Search

Senja Norjassa on maisemaherkuttelijan paratiisi — patikointi Husfjelletin huipulle kannattaa

Husfjellet-Norja-Senja

Senja Norjassa on kaunis, upea ja satumainen saari. Sen vuoristomaisemiin rakastuu ensisilmäyksellä.

Kesäloman alkajaisiksi teimme viikon reissun Pohjois-Norjaan yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Matkat taitoimme omalla autolla. Norjassa kohteinamme olivat ihastuttava Senjan saari, jylhät Lofootit ja lähellä Suomen rajaa sijaitseva Yykeänperä. Yksi parhaista reissuista, jonka olemme koskaan tehneet. Maisemamuutos oli melkoinen heti Kilpisjärven rajanylityspaikan jälkeen. Kuin olisi astunut toiseen maailmaan. 

Jokaisesta kohteesta olisi vaikka kuinka kerrottavaa, mutta tässä postauksessa aiheena on Senjan nähtävyydet. Lofootit ansaitsevat oman tekstinsä myöhemmin.

Senja - Norja pienoiskoossa


jäätynyt-järvi-Senja

Ensimmäinen kohteemme oli Norjan toiseksi suurin saari, Senja. Asukkaita saarella on alle 10 000. Tromssan läänissä sijaitseva Senja on kuin Norja pienoiskoossa maaston vaihtelevuuden vuoksi. Saarelta löytyy jylhien vuoristomaisemien, näyttävien vuonojen ja upeiden hiekkarantojen lisäksi hiljaisia metsiä, vehreitä niittyjä, vetisiä soita ja tunnelmallisia kalastajakyliä. Kaikkea sitä, mitä päiväretkeilijä voi toivoa.

Mikä parasta, Senja ei ainakaan vielä ole samanlainen turistimagneetti kuin Lofootit. Saarella on silti mukavasti hotelleja, leirintäalueita ja palveluita. Eivätkä maisematkaan kalpene Lofooteille yhtään. 

Kaksi ääripäätä muutaman kilometrin etäisyydellä


Senjan nähtävyydet jättävät jäljen sydämeen. Erityisesti luontokokemuksena Senja on omaa luokkaansa. Muutaman kilometrin etäisyydellä voi sijaita kaksi ääripäätä: jäässä oleva järvi lumisella vuoristomaisemalla ja valkoinen hiekkaranta turkoosilla merimaisemalla (kuvat yllä ja alla). Näin vaihtelevaa maisemaa harvoin näkee yhtä lähetysten. Senjalla luontoretkeilijä ei takuulla pääse tylsistymään.

Vietimme Senjalla pari päivää ja tuntuu, että ennätimme nähdä vain pienen palan kaikesta, mitä saarella on tarjota. Allan muutama vinkki Senjan nähtävyyksistä.

ranta-senja


Ånderdalenin kansallispuisto SenjallaÅnderdalenin kansallispuisto Ånderdalenin kansallispuisto-Senja

Senja on luontoretkeilijän unelmakohde. Luontoreittejä on joka lähtöön, joten saarella riittää patikoitavaa useammaksikin päiväksi tai jopa viikoksi. Koska vietimme Senjalla vain muutaman päivän, ennätimme tehdä vain pari patikointia. Ensimmäinen patikointi suuntautui Ånderdalenin kansallispuistoon. Kansallispuiston rauhallisilla poluilla pääsee halutessaan matkaamaan vuonon rannalta ikivanhojen metsämaiden kautta vuorten laelle.

Muutaman tunnin mittaisella iltapatikalla emme kovin pitkälle päässeet, mutta ennätimme nauttia luonnon värikirjosta ja upeista tunturimaisemista. Olipa matkan varrella myös järviä. Hyvät, vettä hylkivät kengät olivat paikallaan, sillä paikoittain maasto oli märkää ja mutaista.

Järvi-Senja-Norja kansallispuisto-Senja Ånderdalenin-kansallispuisto Ånderdalen


Husfjellet – patikointi joka palkitaanHusfjellet-patikointi
Husfjellet-patikointi-reitti

Husfjellet on yksi Senjan palkitsevimmista vuorille suuntautuvista patikoinneista. Nousu on varsin maltillinen ja soveltuu hyvin myös ensikertalaiselle. Husfjellet ei myöskään ole yhtä ruuhkainen kuin suosituin kohde eli Segla-vuori, mutta tarjoaa silti upeat maisemat.

Husfjelletin reitti lähtee Skalandin kylästä Bergin kirkon kupeesta. Jätimme auton kirkon viereen parkkipaikalle ja lähdimme kipuamaan kohti huippua. Husfjelletin huipulle ja sieltä takaisin kertyy matkaa noin 7 kilometriä. Aikaa patikkareissulle kannattaa varata 4–5 tuntia.

Huippu sijaitsee 635 metrin korkeudessa. Jyrkimmät nousut ovat reitin alkupuolella ja ihan lopussa, muuten matka onkin varsin tasaista nousua. Vedenpitävät kengät ovat ehdoton varuste, sillä matkalle osuu myös mutaista ja vetistä maastoa. Kaikista kosteimmilla alueilla pääsee etenemään pitkospuita pitkin.

Kivutessa maisemat paranevat askel askeleelta. Kun ylös huipulle lopulta pääsee, eteen avautuu sanoinkuvaamattoman upea näkymä. Kimmeltävä meri ja vuonot herättävät takuulla jokaisessa ihastusta. Maisema on kuin maailman kaunein taideteos. Harvoin heinäkuussa tulee nähtyä lunta, mutta meidän patikoidessa Husfjelletin huipulta löytyi vielä iso lumikeko. Etelä-Suomen lumettoman talven jälkeen se oli varsin virkistävä näky.

Jos kiinnostuit Husfjelletistä, kannattaa käydä lukemassa ystäviemme kirjoittama artikkeli heidän patikkaretkestään vuorelle.

IMG_5268 Senja-Patikointi-Norja


Senjan näköalapaikat Tungeneset ja Bergsbotn


näköalatasanne-Senjalla

Jos patikointi vuorille ei ole oma juttu, voi upeita maisemia ihailla myös tien viereltä. Tunnetuimmat näköalapaikat ovat Tungeneset ja Bergsbotn. Molemmat kohteet sijaitsevat Norjan virallisen turistireitin (National Tourist Route) varrella ja ovat pysähtymisen arvoisia.

Vaikka jalat olivat patikoinnin jälkeen pähkinöillä, päädyimme tekemään pienen ilta-ajelun molemmille näköalapaikoille. Näistä Bergsbotnin näköalatasanne lienee yksi Senjan tunnetuimpia ja kuvatuimpia paikkoja ainakin sosiaalisen median perusteella. Näköalatasanteelle on rakennettu yli 40 metriä pitkä lankkusilta, josta avautuu satumaisen kaunis maisema Bergs-vuonolle.

Senja-näköalatasanne Bergsbotn-Senja Näköalatasanne-Senja

Bergsbotnilta matkamme jatkui seuraavalle näköalapaikalle, Tungenesetille.

Tungenesetin kalliolta avautuu näkymä avomerelle ja Okshornan teräville huipuille. Torahampailta näyttävät vuoren huiput ovat kuin suoraan paholaisen kidasta. Näkymästä käytetään osuvasti nimitystä “Devil’s Teeth”.

Tungeneset-Norja Tungeneset-Senja

Loppuillasta ajelimme vielä 250 asukkaan Husoyn kalastajasaarelle. Sympaattinen pikkukylä, jossa talojen katot on kiinnitetty vaijerilla maahan kovan tuulen vuoksi. Kylän talot ovat kuvauksellisen kauniita.

kalastajakylä_senja


Vinkkejä patikoinnille:


 • Senjalla sää saattaa vaihdella päivän aikana moneen otteeseen, joten varaudu lämpimillä ja vedenpitävillä vaatteilla. Patikoidessa tulee helposti hiki, mutta liian kevyellä vaatekerralla ei silti kannata lähteä liikkeelle, sillä huipulla useimmiten tuulee ja ilma on viileämpää.
 • Varaa patikoinnille tarpeeksi vettä mukaasi. Sitä kuluu! Harva jaksaa kivuta yhtä soittoa ja pienet hengähdystauot ovat hyvä sauma napata kuvia vuoristomaisemista ja samalla tankata energiaa loppumatkaa varten. Meillä oli mukana pähkinöitä ja suklaata. Niistä sai hyvin lisävirtaa.
 • Huipulla kokkailu on hauskaa ja ikimuistoista. Laita trangia pystyyn ja ruokaile hulppeissa maisemissa.
 • OFFia ei tarvitse kantaa mukanaan. Hyttysiä ei Senjalla ollut lainkaan. Paikoin saattoi pikkuitikoita pörrätä ympärillä, mutta ne eivät olleet kovin verenhimoisia.


Senjan patikointireitit top 3:


Segla - saaren suosituin vaellushuippu

Husfjellet - paras kohde ensikertalaiselle

Hesten - paras huippu kuvata kuulu Segla-vuori

 

Koe myös tämä erikoisuus:

Ersfjordstrandan kultainen vessa on erikoinen ilmestys rannalla. Kuuleman mukaan sen rakentaminen maksoi aikoinaan maltaita.

Muuta huomionarvoista:


Yhdelle päivälle ei kannata ahtaa liiaksi ohjelmaa ja kohteita.Välimatkat Senjalla ja Pohjois-Norjassa ylipäätään ovat pitkiä ja nopeusrajoitukset matalia. Tietkin toisinaan niin kapeita, että vastaantulijoita ei toivo kohdalleen. 

Nopeusrajoituksia kannattaa noudattaa. Sakot ovat Norjassa mojovat ja poliisit kyttäävät nopeuksien noudattamista jopa puskissa.


FullSizeRender 9

Senja herätti meissä niin paljon ihastusta, että aiomme matkata saarelle jonain päivänä vielä uudelleen. Monta huippua jäi valloittamatta ja kohdetta kokematta. Vahva suositus Senjalle!

Oletko käynyt koskaan Pohjois-Norjassa? Miltä Senja vaikutti kertomamme perusteella?

16 kommenttia

 1. Mielettömän upeet maisemat, pisti haukkomaan henkeä, kyllä "maailma on kaunis,ja hyvää elää sille, jolla on aikaa ja elää unelmille, ja mielen vapaus"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä paikka oli paratiisi. Mukavasti sai nollattua päätään kevään jälkeen upeissa maisemissa :)

   Poista
 2. Wau, ihan mielettömät maisemat, mahtava reissu ollut varmasti. Ollaan useasti juteltu, että Pohjois-Norjassa olisi hieno lähteä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella Pohjois-Norjaa ja Norjaa ylipäätään täydestä sydämestä. En olisi itsekään uskonut, kuinka haltioitunut olin reissusta. Aurinkoista viikonloppua Kaisa!

   Poista
 3. Ihan mielettömiä maisemia, silmä lepää. En ole koskaan käynyt Norjassa, mutta haaveissa on.
  Mukavaa heinäkuuta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin Norja on ollut haaveissa ja nyt kun ei juuri muualle heinäkuun alussa päässyt, avautui tilaisuus lähteä Norjaan. En ole katunut. Kohteet ovat ajatuksista lähes joka päivä. Oli niin ihana paikka!

   Poista
 4. En ole käynyt, mutta tämä postaus kyllä vaan vahvisti sitä tunnetta, että pakko päästä tuonne!
  Silloin on kyllä maisemat olleet kohdillaan kun jokaisesta kuvasta saisi taulun, vaikka livenä kaikki on varmasti ollut vielä kauniimpaa!
  Ihanaa loppuviikkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamera tallensi vain niin pieniä ripauksia reissusta, mutta silmät ahmivat sitäkin enemmän Norjan kauneutta. Oli upea kokemus ja pakko palata Norjaan uudelleen.

   Poista
 5. Upeat maisemat <3 Hieno ja hyödyllinen postaus Norjaan reissua suunnitteleville. Norjassa on reissattu, mutta nuo paikat ovat vielä näkemättä ja kokematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tästä tosiaan saa edes jokusen vinkin, joka suunnittelee matkaa Pohjois-Norjaan Senjalle. Senjan nähtävyydet ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia :)

   Poista
 6. Lämmin suositus Norjalle! On upea ja taianomainen paikka. Aurinkoista ja helteistä viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Vau ja kiitos!
  Ainoat paikat Norjassa, joissa olen käynyt, ovat Tromssa ja Vesisaari. Molemmissa 80-luvun alussa, joten voisi olla mahtavaa mennä "uudestaan". Kiitos ihanasta reissupostauksesta mahtavine kuvineen!!!

  VastaaPoista
 8. Voi upeus mitkä maisemat. Tässä ihan nojasi taaksepäin ja ihaili vaan maisemia!

  Norjassa olen käynyt lapsena viimeksi, se on ollut haaveissa tässä useampana vuonna mutta niin kauan kun muksu jaksaa matkustaa autossa vain 2h kerrallaan niin kovin kauas ei pääse :D

  VastaaPoista
 9. Niin huiman kauniit kuvat ja teillä on ollut aivan upea reissu! Mukavaa päivää ja ihanaa kesän jatkoa sinne teille♥

  VastaaPoista
 10. Husfjellet, älkää jättkö autoa kirkon p-paikalle, eivät tykkää siitä ja paikalle tehty kevyt este. P-paikka opastettu selkeästi ennen kirkolle kääntyvää tietä.

  VastaaPoista