Search

Kynttiläjoulukalenteri ja karkkikepeistä tehty joulukoriste

IMG_6418

Joulukalenteri on olennainen osa joulunodotusta. Tykästyimme viime jouluna tekemäämme joulupallokalenteriin niin paljon, että aiomme ottaa sen käyttöön myös tänä vuonna. Akryylipalloista tekemämme joulukalenterin löydät täältä (klik!). Joulupallokalenterin lisäksi kodistamme löytyy tänä vuonna myös aivan uudenlainen adventtikalenteri. Nimittäin itse tehty kynttiläjoulukalenteri. Tässä tunnelmakalenterissa jokaista päivää kohden löytyy oma tuikkunsa. 

Inspiraatiopuuskassa toteutimme kalenterin kylkeen myös hauskan joulukoristeen karkkikepeistä. Muodostimme karkkikeppejä pätkimällä ja osia toisiinsa teippaamalla kirjaimet, joista muodostui sana joulu. Mukava lisä kokonaisuuteen. Halutessaan tällaisen piparminttukarkeista tehdyn koristeen voi taiteilla myös lahjapaketin päälle. Ja tokihan karkkikepeistä voi muodostaa muitakin sanoja, kuten esimerkiksi lahjansaajan etunimen. 

IMG_6384

IMG_6475

Kynttiläkalentereiden tekemiseen tarvitset:

24 tuikkua
kynttilävahakynän (Sinelli)
washiteippiä koristeluun

Kynttiläjoulukalenterin tekeminen on helppoa. Kirjoita kynttiläkynällä tuikkuihin numerot 1-24. Anna kuivua yön yli. Halutessasi voit koristella tuikut washi-teipillä.

IMG_6489

IMG_6552

Oletko muuten tullut miettineeksi, milloin joulukalenterikäytäntö saavutti Suomen? Joulukalenterin ideahan on lähtöisin Saksasta. Suomalainen joulu -sivuston mukaan meille idea rantautui vuonna 1947, kun Teresita Fazer kertoi Ruotsissa näkemistään adventtikalentereista Suomalaisen Partiotyttöliiton hallitukselle.

Ensimmäisen adventtikalenterin suunnitteli Ulla von Wendt. Kalenteria koristi ruskea piparkakkutalo. Aluksi myynti oli tahmeaa ja kesti muutaman vuoden ennen kuin kalenterin idea ymmärrettiin täysin. Vuodesta 1949 lähtien kalenteri kuitenkin vakiinnutti asemansa osana suomalaisten joulunodotusta.

Ensimmäisissä joulukalentereissa kuvituksena käytettiin lähes poikkeuksetta taloa, jonka ikkunat ja ovet olivat luukkuja. Tietyt kuva-aiheet, kuten Lucia-neito ja adventtikynttilät löytyivät jo tuolloin luukkujen takaa.

Suklaakalenterit ilmaantuivat kauppoihin huomattavasti myöhemmin. Yksi ensimmäisistä ellei jopa ensimmäinen oli Fazerin tuoma pyöreä, makeisilla täytetty joulukalenteri 1980-luvulla.

IMG_6347

Lisää joulukalenteri-ideoita löydät Kotopirkkojen Facebook-sivuilta. Käy kurkistamassa, mitä muut bloggaajat ovat keksineet (klik!)! Sivuilla on käynnissä myös mukava arvonta.

23 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Hieman piti saada vaihtelua tänä vuonna. Tämä sopii oikein hyvin :)

   Poista
 2. Hauska idea. Pitäisi varmaan alkaa joulua suunnitella jo ihan tosissaan, ettei ehdi mennä ohi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Ja kun ajoissa aloittaa valmistautumisen, niin jää fiilistelylle aikaa joulukuussa.

   Poista
 3. Voihan piparminttu miten ihana idea. Nyt mä haluan tuollaisia karkkikeppejä.

  VastaaPoista
 4. Nerokkaan yksinkertaista! :) Kirjaimet näytti ensi katsomalta ihan teollisesti tehdyiltä..mahtavaa etteivät olleet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät olleet. Hyvä että meni täydestä :) omin käsin noita vääntelimme :)

   Poista
 5. Aivan ihanalta näyttää! Hyviä ideoita!

  VastaaPoista
 6. Kynttiläkalenteri on aivan mahtava idea. Tuo wash teippi on kyllä kätevä sekä myös kynttiläkynä, vai mikä se nyt oli...Kiitti ideasta <3

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Hups, kommentoin väärällä tunnuksella :) Akryylipallojoulukalenteri oli kyllä huikea idea! Kiva tuo tuikkukalenterikin, eipähän ainakaan tulisi syötyä suklaata joka päivä.. ehkä :D Ihanat nuo karkkikeppikirjaimet!

  VastaaPoista
 9. Ihana tuo tuikku joulukalenteri ❤️ Minä taidan lainata ideaanne ja tehdä tuollaisen meille myös ;) Tykkään kovasti kynttilöistä :)

  VastaaPoista
 10. Kiva aikuisille sopiva joulukalenteri. Omani tulee olemaan tänä vuonna myös kynttilämuodossa, mutta ei itse tehty. Tykkäsin viime vuonna kovasti siitä joulupallokalenterista ja voi olla, että kun tämä meidän vapaamatkustajamme alkaa ymmärtää joulukalenterin päälle, äiti askartelee hänelle sellaisen. :)
  Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 11. Kiitoksia ihanasta vinkistä! Olen monesti miettinyt aikuisille sopivaa joulukalenteria, joka ei olisi turhake. Tämä on kiva viedä pieneksi lahjaksi parille ystävälle pikkujouluihin :)

  VastaaPoista
 12. Hauska idea ja voi todellakin viedä vaikka lahjaksi aikuiselle :) Liisa

  VastaaPoista
 13. Tosi kiva tuo kalenteri idea. Ja erityisesti tykkäsin siitä viime vuoden pallo kalenterista.
  Noita karkkikeppejä minulla onkin jo hankittuna, pitäisiköhän kirjoittaa niillä jotakin!☺

  VastaaPoista
 14. Mun pitäisi antaa teille meidän 2013 ilmestynyt kirjamme Paperista Joulun taikaa ... Siitä voisi löytyä kanssa kivoja vinkkejä jouluisiin askarteluihin ;)

  VastaaPoista
 15. Loistoidea! Noita voisi kääräistä lahjapaketteihinkin. Kiitos!

  VastaaPoista
 16. Onpa pikkusen ihana idea! Tykästyin muutenki kuviin ihan älyttömästi :)

  VastaaPoista