Search

Itse tehty hyytelösaippua tekee käsien pesemisestä hauskaa

hyytelösaippuan valmistus

Koulujen syyslomakausi on aluillaan ja moni miettii, mitä mukavaa sitä puuhaisi viikon aikana. Nyt olisi tarjolla vinkki, joka innostaa sekä aikuisia että lapsia, lupaamme sen! Homman nimi on hyytelösaippuan valmistus. Hyytelösaippua on koostumukseltaan hyytelömäistä saippuaa. Se on pehmeää ja puristeltavaa saippuaa, joka pesee siinä missä perinteinenkin saippua. Vain koostumus on erilainen.

Hyytelösaippua eli jelly-saippua on erityisesti pikkuväen mieleen, mutta saa myös aikuisten suunpielet hymyyn. Meidän kodissa hyytelösaippua on ollut melkoinen vetonaula. Sana on kiirinyt ja moni tulee kylään vain päästäkseen pesemään kätensä hyytelösaippualla. Mikäs siinä, kiva että vieraita käy, vaikka sitten saippuan voimalla.

Hyytelösaippuan valmistus on nopeaa ja helppoa puuhaa, mutta pientä harjoitusta se saattaa vaatia ensimmäisellä kerralla. Hyytelösaippua valmistuu helpoiten valmiista hyytelösaippuamassasta, joka paloitellaan, sulatetaan, värjätään ja lopuksi kaadetaan muottiin. Biohajoava glitter antaa saippualle viimeisen silauksen. Valmistukseen menee vajaa kymmenisen minuuttia ja myös perheen pienet voivat osallistua saippuantekoon. Jos kiinnostuit, katso yksityiskohtaisempi hyytelösaippuan valmistusohje alapuolelta.

itse tehty hyytelösaippua


Hyytelösaippuan valmistus


Tarvitset

mikron kestävä astia
silikonisia muotteja

Leikkaa hyytelömassaa tarvitsemasi määrä. Määrä riippuu siitä, kuinka monta saippuaa olet aikeissa tehdä ja minkä kokoinen on käyttämäsi muotti. Arvioi sopiva määrä muotin koon mukaan silmämääräisesti. Koska saippuamassa jähmettyy todella nopeasti, suosittelemme tekemään saippuat yksi kerrallaan. Meillä oli 500g saippuamassaa, josta tuli neljä isoa muffinivuokaan valettua saippuaa. 

Paloittele saippuamassa ja laita mikron kestävään astiaan. Sulata massaa lyhyissä sykleissä välillä sekoittaen. Huomioi, että hyytelömassa ei sula aivan yhtä nestemäiseksi kuin muut saippuamassat. Kun massa on mahdollisimman juoksevaa, lisää joukkoon muutama tippa haluamaasi eteeristä öljyä tuoksuksi. Värjää saippua joko nestemäisellä värillä tai jauhemaisella mica-värillä. Muutama tippa nestemäistä väriä tai teelusikallinen jauhetta värjää kivasti jo yhden saippuan. Halutessasi voit ripotella joukkoon biohajoavaa glitteriä. Se antaa lopputulokselle mukavasti säihkettä.

Kuten aiemmin totesimme, massa jähmettyy nopeasti. Kannattaakin varata tarvittavat aineet käden ulottuville ja olla mahdollisimman ripeä liikkeissään. Kun väri, tuoksu ja glitter on sekoitettu massaan, se kaadetaan muottiin ja annetaan jähmettyä. Muutaman tunnin kuluttua voit irrottaa saippuan muotista ja ottaa jo käyttöön.

Jos massa ehtii jähmettyä ennen muottiin kaatamista, voit lämmittää sitä juoksevammaksi uudestaan. 

Hyytelömassaa voi sulattaa myös vesihauteessa, mutta itse koimme mikrosulatuksen huomattavasti helpommaksi tavaksi. Se on myös turvallisempi tapa silloin, kun lapset osallistuvat hyytelösaippuan valmistusprosessiin.

Entä mistä materiaaleja hyytelösaippuaan saa?

Kaikki hyytelösaippuan valmistuksessa tarvittavat ainekset löytyvät kotimaisesta Limepop-verkkokaupasta. Hinnat ovat edulliset ja toimitus nopea. Limepop on ollut meidän luottokauppamme jo monta vuotta, joten suosittelemme sitä lämpimästi.

Hyytelösaippuan säilyvyys?

Koska kyseessä on saippua, se säilyy hyvin. Tarkkaa säilymisaikaa emme pysty sanomaan, mutta oma kokemuksemme on, että ainakin puolisen vuotta saippua säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena.  Mahdollisesti pidempäänkin. Näin siis meillä. Jos ajattelit tehdä näitä joululahjaksi, voit huoletta tehdä. Säilyvät kyllä sinne asti hyvin. Suosittelemme säilyttämään saippuat ilmatiiviissä muovirasiassa. Voit myös kääriä saippuat kelmuun. 

hyytelösaippuan-valmistusohje

diy hyytelösaippua

Hyytelösaippuan paras puoli on siinä, että se tekee käsien pesemisestä hauskaa ja koukuttavaa puuhaa. Erityisesti perheen pienimmillä käsienpesu tuppaa unohtumaan, mutta pehmeä ja puristeltava hyytelösaippua muuttaa tilanteen. Vaikea tätä innostusta on meidänkään piilotella.

Oletko aiemmin kuullut hyytelösaippuasta? Miltäs tällainen syyspuuha kuulostaa? 

30 kommenttia

  1. Hauska idea ja plussaa biohajoavasta kimalteesta. Tämä olisi kyllä kiva idea toteutettavaksi esim. lahjaksi... onko tietoa säilytyksestä ja säilyvyydestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Onneli. Kirjoitimme säilyvyydestä lisää tietoa tuonne tekstiin. Eli kyllä useamman kuukauden säilyy, koska kyseessä saippua. Oma kokemuksemme on, että ainakin puolisen vuotta säilyy hyvänä :)

      Poista
  2. Voi miten hauskannäköistä saippuaa:) En ole tuollaiseen ennen törmännyt:) Mukavaa sunnuntaita sinne teille❤

    VastaaPoista
  3. Samaa mietin säilyvyyden suhteen? Tämä olisi oiva joululahjavinkki!!!
    Voiko näitä tehdä muunlaisiinkin muotteihin, kun silikonisiin? Esim. joku suorakulmainen vuoka ja siitä paloitella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa. Kirjoitin tuonne tekstiin paremmin tuotteen säilyvyydestä. Erinomainen kysymys. Useamman kuukauden säilyy, kun säilyttää ilmatiiviissä rasiassa. Halutessa voi kietoa ympärille vielä kelmua, jolloin kosteus ei haihdu saippuasta.

      Poista
  4. Mainio idea, kiitos esittelystä ❤ Kuivattaako tämän käyttö käsien ihoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tämä ei kuitava yhtä lailla kuin perus palasaippua, mutta jos kädet ovat herkät, niin uskoisin, että jokin muu pesuaine on silloin parempi.

      Poista
  5. Vau. Enpä ole tästä ennen kuullutkaan, mutta tämä voisi olla sellainen diy-juttu, jota voisi oikeasti kokeilla. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi. Ollaan itsekin näistä saippuoista tosi fiiliksissä :) Pesukokemus näillä on tosi hauska :)

      Poista
  6. Ihana idea! Paljonko muita aineita (esim.väriainetta) sinulla kului 500g saippuaa? Jotta osaa tilata ekalla kerralla riittävästi ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väriaineet ovat todella riittoisia ja esimerkiksi 10 ml vesiliukoista väriä riittää vaikka kuinka moneen saippuaan. Yhteen saippuaan menee noin 3-7 tippaa, riippuen kuinka syvän väristä haluaa. Jos taas käyttää Mica-väriä (joka jauhetta), niin sitä taisi mennä noin 1 teelusikallinen saippuaan. Esimerkiksi 5 gramman pussi jo riittää hyvin useampaan saippuaan. Me käytimme yhteen saippuaan keltaista vesiliukoista väriä ja toiseen jäänsinistä Micaa. Summa summarun suosittelen ostamaan pienimmän mahdollisen värin, olipa se sitten nestemäistä tai jauhemaista. Niillä saa aikaiseksi jo useita kymmeniä saippuoita.

      Poista
  7. Ihan uus juttu mulle, mutta kuulostaa hauskalta! Nämä teidän versiot on myös tosi kauniita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Näistä tuli kyllä tosi kivat ja näistähän voi tehdä juuri sen sävyisiä kuin itse haluaa :)

      Poista
  8. No hei vähänkö mageet. Jos joskus saadaan aikaiseksi, niin tädit tykkäisi tehdä teidän kanssa näitä. <3 Kivaa viikonlopun jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta :) Näitä voitasiin tässä lähiaikoina tehdä yhdessä. On superkivaa puuhaa :)

      Poista
  9. Ihania. Tyttären kanssa tätä yhdessä luettiin ja innostuttiin kyllä. Pakko testata, sopisivat joululahjoiksikin :)
    Ihanaa sunnuntaita murut <3

    VastaaPoista
  10. Voiko tämän sitten jättää altaan reunalle saippua-astiaan sellaisenaan, ettei kuivu siihen? Vai pitääkö käytäön jälkeen laittaa johonkin kannelliseen rasiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Päpä. Voi jättää saippua-astiaan sellaisenaan eli ei kuivu ellei nyt puolisen vuotta ole käyttämättä. Eli hyvin pitää kosteuden ja koostumuksensa saippua-astiassa :)

      Poista
  11. Kuulostaa ihanalle:).Muksut ovat suunnitelleet itsetehtyjä saippuoita joululahjoiksi ja täytyykin näyttää tämä ohje heille!

    VastaaPoista
  12. Hauska idea! Kiitos vinkistä!
    Ja, tällainenhan olisi kiva sujauttaa vaikka joulupukinpussiinkin.
    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  13. Tosi kiva idea ja ihanan näköisiä saippuoita!
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  14. Hei,
    Innostuin tästä niin, että luokkamme tekee näitä äitienpvlahjaksi. Kuinka paljon massaa tarvitaan 20 saippuaan, jos teemme niistä n. 1 dl kokoisia?
    Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuullostaa ehkä tyhmältä kysymykseltä, mutta en tiedä kuinka saippuamassa käyttäytyy sulaessa ja taas jähmettyessä...

      Poista
    2. Hei Laura, pahoittelut hieman myöhäisestä vastauksesta. Ihan tarkkaa vastausta en pysty antamaan, koska aivan noin suurta määrää ei olla tehty kerralla. Ehkä jotain osviittaa antaa tuo meidän tekemämme eli meillä oli 500 grammaa massaa ja siitä tuli neljä noin desin kokoista saippuaa. Tuo meidän muotti eli muffinivuoka oli noin desin. Aika hyvin silmämääräisesti pystyy massasta leikkaamaan aina yhden muotin kokoisen palan.

      Poista
  15. Kiva idea! Varmaan lapset tykkäisi tuolla pestä. Mukavaa viikon jatkoa ❤️

    VastaaPoista
  16. Ihana idea ja hyödyllinen. :)
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  17. Hyytelösaippua on ihan uutta minulle,mutta vaikuttaa kivalta .. pitääpä kokeilla :). Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  18. No onpas makeeta saippuaa, hauskan näköisiä :D Kiitos ohjeesta.
    Mukavaa iltaa <3

    VastaaPoista
  19. Uusi idea, mutta tuotahan voisi kokeilla. Olette kyllä inspiroineet minua, sillä kävin ostamassa myös tuon Martha Stewarin käsityökirjan ja jo kirjoitin joulupukille ja toivoin sitä kirjoitinta, millä voi kirjoittaa mm nauhoihin (nimi oli niin vaikea, että en sitä enää muista). Joulupukki jo vastasi ja lupasi sellaisen minulle toimittaa.

    VastaaPoista
  20. Vau, ihan uusi tuttavuus minulle mutta voisi kyllä testata lasten kanssa tämän tekemistä!
    Iloisia syyspäiviä sinne!

    VastaaPoista