Search

DIY minihimmeli ja himmelin historia

minihimmeli-muovipilleistä

Tänä vuonna on tullut opeteltua monia uusia taitoja, joista himmelinteko on ehkä ollut kaikista koukuttavinta puuhaa. Himmelimania iski meihin oikeastaan jo kesällä, kun Aleksin sisko opasti peruskuvion tekemisen. Sen jälkeen himmeleitä on tehtailtu olohuoneessa lähes sarjatuotantona. Näin joulun lähestyessä on sopiva aika esitellä aikaansaannoksia teille lukijoillekin. Aloitetaan siitä, mistä himmelikuumeemme sai alkunsa. Ensimmäisenä esittelyvuorossa on minihimmeli.


Minihimmeli on kaunis koriste ja helppo tehdä. Se on myös sopivan simppeli ensikertalaiselle. Aikaa tekemiseen kuluu noin vartti. Kun minihimmeli on valmis, sitä voi koristella pienillä puuhelmillä tai muilla koristeilla.

Perinteinen himmeli valmistetaan oljista, mutta sen voi tehdä myös muovipilleistä tai lasiputkista. Me olemme käyttäneet himmeleissämme muovipillejä, koska niiden käsittely on huomattavasti helpompaa kuin olkien. Minihimmelin ohjeen tarjoamme tällä kertaa videomuodossa. Se on helpoin tapa näyttää himmelinteon eri vaiheet.

Minihimmelin ohje
minihimmeli-ohje

Himmelin historia


Himmeli mielletään helposti pohjoismaiseksi koristeeksi, mutta todellisuudessa se on kulkeutunut meille Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta. Suomessa himmeli rantautui ensin lounaaseen ja siitä edelleen muualle maahan.

Himmelin esikuvana ovat saattaneet olla kirkkojen kynttiläkruunut. Ihmiset ryhtyivät tekemään samantyylisiä koristeita oljista kotiinsa kynttiläkruunujen innoittamana.

Nykypäivänä himmeli on kaunis koriste, mutta aikoinaan sitä pidettiin myös onnenkaluna. Sen uskottiin takaavan hyvän sadon: mitä isompi himmeli, sitä suurempi sato.

Himmeleiden teko kuului aikanaan nuorisolle, eritoten tytöille. He työstivät himmeleitä saunan jälkilämmössä, jotta oljet pysyivät kosteina ja notkeina. Talkoisiin saattoi osallistua myös kylän poikia toiveikkaana, että himmelin varjolla pääsisi seurustelun alkuun.

Entisaikoina himmelit valmistettiin vuosittain. Ne ripustettiin jouluna kattoon, jossa ne saivat roikkua seuraavaan juhannukseen. Silloin vanha himmeli poltettiin ja uusi laitettiin aluille. Nykyaikana himmelit säästetään joulusta jouluun, sillä hyvin säilytettynä ne kestävät käytössä vuosia.

Joulukuusi syrjäytti himmelin 1800-luvun lopulla. Moni esitti huolensa himmeliperinteen katoamisesta. Onneksi näin ei ole päässyt käymään, sillä himmelit ovat löytäneet takaisin ihmisten koteihin.

pieni-himmeli

Kesällä minihimmeli roikkui meillä ulkona. Tuolloin kiinnitimme minihimmelin keskiosaan varpuja koristeeksi. Syksyn tullen minihimmeli sai suojan sisältä. Himmeli näytti hieman orvolta ilman varpuja, joten kiinnitimme siihen muutaman puuhelmen. Pieni kasvojenkohotus teki minihimmelille poikaa.

Mutta mikä himmeleissä meitä kiehtoo? Ehdottomasti himmelin selkeä muotoa ja monikäyttöisyys. Himmelit toimivat joulukoristeina, mutta myös moderneina sisustuselementteinä läpi vuoden. Itse tehty himmeli on myös ihana lahjaidea!

Onko himmelikuume iskenyt sinuun? Lisää himmeleitä on luvassa lähiviikkojen aikana. Pysyhän kuulolla. Mukavaa sunnuntaita!

*Historiatekstin lähde: Eija Kosken Himmeli-kirja (Maahenki)

23 kommenttia

 1. Voi miten kaunis himmeli! Nuo himmelit on aina kiehtoneet, monesti olen ajatellut jouluksi tehdä himmelin vaan vielä on jäänyt tekemättä:) Himmeli kyllä sopii kaikkiin vuodenaikoihin kun se on noin kaunis ja tyylikäs! Leppoisaa isänpäivä sunnuntaita sinne teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde :) Himmelit tuovat mukavasti kyllä kotiin uutta ilmettä :) Kokeile ihmeessä himmelintekoa, kun sopiva aika löytyy. Se on todella koukuttavaa puuhaa.

   Poista
 2. Himmelit ovat kauniita ja perintöä sukupolvelta toiselle.Meillä joskus isoveljeni intoutui himmeleitä tekemään.Ne sopivat myös sisustuselementeiksi skandinaaviseen kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himmelit ovat kyllä siitä kivoja koristeita, että sopivat kotiin kuin kotiin. Näissä moderneissakin himmeleissä on häivähdys sitä vanhan ajan tunnelmaa, vaikka oljista ei olekaan tehty.

   Poista
 3. Tuo minihimmeli voisikin olla tarpeeksi yksinkertainen valmistaa kun ei aiempaa kokemusta himmelin teosta ole. Nuo puuhelmet täydentävät upean kokonaisuuden hienosti! Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelimme, että tämä voisi olla sopivan simppeli ensikertalaiselle. Tästä mekin aloitimme himmeliurakan. Hiljalleen tässä hommassa silmä harjaantuu ja hahmotuskyky parantuu, eikä sitten enää tarvitsekaan ohjeita. alku on aina se haastavin. Tämä himmeli on myös suht nopea valmistaa eli sopii myös niille, joiden keskittymiskyky ei jaksa urakoida yhtä himmeliä pitkään :D

   Poista
 4. Sain pari vuotta sitten mustista pilleistä tehdyn isohkon himmelin. Se roikkuu eteisessä ympäri vuoden, ja ilmalämpöpumpun ilmavirta pyörittelee sitä mukavan eloisasti. 🔶🔹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin innostus alkoi, kun saimme vuosi sitten ison himmelin lahjaksi. Se oli niin upea, että piti itsekin opetella tämä taito. Minulla ei kärsivällisyys riitä kaikista monimutkaisimpiin toteutuksiin, mutta Aleksi jaksaa tehdä nekin loppuun saakka :D

   Poista
 5. Onpa suloinen himmeli!
  Himmelikuumetta en ole saanut, mutta askartelut kyllä muuten menossa kohti joulua.

  Lempeitä marraskuun tuulia sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo joulu saa tosiaan askartelukuumeen iskemään helposti. Meillä aika mennyt näiden himmeleiden parissa, mutta varmaankin viikonloppuna yritetään kehitellä myös muuta puuhaa. Monen monta jouluaskarteluideaa on mielessä ja odottaa vain sopivaa hetkeä, että niihin ehtisi tarttua :)

   Poista
 6. Olipa hyvä selkeä video peruskuvio tekemisestä. Olen plarannut yhtä himmelikirjaa, mutten ole uskaltautunut vielä tekemään. Ajattelin, että mehupilleistä tulee niin muovisen näköistä jälkeä ettei sit kehtaa esille laittakaa, mutta tuo valkoinen helmikoristeltu näyttää tosi hyvältä.

  http://enemmaninnokaskuinviisas.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka mukava kuulla. Olemme itsekin kokeneet, että kirjoissa tuota peruskuvion tekemistä on vaikea hahmottaa. Valokuva ei pysty kertomaan asiaa yhtä selkeästi kuin video. Niinpä päätimme tehdä tämän ohjeen videomuotoon tällä kertaa :)

   Poista
 7. Tämä on yksi niistä jutuista, mitkä pitäisi opetella. :) Himmelit on niin kauniita. Ihastuin niihin viimeistään silloin, kun kerran talvipimeällä ajoimme autolla jostain tullessamme erään kylän läpi, ja joka ikisen talon nurkalla roikkui ihan valtava ja valosarjoin koristeltu himmeli. Näky oli upea, kun ei ollut katuvaloja eikä mitään. Liekkö joku paikallinen tehnyt kaikille naapureillekin omansa. Hienoja olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota sinun ensimmäistä virkettä mekin toistelimme monta vuotta ja nyt viimein saatiin aikaiseksi kokeilla himmelin tekoa. Kyllähän se homma vei mukanaan. Kivaa ajanvietettä, joka rauhoittaa myös mieltä kiireisen arjen keskellä.

   Poista
 8. Olen pari timanttihimmeliä tehnyt. Tuota teidän minihimmeliä voisin testata. Pillit on kivoja tuohon hommaan!
  Ihanaa alkavaa viikkoa teille ihanat <3

  VastaaPoista
 9. Ihana himmeli ja tekeminen todella koukuttaa..ainakin minut muutama vuosi sitten,tein kaksi isoa olkihimmeliä ja myöhemmin valohimmeleitä kolme joista kaksi meni lahjoiksi :)
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timattinhimmelit ovat tosi simppeleitä ja kauniita myös. Sellaisia teimme tämän himmelin jälkeen ja niistäkin tulossa oma ohjeensa, joka innokas kokeilemaan. Nämä simppelit himmelit kun taitaa, voi hyvin siirtyä astetta vaativampien projektien pariin :)

   Poista
 10. Onpa suloinen minihimmeli! Tuollaisen tekoa voisi vaikka yrittää tytön kanssa, joka jo viime vuonna haikaili himmeleiden perään :)

  Iloista alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tekeminen onnistuu tosi hyvin myös nuoremman väen kanssa. Sopivan simppeli kaikkien toteuttaa. Mukavaa viikonloppua Nanna :)

   Poista
 11. Mun ystävään on himmelikuume iskenyt😁 Aika monta kuvaa olen hänen tekemistään himmeleistä saanut. Tuo teidän on kyllä tosi kaunis😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele yhtään, että sun ystävä hullaantunut himmeleistä. On se vaan niin kertakaikkisen kivaa puuhaa. Yhden kun saa valmiiksi, niin jo on seuraava heti aluillaan :D

   Poista
 12. Ihana tuo minihimmeli! Voisin jopa innostua kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Väkertäjä. Tämä on nopea tehdä ja saa hyvin pienen alkupalan siitä, mitä himmelin teko on. Oljistakin tämä onnistuu, mutta se on materiaalina haastavampaa työstää. Siksi suosittelemme ensikertalaiselle muovisia himmelipillejä.

   Poista