Kun viime postauksessa keskityttiin rapujuhlien kattaukseen, nyt siirrytään itse asiaan eli ruokiin. Pääosassa ovat tietysti saksiniekat, mutta vieraille kannattaa varata myös muuta tarjottavaa.
Meillä ravut ovat aina olleet osa pääruokaa. Alkupalaksi tarjoamme usein kevyen keiton, mutta tällä kertaa innostuimme tekemään hauskoja rapu-croisantteja herkullisella skagen-täytteellä. Aika veikeitä tarjottavia, joissa juhlien teema nousee hyvin esille. Perinteisesti rapujen kanssa tarjotaan myös paahtoleipää, tillisilppua, voita ja Västerbotten-juustopiirakkaa, joka on rantautunut Ruotsista suomalaisiin rapupöytiin.
Meillä rapujuhlien menu näytti seuraavalta:
Täytetyt Croisantit
**
Ravut
Merellinen salaatti
Västerbotten-piirakka
Mätikastike piirakalle
Paahtoleipää, voita ja tillisilppua
Paahtoleipää, voita ja tillisilppua
**
Jälkiruoka
Rapujuhlien tarjottavia laatiessa on hyvä muistaa myös äyriäisille allergiset ja lapset. Lapsille rapujen syönti saattaa tuntua kovin hitaalta hommalta. Aikuiset toki voivat auttaa kuorintaurakassa. Äyriäisallergisille puolestaan hyviä tarjottavia ovat tapakset.
Kokosimme alle täytettyjen croisanttien, Västerbotten-piirakan ja mätikastikkeen reseptit. Lisäksi kerromme, kuinka tehdä tilliliemi kaupan pakasteravuille. Jos sinua mietityttää, kuinka monta rapua vierasta kohden kannattaa varata, siihenkin annamme muutaman vinkin.
100 g katkarapuja (pakaste)
50 g smetanaa
1/2 dl majoneesia
1 rkl tuoretta tilliä (silputtuna)
1 tl sitruunamehua
1 tl dijoninsinappia
1/4 tl mustapippuria
Sulata, valuta ja hienonna katkaravut. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Viillä croisantit auki ja täytä katkaraputäytteellä. Koristele halutessasi cocktailtikuilla, joiden kärkeen on liimattu tekosilmät. Voit tehdä silmät myös mustista oliiveista.
Tilliliemi kaupan pakasteravuille
2 l vettä
3 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
nippu kruunutilliä kukintoineen
1 pkt kaupan pakasterapuja
Kuumenna vesi, suola, sokeri ja tilli kiehuvaksi. Pane jäinen rapuharkko isoon astiaan. Kaada kuuma tilliliemi päälle. Anna sulaa ja maustua jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.
Jos olet ennättänyt sulattaa ravut jääkaapissa, kannattaa tilliliemi tehdä silti niille. Anna liemen kuitenkin jäähtyä ensin ja kaada vasta sen jälkeen se rapujen päälle. Anna maustua jääkapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.
Rapujen määrä rapujuhlissa
Kuinka monta rapua vierasta kohden tulisi varata? Rapujen määrä riippuu pitkälti siitä, tarjotaanko rapuja alku- vai pääruokana. Alkuruuaksi rapuja kannattaa varata noin 6-8 kappaletta per henkilö, kun taas pääruualla sopiva määrä henkilöä kohden on 10-12 rapua. Isäntäväen on kohteliasta kertoa vieraille, kuinka monta rapua on varattu ruokailijaa kohden.
Västerbotten-piirakka
Taikina
125g voita
3dl vehnäjauhoja
1rkl vettä
Täyte:
150g Västerbotten juustoraastetta
3 munaa
2dl vispikermaa
suolaa ja mustapippuria
Sekoita huoneen lämmin voi, vehnäjauhot ja vesi keskenään. Anna taikinan levätä viileässä tunti. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Painele taikina voideltuun vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia.
Aloita täytteen tekeminen raastamalla juusto. Sekoita kananmunat ja kerma. Lisää joukkoon juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte piirakkavuokaan ja paista noin 15-20 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.
Mätikastike piirakalle
kurkku
1 limetin mehu
1dl mätiä
1dl crème fraichea
mustapippuria
tilliä hienonnettuna
Suikaloi kurkku mahdollisimman pieneksi ja mausta limetin mehulla. Lisää joukkoon mäti, crème fraiche, mustapippuri ja hienonnettu tilli. Anna kastikkeen maustua tovi. Tarjoa piirakan kanssa. Maistuu hyvälle myös paahtoleivän päällä.
Piirakan ja mätikastikkeen ohje on napattu Västerbottensostin sivuilta (klik!).
Piirakan ja mätikastikkeen ohje on napattu Västerbottensostin sivuilta (klik!).
***
Entäpä mitä jälkiruuaksi? Suussa sulava Hummingbird-kakku on täydellinen päätös elokuisille rapujuhlille. Katso ohje täältä!
Rentouttavaa viikonloppua!
Onpa upea menu ja nuo croisantit silmillä on niin hauska idea <3
VastaaPoistaKivaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua ihanat!
Juu, nuo croisantit oli aika kiva ja pirtsakka lisä kemuihin. Mukavaa viikonloppua Outillekin :)
PoistaIhan luvattoman hyvännäköistä. Minä olen alkanut jo vaivaamaan täällä päätäni tulevien 1-v syntymäpäiväjuhlien tarjottavien kanssa. Voin kertoa, että päänsärky on taattu, kun lapsen kummitäti on allerginen lähes kaikelle.
VastaaPoistaSiitä voimattamastani lounas-kassista halusin kertoa sellaisia terveisiä, että se on ihan täydellinen, kun vauvalle pitää pakata viikonlopun ruuat mukaan mummilaan. Maidot, välipalapussit, ruokarasiat ja vitamiinit menee nättiin järjestykseen keskenään ja pysyvät myös järjestyksessä matkan ajan. <3
Oih, allergiat aiheuttaa aina kokkailijalle päänvaivaa. Niiden kanssa kun oltava tarkkana. Toivottavasti keksit sopivat tarjottavat :) Kiva myös kuulla, että arvontavoitto on otettu ilolla vastaan. Meilläkin samanlainen kassi vakikäytössä :)
PoistaNuo hauskat croisantit menee kyllä viikonloppuna testiin! Maistuvat taatusti lapsillekin retkieväänä :D
VastaaPoistaNe on tosi helpot tehdä ja lapset pitävät varmasti, kun aikuistenkin mieleen ovat :)
PoistaSlurps nuo croisantit näyttää niiiin herkullisille!
VastaaPoistaHyviä oli ja helppoja tehdä :)
PoistaTulipa croisanteista veikeät ja ihan ravun näköiset pienellä silmätikuttamisella. :)
VastaaPoistaKiitos Minttu <3
PoistaNam. Tarvii kokeilla joskus noita croissantteja.
VastaaPoistaNe on helppo ja hyvä tarjottava moneen tilaisuuteen :) toimii loistavasti esim brunssillakin :D
PoistaTästä tulikin mieleen, että rapurapurallaateja on pakkasessa...
VastaaPoistaCroissut näyttävät erityisen herkullisilta.
Ja kattausideat aiemmassa postauksessa kruunaavat kaiken :)
Kiitos <3
PoistaAivan upeaa tarjottavaa. Tänä vuonna jäivät kiireiltä rapujuhlat väliin. On ne niin hauskoja juhlia. Nuo rapusarvet kyllä naurattaa, niin hauskat ne ovat. Liisa
VastaaPoistaVoi kiitos liisa, rapusarvet sopii moneen tilaisuuteen, vaikka vaan ihan aamiaispöytään ;) kannattaa kokeilla! :)
Poista