Search

DIY Sudenkorentoheijastin 112-päivän iloksi

Sudenkorentoheijastimen teko-ohje
Tänään vietetään valtakunnallista 112-päivää, jonka tarkoituksena on korostaa turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. Turvallinen arki syntyy pienistä teoista, joilla jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta.

Joulunalla monissa kodeissa intouduttiin tekemään kauniita sudenkorentoheijastimia lahjaksi. Meillä oli tuolloin kädet niin täynnä kaikkea muuta puuhaa, että ennätimme kokeilla sudenkorentoheijastimen tekemistä vasta nyt. Ja mitäpä tuosta, illat ovat edelleen pimeitä eli käyttöä näille on. Erityisen hyvin tämä diy-idea soveltuu myös tänään vietettävään 112-teemapäivään. Erilaisia versioita heijastimista ja niiden toteuttamisesta löytyy esim. Pinterestistä ja Googlen kuvahaulla. Meidän heijastimien teko-ohjeen löydät alempaa.

Heti ensi alkuun pitää kuitenkin todeta, että heijastavaa pintaa korennoissa on sen verran vähän, että näiden seuraksi takin kulmaan kannattaa ripustaa muutama lisäheijastin. Muutenkin on hyvä muistaa: mitä enemmän heijastimia killuu, sen turvallisemmin matka taittuu.

Sudenkorentoheijastin on niin kaunis, että sen voi hyödyntää myös pakettikoristeena tai ripustaa esimerkiksi onnittelukorttiin.

Korentoheijastimen ohje

Jos jostain syystä et ole heijastimeen aiemmin törmännyt ja innostut itsekin tekemään näitä, sudenkorentoheijastimen ohje tulee tässä:

Tarvikkeet: ohutta metallilankaa, eri kokoisia helmiä, heijastinkangasta,  ripustuslankaa sekä hakaneula. Osa tarvikkeista on hankittu Sinellistä ja osa Helmientalosta.

Piirrä siivet heijastinkankaaseen ja leikkaa irti. Aloita pyrstön tekeminen pujottamalla metallilanka ensimmäisen helmen läpi muutaman kerran, jolloin helmi toimii ikään kuin stopparina. Tämän jälkeen pujottele itsellesi mieluisia helmiä, kunnes pyrstö on haluamasi mittainen (kuva alla).

Taita siivet kaksinkerroin ja pujota metallilanka kaksinkertaisen siiven keskeltä läpi. Jos kangas ei anna myöden langalle, tee siihen neulalla pieni reikä.  Siipien jälkeen pujota ainakin yksi helmi, josta tulee korennolle pää.

Pujota metallilanka jälleen muutaman kerran viimeisen helmen läpi "päätelläksesi" sudenkorennon. Lopuksi voit tehdä metallilangasta pienen silmukan päähän, josta ripustuslangan saa kiinnitettyä. 

Sudenkorentoheijastin Kaikki paketissa

Sudenkorentoheijastinohje

Loppuun muutama sana vielä 112-päivästä. Suomessa teemapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Teemapäivän alkuperäinen tarkoitus oli tehdä tutuksi 112-hätänumero, joka otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1993. Myös muualla Euroopassa vietetään 112-päivää tänään. Suomessa kampanja kestää koko viikon, ja eri puolilla maata järjestetään teemaan liittyen erilaista ohjelmaa.

Tänä vuonna kampanjan teema on erityisesti nuorten ja iäkkäiden henkilöiden turvallisuus. Lisätietoa päivän tapahtumista ja kampanjasta voi lukea osoitteesta www.112-paiva.fi 

Kuuluuko heijastin omaan vakiovarustukseesi vai tuppaako se välillä unohtumaan? 

Turvallista 112-päivää!

36 kommenttia

 1. Aivan mielettömän kaunis heijastin! Heijastimet ovat käytössä totta kai, mutta vielä kun joku keksisi kiinnitystavan, jolla heijasti pysyisi varmasti matkassa mukana :)

  Hienoa, että 112 päivää huomioidaan myös täällä blogimaailmassa!

  Mukavaa päivää sateesta harmaudesta huolimatta! Onneksi sisällä on lämmintä ja valoisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidit. Hetken mietimme, että kuinka voisimme nostaa tärkeää 112-päivää esille myös blogissa. Koska olemme heijastinfriikkejä, oli luontevaa nostaa aihe esille myös täällä. Tuo heijastimen kiinnitysmekanismi on tosiaan asia, johon toivoisi itsekin pysyvän ja luotettavan ratkaisun. Turvallista loppuviikkoa! / Aleksi ja Jani

   Poista
 2. Erittäin kaunis heijastin! Ei voi siis sanoa, että heijastin on ruma, etten pidä siksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kyllä tämä heijastin itse asiassa voittaa mainosheijastimet ulkonäöllään :)

   Poista
 3. Onpa kaunis heijastin! Minulla roikkuu talvitakissani Roosa nauha-heijastin, mutta kaipaisin kyllä lisää kauniita heijastimia muihin takkeihin. Ja edellisen kommentoijan tavoin, myös idioottivarman kiinnityssysteemin :) Hakaneulalla kiinni oleva Roosa- nauha-heijastin kun tuntuu aina välillä löytyvän auton penkkien välistä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeää asiaa olet tukenut omalla heijastimellasi. Se on ikävä tosiasia, että nuo kiinnitysmekanismit tuppaavat olemaan kehnoja. Pääasia, että muistaa heijastinta käyttää.

   Poista
 4. Onpa kaunis heijastin, tuollaista en olekaan ennen nähnyt <3

  Tämä idea menee talteen ensi syksyä varten, tällä hetkellä riittävästä muuta touhua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä mukavaa, että sait idean syksylle :) Silloin tämä taas nousee ajankohtaiseksi, kun pimeys laskeutuu aikaisin.

   Poista
 5. Uuuu miten kauniita! Noistahan sais hienot heijastavat korvikset :)

  Mulla on aina heijastin näillä keleillä. Täällä meillä päin ei paljon jalankulkijoita kunnioiteta, joten alle jää heti kotikadun päässä ekan kerran, jos ei näy :). Tärkeä asia kerrassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. Heijastavat korvikset ovat varmasti toteuttamiskelpoinen idea.

   Poista
 6. Todella kauniita. Noita pitää itsekin tehdä.
  Olen aina ollut huono käyttämään heijastimia ja minun kohdallani ne loistavat yleensä vain poissaolollaan. Nyt täytyy kuitenkin muuttaa tapoja kun on lapsi. Hänen turvallisuudestaan en tingi ja heijastinten käytössä minun on näytettävä esimerkkiä, kuten monessa muussakin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että heijastin roikkuu pien sinunkin hihassa. Ja niinhän se menee, että lapsi ottaa esimerkin aina kotoa. Kun heijastinasiat vanhemmilla kunnossa, niin lapsikin oppii. Ja tuo on äärimmäisen halpa henkivakuutus.

   Poista
 7. Jep,kuten Jillillä,minullakaan ei ole heijastinta takissa.Tosin en kyllä oikeastaan liiku hämärällä missään,mutta olisihan se hyvä olla silti.Sudenkorentoheijastin on kyllä tosi kaunis vaikka ihan koristeena.

  VastaaPoista
 8. Heijastimet tärkeitä tuolla pimeässä kun liikkuu.Nämä on kivat diy-ideat!Lahjana sopii erittäin hyvin myös.Joulun aikaan oli enkeleinä näitä joku tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkeliheijastin kuulostaa myös kauniilta toteutukselta. Heijastinkankaasta voi tehdä vaikka ja mitä :)

   Poista
 9. Sudenkorentoja ja enkeleitä on täälläkin kodissa lennellyt heijastimen muodoissa :)
  Niin kauniita nämä teidän tekemät on myös <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi. Näistä voi tehdä kyllä kerrassaan vaikka mitä :) Turvallista loppuviikkoa sinne!

   Poista
 10. Ymmärrän ärtymyksen. Monesti on itsekin tehnyt mieli pitää puhuttelu jalankulkijoille, jotka eivät ymmärrä heijastimen tärkeyttä oman henkikullan suhteen. Me suomalaiset kun pukeudummekin usein niin tummiin, ettei tuolla pimeässä näy senkään vertaa. Heijastinliivi on loistava keksintö!

  VastaaPoista
 11. Rakastan sudenkorentoja ylikaiken ja nuo on todella kauniit ja herkät. <3 Tänään kun ukkelin passin laitoin Porvoosta matkahuollon mukana Kamppiin, kun oli mennyt ennen risteilyä unohtamaan, niin passin mukana meni myös sydänheijastin, ei noin soma, mutta ajatus on tärkeä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ajatus oli laittaa heijastin passin mukana :) Arjen pieniä, ihania tekoja. Kaunis rakkaudenosoitus.

   Poista
 12. Onpas hieno heijastin idea! Ja sopii nätisti paketti koristeeksikin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Kauniita katsella ja suuri ajatus mukana. Iloa alkavaan viikkoon!

   Poista
 13. Hienot heijastimet ja sopivat niin hihaan kuin pakettiinkin heilumaan. Pitäisi itsekin joskus tehdä noita pikkulahjoiksi, joiden turvallisuus on omakin huoli. Teema sopii hyvin 112-päivään. Hyvää ystävänpäivää pojat tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat tosiaan kivoja pikkulahjoja antaa. Ensi syksynä pitää tehdä lisää ja vähän erilaisiakin kokeilla.

   Poista
 14. Voi miten kaunis heijastin! Ootte te taitavia ♡

  VastaaPoista
 15. Nämä sudenkorennot ovat kyllä kauniita, ihana idea käyttää niitä pakettien koristeina! Hätänumerouudistuksen muistan hyvin, oli hankalaa opetella uusi hätänumero helpon 000 jälkeen. Samoin poliisin entinen hätänumero on vieläkin muistissa (tosin lankapuhelin ajoilta on monet numerot vielä mielessä, nyt ei edes omaansa meinaa muistaa). Onneksi tätä 112-päivää vietetään, hyvä ajankohta myös tarkistaa kodinkin turvallisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Itsekin muista vanhan hätänumeron ja poliisin numeron. Hyvin ne juurtui lapseen aikanaan, koska edelleen ne muistan. Nyt tosiaan ei muita puhelinnumeroita juuri muista kuin oman puhelinnumeron hätänumeron lisäksi. Kaikki kun on kännykässä muistissa, niin ei tarvitse opetella enää ulkoa.

   Poista
 16. Kaunis heijastin ,tästä sainkin hyvän idean töihin toteutettavaksi :) Kiitos <3 Hyvää viikonloppua ja ystävänpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, jos tästä nappasit idean työkavereiden muistamiseen. Varmasti mieleen. Ihanaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 17. Onpas kauniita. Näitä voisin tehdä töissä päiväkodissa lastenkin kanssa, varmasti onnistui isommilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti voi tehdä lastenkin kanssa. Ja voi soveltaa oman mieltymyksen mukaan. Korennoista voi tehdä vielä näitäkin pienempiä versioita, joskin silloin heijastinkankaan osuus jää aika pieneksi.

   Poista
 18. Nämä ovat niin kauniita ja käytännöllisiä hengenpelastajia.
  Hyvää ystävänpäivää Jani ja Aleksi ❤︎

  VastaaPoista
 19. Nämä heijastimet on hauskoja. Olen itsekki aikonut tehdä, mutta se vaan on jääny :)
  Hyvää Ystävänpäivää ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtiihän näitä ja jos ei nyt keväällä, niin alkusyksystä sitten :) Mukavaa ystävänpäiväiltaa!

   Poista