Search

Valaisimen valinta keittiöön

valaisin-keittiöön
Kaupallinen yhteistyö: Nettilamppu.fi


Valaistus on niitä asioita, joihin tulee kiinnittäneeksi huomiota vasta sitten, kun sitä on liian vähän. Kun keväällä muutimme uuteen kotiin, luonnonvalon määrä kasvoi päivä päivältä, joten kodin valaistusratkaisut eivät tuntuneet ajankohtaisilta. Nyt iltojen hämärtyessä tilanne on toinen. Olemme havahtuneet, että kotimme valaistus on riittämätön ja joissakin huoneissa jopa kolkko. Sen lisäksi että oikea valaistus lisää asumisviihtyvyyttä, se säästää myös energiaa.


Koska budjetti ei mahdollista kaikkien valaisimien uusimista kerralla, päätimme miettiä kodin valaistusratkaisut huone kerrallaan. Ensimmäisenä hankintalistalla on uusi riippuvalaisin keittiöön. Tällä hetkellä ruokapöydän yllä roikkuu edellisen omistajan hankkima vaalea valaisin. Nopealla silmäyksellä valaisin näyttää moitteettomalta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa vuosien jättämät jäljet. Lamppua kiertävä muovikupu on päässyt kellertymään ja pinnassa on pieniä halkeamia. Ehkäpä lampun designkin voisi olla vähän räväkämpi.

nykylamppu

Haastavin vaihe on löytää valaisin, joka sekä miellyttää omaa silmää, palvelee sille asetettua käyttötarkoitusta että mahtuu hankinnalle asetettuun budjettiraamiin. Helpommin sanottu kuin tehty. Epätoivo oli iskeä, kunnes bongasimme netissä toimivan Nettilamppu.fi-verkkokaupan. Kyseessä on Euroopan johtava lamppujen ja valaisimien verkkokauppa, jonka valikoima käsittää yli 20 000 valaisinta. Jo alkoi löytyä valaisinvaihtoehtoja, jotka täyttivät kriteerimme. Valikoimasta löytyy sisävalaisimia, ulkovalaisimia, led-valaisimia, lamppuja ja muita valonlähteitä. Toimituskulut ovat normaalin postipaketin verran ja yli 99 euron ostoksiin ilmaiset.

Löysimme verkkokaupan valikoimasta muutaman potentiaalisen valaisimen keittiöön. Yksi lemppareistamme on postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyvä Nordluxin kuparinvärinen riippuvalaisin, joka antaisi mukavasti ilmettä ruokailutilaan. Valaisimesta on saatavilla myös  pisaranmallinen versio, joka sekin on varsin tyylikäs. Kupari on värinä lämmin ja sopisi täydellisesti meidän keittiöön.

Toinen vaihtoehto on designiltaan modernimpi. Harmoninen Keyron on led-riippuvalaisin, joka on optimaalinen juurikin pöydän valaisuun. Koska teemme ruokapöydän ympärillä ruokailun ohella myös muita töitä, valaisimen tulisi valaista kunnolla koko pöytäpinta. Tästä syystä Keyron on vahva vaihtoehto keittiöömme.

Tokihan sivustolla oli paljon muitakin potentiaalisia riippuvalaisimia. Valinnan vaikeus siinä iski. Tässä onkin nyt melkoinen pähkäily edessä, että kumpaan valaisimeen päädytään. Taitaa mennä arpapeliksi, jos ei muu auta.

riippuvalaisin-keittiöön

Vaikka valaisimen design vaikuttaa olennaisesti ostopäätökseen, sen lisäksi tulisi ottaa huomioon myös moni muu asia. Erityisesti keittiössä, jossa valaistuksella on tärkeä rooli. Kokosimme alle muutaman vinkin, jotka kannattaa huomioida keittiön valaistusta suunniteltaessa.


Vinkit keittiön valaistukseen


 • Valoa tulee olla tarpeeksi niin ruuanlaittopuuhiin kuin ruokailuunkin. Toisin sanoen keittiössä tulisi olla sekä työvaloa että yleisvaloa. 
 • Yleisvalaistus tuo tilaan viihtyvyyttä ja käytettävyyttä. Se on myös osa keittiön sisustusta. 
 • Keittiön tyyli ja koko vaikuttavat siihen, kuinka paljon yleisvaloa tarvitaan. Suuri keittiö kaipaa pienempää keittiötä enemmän kattoon asennettavia valaisimia. Toisinaan pienessä keittiössä yleisvaloksi voi riittää ruokapöydän yllä oleva valaisin, jos se antaa valoa myös ylöspäin.
 • Jos keittiö avautuu muihin tiloihin, valaistus vaikuttaa myös niiden valomaailmaan.
 • Kulhomainen riippuvalaisin on toimiva valinta esimerkiksi ruokapöydän yläpuolelle. Se suuntaa alaspäin kapean mutta tehokkaan valokiilan.
 • Ruokapöydän valaisin kannattaa sijoittaa noin 60–80 senttimetrin etäisyydelle pöydän pinnasta, jotta valaisin ei peitä vastapäätä istuvan kasvoja.
 • Mieti, käytetäänkö pöytää muuhunkin kuin ruokailuun. Ruokailuun ei vaadi kovin voimakasta valoa, mutta jos pöydän ääressä esimerkiksi opiskellaan tai askarrellaan, valoa tarvitaan jo enemmän. Tällöin hyvä vaihtoehto on riippuvalaisin, jossa voi säätää valon voimakkuutta.
 • Keittiön työvalaistuksen on hyvä olla tasainen ja voimakas. Yleisimmin tämänkaltaiset valaisimet sijoitetaan yläkaappien alle. Työvalaistukseen tarkoitetut valot kannattaa sijoittaa niin, etteivät ne häikäise.

Kyllähän se niin on, että hyvin suunniteltu valaistus tekee ihmeitä. Vielä kun osaisi päättää, millaisen lampun keittiöön hankkisi. Ei auta kuin rutistaa päätös vielä tämän viikon aikana, jotta saisi uuden valaisimen pian paikoilleen.

Jos olet uutta valaisinta vailla, käy ihmeessä kurkistamassa Nettilampun valikoimaa.  Itse ainakin yllätyimme, kuinka valtavasti upeita valaisimia voi yhden verkkokaupan valikoimasta löytyä.

*kaupallinen yhteistyö Nettilamppu.fi
*postauksen ensimmäinen ja viimeinen kuva: Lampenwelt.de

15 kommenttia

 1. Voihan valinnan vaikeus. Kumpikin valaisin sopisi kyllä teille. Kiva nähdä minkä päätätte hankkia.
  Ihanaa uutta viikkoa murut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä saa nyt pähkäillä, että kumman sitä ottaisi. Tuo kupari kyllä kutkuttelee itseä, koska se on lämmin sävyltään ja tyylikäs. Taitaa mennä arpapeliksi, jos ei muu auta :)

   Poista
 2. Kummtakin kivoja valaisimia. Kiitos vinkistä. Haluaisin keittiöön uuden valaisimen. Teillä tulee vaikea valinta. Ihanaa viikon jatkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka paikka edessä, mutta eiköhän tuosta lopulta päätös synny :D Valoa alkaa kaivata sisätiloihin nyt, kun pimeys tulee yhä aiemmin. Harmittaa oikein, kun keittiössä niin hämyisää, ettei hommista tule oikein mitään.

   Poista
 3. Ihana tuo uusi lamppu! Meillä on vähän sama ongelma - valaisu on useassa kohtaa riittämätöntä ja eniten kismittää juuri keittiön (ja ehkä eteisenkin) valju valo. Luultavasti saan aikaiseksi tehdä asialle jotain n. 10 vuoden päästä :D
  Ihanaa viikkoa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että uusissakin asunnoissa valaistus unohtuu helposti jo suunnitteluvaiheessa, vaikka se on tosi tärkeä asia. Tunnelmavalaistus on oma asiansa, mutta kyllä sitä työvaloakin saisi olla kunnolla erityisesti pimeinä talvikuukausina. Noh, eiköhän me saada tämä valaistusasia hiljalleen kondikseen budjetin sallimissa rajoissa :) Tuolla Nettilampussa oli monia kivoja vaihtoehtoja tällaisille pennin venyttäjillekin :)

   Poista
 4. Voi että tykkään tosta ekan kuvan valasimesta, mutta viisaita puhelet siinä, että kaikkein tärkeintä on kuitenkin se itse valoa ja se, että sitä on kyseiseen paikkaan justiin sopivasti.
  Meillä on keittiössä ruokapöydän päällä 2 kirkasta päivänvalolamppua, että nähdään lukea aamun lehdet pimeimpäänkin vuoden aikaan. Siihen kun tottuu, iskee ahdistus kellertävässä heikkotehoisessa valossa, joka taas sopii mainiosti toisenlaisiin tunnelmiin.

  Vaikeaa on, mutta tärkeää. Kannattaa tosiaan pähkäillä loppuun asti huolella ja teidät tuntien, olen ihan varma, että lopputulos on paitsi tyylikäs, myös häikäisevän valovoimainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa puhut. Jotenkin tuo ensimmäinen valo on minunkin lemppari, mutta hieman mietityttää, riittäkö se valaisemaan kuinka hyvin koko pöytätilan. Tokihan sitä voi aina tilata ja testata. Vaihtaa sitten heti, jos lamppu osoittautuu valoteholtaan riittämättömäksi. Ja kivahan se olisi, että valaisin olisi tyylikäskin :D Ihanaa viikkoa Annukka sinulle!

   Poista
 5. Kauniit vaihtoehdot teillä on ja tuo kupari on ihanan lämmin sävyltään.
  Tuo on niin totta, että keväällä valaistusta ei niin kaipaa mutta syksyllä kyllä huomaa kun valaisimia puuttuu.
  Meillä on nyt vuorossa aulan valaisimen hankinta, pikkuhiljaa kun ollaan valaisimia hankittu, ei kompromisseja. ;)
  Ihanaa viikkoa teille!

  VastaaPoista
 6. Molemmat niin ihania ja nähtäväksi jää kumman valitsette :) .Todella vaikeaa on valita valaisimia kun valinnanvaraa on niin paljon! Mukavaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
 7. Wau! Ihana blogi teillä! Oon niin iloinen, kun löysin tämän! <3 Etsin vinkkiä tee se itse -pöytään ja täältähän löytyy vaikka mitä muutakin. :)

  VastaaPoista
 8. Saa nähdä minkä hankitte.
  Mukavaa loppu viikkoa! :)

  VastaaPoista
 9. Heh, myö ollaan jo pari vuotta asuttu tässä nykyisessä kämpässä, eikä keittiön pöydän päällä ole vieläkään lamppua, hups! :D Tähän aikaan vuodesta sitä alkaa kaivata, mutta kesäisin ei muista koko asiaa. Ja ei ois iso homma, mutta joskus tämmöset jutut jää vaan roikkumaan. Kiva nähdä, minkä lampun te valitsette. :)

  VastaaPoista
 10. Kyllä valaisimen hankinta on joskus vaikeaa. Molemmat valitsemanne vaihtoehdot ovat kauniita, joten siinä sitten pähkimistä. Tykkään kyllä myös tuosta alemmasta, se on jotenkin niin moderni ja ehkä valaisee paremmin kuin tuo kuparinen. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 11. Valaisimien valitseminen ei ole helppoa. Meillekin niitä on kertynyt turhan monta, kun ensin jokin on tuntunut hyvältä, mutta sitten käytännössä ei kyseinen valaisin ole toiminutkaan. Onneksi meidän valaisimet eivät ole mitään kalliita design-tuotteita joten sopimattomuus ei niin harmita. Toisaalta jos satsaisi hiukan enemmän ja kalliimpaan, niin ehkä ne täyttäisivät paremmin vaatimukset joita hyvälle valaisimelle asettaa, eikä tulisi niin helposti ostettua jotain "ihan kivan näköistä".
  Tuo ensimmäinen, kuparinvärinen valaisin olisi minun mieleeni.
  Ihanaa viikonloppua teille!
  ps. Uusi blogini on avautunut.

  VastaaPoista