Search

Alunen putkihelmistä

DIY alunen helmistä
Ärsykkeitä tulvivassa maailmassa on hyvä tehdä vastapainoksi myös sellaista, joka rauhoittaa levottoman mielen. Viime aikoina moni on kokenut esimerkiksi aikuisten värityskirjat hyväksi tavaksi lepuuttaa aivoja kiireisen päivän päätteeksi. Voimme suositella myös toista varteenotettavaa keinoa. Oiva rentutumistapa on näprätä käsillä muovisista putkihelmistä erilaisia kuvioita. Sillä on todistetusti nuppia nollaava vaikutus. Helmityöt vaativat keskittymistä, joten ajatukset kääntyvät väkisinkin pois arjen kiireistä.

Putkihelmet mielletään usein lasten askartelumateriaaliksi, vaikka myös aikuiset voivat tehdä niistä kauniita käyttöesineitä kotiinsa. Me innostuimme tekemään keittiöön mustavalkoisen alusen, joka on tälläkin hetkellä ahkerassa käytössä. Tulikuumaa ja suoraan uunista otettua kattilaa ei alusen päälle kannata laittaa, mutta me olemme käyttäneet esim. perunakattilan alla tätä. Alunen toimii myös kauniina koristeena keittiössä ja kattauksissa. Jos pidät alusen kuviosta, löydät siihen sapluunan alempaa.

alusta muovihelmistä

Jos jostain syystä putkihelmet eivät sano sinulle mitään, niin valaistaanpa lyhyesti asiaa. Putkihelmet ovat pieniä muovihelmiä, joita pistellään piikkialustoihin. Moni tuntee putkihelmet Hama-helmien nimellä. Helmiä saa myös muiden valmistajien tekeminä. Me käytimme tässä työssä Sinellin valikoimissa olevia Nabbi-helmiä. Nabbi-helmistä löytyy useita värivaihtoehtoja, joten kuvion voi suunnitella omien värimieltymystensä mukaiseksi.

Sinellistä löytyy myös useita erilaisia ja muotoisia piikkialustoja helmitöille. Me päädyimme perinteiseen neliön malliseen alustaan. Niitäkin löytyy useampaa kokoa, joten kannattaa valita omaan käyttöön sopiva. Koska meiltä ei löydy vielä silmää ja taitoa suunnitella spontaanisti kuvioita, pelasimme varman päälle ja suunnittelimme kuvion etukäteen tietokoneella. Sen jälkeen helmet oli helppo sijoittaa oikeille paikoilleen. 


hamahelmiohje

Ohje: Alunen putkihelmistä

Tarvitset: Muodosta putkihelmistä alustalle yllä olevassa kuvassa näkyvä kuvio. Kuvio on suunniteltu alustalle, jonka koko on 15x15 cm. Silitä putkihelmet hyvin kiinni toisiinsa silitysraudalla leivinpaperin läpi. Anna työn jäähtyä ja irrota kuvio. Irrotetun kuvion voit silittää myös toiselta puolen ilman alustaa. Näin saat kuviosta tukevamman.

itse tehty alunen hamahelmistä

hamahelmiaskartelu
Sen lisäksi että putkihelmitöiden tekeminen on rentouttavaa puuhaa, samalla värisommittelu, sorminäppäryys ja värioppi kehittyvät. Ja onhan se myös hauskaa. Tämä homma koukuttaa niin lapset kuin aikuisetkin.

alunen nabbi-putkihelmistä

diy alunen

Oletko sinä kokeillut tehdä jotain muovisista putkihelmistä?

Me taidamme alkaa ideoida seuraavia Nabbi-helmitöitä. Mukavaa viikonloppua!

*Yhteistyössä Sinelli

33 kommenttia

 1. Eikö tuo sula kiinni kattilan pohjaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Nelly. Hyvä kun kysyit. Mitään tulikuumaa ja uunista suoraan otettua kattilaa tuohon ei kannata laittaa. Meillä tuo on ollut perunkattilan ja kahvipannun alusena ja sellaisessa käytössä kestää hyvin. Oli niin olennainen kysymys, että lisäsin maininnan heti tekstiin. Kiitos ja mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 2. Hieno kuvio pannunalusessa :) Noilla Hamahelmillä saa aikaan kivoja juttuja, meillä lapset on tehnyt aikoinaan koruja ja avaimenperiä noista ;)Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avainmenperät ovat todella kauniita. Niitä olen myös joskus nähnyt ihmisten tekevän. Viikonlopputoivotukset sinullekin :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiva, että pidit :) Kuviostakin tuli omasta mielestämme ihan kaunis.

   Poista
 4. Onpa huippu idea. Hama-helmet on kyllä tuttu juttu ja niistä on tullut askarreltua sitä sun tätä eri tilanteissa ja eri ikäisenä, mutta pannunalunen ei ole vielä tullut mieleen. Pistetään korvan taakse. Minulla ne aivot huilaavat yleensä piirtäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirtäminen on niin oivaa mielen lepuuttamista. Minulta se taito puuttuu, mutta värityskirjan värittely sen sijaan onnistuu :D

   Poista
 5. Onpa modernin ja kivan näköinen alunen. Olen näprännyt avaimenperiä näistä helmistä ja töissä tulee näitä silitettyä useampiakin viikossa. Nämä ovat 5-6-vuotiaiden suosikkihommaa kun pienemmät nukkuu.
  Ihanaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasinkin Outi, että sä olet näiden helmien kanssa tekemisissä usein työsi puolensa :) Mukavan rentouttavaa puuhaa.

   Poista
 6. Ihana! me ollaan joskus tehty jääkaappimagneetteja hamahelmistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on varmasti ollut hienoja. Meillä noita helmiä on vielä jäljellä. Josko niistä tekisi pari magneettis :)

   Poista
 7. Mä ihmettelin mitä putki helmiä, mutta hamahelmiä joo kyllä askartelen.
  Siis paljon mukavampaa touhua kuin värityskirjojen värittely johon tylsistyin varsin nopeaan. Helmien kanssa puuhastelu on paljon konkreettisempaa ja siinäkin saa sommitella värejä. :)
  Hieno pannunalunen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki taitaa nämä tuntea Hama-helminä, niin mekin. Kyse ei ole kuitenkaan helmien yleisnimestä. Eri kaupoissa on myynnissä eri nimisiä helmiä. Itse asiassa aika harvassa olemme enää nähneet Hama-helmiä. Meidänkin käyttämät olivat Nabbi-helmiä ja löytyypä muunkin nimisiä. Yleisnimi näille on putkihelmi. Siksi käytimme tässä postauksessa tuota ilmaisua :)

   Poista
 8. No nyt on sellainen homma, että toteutukseen voin käyttää lapsityövoimaa. Ihana tuo puulaatikko ja lasipurkki, teillä niin kivoja yksityiskohtia aina. Mukavaa uutta viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti Tiia <3 Me taidetaan olla molemmat sellaisia purkkeihin hurahtaneita. Sulla tosin on kyllä laajempi kokoelma :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 9. Kiitos ja kiva että alunen miellytti silmää :) Minäkin olen vähän huono tuossa värittämisessä. Tämä oli enemmän mun juttu :)

  VastaaPoista
 10. Upea kuvio ja uusi kiva idea helmille. Meillä on tehty viimeeksi joulukoristeita, mut tuo mustavalkoisuus..niin mun juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin tykästyimme tuohon mustavalkoiseen värimaailmaan tässä. Kiva, että miellytti myös sinun silmää :)

   Poista
 11. Lopputulos on kyllä kivan graafinen.
  Värityskirja on ollut puoli vuotta ja yksi sivu on puoliksi väritettynä, mutta näitä voisi syntyä tusina kerralla :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuo värityskirja ei ole minunkaan juttu, mutta näistä innostuin todella. Voi haastaa itsensä kunnolla kuviosuunnittelussa :)

   Poista
 12. Tulikin kaunis pannunalunen. Eipä ole koskaan tullut tehtyä mitään hamahelmistä. Ehkä vielä joskus tulee kokeiltua. Mukavaa alkanutta viikkoa teille molemmille :) Liisa

  VastaaPoista
 13. Tuli kyllä todella hieno. Meilläkin hamahelmiä on mutta ei oikein tenavatkaan ikinä innostu tekemään niistä mitään 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmien ainoa huono puoli on, että jos ne kaatuvat lattialle, siivo on kamala. Muuten ne ovat ihan huippuja. Teidän pitää järjestää sadepäivänä helmiaskartelupaja lasten kanssa ja ideoida, mitä kivaa keksisitte :)

   Poista
 14. Upea! Meillä isäntä väsää noista hamahelmistä supersankari- ja pelihahmoja ja välillä yllyttää mua laittamaan niitä blogiini :D Perustelen kieltävää vastaustani sillä ettei ne ole mun tekemiä, vaikka tosi hienoja onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, supersankarijutut kuulostaa huippusiisteiltä! Laita nyt ihmeessä niitä näytille, vaikka eivät sun tekemiä olekaan :) Tai Instaan :)

   Poista
 15. Ootte te mielettömiä ideanikkareita! Ihan huippuhieno kuviointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ihana saada Jutta tällaisia kehuja. Kiitos ja halaus <3

   Poista
 16. Kiitoksia kuviokaavasta! Näyttää todella tyylikkäältä ja sopivan aikuismaiselta :). Olen nimittäin etsinyt jotain kivaa projektia putkihelmistä tehtäväksi samalla kun poika tekee omia juttujaan niillä. Lumihiutaleita tuli joskus tehtyä ja sydämiä koristeiksi paketteihin. Meillä on pääasiassa ollut Ikean halpishelmiä, mutta sieltä suuresta purkista tiettyjen värien lajittelu vaatii aika paljon työtä :).

  VastaaPoista