Search

DIY citronella-kynttilä puusydämellä

DIY-citronella-kynttilä

Hyttyset, nuo kesän viheliäät kiusankappaleet ovat saapuneet ulkoterassillemme. Hiljaisessa kesäillassa itikoiden ininä ei ole kovin rentouttavaa musiikkia korville. Me ryhdyimme taistoon tekemällä citronella-kynttilän, jolla on hyttysiä karkottava vaikutus. Itse tehty citronella-kynttilä on helppo valmistaa ja se on myös oiva kylävieminen. Näissä citronella-kynttilöissä erikoisuutena on puinen kynttilänsydän, joka rätisee tunnelmallisesti palaessaan. Lisätietoa puisista kynttilänsydämistä ja citronella-kynttilän teko-ohjeen löydät postauksen loppuosasta.


Hyödynsimme samalla pari vanhaa kaapissa ollutta kynttiläkippoa. Pienellä tuunauksella molemmat kynttiläkipot saivat kesäisen ilmeen. Lasiseen kynttiläkippoon kiinnitimme korkista tehdyn C-kirjaimen ja rosmariinin oksan. Metallipurkin etiketti oli valmiiksi pirteän keltainen, joten lisäsimme päälle vain etikettitarran.

Citronella-kynttilän valmistaminen

Citronella, josta käytetään Suomessa myös nimitystä sitronella, on tuoksultaan raikas ja sitruunainen. Vaikka tuoksu ei hyttysten mieleen olekaan, ihmismielelle sillä on rentouttava vaikutus. Se keventää mieltä, hillitsee stressiä ja piristää. Citronellalla voi lievittää myös päänsärkyä, ja siitä voi saada apua hikoileviin ja väsyneisiin jalkoihin. Lisäksi citronella peittää epämiellyttäviä tuoksuja.

citronella-hyttyskynttilän teko-ohje

Puinen kynttilänsydän rätisee tunnelmallisesti


Puusta tehty kynttilänsydän oli meille aivan uusi tuttavuus. Ihastuimme niihin oitis! Suomessa puisia kynttilänsydämiä ja muitakin kynttiläaineksia myy Limepopin verkkokauppa (klik!). Palaessaan puisesta kynttilänsydämestä kuuluu pieni ja rauhoittava palavan puun rätinä. 

Puusydämiä on myynnissä Limepopin verkkokaupassa kolmea eri kokoa:

S (10x152 mm) / M (14x152 mm)  / L (22x152 mm)

Oikea sydämen koko löytyy kokeilemalla. S-koko on yleisesti hyvä pienille kynttilöille ja tuikkukynttilöihin. Me käytimme suurissa kynttilöissä L-kokoa.

Puusydämet sopivat luonnon kasvivahoille (mm. soijavaha) tai vanhoista kynttilöistä sulatetuille vahoille. Puusydän palaa todella tasaisesti ja kauniisti. Suurta liekkiä ei näistä tule. 

Itse tehty Citronella-kynttilä

puinen kynttilänsydän

Citronella-kynttilän teko-ohje
Asettele metallinen klipsi keskelle kynttiläkippoa ja työnnä puusydän klipsin sisään. Metallisia klipsejä on mahdollista ostaa Limepopista erikseen. Klipsi on saman kokoinen jokaiselle koolle. Sydän pysyy parhaiten pystyssä keskellä kippoa, kun asettelet sen varrastikkujen tai teippipalojen väliin.

Sulata soijavaha vesihauteessa. Vaha sulaa nopeasti, sillä sen sulamispiste on noin 50 astetta. Kaada sulanut vaha kynttiläastioihin ja tipauta joukkoon 8-15 tippaa eteeristä citronella-öljyä. Sekoita sulaa vahaseosta kynttiläkupissa esim. varrastikulla, jotta eteerinen öljy sekoittuu seokseen tasaisesti. Huolehdi kuitenkin, että puusydän pysyy koko ajan kynttilän keskellä. 

Anna vahan jähmettyä rauhassa. Sula vaha on väriltään kellertävää, mutta kovettuessaan se muuttuu kauniin valkoiseksi. Kun vaha on kovettunut, katkaise ylimääräinen osa puusydämestä viistoon. Sydän palaa siistimmin, kun se on leikattu viistoon.

Kuinka annostelen Citronella-öljyä oikein?


Kuinka paljon eteeristä citronella-öljyä kannattaa käyttää? Se riippuu kynttiläastiasta sekä missä kynttilää aikoo polttaa. Meillä kynttiläkipot olivat niin suuria, että tipautimme 15 tippaa per kippo. Pienempiin riittää vähemmän. Ulkona tuoksu saa olla astetta voimakkaampi kuin sisäkäyttöön tarkoitetuissa kynttilöissä.


Kuinka paljon vahaa tarvitsen?

Käytössämme oli 500 gramman pussi soijavahaa. Kahteen suureen kynttilään vahaa kului noin puolet. Toinen astia oli vesilasin kokoinen, toinen vieläkin suurempi. Koska soijavaha sulaa nopeasti, määrän riittävyyttä voi arvioida myös silmämääräisesti. Mikäli massan määrä näyttää vähäiseltä, voi seoksen joukkoon kaataa lisää vahaa sulamaan.

Citronella-hyttyskynttilä valmistus

DIY Citronella candle

Sinua varmasti kiinnostaa, onko citronella-kynttilä pitänyt hyttyset loitolla? Toki ininää kuuluu edelleen, mutta ei kynttilän läheisyydessä. Ruokailu ulkona sujuu ilman jatkuvaa huitomista, joten jokin taika tuossa citronellassa on. Mitä useampi kynttilä ympärillä palaa, sen parempi on vaikutus.

Millä keinoin sinä suojaudut ärhäköiltä hyttysiltä? Entä onko sinulla vinkata, mikä on paras helpotus kutiaviin hyttysenpistoihin?


*Yhteistyössä Limepop

34 kommenttia

 1. Ihan uusi juttu tämäkin. Kuulostaa hyvältä, tuoksuu varmasti aivan ihanalta ja näyttää todella tyylikkäältä.
  Kivaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi. Nuo puiset kynttilänsydämet olivat uusi juttu meillekin. Aivan ihania. Soveltuvat siis muihinkin kynttilöihin kuin citronella-kynttilöihin. Jouluna täytyy tehdä lisää kynttilöitä, joissa puusydän.

   Poista
 2. Millä vauhdilla tuo puusydän palaa? :) onko isokin liekki? Mielenkiintoinen uutuus.. :)

  Oma apu hyttysten (meilläpäin sanotaan ihan vaan sääskiksi) pistoihin on kunnon aloevera-geeli :) se viilentää ja lieventää kutinaa. Pitääkin muistaa ottaa aloe juhannusmökille mukaan tai muuten ei tuu mistään mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Puusydän palaa todella rauhallisesti ja kauniisti. Yritämme napata jossain vaiheessa pienen videopätkän Facebook-sivulle, josta näkisi kuinka kauniisti kynttilä palaa. Ei ole iso liekki. Rätinä on todella hento eli ei yhtä kova, mikä nuotiosta tulee. Täytyypä käydä ostamassa tuota aloeveraa. Mökillä sille on varmasti tarvetta.

   Poista
 3. Kuulostaapas ihanalta ja tarviipas kokeilla tätä. Hyttyset ovat kyllä inhottava riesa :D

  Mukavaa viikonloppua teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marina :) Nuo puusydämet ovat tosi tunnelmalliset. Suosittelen joskus testaamaan :)

   Poista
 4. Wautsi! Nämä teidän kuvat ovat jotain aivan ihania <3 <3 Kuvauskurssi mulle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä kyllä luulen, että meidän pitäisi tulla sun oppiin. Otat niin kauniita kuvia aina :) Iloa alkavaa viikkoon S!

   Poista
 5. Nuo puiset kynttilänsydämet kuulosti niin ihanan tunnelmallisille, että tätä on melkein pakko kokeilla mökillä! Meillä osa perheestä saa hyttysenpuremista valtavia paukamia, joten yleensäkin ollaan yritetty pitää mökin terasseilla citronella-kynttilöitä toivoen niistä olevan edes pientä apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihanan tunnelmallisia. Kauniisti ja rauhallisesti palavaa liekkiä on rentouttava katsella. Tuo mukavasti tunnelmaa, kun palava sydän on puuta.

   Poista
 6. Oo... Pakko kokeilla tätäkin, kun rakastuin soijavahakynttilöihin ihan kerta kokeilulla. Vaikka täytyy sanoa, näin keskisuomessa syntyneenä, ettei täällä Hesassa ole hyttysiä nimeksikään. Pitää tutkia tuota Limepopin tarjontaa hieman tarkemmin, jos tekisi sieltä vaikka tilauksen.

  Meillä hyttysiä karkoitetaan iholta aloevera pohjoisella heat lotionilla, jonka eukalyptuksen tuoksu on itikoille liikaa. Sammalla voide hoitaa jumittuneita hartioita. Jos joku itikka sitten pääsee pistämään niin pistokohtaan aloe geeliä niin varmasti loppuu kutina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihastuttavia nuo soijavahakynttilät. Me ei oikein muita kynttilöitä enää edes viitsitä tehdä, kun soijavaha on vaan niin parasta ja helppoa. Limepop on hyvä verkkokauppa. Hinnatkin ovat edulliset ja muutenkin luotettava asioida. Voin siis suositella lämpimästi!

   Poista
 7. Nyt menevät kyllä nämä kynttilät testiin, sillä Koivulassa on ihan järkyttävä määrä itikoita. Aloe geeli on munkin vinkki, jos ei yhdellä raapimisella kutina helpota ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä testata tuota aloegeeliä. Sitä tuntuu kaikki suosittelevan, joten sen tehoon on uskottava :)

   Poista
 8. Jaa taas menee kokeiluun. Kaikki tarpeet jo valmiina :)
  Aikaisemmin tehty lasten kanssa ulkotulia sulattamalla vanhoja kynttilöiden jämiä ja sydämmeksi matonkudetta, mutta nyt kokeilen tuollaista puusydäntä ja lisään tuota sitronellaa...ostin sitä joskus viime syksynä ideana lisätä sitä öljylamppuihin, mutta vieläkin kokeilematta :)
  Kiitos vinkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että vinkki tuntui toteuttamisen arvoiselta. Kannattaa tosiaan testata puusydämiä. Tuovat mukavaa vaihtelua perinteisiin kynttiläsydämiin.

   Poista
 9. Siis aivan ihana idea! Ja varsinkin mökkiviemisenä! Voi kun jaksaisi värkätä kaikkea tämmöistä. Teidän ystävät on varmaan superonnellisia, kun saa teiltä aina kaikkia ihania itsetehtyjä juttuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ystävät tykkäävät :) Aina sitä yrittää miettiä, mikä lahja tuntuu sopivalta kenellekin. Kynttilä on usein hyvä idea. Ja jos haluaa varman päälle pelata, tekee tuoksuttoman kynttilän. Silloin se soveltuu myös tuoksuyliherkille.

   Poista
 10. Aivan ihanat hyttysten karkoittajat! Tuoksukin on varmaan mitä parhain. Meillä ei onneksi ole mökillä hyttysiä, kun aina tuulee ainakin jonkin verran ja tuuli karkoittaa hyttyset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu on mukavan raikas, jopa kesäinen :) Sisällä tuo sitruunaruoho rentouttaa mieltä, joten soveltuu myös muuhun tarkoitukseen kuin hyttysten karkoitukseen.

   Poista
 11. Voi että! Nämä on niin kauniita. Puusydämiä on ihan pakko kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Jos ei nyt kesällä aikaa kynttilähommille, näitä on kiva tehdä myös pimeinä syysiltoina.

   Poista
 12. Voi kun jaksais itekkin näperrellä yhtä ahkeraan kuin te. Tuokin kuulostaa niin kivalta jutulta ja kaikenlisäksi hyödylliseltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me sentään jatkuvasti näperrellä :) Yritetään kerralla aina tehdä useampia juttuja. On hauska pitää sellaisia diy-viikonloppupajoja, joissa tehdään monta juttua kerralla valmiiksi. Se tuo mukavaa vastapainoa myös arjen kiireille.

   Poista
 13. Aivan ihana idea ja vielä kauniskin. Tämä on kyllä kiva vieminen myös kyläreissulla. Mukavaa viikonloppua teille molemmille. Ja p.s. Onnea voittajalle tuolla edellisessä postauksessa. tv Liisa

  VastaaPoista
 14. Tyylikkään näköinen ja varmasti tuoksuu ihanalta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Wau! Hyttyskynttilät ovat ihan ehdottomia, mutta yleensä haisevat myrkylle ja niitä ei ole kiva hengittää sisään. Mutta soijavahakynttilästä tehty karkoitin, ihan mahtava juttu.

  Kivaa viikkistä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä juuri. Monesti kaupan hyttyskynttilöissä on aika voimakas ja ei niin kovin miellyttävä tuoksu. Tämän läheisyydessä pystyy olemaan ilman, että pää tulee kipeäksi :) Kivaa viikkoa sinullekin Tiia!

   Poista
 16. Wautsi Wau taas :) Tämä menee kyllä testiin ja tulee tarpeeseen, mökillä kun nöitä inisijöitä on vaivaksi asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökeillä noita inisijöitä tosiaan piisaa riesaksi asti. Jalat on usein mökillä aivan paukuroilla. Se on se mökkeilun varjopuoli. Onneksi löytyy eri konsteja, millä itikoiden hyökkäyksiä voi hieman hillitä.

   Poista
 17. Olipa mielenkiintoinen tuttavuus tämä puusydän, sopisi hyvinkin tällainen kynttilä kesäajan viemiseksi vieraisille. Ja tietenkin oman mökin terassille! Tätä voisi kokeilla kesälomalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä niin kiva mökkivieminen, että mekin taidamme tehdä vielä muutaman tuliaiskynttilän. Iloa ja aurinkoa alkavaan viikkoon. Toivotaan, että sateet olisivat jo huomenna siirtyneet pois.

   Poista
 18. Kokeilemisen arvoinen ohje, kiitoksia jälleen kerran :)! Laventelia olen käyttänyt muutaman tipan vaatteisiin (mökillä on aina jotkut rönttävaatteet, niin ei haittaa tahratkaan) hyttysten karkoitukseen, toiset vannovat teepuun nimeen. Pistoihin minäkin käytän aloe veraa tai sitten sammalta. Sammal on muuten toimiva myös ampiaisten pistoon (jos ei ole pistoille allerginen). Isältäni sen opin, kun pienenä tyttönä ampiainen pääsi pistämään, kipu helpottui ja turvotus laski. Mutta meni ohi aiheen :). Mukavaa sunnuntaita ja inspiroivaa huomenna alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista