Search

Kasvien kuivaaminen - koristele pakettikortit kuivatuilla kukilla

Kasvien kuivaaminen

Kesäiset lämpötilat ja loma ovat pitäneet meidät poissa netistä viikon ajan. Helteiden helpottaessa on aika palata blogin pariin ja kertoa mitä kaikkea sitä on tullut puuhailtua loman aikana. Olemme tehneet kaikenlaista kivaa jo varastoon syksyä ja loppuvuotta varten. Viimeisimpänä projektina syntyi kuivatuilla kukilla koristellut pakettikortit. Kasvien kuivaamista ei ole tullut sitten lapsuuden harrastettua, joten nyt olikin sopiva hetki verestää muistoja.

Pihamaaltamme putkahti tänä kesänä esiin useampikin orvokki, jotka keräsimme talteen ennen kukinnan päättymistä. Annoimme kasvien kuivua painojen alla muutaman viikon ajan ja sen jälkeen koristelimme tyhjät pakettikortit niillä. Kuivatetuilla kasveilla koristelluista pakettikorteista tuli hennon kauniit. Nämä voi sujauttaa syksyn päivänsankareiden lahjapaketteja koristamaan. Kuivatut kukat pakettikorteissa muistuttavat samalla kesän kauneudesta.

kasvien kuivaus

Jos innostuit ideasta, vielä ei ole myöhäistä kuivata kesäkasveja. Alkukesä on useimpien kukkien ja kasvien keruun kannalta parasta aikaa, mutta edelleen luonnosta löytyy useita kukkivia yksilöitä. Mars matkaan siis!  Kasvien kuivaaminen on helppoa puuhaa, mutta ohessa muutama vinkki muistin virkistämiseksi.

Kasvien kerääminen:


 • Kerää kasvit kuivalla säällä. 
 • Kerää kasvit kukkivina jos mahdollista. 
 • Muista ettet kerää rauhoitettuja kasveja tai harvinaisia kasveja. 

Kasvien kuivaaminen:


 • Aloita kuivaaminen mahdollisimman pian keräämisen jälkeen, jotta kasvit eivät ehdi lakastua. 
 • Puhdista kasvit roskista ja mahdollisesta mullasta. 
 • Oio kasvit sanomalehtipaperin tai esimerkiksi parin kopiopaperin väliin. 
 • Laita kasvit painon alle kuivumaan. Painoina voit käyttää esimerkiksi suurikokoisia kirjoja, kiviä tai tiiliskiviä.
 • Vaihda sanomalehdet kuiviin muutaman otteeseen. Kosteiden papereiden välissä kasvit saattavat tummua ja homehtua.
 • Anna kasvien olla painon alla, kunnes ne ovat täysin kuivia. 


Kuivattujen kasvien hyödyntäminen pakettikorteissa:


 • Käsittele kuivuneita kasveja varovasti, sillä ne hajoavat helposti. 
 • Asettele kasvit pakettikortin päälle ja päällystä läpinäkyvällä kontaktimuovilla. 

Mustia ja valkoisia pakettikortteja myy muun muassa Teippitarha, josta omamme olemme hankkineet.

kuivatut-kasvit-askartelussa

Syksylle onkin monenmoista juhlaa tiedossa. Häitä, synttäreitä ja isänpäivä. Eiköhän pakettikorteille löydy useammassakin yhteydessä käyttöä. Onko kasvien kuivaaminen tuttua puuhaa? Oletko sinä kuivannut kasveja viime vuosina omiin projekteihisi?

16 kommenttia

 1. Voi miten kivoja pakettikortteja! Täytyykin heti huomenna kerätä kukkia pihalta, kiitos vinkistä:) Leppoisaa kesän jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on kyllä aikaa vierähtänyt lähemmäs 20 vuotta, kun viimeksi tullut kasveja prässättyä. Nyt oli lomalla hyvä sauma kokeilla tätä ikivanhaa menetelmää ja ihan kivat pakettikortit tuli kuivatuista kukista :)

   Poista
 2. Ihanat pakettikortit, tavallisiinkin kortteihin kuivatut kukat sopisivat kauniisti. :) Itse on tullut viimeksi prässättyä kukkia lapsena, se on mielenkiintoista hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näistä olisi tullut kauniita korttejakin. Koko prässäys juolahti mieleen, kun törmäsimme kirpparilla myynnissä olleeseen ikivanhaan kasvioon. Siitä se idea sitten lähti :)

   Poista
 3. Kasveja ja kukkia on tullut kuivatettua lähinnä töissä, on lasten kanssa kivaa puuhaa. Tulin lukeneeksi yhden äidin vanhan kirjan nyt lomalla ja siellä välissä oli kuivakukka, miltä vuosikymmeneltä on vaikea sanoa mutta ehjänä oli siellä asustellut. Kauniit ja yksinkertaiset kortit olette tehneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olipa kiva yllätys kirjan välissä. Kuivattuina ne säilyvät pitkään. Aurinkoista loppuviikkoa Onneli :)

   Poista
 4. Enpä ole vuosikausiin kuivattanut kasveja. Tämä oli ihana muistutus, kiitos <3 Lapsena usein tuli kuivatettua kukkia, mutta nyt se on aivan unohtunut.

  Mukavaa heinäkuun viimeistä päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. En tiedä, vieläkö kouluissa opetetaan kasvion tekemistä, mutta itsellä ensimmäiset kukkien kuivatukset juontavat juurikin lapsuuden kouluaikoihin. Mukavaa puuhaa näin aikuisiälläkin :)

   Poista
 5. Oi, miten kauniita pakettikortteja olettekaan askarrellut. Ja, kiitos vinkeistä kuivaamisen suhteen. Juuri eilen poikein kanssa pohdimme, miten olisi parhain kasveja kuivata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että vinkit tulivat tarpeeseen. Mitään erityisiä kikkoja siihen ei ole, mutta muutama asia toki on hyvä muistaa. Tsemppiä teidän kuivatushommiin :)

   Poista
 6. Viimeksi kuivailin kasveja pojan kanssa kasvikansiota varten :) Aivan ihanat pakettikortit! Orvokit on niin kauniita. Viime vuonna sokeroin niitä tyttären kakkuihin.
  Ihanaa loppuviikkoa teille kahdelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit on kauniita ja tosi monipuolisia. Niitä voi syödä, ne koristavat maljakkoa tai sitten ihastuttavat kuivattuina. Aurinkoa Outi loppuviikkoosi :)

   Poista
 7. Kiitos Marja-Terttu. Iloa ja aurinkoa sinunkin alkavaan elokuuhusi :)

  VastaaPoista
 8. Töissä esikoululaisten kanssa olen laittanut useampana vuonna syksyn lehtiä painoon niistä sitten on tehty taidetta. Orvokkikortit on kyllä kauniit💚Mukavaa elokuun alkua⚘🌹🌸

  VastaaPoista
 9. En ole siis varmaan ala-asteen jälkeen yhtään kasvia kuivattanut, mutta toisaalta mikä kiva idea! Muutamat juhlat on tulossa syksyllä ja sinne voisi näitä hyvinkin muutaman kuivattaa.

  Ihanaa uutta viikkoa teille!

  VastaaPoista
 10. Oi miten kauniit pakettikortit ja orvokit on minun lempikukkia <3
  En ole kuivattanut kukkia kortteihin,mutta jotain ruusuja varsineen kuivakukiksi maljakkoon.
  Mukavia elokuun päiviä!

  VastaaPoista