Search

Tähti puutikuista

tähti-puutikuista

Kauppojen hyllyt notkuvat tähän vuodenaikaan erilaisia joululehtiä. Jos kaipaat jouluista puuhaa, kannattaa hankkia uusin Ihana-lehti. Se tarjoaa valtaisan määrän kivoja askarteluideoita. Löytyypä lehdestä myös meidän tekemä betoninen adventtikynttelikkö. Ensimmäisen kerran lehteä selaillessa huomiomme varasti puutikuista tehty tähti. Kuinka simppeli, mutta kaunis koriste. Testasimme oitis, millainen tähti puutikuista syntyy. Kiitos selkeiden ohjeiden, tähti puutikuista onnistui kerta laakista.

Tähti on tosiaan tehty jätskitikun näköisistä puutikuista. Nämä puutikut ovat kuitenkin hieman pidempiä kuin perinteiset jäätelötikut. Puutikkuja myydään askartelutarvikeliikkeissä, esimerkiksi Sinellissä. Meiltä löytyi omasta takaa puutikkuja, joskin ne olivat hivenen lyhyempiä kuin ohjeessa mainitut tikut. Se ei onneksi vaikuttanut lopputulokseen. Nyt puutikuista tehty tähti koristaa kotiamme. Muutaman taidamme tehdä myös jouluviemisiksi.

Laiskoina miehinä sovelsimme ohjetta liimauksen osalta. Ohjeessa puutikut on liimattu puuliimalla toisiinsa, mutta me käytimme hommaan kuumaliimaa. Se kovettuu nopeammin kuin puuuliima. Hyvin puutikkutähti pysyy kasassa myös kuumaliimalla, vaikka tokikin puuliimalla liimauksista tulisi pitävämmät! Miten puutikuista tehty tähti tehdään? Se selviää alta.

tähti-puutikuista-ohje1

tähti-puutikuista-ohje2

Tähti puutikuista ohje


Tarvitset: 

20 kpl puutikkuja, lev. 6 mm, pituus 19 cm
puuliimaa tai kuumaliimaa
pieniä nipistimiä tai pyykkipoikia jos käytät puuliimaa
viivain


Tähden keskusta tehdään neljästä tikusta. Mittaa ja merkitse tikkuihin niiden keskikohdat. Liimaa sen jälkeen kaksi tikkua keskeltä yhteen 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden (kuvassa tikut 1 ja 2). Jos käytät puuliimaa, purista liimaus pyykkipojalla tai pienellä puristimella. Odota kunnes liimaus on kuivunut. Voit käyttää myös kuumaliimaa.

Tämän jälkeen liimaa tähden keskustaan kaksi tikkua niin, että toinen sijoittuu aiemmin liimaamiesi tikkujen alapuolelle ja toinen yläpuolelle (kuvassa tikut 3 ja 4). Tarkista, että tikut ovat 45 asteen kulmassa edellisiin. Purista ja anna kuivua.

Tähden kahdeksan sakaraa kootaan aina kahdesta tikusta. Liimaa ensin tikut päädyistä yhteen. Varmista, että avoimien päätyjen etäisyys toisistaan osuu samoille kohdille kuin keskustatähden päät (alempi ohjekuva). Purista ja anna kuivua.

Yhdistä sakarat keskustan tikkujen päihin liimaamalla (alempi ohjekuva). Laita pyykkipoika jokaiseen liimaukseen vahvistukseksi.

Kun työ on kuivunut, voit ripustaa tähden ompelulangalla tai siimalla. Tähden voi asettaa myös pöydälle seinää vasten nojaamaan.

Alkuperäisohje: Ihana-lehti 4/18
Puutikkuja myy askarteluliikkeet, esim. Sinelli

puutikuista-tehty-tähti

Vaikka joulukoristeita löytyykin entuudestaan jo yllin kyllin, hyvin mahtui yksi puutikuista tehty tähti vielä joukon jatkeeksi. Tähden voisi myös maalata, mutta kauniilta puutikkutähti näyttää puun värisenäkin.

Mitäs pidät tästä toteutuksesta? Nappaa ihmeessä kaupasta ensi kerralla mukaasi myös jouluideoita pursuava Ihana-lehti. Tähti puutikuista oli vain yksi lehden ideoista. Sen lisäksi Ihana tarjoaa monta muutakin mielenkiintoista ohjetta jouluaskartelusta pitäville.

15 kommenttia

 1. Aivan ihana tähti😍 Tuollaisia pitää kokeilla, kiitos loistavasta vinkistä! Mukavaa sunnuntaita❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin pidimme tästä heti ensisilmäyksellä. Vieläpä mukavan jouluinen :) Kiva, että pidit.

   Poista
 2. Megahieno, nyt vaan jädeä syömään. ;) Kivaa sunnuntaita teille <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä syy syödä jätskiä näin joulun alla :) Kivaa viikkoa Tiialle!

   Poista
 3. Siis kerrassaan upea tähti! Aivan huippu hieno! Ihanaa iltaa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Huippu juttu, että tämä herättää iloa muissakin. Ensi viikonloppuna tehdää muutama lisää :)

   Poista
 4. Nämä tähdet on niin hienoja ja helppoja tehdä. Viime viikolla IG näin tähdet ja hetihän oli poikettava askartelukaupassa tikkuja ostamaan. Tähtiä meillä valmistuikin useampi kun sain kuopuksen askaretluihin kaveriksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette ehtineet jo monta tehdä :) Meillä vasta tämä yksi, mutta lisää ajattelimme tehdä ensi viikonloppuna. Ihanaa viikkoa Kaisa!

   Poista
 5. Kivan simppeli ohje.Puutikuista tehtynä juuri sellainen Suomalainen joulutähti, ilman liikaa krumeluuria ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Kaikki turha karsittu pois. Sopii vallan mainiosti suomalaiseen jouluun :)

   Poista
 6. On kyllä aivan ihana tähti. Tällainen pitää vielä täksi jouluksi toteuttaa.
  Ihanaa uutta viikkoa teille kahdelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ehdottomasti Outi. Sinä saatat keksiä jotain muutakin kivaa näihin. Sinulta kun aina löytyy kivoja tuunauksia, niin tähänkin varmasti saisi jotain hauskaa tehtyä lisäksi :)

   Poista
 7. Tuo on kyllä kaunis tähti ja todella helppo sekä nopea tehdä! Teimme vastaavan tytön kanssa muutama vuosi sitten (löytyy blogistakin joulukuusta -15), mutta päällystimme tikut havuilla.

  VastaaPoista
 8. Onpa kiva idea! Mukavaa jouluttelua teille! :)

  VastaaPoista
 9. Ihana tähti. Jos tekisi isomman, niin voisi laitta jonkinlaisen kranssin keskelle tai sitten vain ihana valot. Mukavaa tiistaita <3

  VastaaPoista