkaan ole vaikutusta munan ravintoarvoon. Suomessa rehuna käytetään kauraa ja ohraa. Niissä on vähemmän väriaineita kuin esim. ulkomailla yleisesti käytetyssä maississa.
  • Eri kanaheimot munivat erivärisiä munia. Ruskeat kanat munivat yleensä ruskeita munia, kun taas valkoisten kanojen munat ovat pääsääntöisesti valkoisia.
  • Kanan ikä vaikuttaa munan kokoon. Nuori kana munii pienempiä munia kuin vanhempi kana.
  • Leivonnassa kannattaa käyttää huoneenlämpöisiä kananmunia, sillä ne vaahtoutuvat parhaiten. Jääkaapissa olleet munat saat huoneenlämpöisiksi, kun asettelet ne 5-10 minuutiksi lämpimään veteen. Huomioi myös, että vastamunittu kananmuna vaahtoutuu huonommin.
  • Kananmunat kannattaa säilyttää viileä- tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan. Älä aseta avattua metvurstipakettia, purjoa tai tillipunttia kennon lähelle, sillä huokoinen kananmunan kuori voi päästää vahvat aromit lävitseen.
  • Kananmunien parasta ennen -päiväys on viitteellinen, jonka jälkeenkin kananmunat ovat vielä tovin käyttökelpoisia. Kylmässä säilytetty kananmuna pysyy käyttökelpoisena keskimäärin kuukauden parasta ennen päiväyksen jälkeen.
  • Mitä tuoreempi kananmuna, sen huonommin siitä irtoaa kuori keitettynä. Kuoren saa helpommin irti, kun keitinveteen lisää vähän soodaa. Se muuttaa veden astetta emäksisemmäksi.
  • Mistä tietää, onko kananmuna pilaantunut? Oheisella videolla opastamme helpon keinon tunnistaa vanhentuneet kananmunat.



Oliko tuttu keino? Oletko itse kokeillut? Myös paino kertoo kananmunan iästä. Mitä kevyempi muna, sen vanhempi se on.

Tällainen tietopläjäys tällä kertaa. Valitettavasti yksi kysymys jää edelleen avoimeksi: kumpi oli ensin, muna vai kana?

Lähteet: Laitilan kanatarha ja Suneye
Kuva: Unsplash

21 kommenttia

  1. Aika mielenkiintoinen tuo testi 👍 Enpä ollut aiemmin kuullutkaan. Kiitos vinkeistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin teimme kokeeksi, kun kuulosti ensin niin erikoiselta. Ja kyllä se tosiaan piti paikkansa :)

      Poista
  2. Ei vitsi miten hauska postaus! Ja tuli kyllä paljon uutta tietoa, joten kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon uutta asiaa mekin opimme tätä tehdessä. Muun muassa, ettei kovin voimakastuoksuisia tuotteita kannata sijoittaa munien läheisyyteen :)

      Poista
  3. Voi vitsi mikä vinkki. Enpä tuotakaan kikkaa tiennyt. Hyviä ja tarpeellisia vinkkejä.
    Ihanaa loppuviikkoa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos sait uutta oppia sinäkin :) Iloa loppuviikkoon Outi sinulle <3

      Poista
  4. Kiva postaussarja idea. Sopii hienosti teidän blogiin. Aika paljon on teidänkin blogi muuttunut tänä aikana. Silloin, kun aloin teitä seuraamaan, luin kaikki teidän postaukset läpi ja alussa löytyi vain paketteja. Kehitys on kuitenkin ollut tosi positiivista ja olette kuitenkin tyylillenne uskollisia. <3

    Olen omasta mielestäni joskus kuullut tämän munavinkin. Toinen mitä olen kuullut, miten testataan onko muna keitetty. Muistaakseni keitetty pyörii eri tavalla, kuin keittämätön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että uusi postaussarja oli mieleesi. Tuo vaihtelua meillekin, kun vähän laajentaa aihepiiriä. Ja onhan blogi tosiaan aika tavalla tässä muuttunut alkuajoista. Pakettien oheen tuotiin aikanaan muitakin askarteluja ja ideoita, kun ei paketointiaihepiiriin pysty viikko toisensa perään uusia ideoita toteuttaa. Niin paljon juhlia ei meidän elämään sisälly :)

      Monien mielikuvissa me olemme paketointipoikia ja se ei meitä haittaa. Kyllä me edelleen pidämme lahjojen paketoinnista ja siksi se pysyy tärkeänä osana blogia, joskaan ei hallitsevana. On ollut luontevaa tuoda myös lahjat, juhlat ja muut diy-ideat osaksi blogia.

      Minä olen myös kuullut, että keitetty muna pyörisi erilailla kuin keittämätön. Pitääkin tsekata, löytyisikö siihen jostain lisätietoa.

      Mukavaa loppuviikkoa Jenni!

      Poista
  5. Ihanat munavinkit :). Ja mulle oli kyllä uusi tuo testi. Olen vaan luullut/kuullut, että kun munan rikkoo, se on tuore, jos keltuainen ei leviä, vaan pysyy ehjänä. Ja päinvastoin. Mutta onneksi ei vielä koskaan ole tullut vastaan pilaantunutta yksilöä, koska veikkaan, että haju tosiaan on melkoinen...

    Ja nyt en enää kiukuttele, jos kuoret ei irtoa, koska sehän on vaan merkki siitä, että syötävä on tuoretta. Jess.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, totta. Oikealla asenteella huonosti rikkoutuvat munankuoretkaan eivät harmita :) Minä olen pari kertaa joutunut kokemaan pilaantuneen munan tuoksun. Se haju ei ole todellakaan mieluisa :D (Kauhea, kun munista puhuessa kaksimielisyys tulee väkisinkin mieleen)

      Poista
  6. Enpä tiennyt tuota konstia, mutta eipä meillä juuri munat pääse vanhentumaan (ellei sitten ole kaupassa jo vanhentuneita, tuskin....) Enkä kyllä oo tullut ajatelleeksi tuota kananmunan huokoista kuorta. Täytyykin tästä lähtien tarkkailla, ettei munien läheisyydessä ole mitään voimakkaasti tuoksuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta tietoa se oli meillekin. Täytyy tästä lähtien hieman katsoa tarkemmin, mitä elintarvikkeita munakennon viereen asettelee :)

      Poista
  7. Tuttu kikka! :) Itse olen kyllä niin suurpiirteinen parasta ennen -päiväyksien kanssa, että välillä pitää testailla, kun jääkaapista saattaa välillä löytyä aika päiviä sitten ylittäneitä parasta ennen -tuotteita.

    Nyt anteeksi jo etukäteen tuleva paasaus. Yleisesti mua harmittaa ihan kamalasti, kun ihmiset tuijottaa parasta ennen -päiväyksiä liian tarkasti. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä nimensä mukaisesti ilmoittaa viimeisen mahdollisen päivän tuotteen käyttämiselle, mutta parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että tuote säilyy _vähintään_ siihen saakka. Tällaiset tuotteet säilyvät yleensä muutamia päiviä pidempäänkin ja esimerkiksi juuri kananmunien kohdalla parikin kuukautta. Elintarviketeollisuudessa on nykyään säädös, että kaikissa syötävissä tuotteissa on oltana parasta ennen / viimeinen käyttöpäivä -merkintä ja maksimiaika voi olla viisi vuotta. Koskee esimerkiksi suolaa, joka ei pilaannu ja jonka avulla säilötään muita tuotteita, mutta paketin kyljestä löytyy parasta ennen -merkintä viiden vuoden päähän pakkaamisesta. Siksipä meillä onkin haju- näkö- ja makuaisti, niin voimme näiden aistien avulla tarkastaa tuotteen käyttökelvollisuuden paremmin kuin tuotteen kylkeen painetusta päivämäärästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täyttä asiaa Sannahof tekstisi! Parasta ennen päiväys on viitteellinen ja moni elintarvike säilyy käyttökelpoisena pitkiäkin aikoja vielä sen jälkeen. Moni tuntuu heittävän ruuan oitis biojätteeseen, kun parasta ennen päivä umpeutuu. Se on harmillista haaskausta, koska monesti tuotteet voi vielä hyvin käyttää. Toki löytyy niitäkin elintarvikkeita, joiden kanssa saa olla tarkkana, varsinkin kesällä. Se ei kuitenkaan yleensä liity eräpäivään, vaan olosuihteisiin ja lämpötilaan, joissa elintarviketta säilytetty tai pidetty. Hyvä, että nostit asian esiin! Mukavaa loppuviikkoa :)

      Poista
  8. Tiedättekö, että on myös pastellinvihreitä kananmunia eikä niitä muni pastellinvihreä kana :)
    Tyttäreni aivan ihastuttava Carmen-niminen kanarouva munii niitä. Carmen on väriltään laventeli ja rodultaan araucana. Tyttäreni kanalan munat ovat parhaan makuisia ja jos niitä ei ole saatavilla, ostan vain luomumunia.

    VastaaPoista
  9. Ei ooo todellista! Enpäs tiennyt tätä munista ;D! Lisää niksejä ja vinkkejä kehiin :)

    VastaaPoista
  10. Hi, hii, tuttuja juttuja suurinosa. :) En harmikseni vaan osaa syödä kananmunaa. Maku tökki pahasti vastaan. Lisäisin vielä listaan, että raa`an kananmunan juominen auttaa närästykseen, jos semmoista vaivaa potee. :)

    VastaaPoista
  11. TUo oli uutta, että voimakkaat hajut menevät kuoresta läpi.
    Meillä kyllä säilytetään kananmunat huoneenlämmössä. Ei tarvi lämmitellä kun alkaa leipomaan, oon laiska sellasessa... Hyvin nuo on kyllä säilyneet ilman jääkaappiakin. Kerran ostin kennon josta oli kaikki munat pilalla, mustaa kuraa sisus. Haju oli tappava, kun erehtyi rikkomaan munan...

    VastaaPoista
  12. Viikonloppuna tulee kokattua munakasta useinkin.Enpä tiennyt noin paljoa asioita munista,mutta nyt tiedän!

    VastaaPoista
  13. Tuo vesitesti on tuttu juttu, mutta kyllä ennenkuulumatontakin uutta vinkkiä tuli nyt kovalevylle :)

    VastaaPoista