Search

Tee maitotölkistä istutusastia pääsiäisruoholle

rairuohopurkki-maitotölkistä2
Pääsiäisohran istutus on meille jokavuotinen perinne. Leveälehtinen pääsiäisohra itää usein jo muutamassa päivässä ja on muutenkin enemmän mieleemme kuin perinteinen rairuoho. Toki ohra tarvitsee itääkseen myös multaa ja sopivan istutusastian. Tänä vuonna teimme istutusastian tyhjästä maitotölkistä. Sen reunoja koristaa pääsiäisen suosikkieläinhahmot eli suloinen tipu ja hellyttävä pupu. Aika ihanat, eikö olekin?

purkki-pääsiäisohralle2

astia-pääsiäisruoholle2

Näin teet astian pääsiäisruoholle: 


tipuruukku-ohje3
1. Huuhtele tyhjä maitopurkki huolella ja leikkaa siitä haluamasi kokoinen alusta ruoholle.
2. Päällystä purkki valkoisella paperilla. Näin maitopurkin kuviot eivät näy tulosteen läpi.
3. Tulosta neljä kuvaa ja leikkaa ne maitopurkin sivujen kokoisiksi. Kaksi kuvista saa tulla hieman kulmien yli, jolloin lopputuloksesta tulee siistimpi. Liimaa kuvat yksitellen maitopurkkiin.
4. Jotta kuvat kestävät kastelusta aiheutuvia vesiroiskeita, päällystä kuvat joko läpinäkyvällä pakkausteipillä tai kontaktimuovilla.

Jos käyttötarkoitukseen soveltuvaa kuvaa ei löydy omasta takaa, verkon kuvapankit, kuten Pexels ja Unsplash pursuavat huikean hienoja kuvia.  Hakusanoina voit käyttää mm. easter tai bunny.

pääsiäisohralle-astia-maitotölkistä2

Pääsiäisvalmisteluja tehdessä otimme esiin myös aiemmat ruohoastiat. Yksi omista lemppareistamme on pyykkipojista tehty istutusruukku. Teiltä lukijoilta se sai paljon kehuja, ja meistäkin se on virkistävän erilainen. Muita aiempia toteutuksia ovat lahjapaperilla koristeltu istutusruukku sekä lasinen hillopurkki, jossa ohran seikkailevat juuret pääsivät kauniisti esiin.

Pyykkipojista tehdyn istutusastian ohjeen löydät klikkaamalla tästä!

pääsiäisohra

Nyt on pääsiäiseen valmistautuminen virallisesti aloitettu täällä blogissa. Muutama muukin pääsiäisidea on vielä tarkoitus julkaista, mutta palataan niihin lähempänä ajankohtaa. 

Onko tässä ruukkukavalkadissa jokin erityisesti mieleesi? Joko olet pääsiäisruohon hankkinut?

Falafel-ohje - uppopaistohullun terveellinen versio

Falafel ohje
Olemme tänä vuonna siirtyneet entistä kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Kasvisruoista ehdoton lempparimme on falafel. Docendo muisti meitä uudella Vegaanihyvää-kirjalla, josta muutama sana lisää postauksen loppupuolella. Kirjassa oleva falafel ohje herätti oitis kiinnostuksemme, sillä pyörykät paistetaan uunissa uppopaistamisen tai pannulla käristämisen sijaan. Kyseessä on siis astetta terveellisempi falafel-versio. Tokihan uppopaistetut ovat aina maukkaan rapeita, mutta hyvin maistuivat nämäkin falafelit meille. Falafelin ohje alla.


Falafel ohje


375 g kuivattuja kikherneitä 
1 keskikokoinen sipuli tai 1/2 iso sipuli kuorittuna 
5 valkosipulinkynttä kuorittuina 
1 runsas kourallinen persiljaa 
1 runsas kourallinen korianteria 
3 tl roomankuminan siemeniä 
2 tl korianterinsiemeniä 
2 tl merisuolaa 
1 1/2 tl kurkumajauhetta 
1 tl jauhettua kanelia 
1/2 tl jauhettua kardemummaa 
1/2 tl cayennepippuria 
paljon mustapippuria myllystä 
3 rkl oliiviöljyä 
2 kukkurallista rkl vehnä- tai tattarijauhoja
seesamin- tai hampunsiemeniä falafelien pinnalle 

  1. Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli tai koko päivä. 
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen ja pane pelti lämpiämään ylimmälle tasolle. 
  3. Valuta kikherneet ja pane ne monitoimikoneeseen. 
  4. Pilko karkeasti sipuli, valkosipuli ja tuoreet yrtit. Lisää ne monitoimikoneeseen. 
  5. Lisää vielä kaikki muut ainekset lukuun ottamatta seesamin- tai hampunsiemeniä. Jauha seosta nopeasti muutamaan otteeseen. Kaavi se reunoilta alas jauhamisen välissä, kunnes seos näyttää leivänmuruilta. Vältä jauhamasta liikaa, jotta lopputuloksesta ei tule hummusta. 
  6. Muotoile kostein käsin leivänmuruilta näyttävästä seoksesta noin 12 hieman golfpalloa suurempaa falafel-pyörykkää. 
  7. Pyörittele pyöryköitä siemenissä. Falafelit saavat olla kauttaaltaan siementen peitossa. 
  8. Pane pyörykät öljytylle uunipellille ja paista uunissa 30 minuutin ajan. 
  9. Käännä pyörykät paistamisen puolivälissä. 
Tarjoile falafelit pitaleivän sisällä tuoreen salaatin, pikkelssikurkkujen ja erilaisten dippikastikkeiden kera. 

Seoksesta voi halutessaan muotoilla myös falafel-pihvejä, jotka voi joko paistaa uunissa tai pannulla (keskilämmöllä, noin 10 minuuttia kummaltakin puolen). 

falafel resepti

Lopuksi vielä muutama sana Vegaanihyvää-kirjasta, josta tämäkin falafel-ohje napattu. Vegaanihyvää tarjoaa yli 60 terveellistä reseptiä, joiden avulla kasvikset on helppo kytkeä osaksi jokapäiväistä ateriointia. Kirjan ohjeet on jaettu helppotekoisiin pikaruokiin ja hieman enemmän aikaa vaativiin luomuksiin. Niinpä Vegaanihyvää sopii käytettäväksi sekä arjen kiireessä että kiireettöminä viikonloppuina. Teoksen on kirjoittanut vegaanibloggaaja Jessica Prescott.

Nyt kun falafel-resepti on testattu, seuraavaksi kokeiluun menevät seuraavat ohjeet: maissifriitit, sitruuna-unikonsiemenkakku, vesimelonilimonadi ja pelkän nimen perusteella holy shit -kakku.

Kuuluuko kasvispainotteinen ruoka sinun arkeesi vai oletko vannoutunut liharuokien ystävä?


*Kirja saatu arvostelukappaleeksi. Kustantaja Docendo.

Kuvioidut munakupit punasaviruukuista

DIY munakupit
Näköjään tällä viikolla kantavaksi teemaksi blogissa on muodostunut kananmunat. Torstaina jaoimme mielenkiintoisia niksejä ja faktoja munista. Kun hyvään vauhtiin päästiin, jatketaan samaa rataa. Joskin nyt jätetään kananmunat sivuosaan ja keskitytään munakuppeihin. 

Tuunasimme vuosi sitten pienistä punasaviruukuista munakupit pääsiäispöytään. Vähän maalia pintaan, juuttinarua koristeeksi ja se oli siinä. Vuoden verran munakupit ovat olleet ahkerassa käytössä, mutta pelkkä juuttinaru koristeena on tuntunut hieman valjulta. Niinpä päätimme antaa munakupeille uuden, graafisemman ilmeen. Piirsimme mustalla permanenttitussilla ruukun ympärille pieniä kolmioita. Vaikka suuresta muutoksesta ei olekaan kyse, lopputuloksesta tuli astetta modernimpi. Ehkäpä tällä mennään nyt seuraava vuosi.

munakuppien koristelu
Tai sitten ei. Nyt kun ennen ja jälkeen kuvia katselee rinnakkain, ruukun yläpinta näyttää hieman vaisulta. Saattaapi olla, että maalaamme yläkaistaleen vielä mustaksi, jolloin kananmunakin erottuu mukavasti tuosta kokonaisuudesta. Parasta näissä pienissä punasaviruukuissa on se, että niitä voi tuunata kerta toisensa perään uuteen uskoon. Eikä käy edes kukkaron päälle, sillä ruukut maksavat vajaan euron kappale. Niitä on myynnissä mm. Sinellissä.

munakupit

graafiset munakupit

Tänä viikonloppuna ennätämme vihdoin suoda ajatuksia myös pääsiäiselle. Muutama idea on jo muhinut mielessä, joten eiköhän ryhdytä tuumasta toimeen. Onkos siellä tuleva pääsiäinen noteerattu jo jollakin tapaa? 

Nyt toivotamme mukavaa viikonloppua. Toivottavasti siitä saadaan nauttia auringonpaisteessa.

Näin selvität onko kananmuna vanhentunut

onko-kananmuna-pilaantunut

Ajattelimme silloin tällöin tarjota täällä blogissa myös erilaisia arjen vinkkejä ja niksejä. Samalla haluamme nostaa esiin mielenkiintoisia faktoja kulloisestakin teemasta. Postaussarjan ensimmäisessä osassa keskitytään lähestyvän pääsiäisen kunniaksi kananmuniin. 

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista. Se esimerkiksi sisältää kaikkia muita vitamiineja paitsi C-vitamiinia. Oletko koskaan miettinyt, miksi kananmunat ovat eri värisiä? Entä mistä tunnistaa pilaantuneen munan? Miksi metvurstipakettia ei kannata sijoittaa munakennon läheisyyteen? Tai miten jääkaappikylmät munat saa nopeasti huoneenlämpöisiksi? Kaikkiin näihin saat vastauksen alta.


Tiesitkö tämän kananmunista?


  • Kanan syömä rehu vaikuttaa keltuaisen väriin. Värillä ei kuitenkaan ole vaikutusta munan ravintoarvoon. Suomessa rehuna käytetään kauraa ja ohraa. Niissä on vähemmän väriaineita kuin esim. ulkomailla yleisesti käytetyssä maississa.
  • Eri kanaheimot munivat erivärisiä munia. Ruskeat kanat munivat yleensä ruskeita munia, kun taas valkoisten kanojen munat ovat pääsääntöisesti valkoisia.
  • Kanan ikä vaikuttaa munan kokoon. Nuori kana munii pienempiä munia kuin vanhempi kana.
  • Leivonnassa kannattaa käyttää huoneenlämpöisiä kananmunia, sillä ne vaahtoutuvat parhaiten. Jääkaapissa olleet munat saat huoneenlämpöisiksi, kun asettelet ne 5-10 minuutiksi lämpimään veteen. Huomioi myös, että vastamunittu kananmuna vaahtoutuu huonommin.
  • Kananmunat kannattaa säilyttää viileä- tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan. Älä aseta avattua metvurstipakettia, purjoa tai tillipunttia kennon lähelle, sillä huokoinen kananmunan kuori voi päästää vahvat aromit lävitseen.
  • Kananmunien parasta ennen -päiväys on viitteellinen, jonka jälkeenkin kananmunat ovat vielä tovin käyttökelpoisia. Kylmässä säilytetty kananmuna pysyy käyttökelpoisena keskimäärin kuukauden parasta ennen päiväyksen jälkeen.
  • Mitä tuoreempi kananmuna, sen huonommin siitä irtoaa kuori keitettynä. Kuoren saa helpommin irti, kun keitinveteen lisää vähän soodaa. Se muuttaa veden astetta emäksisemmäksi.
  • Mistä tietää, onko kananmuna pilaantunut? Oheisella videolla opastamme helpon keinon tunnistaa vanhentuneet kananmunat.



Oliko tuttu keino? Oletko itse kokeillut? Myös paino kertoo kananmunan iästä. Mitä kevyempi muna, sen vanhempi se on.

Tällainen tietopläjäys tällä kertaa. Valitettavasti yksi kysymys jää edelleen avoimeksi: kumpi oli ensin, muna vai kana?

Lähteet: Laitilan kanatarha ja Suneye
Kuva: Unsplash

Muistikirjalle uusi ilme kontaktimuovilla

muistikirjan päällystäminen kontaktimuovilla
Kontaktimuovit ovat nousseet todelliseksi hittituotteeksi sisustajien keskuudessa. DC-Fixillä ja muilla kontaktimuoveilla on helppo luoda uusi ilme kodin erilaisille pinnoille. Meidän kokeilut ajoittuvat lähinnä lapsuuteen, jolloin koulukirjat päällystettiin kontaktimuovilla. Sen jälkeen käyttö on jäänyt vähemmälle, kunnes nyt innostuimme ostamaan kokeeksi muutaman rullan värillistä kontaktimuovia. Näin ensimmäisellä kertaa jätimme kodin pinnat rauhaan. Sen sijaan pari muistikirjaa koki totaalisen muodonmuutoksen kontaktimuovin ansiosta.

Muistikirjojen päällystämiseen käytimme täysvalkoista ja marmorikuvioin koristeltua mustaa kontaktimuovia. Harmiksemme emme napanneet alkuperäisistä muistikirjoista kuvaa, sillä muodonmuutos oli melkoinen. 

diy muistikirja

kontaktimuovi

Vaikka uusi väripinta tekikin ihmeitä, lopputulos näytti silmiimme hivenen vaisulta. Niinpä koristelimme kannet nahkapalasilla. Toiseen nahkapalaan paukutimme vasaralla ja kirjainmeisteillä tekstin Notes, toisen päälle liimasimme puusta tehdyn Create-koristeen. 

Muistikirjoihin ajattelimme kirjata tulevia blogiaiheita sekä mieleen juolahtavia lahjaideoita. Meidän silmiimme muistikirjat näyttävät sen verran tyylikkäiltä, että niitä kelpaa pitää ihan esilläkin. Onpa muutama ystävä jo toivonut samanlaista lahjaksikin. Onnistunut kokeilu kaiken kaikkiaan.

DC-Fix tuunaus

muistikirja

muistikirja7

Kontaktimuovikokeilut tuskin jäävät tähän. Jos viikonloppuna sopiva sauma löytyy, suunnitelmissa on toteuttaa hyvälle ystävällemme lahjaksi yllätys, jossa on hyödynnetty sekä kierrätysmateriaaleja että kontaktimuovia. Mikäli toteutus onnistuu, esittelemme sen toki täällä blogissa myöhemmin. Pidetään idea vielä kuitenkin salaisuutena, jos homma sattuu menemään puihin. 

Nyt on aika toivottaa leppoisaa viikonloppua. Ennen kuin poistut, haluaisimme kuitenkin kuulla, kuinka sinä olet hyödyntänyt kontaktimuovia? Entä tuleeko sinun rustattua ideoita jonkinlaiseen muistikirjaan?

Paperi kukkii - sata ideaa kukka-askarteluun

paperi_kukkii_kirja

Erilaisissa askarteluryhmissä on jo muutaman vuoden ollut pinnalla kukkabuumi. Ihastuttavia kransseja ja koristeita on tehty milloin suodatinpusseista milloin silkkipaperista. Paperikukka-askartelu onkin loistava tapa harjoittaa luovuutta ja samalla taikoa kauniita koristeita. Paperikukkien kiehtovaan maailmaan voi sukeltaa myös Minervan kustantamassa Paperi kukkii - 100 kauneinta askartelumallia -uutuuskirjassa

Amerikkalainen paperitaidemestari Kelsey Elam on koonnut kirjaansa yli 100 kaavaa sekä yksinkertaiset, vaihe vaiheelta etenevät ohjeet kukkien leikkaamiseen, valmistamiseen ja värjäämiseen.

Kirjan kuvia katsellessa ei voi kuin hämmästellä, kuinka aidoilta pionit, ruusut ja muut paperikukat näyttävätkään. Tekijä on onnistunut vangitsemaan kukkien erityispiirteet luomuksiinsa yksityiskohtia myöten. 

Kirja on jaettu kolmeen osaan: kuvagalleriaan, tekniikkaosioon sekä kaavat sisältävään osioon. Kuvagalleria käsittää sata ihastuttavaa kukkaa ja neljä erilaista projektia. Jokainen kukka on esitelty koko sivun kuvana ja viereen on listattu tarvittavat materiaalit. Kukkien kaavat löytyvät kirjan loppupuolelta ja ohjeet puolestaan tekniikka-osiosta.

Kirjan rakenne on ymmärrettävä, joskin askarteluprosessin aikana pomppiminen kolmen osion välillä tuntuu hivenen työläältä. Tämäkin on pitkälti totuttelukysymys.

Kiitosta annamme tekniikka-osiolle, jossa on selkeästi ohjeistettu eri vaiheet aina paperin maalaamisesta lehtien kiinnittämiseen. Kirjan lopussa olevista kaavoista on suuri apu erityisesti meidän kaltaisille ensikertalaisille. Kaikki kaavat ovat oikeassa koossa. 

Kirja on osoitus siitä, kuinka uskomattoman monikäyttöinen askartelumateriaali paperi itse asiassa on. Halusitpa tehdä hyasintin, oleanterin, kissankellon tai kukkaköynnöksen, tästä kirjasta löydät ohjeen.

Kirjan kirjoittaja Kelsey Elam on niittänyt mainetta maailmalla. Hänen töitään on ollut esillä amerikkalaisilla sisustus- ja design-sivustoilla, ja vuonna 2014 hän oli ehdolla Martha Stewart American Made -palkinnon saajaksi.

Kirjan ohjeita voi myös soveltaa. Näin on ennätetty tehdä jo Suvikukkasia-blogissa. Käyhän kurkistamassa, millaisia luomuksia Suvi on tehnyt (klik!). Kirjaa selaillessa pieni kipinä iski meihinkin. Viikonloppuna on sopiva hetki testata eukalyptuksen tekemistä. Muitakin toteuttamiskelpoisia ideoita laitoimme korvan taakse. 

*Kirja saatu arvostelukappaleeksi

Itse tehty kerrosvati posliinilautasista

Itse tehty kerrosvati
Meidän keittiön kaapit suorastaan pursuavat erilaisista kipoista ja kupoista. Ehkä jopa liiaksikin. Astiapaljoudesta huolimatta olemme havainneet myös puutteita. Esimerkiksi juhlatarjottaville tarkoitettu kerrosvati on uupunut. Uusien astioiden ostaminen ei ole tuntunut fiksulta, sillä niille ei yksinkertaisesti ole tilaa. Niinpä päädyimme hyödyntämään olemassa olevia astioita ongelman edessä. Meillä vanhoista lautasista syntyi itse tehty kerrosvati. Se on kerrassaan mainio!

Tekemämme kerrosvati on kaksiosainen, mutta mikään ei estä lisäämästä siihen myös kolmatta kerrosta. Jos hommaan soveltuvia lautasia ja laseja ei löydy omasta takaa, kannattaa suunnata kirpparille tai kierrätyskeskukseen. Ne pullistelevat erilaisia posliinilautasia. Astioiden ei edes tarvitse olla samaa sarjaa, sillä eriparia olevatkin sopivat hyvin yhteen.

diy tarjoilulautanen

Kerrosvati vanhoista lautasista

Itse tehty kerrosvati vanhoista lautasista

Itse tehty kerrosvati on kasattu kahdesta erikokoisesta posliinilautasesta sekä sirosta snapsilasista. Kooltaan kerrostarjotin ei ole kovin suuri, mutta keksit ja karkit siihen saa kauniisti aseteltua. Juhlapöydässä kerrosvati on äärimmäisen näppärä, koska se säästää tilaa.

Tarvitset:

Kaksi tai kolme erikokoista posliinilautasta (riippuen montako kerrosta haluat)

Pieni snapsilasi tai kynttilänjalka kerrosvadin väliosaksi

Pattex 100%-liimaa

Näin kerrosvati kootaan:

Levitä ohut kerros liimaa lasin suuaukolle ja pohjaan. Jos laitat liimaa liikaa, se pursuaa helposti yli, eikä lopputulos näytä niin kauniilta (meilläkin liimaa oli hieman liikaa). Asettele toinen lautanen lasin alapuolelle ja toinen yläpuolelle. Laita pieni paino päällimmäisen lautasen päälle ja anna kuivua useamman tunnin ajan.

Vinkki: itse tehty kerrosvati kannattaa pestä käsin. Muutenkin kerrostarjotinta kannattaa siirrellä varoen erityisesti silloin, jos väliosan lasi on hyvin ohut.

itse tehty tarjoilulautanen

Samantyylisiä kerrosvateja olemme nähneet monissa aikakauslehdissä ja myös muissa blogeissa. Jos haluat nähdä toteutuksen, jossa kerrosvadin väliosana on käytetty kynttilänjalkaa, kurkista ihanan Outin Outi’s Life -blogiin tästä! Outi on omien sanojensa mukaan hurahtanut kerrosvatien tekemiseen ja linkin takaa näette yhden hänen toteutuksistaan. 

Nyt kelpaa laittaa juhlatarjottavat esille kekkereillä ja samalla pöydässäkin säästyy tilaa, kun vihdoin on tarjottaville kerrosvati. Miltä lopputulos näyttää silmiisi?