Search

Itse tehty ruokapöytä ja sen käsittely puuvahalla

pöytä8
Hankintalistallamme on jo pitkään ollut uusi ruokapöytä keittiöön. Loppuvuonna kiertelimme urakalla huonekaluliikkeitä, mutta useimpien pöytäryhmien kohdalla korkea hinta tuli vastaan. Lopulta päädyimme rakentamaan ruokapöydän itse. Ruokapöydän rakentaminen kuulostaa huomattavasti työläämmältä projektilta kuin itse asiassa onkaan. Ja onhan itse tehty ruokapöytä aina uniikki! Pöydän rakentamiseen varattu budjettikin alittui reippaasti, sillä kokonaishinnaksi tuli noin 170 euroa.

Pöydän pinnan päädyimme käsittelemään mattalumen värisellä Osmo Color –puuvahalla, joka korostaa puun omaa kuviota. Ohjeet ruokapöydän pintakäsittelyyn löydät postauksen loppupuolelta. Tutustutaan ensin ruokapöydän rakennusvaiheisiin.

pöytä1


Ruokapöydän kokoaminen


pöytämitat


Tarvitset


 • Yksi liimapuulevy 400mm*3000mm (sahautimme sen liikkeessä kahteen 400mm*1300mm palaan)
 • Yksi liimapuutolppa 90mm*90mm*3000mm (sahautimme sen liikkeessä neljään 720mm palaan)
 • Kaksi 15mm*67mm*3000mm kokoista höylättyä mäntylautaa (sahautimme ne liikkeessä kahdeksi 610mm ja kahdeksi 1110mm paloiksi)
 • Yksi 45mm*45mm*3000mm tolppa
 • Lisäksi ruuveja ja 18kpl kulmarautoja sekä kosteutta kestävää puuliimaa
Jos et omista itse sirkkeliä tai olet epävarma sahaustaidoistasi, suosittelemme sahauttamaan puut mittoihin jo liikkeessä. Näin mitat ovat varmasti oikeat ja pöydästä tulee tasaisempi ja tukevampi. On hyvä myös tarkistaa puut ostovaiheessa. Vältä taipuneita lautoja ja levyjä sekä katso, että pinta on tasainen. Kun puut on otettu pois pakkauksestaan ja sahattu mittoihin, kannattaa pöytä rakentaa mahdollisimman pian, etteivät puut pääse taipumaan.

ruokapöydän-kokoamisohje

Rungon kasaus

Aloita rungon kasaus kiinnittämällä höylätyt laudat kiinni liimapuutolpasta sahattuihin jalkoihin ruuvien ja kulmarautojen avulla. Katso, että siisteimmät puolet suuntaavat ulospäin. Ole huolellinen kun kiinnität lautoja, jotta rungosta tulee tasainen.

Tämän jälkeen mittaa ja sahaa 45mm x 45mm tolpasta juuri sen mittainen pala, joka mahtuu rungon sisään keskelle pitkittäin. Sen avulla pöytälevyn kiinnityksestä tulee kestävämpi, ja se estää suuremmat levyn taipumiset sen kuivuessa.

On pöytälevyn vuoro. Levy siis koostuu kahdesta mäntyliimapuulevystä. Levitä liimaa levyjen niille sivuille, jotka tulevat yhteen. Aseta levyt tasaiselle pinnalle ja purista toisiinsa kiinni. Tämän jälkeen kiinnitä runko levyihin. Levitä liimaa myös rungon ja levyjen väliin. Kiinnitä levy runkoon kulmarautojen avulla. Me käytimme yhteensä kuutta kulmarautaa, kaksi molempiin päätyihin ja yksi pitkiin sivuihin. Kiinnitä 45mm x 45mm tolppa pöytälevyn sauman kohdalle ja kiinnitä se päistä kulmaraudoilla sekä muutamalla pitkällä ruuvilla koko pöydän pituudelta. Katso kuitenkin, että ruuvit eivät ole liian pitkiä, jotta ne eivät puhkaise pintaa. Käännä pöytä ja pyyhi mahdolliset liimaylijäämät pois kostealla rätillä.

Kun puuliima on kuivunut, on vuorossa pöydän hionta. Hio pöytä kauttaaltaan. Kiinnitä erityisesti huomiota teräviin kulmiin ja reunoihin.  Hyvä hiontakarkeus pintakäsittelyä ajatellen on 120. Hionnassa pyri välttämään pyöriviä liikkeitä. Hio puun syiden suuntaisesti.


pöytä2


Ruokapöydän pintakäsittely Osmo Color -puuvahalla


  pöytä6

  Pöydän väriksi halusimme valkoisen. Kuitenkin niin, että puupinnan oma kaunis kuvio erottuisi sävyn alta. Projektin yhteydessä meille tarjoutui mahdollisuus testata Osmo Colorin valmistamaa mattalumen väristä puuvahaa pöydän pintakäsittelyyn sekä erityisesti pöydille ja työtasoille tarkoitettua TopOil-öljyvahaa pöydän viimeistelyyn.

  puuvahanhyödyt


  Koska ruokapöytä altistuu monia muita huonekaluja enemmän kulutukselle ja lialle, viimeistelimme pinnan Osmo Colorin TopOil-erikoisöljyvahalla. Se antaa pöydälle kauniin mattapinnan, joka hylkii vettä ja kestää hyvin myös värjääviä aineita, kuten mehua, kolajuomia, kahvia, teetä ja viiniä. Kuivunut pinta on turvallinen käyttää, eikä se halkeile tai hilseile.

  topoil

  Osmo Colorin puuvahalla käsitellessä on hyvä huomioida muutama asia. Levitykseen suosittelemme vaahtomuovisivellintä, mutta myös laadukas luonnoharjassivellin käy. Levitys aloitetaan puun syiden mukaan pitkittäissuuntaisesti, tasaus tapahtuu poikittaisuuntaisesti ja viimeistely jälleen pitkillä puun syiden mukaisilla vedoilla. Näin pinnasta tulee tasainen. Käsittelykertoja tulee 1-2 sen mukaan, kuinka peittävän sävyn haluat.

  Pintaan tuleva TopOil levitetään samalla periaatteella kuin puuvaha. Työskentelyvälineena ehdottomasti paras on vaahtomuovisivellin. Käsitttely toistetaan 2-3 kertaa. Jos puuvaha on valkoinen, suositellaan käytettäväksi valkotammi-sävyistä TopOilia, jolloin sävy pysyy kauniin valkoisena.

  Alla olevalta ohjevideoltamme näet vaihe vaiheelta, kuinka saat parhaan mahdollisen lopputuloksen.  pöytä4AA

  pöytä7

  pöytä5

  Urakka on saatu päätökseen ja nyt kelpaa syödä uuden ruokapöydän ääressä. Itse olemme lopputulokseen tyytyväisiä. Toivottavasti miellytti silmää sielläkin puolen ruutua. Mitähän sitä seuraavaksi kehittelisi?

  Mukavaa loppuviikkoa!

  *Yhteistyössä Osmo Color

  75 kommenttia

  1. Vastaukset
   1. Tulipahan testattua, miten lahjapaperin lisäksi vasara pysyy kädessä :) Just passeli pöytä meille.

    Poista
  2. Voi miten upea siitä tuli ♡
   Ihanasti puu kuultaa valkoisen läpi. Nappi suoritus.
   Aurinkoista viikonloppua!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Juu tuo puuvaha on siitä kivaa, että kauniit puun kuviot näkyvät alta. Valkoisen lisäksi sävyjä löytyy muitakin. Me päädyimme tuohon mattalumen väriin.

    Poista
  3. Todella kiva lopputulos!
   Meilläkin on lähitulevaisuudessa ruokapöydän kunnostus&käsittely edessä ja tästä postauksesta sain siihen inspistä ja tietoa-kiitos!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Aikamoinen tietopaketti tuli saatua yhteen postaukseen. Kiva kuulla, että sait hyötytietoa myös omaan projektiisi.

    Poista
  4. Wautsi! Te kaksi olette kyllä sellaisia!! Teidän pitää alkaa pitää jotain DIY pajoja ihmisille ;)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Heh, ehkä tässä pitää vielä itsekin hieman opiskella eri materiaaleista ennen kuin uskaltautuu pajoja pitämään :) Kiitos sanoistasi jälleen <3

    Poista
  5. Upea on! Tykkään, tykkään, tykkään <3

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Hyvä, että myös siellä puolen pidetään pöydästä :) Kyllä fiilis oli mahtava, kun ekan kerran pääsi pöydän ääreen syömään. Aina pelkona, että jokin menisi mönkään tällaisissa projekteissa.

    Poista
  6. Upea!

   Tuota vahaa täytyykin käyttää kesällä, kun teemme mökille ruokapöydän :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tuo vaha on aivan äärimmäisen hyvä valinta. Halutessaan pinnasta saa peittävän, mutta me halusimme puun kuviot näkyviin sävyn alta ja pari käsittelyä takasi itseä miellyttävän lopputuloksen.

    Poista
  7. Ihan kymppi! Ja OsmoColorin vahat on mun lemppareita. Jotenkin ei meinaa uskoa, kuinka hyvin ne tosiaan hylkii vaikka punaviiniä (testasin kaatamalla sitä just tosllasen valkoisen vahan päälle), kun pinta näyttää niin mattamaiselta. Toimii!
   Enkä toista yhtä riittoisaakaan ainetta tiedä. Minikokoisella purkilla pärjää pitkälle.

   Iloista viikonloppua!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Onpa kiva kuulla myös kokemuksia puuvahasta niiltä, jotka ovat sitä käyttäneet. Tåhänastisten omien kokemusten perusteella ei mitään negatiivista sanottavaa. Ja tosi riittävääkin tuo vaha.

    Poista
  8. Tosi kaunis pöytä ja hyvä väri!
   Meilläkin on diy-ruokapöytä kun ei löydetty kaupoista tarpeeksi isoa. Siinä on tosin metallinen runko, ja sen hitsaamisessa sain apua perhepiiristä (olen itsekin hitsaillut mutta ei ole omia laitteita) :-D Nyt minulla on työn alla sohvapöytä jossa on tarkoitus tehdä runko puusta, vähän samaan tapaan kuin tässä. :-)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Mielenkiinnolla odottelen, millainen sohvapöytä teille tulee :) Täytyykin vilkaista, millainen teidän ruokapöytä on.

    Poista
  9. Näyttääpä tosi hyvältä. Ja tottahan se on, että nykypäivänä itse tekeminen tulee halvemmaksi joissain tilanteissa. Huonekalupuolella hintaa tuntuu olevan melkoisesti enemmän, kuin mitä materiaalin määrä antaa ymmärtää. Ystävänikin rakensi juuri itselleen todella tyylikkään pöydän pinnoitetusta vanerilevystä ja pukkijaloista, ihan pilkkahintaan.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niinpä. Kivoja pöytäkokonaisuuksia oli huonekaluliikkeissäkin, mutta niin penteleen kalliita, että aika lailla olisi lompakkoa kirpaissut. Ja onhan itse tehty aina uniikki.

    Poista
  10. Tosi hieno pöytä, tyylikäs ja yksinkertainen. Sopii hyvin tuolien kanssa, hyvä te! Mukavaa viikonloppua, terkuin Suska Koivulasta.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Susanna. Tuolit päädyttiin sentään hankkimaan kaupasta :) Niitäkin tosin joutui metsästämään aika lailla. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

    Poista
  11. Ihanaa kun saa itse tekemällä juuri sellaista kuin haluaa, kaikiltahan se ei luonnistu :D Hyvännäköinen pöytä :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Vähän epäiltiin omia taitoja aluksi, mutta valmista tuli ja kasassa pysyy :) Aleksia itse asiassa kiittäminen. Hän teki suurimman työn tässä.

    Poista
  12. Onpas hieno pöytä!
   Olette kyllä taitavia!
   Nuo harmaat tuolit sopii hyvin pöydän kanssa yhteen.
   Mukavaa viikonloppua teille!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos. Tuoleihin olemme myös tyytyväisiä. Nekin menivät tässä projektissa uusiksi. Pienen metsästyksen jälkeen löytyi just passelit tuohon pöydän ympärille.

    Poista
  13. Aivan mielettömän upea, ja niin kaunis, pöytä! Olette kyllä todella taitavia! Ihanaa perjantai-iltaa :)

   VastaaPoista
  14. Ootte kyllä mestareita! Ottaisin tuon kaluston vaikka meillekin. Hieno on kuin mikä!!

   VastaaPoista
  15. Tehän varsin taitavia olette. :) Hyvännäköinenhän siintä pöydästä tuli.
   Mukavaa viikonloppua ja antoisia aterioita uuden pöydän ääressä.

   VastaaPoista
  16. Ps: Hauska juliste tuossa seinällä. Aika alas sai mennä ennenkuin löysi suomen. :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Eikö olekin :) Sä olit tarkka, kun löysit Suomen. Valokuvassa kun maat vielä pienempää pränttiä :)

    Poista
  17. Miten oottekin noin käteviä! Kaunis pöytä ja tuo vaha on hyvä huttu. Lopputulos on upee! Edukas vielä :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niin paljon asioita hankintalistalla, että pitää aina yrittää kehitellä miten asiat voisi ratkaista budjettiystävällisesti ilman että lopputulos kärsisi :)

    Poista
  18. No johan, onko mitään mitä ette osaa. Tuli tosi hieno ja itsetehtynähän sitten saa juuri oikean kokoisen ja värisen. Odotan täällä innolla mitähän seuraavaksi keksitte. Muuten aivan älyttömän hieno tuo karttajuliste, jota voisi käyttää optikolla. :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Tiia :) Me ollaan tyytyväisiä myös. Ja kuule paljon on asioita, joissa oppisarkaa riittää.

    Poista
  19. Vähänkö tuli hieno! Ja aika paljon säästitte :) Osmon litkut on kyllä hyviä, olen kokeillut moneen juttuun.

   Hauskaa viikonloppua <3 Mie lähen Jäärata-ajoihin. Tosin vain katsojaksi...

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Mielenkiintoinen viikonloppu sinulle :) Osmon tuotteet tuli tosiaan nyt ensi kertaa testattua ja hyviksi todettua :)

    Poista
  20. Vau, hienopa tulikin pöyästä. Tuohon karttajulisteeseen jäi silmä jotenkin kiinni, son hieno ♥ Hyvää viikonloppua teille ♥

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Juliste on löytö Tallinnasta. Siinä on järjestetty maat pinta-alan mukaan. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja kaunis juliste :)

    Poista
  21. Ihan mielettömän hieno pöytä <3 Ja kiitos älyttömästi hyvistä ohjeista, jospa täälläkin nyt tuohon rakkaaseen husbandokseen saisi innostuksen että tehtäisiin meillekin uusi ruokapöytä josta olenkin pitkään haaveillut :) Mukavaa viikonloppua :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Nyt vaan yrität saada raksakipinän iskettyä hudbendokseen, niin saatte uuden ruokapöydän :)

    Poista
  22. Upea pöytä tuli!

   Meillä ei ole tarvetta uudelle pöydälle kun nykyinen on hyvä sekä kooltaan, että näöltäänkin, mutta pöytälevylle pitää kohta tehdä jonkinlainen "kasvojen kohotus". Voi olla että tuo vaha tulee hankittavaksi.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Mitäpä sitä hyvää vaihtamaan :) Vaha on hyvä vaihtoehto pöytälevylle. Kaikki ovat vuorollaan sitä kehuneet, eikä meilläkään ole moitteen sanaa.

    Poista
  23. Loistava ohje ja Osmon tuotteet on kyllä hyviä :-)

   VastaaPoista
  24. Tyylikäs pöytä, oikea taidonnäyte! Osmon vahoja meilläkin on käytetty. Minun työhuoneen pöydässä ei tosin kestänyt valkoinen hyvänä (mutta saan syyttää ihan itseäni ja kaiken maailman maaleja, millä siellä puuhailen), mutta tv-tason ja ruokapöydän pinnoissa on säilynyt reilut 8 vuotta. Ruokapöydän tosin joutuu nyt hiomaan ja käsittelemään uudelleen, kun on imaissut aikojen saatossa rasvaa itseensä laikkuina. Mutta ei ole paha rasti kahdeksan vuoden välein :D (ja meillä ehkä asiaan vaikuttaa myös se, että lapset sotkee aika tehokkaasti). Kiitoksia myös partasaippua-ohjeesta, tallennettu on talteen!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tuo kahdeksan vuotta kuulostaa kyllä lupaavalta :) aika näyttää kuinka meidän käy mutta luotto on kova ;)

    Poista
  25. Wautsi, sanon minä. Lisää yllätyksiä teiltä. Pysyy se ruuvinväänninkin käsissänne ja hyvää tulee. Lopputulos on kyllä kaunis eikä kalpene kaupan pöydille. Mukavaa helmikuun loppua tv Liisa

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos kauniista sanoistasi Liisa :) lämmittävät mieltä mukavasti! Samoin sinulle <3

    Poista
  26. Oho - hieno! Täytyy kyllä sanoa, että lopputulos on täys kymppi.

   VastaaPoista
  27. Voi että toi on upea! Oon kanssa haaveillut, että jos ei sopivaa pöytää löydy niin tekis itse (tai mies sais sen tehdä ;D). Video oli kiva :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos Miia :) nyt vaan siis ideoimaan ja suunnittelemaan ;) siitä se lähtee!

    Poista
  28. Wau <3 Kiitos vierailusta blogissani. Tää pöytä jätti kyllä hiljaseksi tämän naisen. Just niinku oisin ite tehnyt jos pystyisin. Siis oikee napakymppi

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Suuri kiitos Kirsi. Kiva, että pistäydyit myös täällä meidän blogissa vierailulla.

    Poista
  29. Hieno, selkeälinjainen pöytä! Turhaan aristellaan huonekalujen tekemistä itse, huolellisella suunnittelulla ja mittaamisella saa kyllä onnistumaan, kunhan pääsee aloituskynnyksen yli :-) (tässä suunnitellut puuarkun tekoa jo vuoden päivät...)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niinpä, tuo aloituskynnys on usein se suurin. Kun sen rohkenee ylittää, loppu sujuukin jo huomattavasti helpommin. Ainakin niin oli tämän projektin kohdalla. / Jani ja Aleksi

    Poista
  30. Te voitte jo sanoa, että mitä me ei osata, sitä ei tarvitsekaan osata :) Komea lopputulos!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Voi voi, kyllä listasta saisi pitkän, mitä emme vielä osaa :) Välillä on mukava haastaa itsensä astumaan myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeilemaan jotain aivan uutta. Tämä oli juuri sellainen projekti ja mielekästä hommaa, kun lopulta pääsimme vauhtiin. Mukavaa viikkoa! / Jani ja Aleksi

    Poista
  31. Kiitosta kiitos. Täällä rakentamisaiheen parista siirrytään hääteemaan, jonka ympärille olemme tehneet pari postausta. Huomenna julkaisemme ensimmäisen niistä. Iloista viikkoa sinnekin suuntaan!

   VastaaPoista
  32. Niin kaunis lopputulos - taitavia olette! Tuo Osmon sävy on hurjan kiva - kiitos vinkistä :)

   VastaaPoista
  33. Tosi hieno! Onnistuiskohan noilla ohjeilla tehdä myös neliskanttinen pöytä?

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Hei Marita! Kiitos paljon kehuista :) En näe mitään ongelmaa soveltaa ohjeitamme myös neliskanttiseen pöytään, joten siitä vaan nikkaroimaan!

    Poista
  34. Hei!
   Suunnittelemme tekevämme itse ruokapöydän ja satuin huomaamaan tämän kirjootuksen sopivalla hetkellä.
   Sain lisää kannustusta projetkiin, kiitos!
   Vielä jäin miettimään, ettei pöytämme kahden metrin pituus Ole toteuttamisen esteenä. Kenties paksumpi lauta alle ?

   Osmo Colorin puuvaha on erittäin hyvä valinta! Olen sillä kerran käsitellyt tuolin, ja oli niin helppoa. Työ oli sienellä helppoa ja jälki erittäin siistiä! Suosittelen.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Hei Nina. Aleksi vastaa tähän huomenna perjantaina paremmin. Hän vastasi tuosta meidän pöydän arkkitehtuurista ja mitoista, joten osannee minua paremmin sanoa. Uskoisin, ettei kahden metrin pituus ole ongelma.

    Poista
   2. Hei Nina! Kuten Jani jo eilen mainitsi, ei pitäsisi olla ongelmaa pidentää pöytää kahteen metriin. Toki siinä voi varmistukseksi lisätä tueksi myös vaakasuoraan yhden tukipalkin pöytälevyn alle, mutta en usko sen olevan välttämättä tarpeellista, kunhan jalat ja kehikko on tukevasti koottu ja puut tarkasti sahattu. Kehikon sivulaudat kannattaa ehkä vaihtaa hiukan paksumpaan lautaan, jotta tukevuus säilyy. Toki varmuudella en osaa sanoa, sillä nikkarointi on vain harrastuspohjalta, mutta nämä ovat minun noviisinäkemykseni :) Siitä vaan sitten rakentamaan!

    Poista
  35. Tulipa hieno pöytä. Erinomaiset ohjeet, tekee mieli ryhtyä nikkaroimaan vaikken pöytää juuri nyt tarvitsekaan :) Ruåttalaisen kalujen kokoaminen voi olla vaikeampaa.
   Osmo Colorin puuvahaa olen käyttänyt, siitä tulee kaunis ja kestävä pinta.

   VastaaPoista
  36. Vau! Harkitsin samaa vähän aikaa sitten, mutta päädyin kuitenkin ostamaan uuden. Olisi pitänyt nähdä tämä aikaisemmin... :)

   VastaaPoista
  37. hei, mitenkäs paksua tuo teidän pöytälevy oli? 28mm?

   VastaaPoista
  38. Hei, kun olette levittäneet liiman, niin oletteko puristaneet itse levyt yhteen vai käytittekö jonkin näköisiä puristimia? Miten pitkään piditte puulevyjä puristuksissa? Näkyykö valmiissa pöydässä saumaa liimauskohdassa?

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Hei! Kun kasasimme pöytää, meillä ei ollut erikseen puristimia. Liimasinme levyt yhteen ja puristimme ne työntämälle niitä seinää vasten ja ruuvasimme rungon kiinni levyihin saman tien. Puristus voisi olla järkevää tehdä puristimills tai liinojen avulla, mutta meillä ei ollut mitään sopivaa. Pöydän keskellä menee sauma, mutta se ei meitä häiritse, toki hioimme sauman mahdollisimman tasaiseksi.

    Poista