Search

Fotografiska ja raparperikuohuvaa Tallinnassa + uniikki risteilykesä 2020!

fotografiska-tallinna
*pressimatka Tallinkin ja Visit Tallinnan järjestämä

Kesäloman alkajaisiksi teimme päiväretken Tallinnaan. Kyseessä oli ensimmäinen reissu Suomen rajojen ulkopuolelle sitten maaliskuun. Kyllä teki hyvää! Ohjelmassa oli muun muassa kierros valokuvataidekeskus Fotografiskassa ja kesäjuomien maistelua uuden aikakauden juomatehtaassa. Hygieniapuoli oli hienosti huomioitu Tallinkin laivoilla ja Tallinnassa, joten reissusta pystyi nauttimaan turvallisin mielin.


Ainutlaatuinen 11 tunnin päiväristeily Tallinnaan


Lähdimme reissulle Tallinkin ja Visit Tallinnan kutsumina. Tänä kesänä Tallinnaan on mahdollista tehdä ainutlaatuisia 11 tunnin risteilyjä Tallink Victorialla. Alus kulkee normaalisti Tukholman ja Tallinnan väliä, mutta poikkeuksellisen kevään vuoksi Victoria on tällä tietoa elokuun loppuun asti suomalaisten ilona. 11 tunnin risteily on täydellinen tapa tehdä päiväretki Tallinnaan. Laiva lähtee Helsingistä 9.30 ja saapuu Tallinnaan klo 12. Paluumatka Suomeen alkaa klo 17 ja perillä Helsingissä ollaan samana iltana klo 20. Tällä risteilyllä onkin mukavasti aikaa tutustua Tallinnan monipuoliseen tarjontaan. 

Kokemista, shoppailtavaa ja nähtävää Tallinnassa riittää. Tallinna kehittyy sellaisella vauhdilla, että moni suurempi kaupunkikohde on jäänyt tarjonnallaan sen varjoon. Kaupunkiin on muutaman vuoden sisällä putkahtanut useampikin vierailemisen arvoinen kohde, kuten valokuvataiteenkeskus Fotografiska, keksintötehdas PROTO sekä Paksun Margareetan merimuseo. Me pyörimme päivän Telliskiven alueella. Kohteinamme olivat Fotografiska ja sen läheisyydessä sijaitseva Nudistin juomatehdas, jonka juomat ovat hetkessä nousseet todellisiksi hiteiksi. Näistä lisää seuraavaksi.

Fotografiska tarjoaa sykähdyttävän upeaa valokuvataidetta


Yksi Tallinnan tämän hetken suosituimmista vierailukohteista on Fotografiska. 2019 ovensa avannut valokuvataidekeskus lunasti paikkansa jo ensimmäisenä aukiolovuotenaan. Taidetta kävi ihastelemassa yli 400 000 ihmistä, joista peräti puolet oli suomalaisia. 


Fotografiska-tallinn

Fotografiska sijaitsee boheemissa ja alati kehittyvässä Telliskiven kaupunginosassa. Museo istuu täydellisesti Telliskiven rouheaan katukuvaan. Uusia kahviloita, ravintoloita, designkauppoja ja kirppiksiä putkahtelee tiheään tahtiin. Luovaa nähtävää ja koettavaa siis riittää. 

Kesän ajan Fotografiskassa on esillä useampikin näyttely, joista erityisesti Bryan Adamsin valokuvista koostettu Exposed sykähdytti meitä suuresti. Ja kyllä, kuvien takana on samainen muusikko, jonka hitteihin kuuluvat mm. Summer of 69, Heaven ja Please Forgive Me. Näyttely todistaa, että Adams on myös lahjakas valokuvaaja.

Elokuun loppuun asti esillä oleva näyttely koostuu kolmesta valokuvasarjasta, joista yksi esittelee maailmankuuluja julkkiksia. Mukana on myös mielenkiintoinen kuva Britannian kuningatar Elisabet II:sta. Huomio kuvassa kiinnittyy ensimmäiseksi siihen, että kuningatar osaa myös hymyillä! Hovin edustajat kielsivät aikanaan kuvan julkaisemisen, mutta peruivat myöhemmin puheensa, sillä kuningatar itse tykästyi kuvaan. 

fotografiska-näyttely
<Fotografista-Tallinn
näyttely2

Tunnettujen henkilöiden ohella Adamsin kuvissa nähdään kodittomia ja Irakissa ja Afganistanissa haavoittuneita sotilaita. Adamsin muotokuvat ovat suoria ja täynnä arvokkuutta.

TOF-näyttely
tom-of-finland-näyttely-tallinna

Fotografiskassa on vielä hetken esillä myös suomalaisväriä. The Darkroom by Tom of Finland -näyttely esittelee valokuvia taiteilija Touko Laaksosen kumppanista ja ystävistä, joita Laaksonen käytti inspiraationsa lähteenä piirroksissaan. Tallinnan Fotografiska esittelee ensimmäisenä maailmassa taiteilijan valokuvia. Mukana on Aaltosen alkuperäisiä valokuvia, kollaaseja, luonnoksia ja piirroksia. Näyttelyssä on mielenkiintoista nähdä rinnakkain, kuinka paljon valokuvat ja taiteilijan piirrokset muistuttavat toisiaan.

fotografiska-tallinnassa

Taidekierroksen päätteeksi kannattaa piipahtaa myös Fotografiskan myymälässä. Museokaupassa on myynnissä mm. valokuvakirjoja, julisteita, postikortteja, designtuotteita ja kaikkea muuta mielenkiintoista.

076D747C-963B-4C67-875C-74156DC64196-5553BE98-4DC8-431D-BDED-4E27C68F4E35
30427100-9B39-410D-AD27-11D3376BAAA7-1ED4D20E-1776-48D8-B0D4-E4FB5A456CE0
60139ED3-564D-4C34-A0C1-1C5CF368FC0F-5D4E384E-3377-464C-9BBB-D65635C9FD8F

Taide-elämysten ohella Fotografiskassa voi nauttia herkullisesta ruuasta ja ihailla upeita näkymiä. Fotografiskan ylimmän kerroksen ravintolassa on tarjolla lähi- ja sesonkiruokaa zero-waste-periaatteella. Ravintolan terassilta aukeaa upeat näköalat Tallinnan yli. Ne kannattaa käydä katsomassa, vaikka ruokailu ei olisikaan ohjelmassa. 

Fotografiskan näyttelyt vaihtuvat tiuhaan tahtiin, noin kolmen kuukauden välein. Näyttelyihin kootaan sekä alan uusia tulokkaita että valokuvataiteen kansainvälisiä tähtiä. Ajankohtaiset näyttelyt ja aukioloajat kannattaa tarkistaa Fotografiskan sivuilta.

Nudist – raparperikuohuviinistään tunnettu juomatehdas


Fotografiskan jälkeen suuntasimme maistelemaan kesäisiä kuohujuomia. Valokuvakeskuksen läheisyydessä, Telliskivi 60M -osoitteessa toimiva Nudist on uuden aikakauden juomatehdas, joka valmistaa mm. marja- ja hedelmäviinejä, siidereitä sekä makuvesiä. Nudistin suurin hittijuoma on Rabarbra-kuohuviini, joka todellakin on kaiken suitsutuksen arvoinen. Maku on kuiva ja raikkaan raparperimainen. Sitä on saatavilla myös alkoholittomana ja luomuversiona. Erityisesti luomuversiossa raparperin maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa. 
 rabarbra-raperperikuohuviini

Raparperiskumpan ohella ostimme kotiin myös Nudistin vadelma- että karviaismarjaviiniä. Erinomaisia nekin. Meitä Nudistin toiminnassa puhuttelee erityisesti se, että juomat valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista ilman lisättyjä väri- tai makuaineita. Nudist eroaakin monista muista toimijoista siinä, että juomien maku on peräisin aidoista marjoista tai hedelmistä eli sitä ei ole luotu keinotekoisesti erilaisilla aromeilla. Kuohujuomien pohjana puolestaan käytetään tiivisteen sijasta marjatäysmehuja.

Nudistin valmistamat juomat ovat hyvä osoitus, että laadukkaita viinejä voi tehdä muistakin raaka-aineista kuin rypäleistä. Suomalaisia ilahduttanee, että Rabarbra on tulossa heinäkuun aikana suurimpien Alkojen valikoimiin eri puolilla Suomea.

Nudistin tuotteista löydät lisätietoa yrityksen sivuilta

Nudist-siideri

 

nudisty

Erilainen risteilykesä


Laivayhtiöille kevät oli kova kolaus. Maaliskuussa epidemian alkaessa laivaliikenne pysähtyi lähes kokonaan. Tallink Siljan laivoista 7 eli puolet oli kokonaan täysin pysähdyksissä. Kun normaalisti huhti-toukokuussa Tallink-konsernin aluksilla matkustaa 1,6 miljoonaa matkustajaa, tänä vuonna matkustajia vastaavana aikana oli vain 100 000. Tilanne on hiljalleen normalisoitumassa ja matkustaminen muun muassa Viroon ja Latviaan on nyt mahdollista. Poikkeuksellisen kevään jälkeen tiedossa on myös poikkeuksellinen risteilykesä. Tällaista ei ole ennen nähty! Tarjolla on jopa aivan uusia reittejä.

Tallink Silja tarjoaa kesällä 2020 kaikkiaan 5 reittiä Suomesta:

 • Helsinki-Tallinna
 • Turku-Tukholma
 • Helsinki-Riika (uusi)
 • Helsinki-Ahvenanmaa (uusi)
 • Turku-Tallinna (uusi)
 • Victorian erikoisristeily Helsinki-Saarenmaa

Nyt kannattaa ottaa ilo irti poikkeuksellisista reiteistä. Meitä esimerkiksi alkoi kutkuttaa reissu Riikaan. Siihen olisi nyt loistava tilaisuus.

Lisätietoja matkoista löydät Tallink Siljan sivuilta!

ruoka2

Turvallisuus laivoilla ja Tallinnassa

On ymmärrettävää, että monia mietityttää, kuinka turvallista laivoilla on matkustaa näinä aikoina. Tallink Siljalla kaikki mahdollinen on otettu hienosti huomioon ja itse koimme matkanteon laivalla turvalliseksi. Tämä näkyi muun muassa seuraavilla tavoin:


 • Turvaväleistä sekä yskimis- ja käsihygieniasta muistutetaan kaikkialla
 • Käsidesiä on hyvin saatavilla eri puolilla laivaa
 • Vessoissa käsien kuivausautomaatit on poistettu käytöstä
 • Pintoja, ostoskoreja- ja kärryjä puhdistetaan säännöllisesti
 • Buffeteissa on saatavilla kertakäyttökäsineitä ja käsidesiä, ottimia vaihdetaan tasaiseen tahtiin. 
 • Pallomeret pysyvät edelleen kiinni, mutta kylpyläosastojen allasalueet ovat auki
 • Laivoja ei toistaiseksi oteta myöskään täyteen matkustajia
 • Ravintoloissa on asetettu asiakkaiden enimmäiskapasiteetiksi 75 % maksimimäärästä

Omalla käytöksellään ja toiminnallaan voi vaikuttaa myös paljon. Ryysistä saattaa syntyä, jos kaikki haluavat mennä laivaan tai poistua laivasta samalla kellonlyömällä. Kun malttaa tovin odottaa, pääsee astelemaan ilman tungosta.

Myös Tallinnassa hygienia-asiat olivat hienolla mallilla. Virossahan rajoitukset olivat keväällä muutenkin kovammat kuin Suomessa. Käsidesiä oli kaikkialla esillä, eikä kaupungissa muutenkaan ollut suuremmin väkeä liikkeellä. Asiointi ravintoloissa, kaupoissa ja eri kohteissa sujui ongelmitta.


tallink-victoria


hytti


ruoka


Reissu Tallinnaan oli täydellinen startti kesälomalle. Oli mukavaa myös kokea Tallinkin Victoria alus, joka normaalisti tosiaan seilaa Tukholma-Tallinna-väliä. Meillä oli reissulla käytössämme hytti, joka mahdollisti lyhyen ruokalevon Grill Housessa nautitun maittavan ruokailun jälkeen. Hyttiin on myös kätevä jättää tavarat siksi aikaa, kun käy Tallinnan puolella maissa tai jos ei halua ostoksiaan kantaa laivalla koko aikaa mukanaan. 


Miltäs risteily kesäiseen Tallinnaan kuulostaa? Oletko käynyt Fotografiskassa tai maistanut Nudistin supersuosittua raparperikuoharia? Meillä on jo seuraava reissu Tallinnaan varattuna elokuulle ja silloin vuorossa on keksintötehdas PROTO. Siitä lisää loppukesästä.

Lisää vinkkejä Tallinnaan löydät Visit Tallinnan sivuilta.

Jos puolestaan olet suuntaamassa Saarenmaalle kesällä, lue muutaman vuoden takainen postauksemme Saarenmaan nähtävyyksistä. Aivan mielettömän ihana paikka sekin.

*Pressimatkan meille tarjosi Tallink ja Visit Tallinn

17 kommenttia

 1. Kiitos juomavinkistä. Minun pitää varmaan matkustaa jo sen vuoksi Tallinnaan koska olen suuri raparperin ystävä. Olen miettinyt, uskaltaako sinne vielä matkustaa, mutta teidän rohkaisemina taidan päiväreissun Tallinnaan tehdä. Oliko aamupala millainen uudella laivalla? Terveisin Ulla Hyvinkäältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla! Lämmin suositus kesämatkalle Tallinnaan :) Victorialla oli oikein maittava aamiainen. Ihan perinteinen ja monipuolinen meriaamiainen. Sillä jaksaa päivän kulkea Tallinnassa. Aurinkoista kesää sinulle ja mukavaa matkaa, jos innostut reissulle lähtemään :)

   Poista
 2. Fotografiskan näyttely oli vaikuttava! Pitääkin seurata, mitä näyttelyitä siellä jatkossa on. Raparperin makuinen kuohujuoma ihanan raikas ja maukas. Risteilyt ovat kyllä mukavia! Hyvää ruokaa ja juomaa, shoppailua ja merimaiseman ihailua mukavassa seurassa.
  Kotimatka sujui hyvin. Kotona olimme siinä klo 18 maissa.
  Hyvää kesälomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, kesäloma tulee tosiaan tarpeeseen. Mukavan startin antoi tämä Tallinnan reissu. Fotografiskassa kävin vuosi sitten, kun se avattiin. Näyttelyt ovat aina upeita, mutta kyllä tämä Bryan Adamsin kuvista koostettu näyttely oli yksi parhaista, joita olen nähnyt. Kiitos mukavasta seurasta. Aurinkoista kesää sinullekin!

   Poista
 3. Upea näyttely, kyllä tuolla on nähtävää riittänyt! Kiva oli tuollainen startti lomalle:) Mukavaa lomaa ja ihanaa alkanutta heinäkuuta sinne teille ❤️🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hieman viiveellä vastailen, kun suunnattiin heti seuraavalle reissulle risteilyn jälkeen. Nyt taas kotona ja Suomen kesästä nauttimassa :)

   Poista
 4. Kuinka osuva ajoitus aiheelle raparperi, heh heh...
  Itse kävin jo 22h risteilyllä Tallinnassa juhannuksena, mutta se oli lähinnä "shoppailureissu". Reissu Riikaan on hankittuna elokuulle. Siellä emme ole koskaan aiemmin käyneetkään.
  Ps. On nämä ottamanne kuvat upeita ja hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, raparperi on niin tämän hetken juttu :) Tuo Riikan risteily kyllä kutkuttelee ja juuri luin, että jatkuvat ensi vuoden alkuun saakka. Eli saumaa reissulle voisi olla :)

   Poista
 5. Onpa teillä ollut kiva reissu. Tuo valokuvanäyttely vaikuttaa huippu upealta ja se olisi kyllä kiva itsekin nähdä ihan livenä.
  Kaunista heinäkuuta teille kahdelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli upea näyttely ja samoin rakennus, jossa Fotografiska sijaitsee. Varmasti tulee käytyä seuraavillakin Tallinnan reissuilla.

   Poista
 6. Oi miten kivan oloinen reissu teillä ollut! Tosi kivasti noita risteilyvaihtoehtoja kyllä tänä vuonna tarjolla, vaikuttaa tosi hyvältä. Sinällään sääli että kesän reissu autolla varattiin jo, muuten olisi voinut laivaa harkitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, teillä on varmasti mukava reissu tulossa autollakin :) Risteilylle onneksi pääsee muulloinkin :) Kivaa kesää teille Satu!

   Poista
 7. Onpa mahtava näyttely.. tuo pitäisi päästä katsoon ehdottomasti!Maaliskuussa piti lähteä risteilylle,mutta ei uskallettu ja peruttiin se.Nyt kyllä voisi lähteä koska tautitilanne parempi ja on turvallisempaa matkustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, meillä ainakin risteily sujui hyvin ja kun maltettiin satamassa odottaa, että pahin ryysis ohi, niin ei riskitilanteitakaan ennättänyt syntyä. Ihan turvallisin mielin siis matkustimme, mutta toki aina valppaana saa olla ja muistaa hygieniaohjeet.

   Poista
 8. Telliskiveen ja Fotographiskaan tutustuttiin joulukuussa ensimmäistä kertaa. Piipahdettiin silloin myös Noblessnerissa, jonne pitää joskus päästä kaunista kesäpäivää viettämään. Kiva kun Tallinnaan tulee paljon uusia kohteita, kun siellä niin usein matkustelee. Victoria-laiva kiinnostaa kovasti, pitääpä harkita josko sitä lähtiskin "naapurikaupunkiin" lomalla :) Maarianhamina kiinnostaisi myös.
  Ihanaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukavaa, että nyt kun rajat vielä monin paikoin kiinni, niin risteilymahdollisuuksia silti on useitakin erilaisia ja aivan uusiin kohteisiin. Elokuussa suuntaamme uudelleen Tallinnaan ja tällä kertaa yövymme. Ennättää koluta paikkoja oikein ajan kanssa.

   Poista
 9. Nyt kyllä heräsi kiinnostus tuosta raparperipehmisestä. Olikohan se itse tehtyä vai myytiinkö jossain? En ole moista missään nähnyt, mutta ostaisin heti, jos eteen tulisi :)

  VastaaPoista