Search

Kukkaoppia floristimestarilta

kuk2
Siisti koti ja kimppu kukkia. Siinäpä täydellinen tapa aloittaa viikonloppu. Luottokukkakauppamme Järvenpään kukkatalo ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaa, kun kotiutimme kirjastohuoneeseen upean kukkakimpun. Ammattitaidolla kootut kimput ovat ilo silmälle ja yleensä ne kestävät huomattavasti pidempään kuin markettien valmispuskat.

Vaan olisipa itselläkin taitoa tehdä yhtä kauniita luomuksia. Kovasti tarkoituksenamme on ollut osallistua kukkakurssille, jossa saisi vinkkejä kukkien käsittelyyn ja asetelmien tekoon. Aikomus on kuitenkin jäänyt puheen tasolle. Onneksi asioita voi opiskella myös itsenäisesti. Tällä viikolla saimme sopivasti käsiimme Kukkakirjan, joka antaa hyvät perusteet hommaan.

kukkakirja

Kyseessä on floristi ja kukkakauppayrittäjä Saija Sitolahden Kukkakirja (Otava), joka antaa aloittelijallekin valmiudet luoda upeita kukkaluomuksia. Kirjan alussa käydään läpi perusteet. Ensin esitellään yleisimmät kukkakauppojen lajikkeet, luonnon tarjoamat antimet kuin leikkovihreätkin. Sen jälkeen siirrytään kukkatöissä tarvittaviin työvälineisiin, ja onpa mukaan saatu myös Saijan vinkkejä sopivan maljakon valintaan. Siinä hommassa on lupa käyttää luovuutta, sillä lähes kaikki vettä pitävät astiat soveltuvat kukkien asetteluun. Mielikuvitusta vain kehiin!

Kukkakirja tarjoaa vastauksia myös kotifloristia mietittyviin kysymyksiin: mitä luonnosta saa kerätä, milloin kukkia kannattaa poimia ja miten kukat saa säilymään mahdollisimman pitkään. Perusteiden jälkeen kirjassa siirrytään inspiroivimpaan osioon eli erilaisiin kukkatoteutuksiin. Alkajaisiksi Saija  opettaa, kuinka tehdään upea spiraalikimppu. Omat ohjeensa löytyvät myös morsius- ja äitienpäiväkimpulle.

kukkakirja-saija-sitolahti

kukkia

Kimppujen jälkeen on aika toteuttaa kukkakoruja ja -asusteita. Aivan uusi tuttavuus on esimerkiksi kukkatatuointi, jossa ihoteippiin on liimattu pieniä kukan ja kasvin osia. Kerrassaan upea! Kesällä meillä on hyvä sauma testata myös Kukkakirjassa esiteltyä rintavieheen ohjetta, kun ystäväparimme astelee avioon.

Toki kirjasta löytyy ohjeita myös kransseihin ja juhlapöydän asetelmiin. Saijan käsissä jopa lahjapaketit ja muutkin viemiset saavat kauniin kukkakoristelun. Tosiaan, lahjapaketinkin voi koristella aidoilla kukilla!

Kirja on mitä ajankohtaisin. Luonto on parhaillaan heräämässä talviuniltaan ja erilaisten juhlien sesonki aluillaan. Mikä olisikaan parempi tapa nostattaa tunnelmaa kuin luoda juhlavat kukkakoristeet itse. Eikä kukkailotteluun tarvita edes erityistä syytä. Kuten Saija kirjassaan toteaa ”Elämässä pitää olla kukkia!”

kukkakimppu-järvenpään-kukkatalo

kukkakimppu2A

Eiköhän näillä opeilla päästä hyvin alkuun. Pitääpä vielä mainita, että kirjan kirjoittaja Saija Sitolahti on toinen Järvenpään kukkatalon omistajista eli samaisen liikkeen, josta pöydällämme oleva kimppu on hankittu. Toivottavasti joskus pääsemme ihan livenä Saijan oppiin.

Kukkakirjaa myy muun muassa Adlibris ja kirjakaupat kautta maan.

Oletko sinä ennättänyt jo tutustua Kukkakirjaan? Entä löytyykö sinusta kotifloristin piirteitä?

Me jatkamme tämän kauniin kimpun ihastelua ja suuntaamme samalla vappuvalmistelujen pariin. Jos vaikka lähtisi liikkeelle simalla ja munkeilla. Kukkaisaa viikonloppua!

21 kommenttia

 1. Upea kimppu ja samalla tulvahti nenään ihana freesian tuoksu:) Kauniita kevätpäiviä sinne teille ja leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin näyttävän näköinen tuo kimppu, että oli aivan pakko hankkia. Ja tuo kirja antaa juuri sellaista oppia, mitä olemme kaivanneet. Eiköhän kesällä tule itsekin kokeiltua, millaisia kimppuja voi ohjeilla taikoa 😊

   Poista
 2. Tykkään kyllä tehdä kukkakimppuja, vaikka en siinä kyllä taida mikään mestari olla. Ehkäpä minunkin pitäisi tämä kukkakirja hankkia.
  Kukkaisaa viikonloppua murut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä Outi on kyllä niin mahtava opus, että lämmöllä suosittelemme. Kivaa sunnuntai-iltaa 😊

   Poista
 3. Mulla kuolee helposti kaikki kukat, paitsi Kierrätyskeskuksesta hankitut. Minä siis tarvitsen oppia todella paljon :D Tuo kirja siis pitää metsästää itselleen piakkoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etpä ole ainoa, jolla kukat tuppaavat kuukahtaan. Niin paljon kuin kukista pidämmekin, niin synnynnäisiä multasormia ei olla. Onneksi on niitä, joilta tätä oppia voi ammentaa, kuten tämän kirjan kirjoittajalta 😊

   Poista
 4. Kirja ei ole tuttu,mutta tuo yritys nimenä on.Itse teen omia asetelmia kukista harvemmin,mutta sitten tulee ostettua valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvenpään kukkatalo on tosiaan maan kuulu kukkatoimija ja arvaat varmasti, että oltiin iloisia, kun liikkeen naapuriin muutimme 😊

   Poista
 5. Oi,tuohon kirjaan on tutustuttava ehdottomasti!Olen hulluna kukkasidontaan ja luonnon materiaaleja voisi minusta käyttää huomattavasti enemmän sidonnassa.Eikä pelkästään kukkia vaan muitakin.Kesällä on ihanaa harjoitella erilaisia kimppuja luonnonkukilla:)

  VastaaPoista
 6. Sulla Satu tuota taitoa luoda kukista vaikka mitä ihanuuksia löytyy. Ja kuvatkin aina niin ihania 😊

  VastaaPoista
 7. Totta. Kukat piristävät kyllä aina ja saavat mielen iloiseksi huonoinakin päivinä. Mukavaa vappua sinnekin suunnalle 😊

  VastaaPoista
 8. Kaunis kimppu ja mielenkiintoinen kirja, täytyykin tutustua.
  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
 9. Kauniista kirjasta katselisin vain kuvia. Floristihommat annan kukkakauppiaille. Arvostan silti kovasti, että tuo kirja on tehty. Se on monelle tarpeellinen, kun ei niitä kursseja aina ole juuri silloin, kuin haluaisi.

  VastaaPoista
 10. Upea kimppu! Minä harvoin ostan valmista kimppua, vaan tykkään itse asetella kukkasia erilaisilla tyyleillä maljakkoon / maljakoihin. Esim. pieniin Aalto-vaaseihin ja Iittalan Kivi-lyhtyihin saa kauniisti esille 1-3 ruusua / neilikkaa / pionia yms. Kivi-lyhtyjä tykkään käyttää wc:n lavuaarin reunalla ja makuuhuoneessa yöpöydillä, saavat hymyn huulille :)
  Hauskaa vappua :)

  VastaaPoista
 11. Nätti kimppu, ja tuore kukkakimppu kyllä kruunaa siivouspäivän :)

  VastaaPoista
 12. Kaunis kimppu, ihania kuvia.
  Toivottavasti vappunne on ollut mukava. 😊
  Musta ei tuu minkäänlaista floristia millään opilla, mutta osaan ihastella taitavampien työnjälkeä. 😊

  VastaaPoista
 13. Kaunis kaunis kimppu💕Täytyy kurkata tuo kirja...itse teen kesällä mökillä luonnonkukista kimppuja..se on mielestäni terapeuttista ihan kuin kissan silittely😊Mukavaa vapunjälkeistä elämää....

  VastaaPoista
 14. Tuo on aivan ihana kirja ja kimppu on todella kaunis <3 Mukavaa toukokuuta teille :)

  VastaaPoista
 15. Ihastuttava kimppu :) Katsoinkin tätä floristimestaria yksi päivä telkkarissa. Varmasti mielenkiintoinen kirja ja saisi vinkkejä hienoihin kimppuihin. Täytyy laittaa hankintalistalle. Mukavaa viikonloppua!!!

  VastaaPoista
 16. Kukkaisaa viikonloppua myös Sinulle :) kaunis kimppu <3

  VastaaPoista
 17. Mitä taideteoksia kukista saakaan, kun vähän viitsii...!

  VastaaPoista