Olemme tänä vuonna siirtyneet entistä kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Kasvisruoista ehdoton lempparimme on falafel. Docendo muisti meitä uudella Vegaanihyvää-kirjalla, josta muutama sana lisää postauksen loppupuolella. Kirjassa oleva falafel ohje herätti oitis kiinnostuksemme, sillä pyörykät paistetaan uunissa uppopaistamisen tai pannulla käristämisen sijaan. Kyseessä on siis astetta terveellisempi falafel-versio. Tokihan uppopaistetut ovat aina maukkaan rapeita, mutta hyvin maistuivat nämäkin falafelit meille. Falafelin ohje alla.
Falafel ohje
375 g kuivattuja kikherneitä
1 keskikokoinen sipuli tai 1/2 iso sipuli kuorittuna
5 valkosipulinkynttä kuorittuina
1 runsas kourallinen persiljaa
1 runsas kourallinen korianteria
3 tl roomankuminan siemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl merisuolaa
1 1/2 tl kurkumajauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl cayennepippuria
paljon mustapippuria myllystä
3 rkl oliiviöljyä
2 kukkurallista rkl vehnä- tai tattarijauhoja
seesamin- tai hampunsiemeniä falafelien pinnalle
- Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli tai koko päivä.
- Kuumenna uuni 180 asteeseen ja pane pelti lämpiämään ylimmälle tasolle.
- Valuta kikherneet ja pane ne monitoimikoneeseen.
- Pilko karkeasti sipuli, valkosipuli ja tuoreet yrtit. Lisää ne monitoimikoneeseen.
- Lisää vielä kaikki muut ainekset lukuun ottamatta seesamin- tai hampunsiemeniä. Jauha seosta nopeasti muutamaan otteeseen. Kaavi se reunoilta alas jauhamisen välissä, kunnes seos näyttää leivänmuruilta. Vältä jauhamasta liikaa, jotta lopputuloksesta ei tule hummusta.
- Muotoile kostein käsin leivänmuruilta näyttävästä seoksesta noin 12 hieman golfpalloa suurempaa falafel-pyörykkää.
- Pyörittele pyöryköitä siemenissä. Falafelit saavat olla kauttaaltaan siementen peitossa.
- Pane pyörykät öljytylle uunipellille ja paista uunissa 30 minuutin ajan.
- Käännä pyörykät paistamisen puolivälissä.
Tarjoile falafelit pitaleivän sisällä tuoreen salaatin, pikkelssikurkkujen ja erilaisten dippikastikkeiden kera.
Seoksesta voi halutessaan muotoilla myös falafel-pihvejä, jotka voi joko paistaa uunissa tai pannulla (keskilämmöllä, noin 10 minuuttia kummaltakin puolen).
Lopuksi vielä muutama sana Vegaanihyvää-kirjasta, josta tämäkin falafel-ohje napattu. Vegaanihyvää tarjoaa yli 60 terveellistä reseptiä, joiden avulla kasvikset on helppo kytkeä osaksi jokapäiväistä ateriointia. Kirjan ohjeet on jaettu helppotekoisiin pikaruokiin ja hieman enemmän aikaa vaativiin luomuksiin. Niinpä Vegaanihyvää sopii käytettäväksi sekä arjen kiireessä että kiireettöminä viikonloppuina. Teoksen on kirjoittanut vegaanibloggaaja Jessica Prescott.
Nyt kun falafel-resepti on testattu, seuraavaksi kokeiluun menevät seuraavat ohjeet: maissifriitit, sitruuna-unikonsiemenkakku, vesimelonilimonadi ja pelkän nimen perusteella holy shit -kakku.
Kuuluuko kasvispainotteinen ruoka sinun arkeesi vai oletko vannoutunut liharuokien ystävä?
Kuuluuko kasvispainotteinen ruoka sinun arkeesi vai oletko vannoutunut liharuokien ystävä?
*Kirja saatu arvostelukappaleeksi. Kustantaja Docendo.
Kasvisruokia tulee syötyä paljon vähemmän, vaikka yritänkin lisätä kasviksia meidän ruokavalioon. Meillä mies vain tuppaa olemaan sellainen, että hän kiertää kaukaa kaiken, mikä saattaa olla terveellistä. Mutta en minäkään kiellä sitä, että kasvissyöjän urani tyssäsi siihen, kun pihvi on vaan niin hyvää.
VastaaPoistaHahah meillä on ihan vahingossa lisääntynyt tuo kasvispainotteinen ruoka, kun on tullut vastaan reseptejä jota on ollut ihan pakko testata :D Toki se liha on edelleen hyvää ja löytyy sitä meiltä eri muodoissa :)
PoistaOi miten herkullisen näköisiä pyöryköitä! Nam! En ole koskaan kuullut noiden reseptiä, kiitos siitä <3
VastaaPoistaNe oli niin hyviä <3 Suosittelemme kokeilemaan :) Ei ollut edes kovin vaikeita :)
PoistaMeillä on kasvisruokaa kerran viikossa, eli aika lihavoittoisesti mennään. Falafelit on niin hyviä.
VastaaPoistaIhanaa loppuviikkoa ❤️
Ruokavalioni on muuttunut kasvispainotteiseen suuntaan. Olisi kiva kokeilla tätä ohjetta, mutta useimpia noista raaka-aineista ei löydy kaapista. Sen verran eksoottista tavaraa.
VastaaPoistaJoo tähän joutuu vähän valmistautumaan, mutta ovat kyllä sen arvoisia :) varsinkin oikein hyvän tsatsikin kanssa! Mausteista osa on vähä vähemmän käytettäviä mutta äärimmäisen hyviä :)
PoistaHyvä uutuuskirja. Itse olen nyt gluteenittomalla ja kaikkea uutta nyt opettelussa sen suhteen. Kaviksista olen aina tykännyt!!
VastaaPoistaTäältä löytyy varmasti paljon kaikkea herkkuja, joita kokeilla :) kannattaa kurkata jos vaan saa käsiinsä!
PoistaNoi on ihan sairaan hyviä palleroita ja vielä erilaisten soosien kanssa. Kivaa viikkistä <3
VastaaPoistaNiin on <3 oikee raikas ja tuore tsatsiki kaveriksi! Nam! <3
PoistaKiitos ohjeesta, en ole näitä itse koskaan tehnyt mutta voisin kokeilla 😋Mukavaa viikonloppua 😊
VastaaPoistaNää oli tosi hyviä! Kannattaa kokeilla :)
PoistaOih, aivan nousee vesi kielelle kun mieleen tuli egyptiläischeffin falafelit muutaman vuoden takaa... Uppopaistoi niitä, mutta mikä ettei uunissakin onnistu. Paljon aineksiä pitää olla, mutta siitähän se makumaailma syntyykin.
VastaaPoistaNäin on! Kun se falafeli on hyvää, niin silloin se on superhyvää! :D Se on se uppopaistaminen aina oma operaationsa, tässä oli etuna juurikin se, ettei sitä tarvinnut tehdä :)
Poista