Search

Milos - kokemuksia Kreikan eksoottisimmalta saarelta

milos-kreikka-kokemuksia
Milos on yksi Kreikan eksoottisimmista saarista. Vastaavaa luontoa ei juuri muualta Kreikasta löydy. Vaikka saari on täynnä toinen toistaan upeampia rantoja, herttaisia pikkukyliä ja salaperäisiä luolia, turistit eivät ole sitä vielä valloittaneet. Näin ollen vajaan 5000 asukkaan saaren voi ainakin toistaiseksi kokea mahdollisimman aitona.

Milos päätyi kesämatkamme kohteeksi sattumalta. Alkujaan suunnittelimme kohteiksi vain Ateenaa ja Santorinia. Aikataulu kuitenkin mahdollisti vielä yhden saaripysähdyksen, joten Santorinin läheisyydessä oleva Milos tuntui sopivalta vaihtoehdolta. Paljon paremmin emme olisi voineet valita, sillä Milos hurmasi meidät kerta rysäyksellä. Paikka on kreikkalaista lämpöä hehkuva paratiisi.


Suomesta ei suoria lentoja Milokselle järjestetä, mutta saarelle pääsee esimerkiksi Ateenasta joko lentäen tai meriteitse. Myös lähisaarilta, kuten Santorinilta pääsee lautalla Milokselle muutamassa tunnissa. 

Tiesitkö muuten, että Louvren taidemuseossa sijaitseva Venus-patsas on kotoisin Milokselta? Kyllä vain.

On aika sukeltaa pintaa syvemmälle ja kertoa, millaisia kokemuksia Milos meille tarjosi.

Adamas - Miloksen kaupallinen keskus

milos-adamas

Adamas on Miloksen kaupallinen keskus, jonne myös yhteyslautat saapuvat. Satama sijaitsee kauniissa luonnonlahdessa. 

Adamasta reunustaa rantabulevardi. Sen varrelta löytyy ravintoloita, kahviloita, ajoneuvojen vuokrauspaikkoja, kauppoja ja muutama matkamuistomyymälä. Suurin osa saaren hotelleista sijaitsee niin ikään Adamaksen alueella.

Kylän nähtävyyksiä ovat bysanttilaisaikainen Agía Triádan kirkko museoineen sekä Miloksen kaivosmuseo.

adamas kylä

milos-vinkit

milos saari

Hotelli Milokselta


Santa Maria Village hotelli

Hotellivaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä hotellien määrä alueella ei kovin suuri. Heinä-elokuussa hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin muuna aikana.  

Pienen etsiskelyn jälkeen löysimme kivan hotellin Adamaksen kylästä. Santa Maria Village osoittautui kaikin puolin hyväksi valinnaksi. Ilmastoinnilla varustettu huone oli siisti, aamupala runsas ja sijainti täydellinen. Pihan uima-altaaseen oli mukava pulahtaa iltapäivän kuumimpina hetkinä. Erityisesti iltaisin altaalta avautui upea näköala merelle, kun aurinko laski horisontin taakse.

milos hotelli

santamaria-village-milos

Sarakiniko - ranta kuin suoraan Marsista


Sarakiniko Milos

Miloksen rannat ovat omaa luokkaansa. Saarelta löytyy yli 70 uniikkia, luonnon muovaamaa rantaa, joista tunnetuimpia ovat Sarakiniko ja Tsigrado. 

Sarakiniko on ehkä erikoisin ranta, millä olemme koskaan käyneet. Olo on kuin olisi päätynyt astelemaan Marsin pinnalle. Rannan valkoiset kalkkikivikalliot ovat saaneet ajan myötä surrealistisia piirteitä. 

Sarakinikossa uiminen on elämys, joka kannattaa kokea. Eksoottinen ranta houkuttelee paikalle myös ne vähät turistit, joita Milokselle on saapunut. Silti uimaan mahtuu hyvin.

Aurinkolasit kannattaa pakata rannalle mukaan, sillä valon määrä on niin suuri, että häikäisee! Rosoisen kallion vuoksi auringonottajien kannattaa hakeutua muille rannoille. Sen sijaan uintiretkelle Sarakiniko tarjoaa upeat puitteet. Varaudu myös, että sandaalin pohjat ovat valkoisessa pölyssä pois lähtiessäsi. 

Sarakiniko

Milos-ranta

sarakinikon ranta

Veneretki - Milos tutuksi mereltä käsin


veneretki Milos

Miloksen nähtävyydet pitää kokea myös mereltä käsin. Moniin kohteisiin ei edes pääse maateitse, jonka vuoksi päivän veneretki on maksamisen arvoinen. Retkiä tarjoaa useampi yritys ja niitä voi ostaa mm. Adamaksen rantabulevardilta. Tarjolla on retkiä, joissa saari kierretään kokonaan tai puoliksi. Me valitsimme puolikkaan kierroksen, koska sen aikana oli mahdollisuus tutustua sadunomaisiin luoliin. Luolat ovat tunnelmaltaan kuin luonnon omia kylpylöitä.

Parasta antia ovat kuitenkin pysähdykset, joiden aikana pääsee uimaan ja tutkimaan vedenalaista elämää snorklaillen. Turkoosina loistava vesi suorastaan kutsuu pulahtamaan mereen.

Päiväretket maksavat noin 50 euroa ja niihin kuuluu ruoka- ja juomatarjoilu.

milos-nähtävyydet

milos-snorklaus

Kalastajakylä Klima on saaren väripilkku


Klima

Kliman kylä on yksi Milos-saaren sympaattisimmista kohteista ja piristävä väripilkku. Kiinnitimme paikkaan huomiota jo edellispäivän veneretkellä, kun paattimme ohitti värikkäin ovin varustetun kalastajakylän. 

Rannalle rakennetut kaksikerroksiset asunnot, syrmatat kuuluivat aikoinaan kalastajille. Asuintilat sijaitsivat asuntojen ylemmissä kerroksissa, alakerroissa säilytettiin veneitä. Asunnot ovat yhä asumiskelpoisia ja osa on jopa vuokrattavissa. Kylässä toimii myös pieni rantaravintola.

Kliman kalastajakylä

Kreikka

Klima-Milos

Milos ja sen ihanat ravintolat


Ravintolat Milos

Kreikkalainen ruoka on taivaallista! Suurin osa saaren ravintoloista sijaitsee Adamaksen rantabulevardin varrella. Käymisen arvoisia ravintoloita ovat mm. Trapatselis ja Mikros Apoplous, joiden kalaruuat olivat taivaallisia.

Toinen ravintolakohde on Pollonian kylä saaren toisella laidalla. Molemmissa kylissä ravintolat sijoittuvat lähelle rantaviivaa, joten puitteet ruokailulle ovat hulppeat.

Yksikään Miloksen ravintoloista ei tuottanut pettymystä. Kalastuksen merkitys näkyy myös ravintoloiden ruokalistoissa. Kala ja äyriäiset ovat vahvasti edustettuina annoksissa. Merenelävien lisäksi tarjolla on liharuokia ja ah, sitä kuuluisan ihanaa kreikkalaista salaattia. Miloksella feta korvataan usein paikallisella vuohenjuustolla, joka on maultaan hivenen pehmeämpää kuin feta.

Palvelukulttuuri Kreikassa on huipputasoa. Harvoin saa ravintoloissa yhtä ystävällistä palvelua kuin täällä. Viihtyisä ympäristö ja rauhallinen tunnelma kruunaavat ravintolakäynnit saarella. Hintataso ravintoloissa on hivenen Suomea alhaisempi.

milos-ravintola

milos-kreikka-ruokia

Plaka - täydellinen paikka katsoa auringonlasku


Milos-Plaka

Santorinin auringonlasku lienee yksi maailman tunnetuimmista. Yhtä upean auringonlaskun tarjoaa Milos. Toisin kuin Santorinilla, Miloksella komeutta saa seurata ilman satoja muita silmäpareja kaikessa rauhassa. Näky on komea; tuntuu kuin meri nielaisisi auringon. Miloksen auringonlasku tarjoaa ikimuistoiset puitteet esimerkiksi kosinnalle. Hetki, jota emme unohda milloinkaan ;)

Parhaat näkymät auringonlaskulle avautuvat Plakan kylästä, joka sijaitsee korkealla kallionjyrkänteellä. Viehättävän kylän kapeita kujia koristavat valkoiseksi kalkitut talot sinisine yksityiskohtineen. Täällä kamera saa laulaa.

Plakaan kannattaa suunnata muutama tunti ennen auringonlaskua, jotta ehtii nauttia pikkukylän tunnelmasta. Löytyypä alueelta muutama käymisen arvoinen pikkuputiikkikin. Ennen h-hetkeä voi nautiskella myös virkistävän cocktailin.

Plaka auringonlasku

milos-auringonlasku

Milos tarjoaa myös muuta nähtävää:

Katakombit. Ensimmäiseltä vuosisadalta j.Kr. olevat kristittyjen katakombit eli hautaluolat ovat vaikuttava näky. Kaikkiaan maailmasta on löydetty reilut 70 katakombia, joista Miloksen katakombit luetaan merkittävimpien joukkoon.

Muinainen teatteri. Katakombien lähellä sijaitsee muinainen teatteri, joka on käymisen arvoinen paikka. Erinomainen näköala!

Vanha rikkikaivos. Hylätty, vanha kaivos on mielenkiintoinen nähtävyys. Alueella kannattaa kiinnittää huomiota veden väriin, jonka rikki on värjännyt vihreäksi.

Liikkuminen saarella

Etäisyydet saarella ovat lyhyitä. Alueella on takseja ja jonkin verran bussiliikennettäkin, mutta suosittelemme vuokraamaan mönkijän. Vaikeakulkuisessa maastossa mönkijällä on helpompi hurautella kuin vuokra-autolla. Myös skootterin vuokraus on mahdollista, mutta toisin kuin Suomessa, mopoa tai skootteria ei saa kuljettaa B-luokan ajokortilla. Tästä syystä meiltä jäi skootterin vuokraus väliin. Onneksi mönkijä osoittautui ykköspeliksi saarella ja sen kyytiin mahtui sopivasti kaksi henkilöä.

Milos tulee tutuksi muutamassa päivässä. Sopiva pyrähdys on noin 3-4 päivää, jolloin aikaa jää vierailukohteiden lisäksi myös löhöilylle. Shoppailumahdollisuuksia ja biletystä ei saarelta kannata odottaa. Milos on oiva kohde saarihyppelylle tai kun haluaa nauttia lomastaan rauhassa ilman ympärillä parveilevia turisteja. Milos sulatti meidän sydämen ja palaamme tänne varmasti uudestaan.

Onko saari sinulle tuttu? Entä oletko käynyt Kreikan muilla saarilla? Matkakokemuksia toisesta matkakohteestamme eli Santorinilta kerromme myöhemmin täällä blogissa. 

28 kommenttia

 1. WAU, ihan mielettömän upeita kuvia! Ihan kuin postikortteja :) En yhtään ihmettele, että paikka sulatti sydämenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat olivat tosiaan kuin postikorteista. Aivan ihana ja ikimuistoinen reissu :)

   Poista
 2. Ihan kuule menee kylmät väreet, niin kauniita kuvia ja kaunis teksti <3 Tuonne on päästävä! En ole koskaan Kreikassa käynyt, mutta nämä kuvat näyttävät juuri siltä ihanalta, mitä haluaisin Kreikasta kokea.

  Mä oon niin myyty ja in lööv <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Tuija, sinun pitäisi ehdottomasti päästä Kreikkaan. Se on niin ihana maa, että mekin rakastuimme heti ensi silmäyksellä. Ja se ruoka, niin hyvää :)

   Poista
 3. Ihan jotain käsittämätöntä ja facessa vaan ihmettelin näitä teidän reissukuvia ja näytin miehellekin vihjeenä, että pakko päästä! Huippuloma teillä ollut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aivan ihana loma ja kyllähän tämän paikan muistaa lopun ikäänsä, koska siellä paljon henkilökohtaisia muistoja ;)

   Poista
 4. Onpas ihana kohde ja niin kauniita kuvia!
  Milos täytyy juurruttaa nyt muistini sopukoihin, jotta se osaisi pompsahtaa sieltä oikealla hetkellä esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kohde kannattaa tosiaan muistaa, vielä kun sen voi kokea mahdollisimman aitona kreikkalaisena saarena. Uskoisin, että turistit löytävät tämän kohteen hiljalleen ja paikan suosio alkaa nousta :)

   Poista
 5. Kreetalla ja Kos:lla olen käynyt. Tämä paikka näyttää sellaiselta, johon haluaisin mennä kaksin oman kullan kanssa. Aivan ihanaa! Rakastan täysillä noita valkoisiksi kalkittuja taloja, sinisine yksityiskohtineen.
  Mukavaa loppuviikkoa ihanuudet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kohteet meillä onkin kokematta, mutta Kreikasta innostuttiin niin paljon nyt, että pakko kiertää myös muut kohteet :)

   Poista
 6. Kreikka on minun lempimatkakohteeni. Milos vaikuttaa aivan loistavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo Kreikka nousi meidänkin lempimatkakohdelistalla ihan kärkeen. Sää, ruoka ja ihmiset. Kaikki ihania.

   Poista
 7. Voi mikä ihana saari ❤ Kaipaan niin Kreikkaan! Ruoka on siellä niin hyvää 😊 Kyllä nyt varmasti jaksaa arkea, kun on ihanat muistot mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näillä muistoilla porskutetaan pitkälle :) Kuvia on kiva katsella sitten pimeinä talvi-iltoina :)

   Poista
 8. Kuvat ovat kuin jostakin sadusta...aivan ihania!Teillä on ollut todellakin huippuloma☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Kristiina kauniista sanoista. Oli satumaisen ihana loma. Tuonne palaamme vielä uudelleen.

   Poista
 9. Voi vitsit, miten kaunista siellä onkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin :) Aivan ihastuttava paikka, jonne mielellään palaa uudelleen :)

   Poista
 10. ihana huippu lomapostaus <3 Tuo näyttää sellaiselta paikalta johon itsekin mielellään lähtisi lomalle....iiiks viikon päästä mä nousen koneeseen ja kohti Valenciaa :) Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me toivotamme teille mitä parhainta lomaa Valenciaan. Siellä ei ollakaan koskaan käyty, joten mielellämme luemme reissukuulumisia sieltä myöhemmin sinun blogistasi :)

   Poista
 11. Onpa upea paikka!
  Tuolla voisin haluta käydä, niin kauniita maisemia on teidän kuvissa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain suositella kohdetta. Hurmasi meidät, kuten teki koko Kreikka :D

   Poista
 12. Löysin bloginne aikanaan jonkin DIY jutun kautta ja olen jäänyt koukkuun. Kiva, että julkaisette ideoiden ja kädentaitojen lisäksi juttuja muiltakin elämän osa-alueilta. Kreikan saaret ovat itseltäni vielä kokematta, mutta tämä juttu innoitti kovasti lomamatkan suunnitteluun. Ja jos luin rivien välistä oikein, niin saamme toivottavasti vastaisuudessa lukea paljon omasta juhlastanne... onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, lämmin kiitos kauniista kommentista :) Kyllä blogissa pääpaino edelleen säilyy DIY- ja askartelujutuissa, mutta välillä on kiva jakaa myös muunlaista sisältöä. Tuo vaihtelua meille ja lukijoillekin. Ja ei meidän elämä sentään yhtä diy-näpertelyä ole. Paljon muutakin mahtuu elämään :) Kiva, että olet löytänyt blogiimme ja olet pitänyt jutuistamme. Nämä kommentit saavat niin hyvälle tuulelle aina. Kiitos sinulle <3

   Poista
 13. Upeat maisemat ja kuvat! Tuo saari voisi ollakin kiva matkakohde. Pariin kertaan olen Kreikassa käynyt ja kyllähän sieltä löytyy monta mielenkiintoista kohdetta, sekä saarilta että mantereelta. Anonyymi sen sanoikin, minäkin jäin tuohon kosintakohtaan lukemaan, että onko teillä tulossa sitten omatkin juhlat ;)? Onnea teille <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, siihen jäikin totaalisesti vastaamatta. Kyllä omatkin juhlat ovat tulossa, mutta ei ihan vielä. Hetki pitää säästää hääkassaa ennen kuin juhlat ajankohtaiset. Varmasti tännekin alamme päivitellä häähössötystä jahka sen aika sitten tulee :D Kiitos onnitteluista :)

   Poista
 14. On kyllä kaunista. Itse en ole koskaan ollut mitenkään innostunut lähtemään Kreikkaan. Lapset ovat alkaneet kiinnostua kyseisestä kohteesta ja ehkäpä tämän postauksen innoittamana saatan jossakin kohtaa suostua heidän pyyntöönsä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mietimme tammikuussa reissua varatessa, että lähtisimmekö Espanjaan vai Kreikkaan. Molemmat uusia kohteita ja kun vuosia olemme kierrelleet kaupunkeja, niin nyt tuntui rantalomakohde mukavalta vaihtelulta. Päädyimme lopulta Kreikkaan ja hyvä niin. Rakkautta se oli ensi silmäyksellä :)

   Poista