Search

Taimi ja Sato - vinkkejä kotiviljelyyn kauniisti paketoituna

taimi-ja-sato-kirja
*Kirjat saatu arvostelukappaleina

Odotamme kevättä ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Lumeton talvi ja loputon pimeys saavat  luvan riittää. Mieli kaipaa erityisesti viljely- ja puutarhahommien pariin. Syys- ja talvitauon jälkeen saisi jälleen iskeä kädet kunnolla multaan ja kylvää siemenet itämään.  Puutarhafiilistely nousi meillä huippuunsa viikonloppuna, kun luimme kahta kotiviljelyyn keskittyvää kirjaa. Voisi sanoa, että kyseessä on ehkäpä kaikkien aikojen kauneimmat puutarhakirjat.

Puutarhatoimittaja Johanna Vireaholta ja valokuuvaja Hanna Marttiselta ilmestyi vuosi sitten kaksin kappalein puutarha-aiheisia kirjoja. Ensimmäisenä julkaistiin Taimi, sitä seurasi Sato (Readme). Molemmat teokset tarjoavat rautaisannoksen tietoa ja vinkkejä kaikille kotiviljelystä kiinnostuneille.

taimi-kirja

TAIMI-KIRJA


Taimi-kirja keskittyy nimensä mukaisesti hyötykasvien taimikasvatukseen. Erityisesti ensikertalaisen kannattaa silmäillä alkutöikseen kirjan loppuosasta taimisanasto. Aiheeseen perehtyminen helpottuu kummasti, kun käsitteet eivät ole hepreaa.

Kirjassa kaikki alkaa siemenestä. Ensin perehdytään, millainen on hyvä siemen ja mihin siemenpussissa kannattaa kiinnittää huomiota. Sen jälkeen siirrytäänkin mullan ja kylvöruukkujen valintaan. Taimikasvatuksen vaiheet käydään kirjassa läpi kronologisessa järjestyksessä. Kauniit kuvat, lyhyet tietoiskut ja ilmava taitto tekevät kirjasta helposti lähestyttävän. Kirja tarjoaa vastauksia myös tilanteisiin, kun homma ei mennyt suunnitelmien mukaan. Lannistua ei pidä, sillä mistään rakettitieteestä ei ole kyse. Erehdykset opettavat ja kuuluvat asiaan.

Kirjasta löytyy oma osionsa myös versojen kasvatukselle. Sitä voisimme itsekin kokeilla. Versokasvatuksen hienous piilee siinä, että puutarhuri pääsee korjaamaan satoa jo muutamassa päivässä. Tähän hommaan kirjasta löytyy 18 eri versotettavaa kasvia vinkkien kera.

sato-kirja

SATO-KIRJA


Siinä missä Taimi tutustuttaa lukijan taimikasvatuksen saloihin, jatkaa Sato puutarhamatkaa aina lautaselle asti. Itse kasvatettu ruoka on todellista lähiruokaa. Kuinka palkitsevaa onkaan seurata, kun keväällä istutetuista siemenistä kasvaa herkullisia porkkanoita tai maukkaita tomaatteja. Samalla arvostus kotimaista ruokaa kohtaan kasvaa kohisten.

Sato-kirjan vinkkien avulla sadon kasvatus luonnistuu niin keittiöpuutarhassa, viljelypalstalla kuin parvekkeellakin. Kirja alkaa keittiöpuutarhan perustamisesta. Aina keittiöpuutarhaan ei tarvita suurta alaa, sillä kasvatusta voi kokeilla myös ruukuissa tai vaikkapa ämpärissä. On kuitenkin hyvä huomioida, että mitä pienempi astia, sitä enemmän se vaatii tarkkaavaisuutta ja ahkeruutta kasvattajalta.

Kirjassa käydään läpi erilaiset kasvimaamallit, kuten avomaa, potager, viljelylaatikot ja ruukkupuutarha. Tämän jälkeen siirrytään puutarhan vuodenaikoihin, joista kesä on luonnollisesti palkitsevinta aikaa. Silloin kevään työt tuottavat satoa.

Asioita tarkastellaan ihanan monipuolisesti. Kirjassa erityisesti ruoka on suuressa roolissa. Sato sisältääkin yli 30 reseptiä oman puutarhan antimista nauttimiseen. Eikä kirjassa unohdeta, kuinka luonnonantimia voi hyödyntää kauneudenhoidossa. Omasta puutarhasta saa myös mahtavia materiaaleja itse tehtyihin lahjoihin. Ja löytyy tietoa myös puutarhan vitsauksista, kuten kasvitaudeista ja tuholaisista. Niidenkään edessä ei kannata lannistua.

Parasta omassa puutarhassa on, että se opettaa jatkuvasti.

parhaat-puutarhakirjat

Taimi-Sato-kirjat

Molempien kirjojen visuaalinen ilme on kertakaikkisen kaunis. Suuri tietomäärä on saatu paketoitua ilmavasti ja lukijalle jätetään aikaa nauttia myös upeista kuvista.

Inspiroivat ja idearikkaat oppaat pääsivät oitis paraatipaikalle kirjahyllyssämme.

Jos havittelet opusten ostamista, Adlibriksen verkkokaupasta löydät myynnistä sekä Taimi-kirjan että Sato-kirjan*

Oletko törmännyt näihin teoksiin kirjakaupassa tai löytyvätkö kirjat kenties jo hyllystäsi? Entä oletko kokeillut kasvattaa omaa satoa?

*Mainoslinkki Adliriksen verkkokauppaan
*Kirjat saatu arvostelukappaleina

10 kommenttia

 1. Kuulostaa ja näyttää hienolta! Varmasti hyvät kirjat! Leppoisaa maaliskuuta sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä kävi niin, että ensi kertaa on pakko testata versokasvatusta. Aina oppii uuttaa :) Ja kuinka kauniit nämä kirjat ovatkaan :)

   Poista
 2. Olen onnistunut kasvattamaan vain tomaatteja ja chiliä, joten en ole mikään puutarhan ihme :) Chilistä tosin tein hyvää mausteöljyä.
  Kivat kirjat, joista varmasti saa inspiraatiota!
  Ihanaa viikonloppua murut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että viherpeukaloksi en voi kutsua itseäni. Siksipä näistä kirjoista sai paljon uutta oppia ja paljon vinkkejä. Kyllä sitä oikein odottaa jo kesää, että pääsisi nauttimaan oman maan sadosta :) Keväisen valoisaa viikkoa Outi sinulle <3

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Yleensä en esikasvata mitään, mutta nyt laitoin tomaatinsiemeniä multaan. Jos ei mitään nouse, niin sitten ostetaan taimet. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukut pystyssä, että saat esikasvatuksen onnistumaan. Ja aina voi tosiaan ostaan taimia valmiina, jos homma ei mene toivotunlaisesti. Iloista viikkoa Liisa!

   Poista
 4. Minä kasvattelen jotain mun pienen puutarhurin kanssa.Vielä en tiedä mitä, mutta yleensä kurkkua, kesäkurpitsaa ja yrttejä ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttejä on tullut monena vuonna kasvatettua. On ihanaa, kun saa pitkin kesää hyödyntää oman maan antimia. Tänä vuonna tarkoitus olisi viedä puutarhahommat uudelle levelille ja kokeilla vähän vaativampiakin kasvatettavia :)

   Poista
 5. Nämä ovat aika mielenkiintoisia kirjoja, sillä mä kasvatan kaikenlaisia hyötykasveja ihan omaksi ilokseni ilman sen kummempia oppeja. Tänän keväänä istutin vähän laajemman valikoiman, sillä tarkoitus olisi istuttaa taimia myös mökille ekaa kertaa ikinä. Ekat pienet taimen alut ovat jo nousseet ♥

  Ihanaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Hyllystä löytyvät molemmat ihanuudet:)

  VastaaPoista