Search

Sytykekävyt pukinkonttiin

sytykekävyt2A

Sukulaiset keräsivät meille vuosi sitten kassillisen käpyjä askarteluprojekteja varten. Ne kuitenkin piiloutuivat varaston uumeniin niin hyvin, että olimme jo unohtaneet niiden olemassaolon. Kunnes syyssiivousta tehdessä ne putkahtivat jälleen eteemme. Jotta kävyt tulisi viimein hyödynnettyä, päätimme tehdä niistä sytykkeitä joululahjoiksi. Sytykekävyt ovat hyödyllinen diy-lahjaidea sukulaisille, sillä itse tehdyt sytykkeet ovat erinomainen apu esim. takan tai saunanpesän sytyttämisessä.

NÄITÄ TARVITSET:

 • 12 männynkäpyä
 • Pieniä muffinivuokia (esim. Ikea)
 • Sydänlankaa (myös juuttinaru soveltuu tarkoitukseen)
 • 700g mehiläisvahaa tai parafiinivahaa

NÄIN ONNISTUT:

Sido käpyjen kantaosaan sydänlankaa tai juuttinarua niin, että ylimääräistä lankaa jää 6-8 senttiä. Sulata vaha miedolla lämmöllä vesihauteessa.  Kasta kävyt yksi kerrallaan ylösalaisin vahasulaan pitäen kiinni sydämestä. Aseta käpy muffinivuokaan ja vedä sydän reunan yli. Kaada lisää vahaa vuokaan, niin että kaksi kolmannesta vuoasta täyttyy. Kun vaha on jähmettynyt, kävyt ovat valmiit käytettäviksi sytykkeinä.


VINKIT:

 • Jos kävyt ovat kosteita, kuumenna niitä 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
 • Älä jätä vahaa ilman valvontaa, kun sulatat sitä.
 • Voit lisätä käpyihin tuoksua lisäämällä eteeristä öljyä sulatettuun seokseen.
 • Asettele sytykekävyt pieniin sellofaanipusseihin, jolloin lahjasta tulee astetta juhlavampi.

Erilaiset itse tehdyt sytykkeet ovat viime vuosina olleet todellisia hittejä. Käpyjen lisäksi sytykkeitä voi tehdä mm. kananmunakennoista. Jopa vanulapuista tehtyjä sytykesipsejä olemme nähneet. Hauskoja ideoita kaikki. Oletko sinä tehnyt sytykkeitä tai saanut sellaisia lahjaksi? Toki lahjaa antaessa tulee huolehtia, että saajalla on käytössään jonkinlainen tulisija.

Jouluhenkistä marraskuun viimeistä viikonloppua!

sytykekävyt


15 kommenttia

 1. Sytykeruusuja kananmunakennoista on tullut tehtyä paljonkin, niin itselle kuin lahjaksi. Oiva tapa käyttää kynttilän jämät, kun sulattaa ne ja dippaa ruusut nesteeseen.

  Voiskohan noita käpyjä dipata? Ja tarviiko tuota sydänlankaa silloin laisinkaan? Käpyjä löytyisi kyllä, jos tänä vuonna antaisikin käpyjä ruusukkeiden sijaan.

  Kiitos vinkistä ja kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Uskoisin, että dipattuna toimii ilman sydänlankaakin. Sydänlankaa käytimme lähinnä sen vuoksi, että se helpottaa sytyttämistä.

   Poista
 2. Kiitos näistä ihanista ohjeista.
  Kuivia käpyjäkin olisi valmiina, -kun vain ompeuksiltani malttaisin kokeilla muutakin.
  Tunnelmallista ensimmäistä adventtia!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titti :) Joulunalla tuota puuhaa on aina niin, että joitakin juttuja pitää vain siirtää seuraavalle vuodelle. Mukavia ompeluhetkiä :)

   Poista
 3. Tosi kiva idea tämäkin. Itse olen tehnyt sytykeruusuja kananmunakennoista :)
  Mahtavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sytykeruusuja oli vuosi sitten eräissä joulumyyjäisissä, joissa kävimme. Kivoja oli nekin :)

   Poista
 4. Missäköhän mahtaa mun kävyt olla ? :)

  VastaaPoista
 5. Aika mahtava idea! En oo koskaan kuullut tämmöisistä sytykekävyistä! Meilläkin ois tarpeen, kun on takka kotona :) Leppoisaa lauantaita <3

  VastaaPoista
 6. Söpöjä nuo teidän sytykekävyt. Itse olen tekemässä myös sytykkeitä joululahjoiksi, juurikin kävyistä ja vielä niistä munankennoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivoilta ja varmasti tulee hyviä ja käyttökelpoisia lahjoja niistä :)

   Poista
 7. Hauskoja sytykkeitä nämäkin :) Itse olen tehnyt kananmunankennoista sytykeruusuja ja niitä vekkuleita sytykehiiriä. Hiiret ovatkin saaneet suuren suosion kaveripiirissäni ja niitä saavat tänäkin vuonna. Liisa

  VastaaPoista
 8. Sytykeruusuja olen tehnyt vanhemmilleni, mukavaa puuhaa.

  VastaaPoista
 9. Aivan loistava idea, tulee kyllä kokeiluun. Ajateltiin tehdä tänä vuonna joululahja paketteihin mukaan sytyke ruusuja, mutta osan voisimme tehdä tällaisiakin ihan kokeilu mielessä.

  VastaaPoista