Search

Nefriitti - kirjastohuoneen vivahteikas vihreä

Nefriitti N494 Tikkurila
Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila

Yksi kotimme huoneista on pyhitetty rakkaalle harrastukselle, lukemiselle. Jo asuntonäytössä totesimme yhteen ääneen, että tästä huoneesta tulisi täydellinen kirjastohuone. Paikka, jossa voisi rauhoittua arjen kiireiden keskellä ja syventyä kirjallisuuden kiehtovaan maailmaan. 

Pienellä pintaremontilla kirjahuoneesta tuli juuri sellainen kuin olimme visoineet. Huoneesta löytyy maanläheisiä värejä, tummia huonekaluja ja sopivan hämyisä tunnelma. Kirjastohuoneen sielu on ennen kaikkea sen vihreät seinät. Sävyksi valikoitui Tikkurilan Nefriitti (N494), jota voisi kuvailla eukalyptuksen vihreäksi. Sävy hipoo kirjastohuoneessa täydellisyyttä, sillä Nefriitti ei ole tilaan liian vaalea saati tumma. Se on sinne juuri täydellinen.


Nefriitti-seinä1

kirjastohuone seinät


Nefriitti N494 lumoaa vivahteikkuudellaan


Tikkurilan valmistama Nefriitti (N494) valikoitui kirjastohuoneen sävyksi oikeastaan sattumalta ja aiheutti alkuun jopa ristiriitaisia tunteita meissä. Sävyssä oli jotain sellaista, joka samaan aikaan viehätti, mutta myös mietitytti. Se ei ollut myöskään väri, jota olisimme koskaan kotiimme ajatelleet. Mutta niin vain vaaleat seinät saivat vihreän sävyn pintaansa. 

Vielä muutama päivä maalausurakan jälkeenkin emmimme valintaa, kunnes sävyn todellinen vivahteikkuus paljastui meille. Kuinka kauniilta Nefriitti näyttääkään eri vuorokauden aikoina. Kun huoneeseen astuu aamuauringonsäteiden aikaan, tunnelma on tyystin erilainen kuin illalla hämärän tullessa. Ja juuri siihen perustuu Nefriitin viehätysvoima. Se jaksaa edelleen yllättää moni-ilmeikkyydellään.  Useimmiten Nefriitti tuo mieleen eukalypuksen lehtien värityksen, mutta tietyssä valossa sävy taittaa jopa hivenen petroolin sinisen puoleen. Uskomattoman kaunis värielämys silloinkin.

Valinta värin suhteen ei kuitenkaan ollut helppo, sillä Tikkurilalta löytyy liuta toinen toistaan upeampia vihreän sävyjä. Harkitsimme Nefriitin lisäksi myös Serpentiiniä, mutta se tuntui kirjastohuoneeseen asteen liian vaalealta. Niinpä Nefriitti vei mittelössä voiton. 

kirjastohuone-sisustus

Nefriitti sävy

N494 Tikkurila

Vihreä väri sisustuksessa


Vihreän eri sävyt ovat vahvasti jyllänneet sisustuksessa jo muutaman vuoden ajan. Vihreä näkyykin kodeissa entistä voimakkaammin ja yhä suurempina pintoina. Väri on jatkuvasti esillä myös sisustuslehdissä ja blogeissa. On vihreitä sohvia, lehtikuvioilla varustettuja sohvatyynyjä ja trendikkäitä huonekasveja. Suomalaisille vihreä onkin luontainen väri, sillä se tuo luonnon osaksi kodin sisustusta. 

Vihreä väri vaikuttaa myös mielentilaan. Se rauhoittaa kotia ja vähentää stressiä. Ei siis ihme, että vihreä on varsin yleinen väri kirjastoissa ja lukusaleissa. Liekö siitä syntynyt meilläkin halu saada vihreät seinät kirjastohuoneeseen. Vihreä lisää myös luovuutta ja parantaa keskittymiskykyä, joten se soveltuu hyvin työtiloihinkin. On jopa havaittu, että vihreissä tiloissa ihminen viihtyy pitkään.

Mutta mitkä värit sisustuksessa sointuvat parhaiten vihreän kanssa yhteen? Yllättävän monet. Sen osoittaa jo kurkistus luontoon, jossa vihreä sulautuu täydellisesti muun värikirjon joukkoon. Vihreä sopii hyvin vaaleiden puupintojen kanssa ja on täydellinen kombo valkoisen kanssa. Vihreä tuo eloa myös musta-harmaa-valkoiseen kotiin. Vihreän kaverina voi käyttää myös muita vihreän sävyjä. 

Parhaiten vihreän rauhoittava vaikutus saadaan esiin, kun sitä yhdistetään luonnonmateriaaleihin ja murrettuihin sävyihin. Huonekaluissa esimerkiksi ajan patinoima puu ja nahka sopivat erinomaisesti yhteen vihreän kanssa. Jos arastelet vihreää, aloita maltillisesti esimerkiksi tuomalla kotiisi huonekasveja.

Vierashuone

kirjastohuone

nefriitti-tikkurila

Monikäyttöinen kirjastohuone


Vaikka kirjastohuone on toteutettu ennen kaikkea lukuelämyksille, muuntuu huone toisinaan myös vierashuoneeksi. Kirjastohuone on tunnelmaltaan täydellinen lautapeli-illoille, joita järjestämme ystäväpiirillemme säännöllisesti.

Oman tunnelmansa huoneeseen tuo kirjahyllyn valaistus. Iltaisin kirjat pääsevät juhlavasti esiin, kun sytytämme hyllyyn valot. Tunnelmavalaistus paljastaa myös Nefriitin lämpimän puolen. Seinien sävy suorastaan hehkuu lämpöä ja kodikkuutta.

Aivan lopullisessa kuosissaan kirjastohuone ei vielä ole, sillä yksi haave odottelee toteutumistaan. Tarkoituksenamme on hankkia seinustalle koristetakka, joka viimeistelisi huoneen rauhoittavan tunnelman. Tilaan voisi soveltua myös itämainen matto.

kirjastohuone2

Nefriitti-rakkaus ei päättynyt kirjastohuoneeseen, vaan maalasimme sillä myös työhuoneeseen tehosteseinän. Se projekti on oman postauksensa arvoinen, joten palataan siihen myöhemmin. Jos puolestaan olet kiinnostunut näkemään, millainen värimaailma löytyy makuuhuoneestamme, käy lukemassa aiheesta aiemmin kirjoittamme teksti täältä!

Mitä pidät kokonaisuudesta? Kuuluuko vihreä väreihin, joita hyödynnät sisustuksessa vai kavahdatko jo pelkkää ajatustakin? Onko Tikkurilan Nefriitti sinulle tuttu sävy? Voisiko se sopia kotiisi?

*Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila

23 kommenttia

 1. Nefriitti on aivan ihana! Meidän keittiön ikkunaseinä on maalattu sillä ja ihastun siihen joka kerta uudestaan. Mahtavaa ollut huomata seinän värin eläminen vuodenaikojen mukaan, kesäisessä auringonpaisteessa se näyttää täysin erilaiselta kuin talven sinisessä valonkajastuksessa. Helposti kyllästyvälle nappivalinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Parasta tuossa sävyssä on juuri se, että se elää ja muuttuu eri vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina. Huoneen sävymaailma tuo uusia elämyksiä kerta toisensa perään :) / Jani ja Aleksi

   Poista
 2. Näyttää ihan täydelliseltä. Itse miellän vihreän hyvin vahvasti juuri kirjasto/työtilaan sopivaksi väriksi. Huonekalujen tummat sävyt sopivat tosi hyvin yhteen seinien kanssa. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät :) Tästä huoneesta on tullut meille tosi mieluisa tila kodissamme. Seinän sävy sopii hyvin myös aiemmin ostamiemme tummien huonekalujen kanssa.

   Poista
 3. Kiva rauhallinen huone :) Vihreä on uusiutumisen väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän tuo on :) Kaunis sävy ja niin monivivahteikas. Valoisaa viikkoa sinulle Melissa.

   Poista
 4. Ei ole ennestään tuttu sävy, mutta ihastuin tuohon kirjaston tunnelmaan ja värimaailmaan täysillä nyt. Itämainen matto olisi kyllä piste i:n päälle.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maton kanssa ollaan vielä vaiheessa, ja nyt tilassa meidän vanha olkkarin matto. Itämaiset matot eivät ole oikein istuneet aiempiin koteihin, mutta tähän huoneeseen se voisi olla just passeli. Menisi myös tuohon hämyisään tunnelmaan :)

   Poista
 5. Ihana yksityiskohta pöydällä... nuotit. Wau! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuotit oli sellainen nopea diy-sisustustuunaus :) Sopii ihan kivasti tuonne ja oli helppo tehdä.

   Poista
 6. Vihreää käytetään tiloissa,joissa halutaan rauhallisiutta korostaa.Ja tuo on ihan mahtavan upea sävy mustaa hyllyä ja muuta sisustusta vasten.Sopii kirjastohuoneen väriksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme tismalleen samaa mieltä. Värivalinnoissa aina hieman jännittää lopputulos, vaikka kuinka tekisi koemaalauksia. Mutta oikein onnistunut oli. Toki tällaiset sävyt herättävät mielipiteitä ja eivät kaikille iske, mutta pääasia, että on omaan mieleen ja tunnelmaan sopiva :)

   Poista
 7. Onpa mielenkiintoinen väri. Uskon, että livenä väri avautuu tilassa paljon paremmin kuin näin kuvina, mutta varmasti kaunis monella tapaa eri aikoina päivästä. Näissä kuvissa näyttäytyy aika tummana, itse miellän lukupaikan aina tosi valoisaksi ja vaaleaksi. :) Mutta vihreä on kyllä hyvä väri, käytän sitä itse paljon vaatteissa, ja huonekasveja on tietysti jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kuvat eivät kerro koko totuutta. Ja sävy tosiaan näyttäytyy eri valossa eri tavoin. Tästä huoneesta teimme tarkoituksella hämyisän. Esittelemme myöhemmin myös työhuoneen, jossa käytimme samaista Nefriittiä. Vaikka sävy on sama kuin kirjastohuoneessa, sävy näyttää aivan erilaiselta siellä. Mielenkiintoinen sävy kerrassaan :)

   Poista
 8. Kaunis väri ja tulee jotenkin rauhallinen olo, kun katsoo seiniä. Sopii hyvin mustan värin kanssa. Mukavaa sunnuntaita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Väri tosiaan soveltui oikein hyvin näiden meidän mustien mööpeleiden kanssa yhteen. Mieli lepää tässä huoneessa :) Vielä kun saisi sen takkatulen :)

   Poista
 9. Vihreä on minun värini. Olen puutarhaihmisiä ja luonnon kaunein väri on vihreä. Nefriitti on hyvä osoitus siitä, ettei sisustuksen tarvitse aina olla vaaleaa, vaikka kaunista sekin. Nefriitti kiinnittää katseen ja antaa rauhallisen tunnelman huoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän edelliset kodit ovat olleet pitkälti kokonaan vaaleita, joten nyt oli aika saada vähän myös eri värejä. Eikä ole kaduttanut. Vihreä tekee tilasta sopivan persoonallisen.

   Poista
 10. Minä rakastan vihreätä. Ihana huone! Sopii hyvin semmosen oloon kun voi ottaa rennommin. <3 Mä voisin laittaa vihreätä jokaiseen huoneeseen seinään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu. Vihreä ja sen eri sävyt ovat todella kauniita ja herättävät huoneenkin eloon :) Mukavaa huhtikuun loppua sinulle :)

   Poista
 11. Upea väri <3 Mukavaa viikkoa teille <3

  VastaaPoista
 12. Onpas hyvä värisävy ja tyylikäs sisustus. Vihreän ystävä en sinänsä ole, mutta murretut värit ovat mieleen, kuten tässäkin.

  VastaaPoista