Search

Itse tehty kenkähylly

itse-tehty-kenkähylly
Kenkiä siellä, kenkiä täällä, eikä fiksua ideaa niiden säilyttämiselle. Itse tehty kenkähylly on paras ratkaisu kenkien säilytysongelmaan silloin, kun kaupoissa myytävät vaihtoehdot eivät ole mieleen tai sovellu muulla tapaa omaan kotiin. Erityisesti pienissä asunnoissa säilytystilaa on usein vähän, joten säilytysratkaisuissa saa käyttää mielikuvistusta. Näin oli myös meillä edellisessä kodissa. Turhauduimme, kun kauppojen kenkähyllyistä ei löytynyt kotimme rajallisiin tiloihin soveltuvaa ratkaisua, joten ainoaksi vaihtoehdoksi nousi itse tehty kenkähylly.

Päädyimme rakentamaan tikasmaisen, vinoon nojaavan kenkähyllyn keittiösaarekkeen päätyyn. Kaksiomme keittiö sijaitsi välittömässä ulko-oven läheisyydessä, joten ainoa fiksu paikka kenkähyllylle oli saarekkeen pääty.

Itse tehty kenkähylly on valmistettu liimapuulevyistä ja höylätystä laudasta. Kaunis vaalea pinta on saatu aikaiseksi puolestaan puuvahalla. Värinsä puolesta kenkäteline sulautuu hyvin kodin vaaleaan yleisilmeeseen. Entä onko itse tehty kenkähylly vaikea rakentaa? Kurkista kenkähyllyn ohje alta, niin saat käsityksen, miten toteutimme omamme.

kenkähylly10B

kenkähylly6B

Itse tehty kenkähylly - ohje ja vinkit:


Tarvikkeet 

3x liimapuulevy, mäntyä 600x200x20mm
3000x140x15mm höylätty lauta
Puuliimaa
16xpuuruuvi
Akkuporakone
Saha
Hiomapaperia
Valkoista OsmoColor puuvahaa
Pahvinen mallipala
Lyijykynä


Jotta kenkähyllystä saa tikasmaisen, hiukan vinoon nojaavan, tarvitset pahvista tehdyn mallipalan, joka on suorakulmaisen kolmion muotoinen. Mallipalan avulla saat pirrettyä ja sahattua jalat sekä kiinnitettyä hyllylevyt oikeaan kulmaan. Mallikolmion lyhyt sivu on 4 cm ja vaakasuora sivu 15 cm.

Aloita rakentaminen hyllyn sivulaudoista. Piirrä pahvisen mallin avulla vino viiva laudan alareunaan siten, että pahvisen kolmion suorakulma ja pitkä sivu on linjassa laudan alareunan kanssa.

Mittaa pitkästä laudasta 1m ja piirrä pahvisen mallin avulla samanlainen viiva.  Sahaa viivoja pitkin. Toista vaiheet ja sahaa toinenkin sivulauta.

kenkähylly-ohje
ohje1-kenkähylly

Laudasta jää pieni pätkä ylimääräistä ja tästä osasta tehdään hyllyyn ylin hyllylevy, joka on kapeampi kuin muut hyllylevyt. Siispä sahaa ylijäämäosasta 60 senttimetrin hyllylevy. Hyllylaudan reunat tulee sahata suoraan, ei vinosti kuten sivulaudat. Hio sahatut pinnat ja kulmat siisteiksi. 

Kolme muuta hyllylevyä on tehty valmiista liimapuulevystä. Ne ovat valmiiksi sopivan kokoisia.
Jotta saat kohdistettua hyllylevyt oikeisiin kohtiin, piirrä pahvisen mallin avulla neljä viivaa merkkaamaan hyllyjen paikkaa molempiin jalkoihin. Viivojen tulee olla samansuuntaisesti sivulautojen päätyjen kanssa. Katso että jalat ovat samoin päin, jotta hyllyt tulevat oikealle kohdalle. Merkitse jokaiselle viivalle kaksi ruuvin paikkaa viiden senttimetrin päähän toisistaan. Meidän hyllyssämme levyt ovat 22 senttimetrin välein. Kapein hyllylevy on viisi senttimetriä sivulautojen yläpäästä.

ohje-kenkähylly

kenkähylly-ohje2

ohje3-kenkäteline

Poraa merkkien kohdalle pienet aloitusreiät ruuveille.

Aseta ensimmäinen, kapein hyllylauta toiseen sivulautaan paikoilleen ja poraa pienet aloitusreiät sivulaudan reikien avulla myös hyllylautaan. Kiinnitä hyllylauta ruuveilla. Toista sama myös muille hyllylaudoille. Halutessasi voit levittää hyllylevyjen päätyihin pienen määrän puuliimaa ennen ruuvien kiinnittämistä.

(Alla oleva ohjekuva on kuvattu myöhemmin, siksi laudassa jo valkoinen puuvaha päällä. Kuva osoittaa ylimpien hyllylevyjen ja ruuvien kohdat.)

P3120914

Kiinnitä toinen sivulauta paikoilleen samalla tavalla kuin ensimmäinen.

P3120903

Hio hyllyn pinnat pikaisesti läpi ja putsaa pinta huolella nihkeällä rätillä.

Käsittele pinta Osmo Colorin puuvahalla 1-2 kertaa riippuen kuinka peittävän sävyn haluat. Lopuksi pintaan kannattaa laittaa Osmo Colorin TopOil-erikoisöljyvahaa 2-3 kerrosta, sillä se antaa paremman suojan kulutukselle ja lialle. Meillä molemmissa sävyinä oli valkoinen (puuvaha: mattalumi, TopOil: valkotammi).

kenkähylly7B


kenkähylly9B

Kaksioomme tämä itse tehty kenkähylly oli nappivalinta. Entä miksi päädyimme puuvahaan? Rakensimme muutama vuosi sitten ruokapöydän, jossa käytimme mattalumen väristä Osmo Color -puuvahaa. Tykästyimme puuvahaan, koska vaha ei peitä puun omaa kuviota. Näin pinta on eläväisemmän näköinen. Kannattaa lukea myös ruokapöydästä kirjoittamamme juttu, joka sisältää tarkemmat ohjeet puuvahaukseen.

kenkähyllyB

kenkähylly4B

Itse tehty kenkähylly toteutettiin tosiaan aiempaan asumukseemme. Se matkasi mukanamme myös uuteen kotiin, mutta hyllyn rooli on muuttunut. Koska nykyisessä asunnossa käytössämme on kokonainen kenkäkaappi, kenkähyllylle ei ollut enää tarvetta. Niinpä sijoitimme hyllyn olohuoneeseen. Kengät ovat vaihtuneet pieniin koriste-esineisiin, muutamaan huonekasviin ja kirjoihin. Hylly onkin monikäyttöinen ja sen käyttötarkoitusta voi vaihdella omien tarpeiden mukaan. 

Miten teillä on kenkien säilytys ratkaistu? Mitä pidät tästä meidän kenkähyllystä? Jos jokin asia jäi epäselväksi, neuvomme lisää mielellämme. 

p.s. Ihana karttajulistearvonta on päättynyt. Kokosimme kaikki arvontaan osallistuneet yhteen exeliin ja arvonta suoritettiin Random.org-verkkosivulla. Voitto napsahti numerolle 59, joka oli Alisa kommentillaan: "Tampereesta totta kai! Rakas kotikaupunki johon ei voi kyllästyä!." Paljon onnea Alisa. Pääset pian tekemään itsellesi upean julisteen. Voittajaan on oltu yhteydessä sähköpostitse. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. Jos arpaonni ei suosinut, ei hätää! Samanlainen julistearvonta pärähtää viikon sisällä käyntiin myös Kaikki Paketissa Facebook-sivuilla, joten viimeistään nyt kannattaa seurata meitä sielläkin :)

Aurinkoa alkavaan viikkoon!

26 kommenttia

 1. Onpa hyvännäköinen. Saisipa tuon isännän innostumaan tekemisestä. Taitoa hänellä kyllä olisi, mutta into voi olla vähän hakusessa...😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titti <3 se on sitten itse tartuttava toimeen ;) jospa se mies innostuu siinä samalla!

   Poista
 2. Siis wau! Mä taidan apinoida tämän meidän mökille (kunhan sen remontti joskus etenee siihen pisteeseen, että voi alkaa miettiä kenkäsäilytystä) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jossu <3 Antaa palaa vain :) Tää on tosi monikäyttönen hylly! Ja kivan kevyt ilmeeltään :)

   Poista
 3. Onpa kätevän näköinen kenkähylly. Meillä on aivan onneton tuulikaappi ja siellä on kengät vaan sikinsokin lattialla. Tila on niin pieni, että siihen ei mahdu kenkätelinettä ja seinää vasten rakentaminen on mahdotonta, koska seinällä on patteri, huoh!
  Ihanaa sunnuntaita teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ennen myös kaikki kengät niin hujan hajan, että asialle oli tehtävä jotain. Tämä kenkähylly ratkaisi ongelman ja kotiin tuli heti parempi järjestys :)

   Poista
 4. Hiton hyvä! Tää pitää toteuttaa jossain kohtaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa :) Tämä hylly on tosi monikäyttöinen eli vaikka kenkähyllylle ei olisi tarvetta, voi tätä käyttää myös ihan perinteisenä hyllynä esim. kirjoille ja kodin koriste-esineille :)

   Poista
 5. Kätevät isännät :) Hyvä idea, ja tuosta mallista saa muokattua omiin tiloihin just sopivan kätevästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hylly on muokattavissa omien tarpeiden mukaan :) Esimerkiksi hyllylevyjä voi sijoittaa tiheämmin tarvittaessa :)

   Poista
 6. Onpas kiva! Meidän eteisessä on todellinen suurperheen kenkäkaaos, koska nykyinen kenkäteline on aivan liian pieni ja mieleistä isompaa en ole löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toi on niin tuttu tunne :D Siitä tää kaikki lähtikin :D

   Poista
 7. Onpahan ihan älyttömän kiva idea. :) Meillä on aina kenkäongelma ja pieni tuulikaappi on hävityksen kauhistus.

  Sydämellistä uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah meilläkin on taas kengät jostain syystä lisääntynyt, onneks nyt on taas enemmän säilytystilaakin niille ;)

   Poista
 8. Hyvä idea. Tuollainen sopisi meidänkin eteiseen, mahtaisiko kengät löytää sinne paikoilleen! ;)

  VastaaPoista
 9. Hauskan näköinen kenkähylly!
  Meillä olisi tarvetta saada kodinhoitohuoneeseen lisää tilaa kengille..

  VastaaPoista
 10. Näppärä ja tyylikäs kenkähylly toimii aina!
  Ja tuo vie vain vähän tilaakin.

  Lempeitä huhtikuun tuulia sinne!

  VastaaPoista
 11. Me tarvittais tämmönen myös :) Magee...

  VastaaPoista
 12. Onpa näpsäkkä kenkähylly ja selkeät ohjeet. Soveltuu myös moneen muuhun käyttöön. Mukavaa tiistaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tän hyllyn yks hyvä puoli, nyt tosiaan on jo ihan toisessa käytösssä tää hylly kun kengät saatiin kaappiin :)

   Poista
 13. Onpa kivan näköinen kenkähylly ja valmistuu aika näppärästi. Hyvä idea!

  VastaaPoista