Search

Saarenmaa ja sen upeat nähtävyydet

saarenmaa-nähtävyydet
Tallinna on vuosien varrella tullut tutuksi, joten tänä kesänä päätimme lomareissullamme sukeltaa pidemmälle Viroon. Kohteeksi valikoitui Viron suurin saari, Saarenmaa.

Saarenmaa yllätti meidät monipuolisuudellaan. Päällimmäisenä mieleen jäivät Saarenmaan upea luonto, pitkät hiekkarannat, tyylimyllyt, hiljaisuus ja ystävälliset ihmiset. Kokosimme tähän postaukseen ne Saarenmaan nähtävyydet, jotka erityisesti ensikertalaisen kannattaa kokea. Paljon nähtävää jäi myös seuraavaan kertaan. Muutamassa päivässä paikasta saa vain pienen pintaraapaisun, mutta sekin on jo paljon.

Piispanlinna


piispanlinna-kuressaari

Aloitimme kierroksen Kuressaaresta, joka on saaren ainoa kaupunki ja samalla Saarenmaan maakunnan pääkaupunki. Moni suuntaa Kuressaareen kylpylälomalle, mutta kaupungista löytyy myös paljon muuta nähtävää.

Kuressaaren näyttävin nähtävyys on komea piispanlinna, jota osa kutsuu myös Kuressaaren linnaksi. 1300-luvulla rakennetussa linnassa toimii Saarenmaan museo, jossa on nähtävillä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Linnaa ympäröi noin 30 metriä leveä merivedellä täytettävä vallihauta. Pihapiirissä järjestetään erilaisia suurtapahtumia ja alue on myös mainio piknik-paikka.

kuressaari

Kiertely Kuressaaren vanhassa kaupungissa on elämys, sillä ahkeran restauroinnin ansiosta paikka on  on säilyttänyt historiallisen lumonsa. Vanhan kaupungin kadut ja kolminurkkaiset aukiot ovat 17. vuosisadan loppupuolelta. Ilta-auringossa talojen väriloisto pääsee oikeuksiinsa ja kamera laulaa. 

Snapseed 79

saarenmaa-vinkit

Tuulimyllyt - tunnetuimmat Saarenmaan nähtävyydet


tuulimylly-saarenmaa

Saarenmaa on tunnettu tuulimyllyistään. Hurautimme autolla Anglaan, jossa sijaitsee kuuluisa tuulimyllymäki. Vaikuttava tuulimyllyryhmä on peräisin edellisen vuosisadan alusta, jolloin mäelle rakennettiin kaikkiaan yhdeksän tuulimyllyä. Näistä viisi on edelleen jäljellä ja ne on restauroitu vuosina 2009-2011.

Anglan myllyistä suurin osa on tyypillisiä saarenmaalaisia pukkimyllyjä, mutta joukkoon mahtuu myös vuonna 1927 pystytetty mylly, johon on otettu vaikutteita Hollannista.

Osa tuulimyllyistä on avoinna, joten myllyyn kannattaa kavuta kurkistelemaan historian havinaa.

Anglan tuulimyllyt sijaitsevat vajaan 40 km päässä Kuressaaresta. Nykyäään Anglassa toimii myös perinnekulttuurikeskus.

Snapseed 51

Sõrven majakka


saarenmaa-Sõrven majakka

Majakat ovat aina kiehtoneet ihmisiä ja niitä löytyy myös Saarenmaalta. Kuuluisin majakka sijaitsee Säären rannassa. Siellä kohoaa iso Sõrven majakka ja vanha sotilastukikohta. Niemen kärjestä voi ihailla avonaista merta ja kerätä täydellisen sileitä kiviä.

Itämeren korkeimman majakan huipulle on mahdollista myös kiivetä. Kipuaminen käy kuntoilusta, sillä portaita on paljon! Se kuitenkin kannattaa, sillä maisemat ulapalle ovat huikeat. 1960-luvulla rakennettu Sõrven majakka on 52 metriä korkea.

majakka-saarenmaalla

Sõrven majakka-saarenmaa

Pangan jyrkänne


Pangan-jyrkänne-saarenmaa

Saarenmaan pohjoispuolelta löytyy näkemisen arvoinen Pangan jyrkänne (Panga Pank), joka on yksi saaren korkeimmista ja leveimmistä jyrkänteistä. Kätevimmin tänne pääsee autolla. Jyrkänteen läheisyydestä löytyy parkkipaikka ja kesäkioski. Näissä maisemissa voisi lenkkeillä vaikka joka päivä. Ole liikkuessa kuitenkin varovainen, sillä pudotus mereen on melkoinen. Korkeimmasta kohdasta on matkaa alas yli 21 metriä.


Kaaliin kraatteri Saarenmaalla on harvinainen luonnonnähtävyys


meteoriitti-saarenmaa

Parinkymmenen kilometrin päässä Kuresaaresta sijaitseva Kaalin meteoriittikraatterikenttä on Viron harvinaisin luontonähtävyys. Noin 50 hehtaarin alueella on näyttävän pääkraatterin lisäksi kahdeksan pienempää meteoriittikraatteria. Kraatterijärven iästä ei olla päästy yhteisymmärrykseen. Joidenkin arvioiden mukaan meteoriitin arvioidaan törmänneen maahan n. 4000 vuotta sitten, kun jotkut taas arvioivat Kaalin kraatterin olevan jopa 7500 vuotta vanha.

On mahdollista, että raju valoilmiö päätyi myös Kalevalaan. Seuraava tekstipätkä nimittäin voi liittyä tapahtumiin:

"Taivas reikihin repesi, ilma kaikki ikkunoihin. Kirposi tulikipuna, suikahti punasoronen, läpi läikkyi taivosista, puhki pilvistä pirisi." Tapahtuma on saattanut elää kansan puheissa jopa tuhansia vuosia, kunnes Elias Lönnrot kirjoitti sen muistiin.

kaalin-kraatteri-saarenmaa

Maasin ritarilinnan rauniot


maasin-ritarilinna

Saarenmaalla on mahdollista tutustua myös vanhan ritarilinan raunioihin. Kyseessä on vuonna 1345 rakennetun miekkaveljien ritarikunnan linnoituksen rauniot. Maasin linna räjäytettiin vuonna 1576 Tanskan kuninkaan käskystä, kun tämä huomasi ruotsalaisten valloittaneen linnan. 

Linnoituksen restauroinnin yhteydessä on kaivettu esiin osa linnan ensimmäisestä kerroksesta, osittain on säilynyt myös toinen ja kolmas kerros. Kaiken kaikkiaan linnasta on jäljellä huomattavasti enemmän kuin alkujaan luultiin. 

ritarikunnan-linnoituksen-rauniot-saarenmaa


Ruokailu Saarenmaalla


saarenmaa-ruokapaikat

Saarenmaalta löytyy lukuisia loistavia ravintoloita. Halusitpa syödä perinteistä kotiruokaa tai fiinimmän annoksen, jokaiselle löytyy jotakin.

Kuressaaren keskustassa istahdimme syömään kahvila-lounge Chameleonin terassille. Täältä saa maittavia annoksia moneen makuun. Suosittelemme ottamaan alkupalalautasen, joka sisältää mm. herkullisia juustoja. Eipä ole koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka hyvin lakkahillo ja homejuustot sopivat yhteen. Loistava kombo! Hellepäivinä terassilla on mukava nautiskella myös raikas coctail. 

Kuressaaren tunnetuin ravintola lienee kuitenkin Saaremaa Veski, joka sijaitsee vanhassa tuulimyllyssä. Veski saattaa suomalaisissa herättää huvitusta, mutta kyseessä on vironkielinen sana, joka tarkoittaa tuulimyllyä. 

syöminen-saarenmaalla

Jos haluat syödä perinteistä, saarenmaalaista kotiruokaa huokeaan hintaan, kannattaa ottaa auto alleen ja suunnistaa Lümandaan. Vanhassa kirkon koulussa sijaitseva Lümanda Söögimaja tarjoaa maittavaa maalaisruokaa. Ruuissa käytetyt vihannekset on kasvatettu läheisillä pelloilla ja kala paikallisten kalastajien pyytämää. 

saarenmaa-ruoka

Kohvik Retro on Kuressaaren keskustassa sijaitseva kahvila-ravintola, joka useana vuotena on rankattu Viron parhaiden ruokapaikkojen joukkoon. Eikä ihme. Ruoka on hyvää ja kahvila mukavan persoonallinen. Annoksiin on nähty vaivaa, sillä esillepano on kerrassaan kaunis. Täältä saa myös saaren parhaimmat hampurilaiset. Viini- ja olutvalikoima on laaja. 

Ostokset Saarenmaalla ja paikalliset tuliaiset


saarenmaa-ostokset

Menipä Saarenmaalla minne vain, paikalliset käsityöt ovat vahvasti esillä. Niitä kannattaa ostaa myös kotiinviemisiksi. Tarjolla on saippuaa, pitsitöitä, pellavatuotteita, kiviesineitä, koristeita ja astioita.

Käsitöiden lisäksi Saarenmaalla kannattaa tehdä ruokaostoksia. Elintarvikkeista Saarenmaan tumma leipä, sinapit ja hunaja ovat ehdottomia hankintoja. Eksoottisempia tuliaisia ovat katajasavujuusto ja katajasiirappi. Suosittelemme tutustumaan myös Saarenmaan omiin oluihin. Kaupungissa kannattaa vierailla myös antiikkikaupoissa.

Snapseed 74

Nelisen päivää pyörimme pitkin Saarenmaata, mutta silti paljon jäi nähtävää vielä seuraavaan kertaan. Tänne palaa mielellään uudelleen.

Oletko sinä käynyt Saarenmaalla? Jos listaltamme puuttuu, ja varmasti puuttuukin jokin must-käyntikohde, vinkkaa ihmeessä.

22 kommenttia

 1. Vitsit miten kauniita kuvia olette onnistuneet ottamaan. 😍 Onnistuin lukemaan tekstit vain ihan pinnallisesti, kun keskityin katselemsak teidän lomakuvia.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jenni. Kiva, että kuvat olivat jo puoli ruokaa �� Kun on ihastuttava kohde, on helppo kuvata. Hyvä osoitus, että naapurimaistakin löytyy kivoja reissukohteita ��

  VastaaPoista
 3. Woooow!! Siis ensinnäkin aivan MIELETÖMIÄ kuvia ja toisekseen vaikuttaa aivan ihanalta paikalta! Täytyy ehdottomasti käydä joskus 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S, kyllä Saarenmaa teki meihin lähtemättömän vaikutuksen. Suosittelemme lämpimästi kohdetta kaikille :)

   Poista
 4. Mahtavia kuvia, sekä upeat videot ig:n storyssa. Wau! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit videoistakin :) Ollaan nyt vähän opeteltu tuota IG storyä hyödyntään enemmän näin kesällä, kun kerrankin aikaa :) Ihanaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 5. Hehkutan myös Saarenmaata, vaikka päässäntöisesti satoi ja myrskysi koko ajan, mutta pääasia, että mökki oli kuiva ja lämmin. Sade alkoi Virtsussa ja sitä kesti, kunnes oli aika jatkaa matkaa Hiiumaan kautta Haapsaluun. Olin Saarenmaalla neljä päivää ja kävi kuten teille. Aikaa oli oli olevinaan liian vähän, kun piti ajella päästä päähän, käydä Sääre majakalla ja Muhussa Koguvan kylämuseossa, poiketa matkalla Kaalissa ja Kuressaaressa ruokaostoksilla, piispanlinnassa ja ravintolassa. Kaatosateessa en jaksanut etsiä hotellia, mutta osuin Mändjalan Campingalueelle ja sain mökin mielettömän ihanalta hiekkarannalta, missä viriteltiin jo viikonlopuksi mahtavaa Rannapidu-festivaalia. En jäänyt sinne kuitenkaan odottelemaan viikonloppua. (Tämän kesän Rannapidu meni jo viime viikonloppuna, mutta ensi vuonna 2019 ehtii mukaan.)Mändjala on vinkki myös surffaajille ja muille "vesipedoille". Yksi lisävinkki kulinaristeille: Kuressaaressa sain (vihdoin) linnaa vastapäätä Kuursaali restoran "Ku-Kuussa" etsimääni tuulihaugia/nokkakalaa.Meikäläinen matkustaa spontaanisti minne huvittaa ilman ennakkovarauksia ja kysyy itseltään paikan päällä, mihin huvittaa lähteä. Joskus sattuu olemaan vaatimaton yösija ja joskus tuvassa neljä tähteä. En sattunut ihan samoja reittejä ajelemaan kuin te, enkä rupea muitakaan suosittelemaan. Tourist Infosta saa tukuttain parhaita vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina, kun jaoit kertomuksesi. Minä pidän myös tuosta asenteesta, ettei liikaa suunnittele reissuaan ennalta, vaan kiertelee spontaanisti eri paikkoja. Tässä tuli meillekin uutta tietoa ja ensi kerralla on pakko päästä maistamaan tuota nokkakalaa. Enpä ole aiemmin siitä edes kuullut. Sää vaihteli meilläkin loman aikana. Vettä ei sentään tullut, mutta tuuli oli melkoinen. Mukaan mahtui myös niitä päiviä, kun aurinko porotti ja oli todella lämmin. Joka tapauksessa Saarenmaa oli todellakin käymisen arvoinen paikka ja varmasti matkaamme sinne vielä uudelleen. Aurinkoista viikonloppua sinulle ja kiitos kommentista :)

   Poista
  2. Tuota nokkakalaa maistelimme savustettuna toukokuulla, kun vierailimme paikallisten ystäviemme kodissa Kuressaaressa. Ystävämme on kalastaja ja nokkakala oli aamulla pyydettyä..
   Saarenmaa on aivan ihana paikka, siellä on tullut menneinä kesinä myös pyöräiltyä paljon, ihmiset ystävällisiä, maistuvaa ruokaa ja juomaa tarjolla, ihania katukahviloita, kaunista luontoa...

   Poista
 6. Upeita kuvia ❤ Mukavan kuuloinen ja näköinen reissu 😊 Kivaa loppuviikkoa teille ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, oli ihana reissu ja monta mukavaa muistoa tarttui matkaan. Tänään testataan Saarenmaalta ostettua hunajaaa.

   Poista
 7. Ihan mielettömät kuvat ja loma teillä ja vitsi oli kiva nähdä teitä. Kunpa oltaisiin ehditty jutella enemmänkin ja olisi ollut kiva esitellä oma perhe, mutta kun ei enää nähty niin ei nähty.

  Ihanaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli huippua nähdä ja vaihtaa nopeasti kuulumisia. Maijun kanssa muutama sana vielä vaihdettiin elokuvan päätyttyä, mutta sitten piti jo rientää junaan. Toivottavasti pian nähdään paremmin :)

   Poista
 8. Tuolla on kyllä niin kaunista! Oli hauska seurata teidän reissua insta story:ssakin.
  Kivaa viikonloppua teille ihanille ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun seurasit Outi meidän reissua vähän joka kanavasta :) Instassa tulikin julkaistua muutamia sellaisia kuvia, joita ei tässä postauksessa ollut mukana. Mukavaa loppuviikkoa ja lämpimiä ajatuksia.

   Poista
 9. Hienoja kuvia ja mahtavia näkymiä! En ole tuolla käynyt - vielä.
  Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Kiva kun piipahdit täällä. Sinä saatkin elää saaristoelämää siellä Ahvenanmaalla :) Ihana paikka sekin :)

   Poista
 10. Kiitos tästä postauksesta. Viime kesänä kiersin Viron autolla, tänä kesänä Rikkan ja ensi kesän matkakohteena on Saarenmaa. Oli siis mukava makustella etukäteen ensi kesän matkakohdetta.

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvistä vinkeistä ja kauniista kuvista! Ensi viikolla käväisen itsekin ensimmäistä kertaa Saarenmaalla.

  VastaaPoista
 12. Hienoja kuvia! Kaunis paikka!
  Tuo tapas annos näyttää niin herkulliselta.
  Pitääkin kokeilla ensikerralla lakkahilloa ja sinihomejuusto yhdistelmää.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Aivan mielettömiä kuvia, mä niin haluun tuonne😊

  VastaaPoista
 14. Saarenmaa on kyllä ollut käyntilistalla jo pidemmän aikaa, mutta niin vain on jäänyt käymättä... Toistaiseksi.
  Komeita kuviakin olette napanneet.

  VastaaPoista