Search

DIY suihkulähde – vesiaiheen rakentaminen

vesiaiheen-rakentaminen

Päiväunet rauhoittavan veden solinan äärellä. Voisiko mukavammin nauttia lämpimien kesäpäivien kiireettömyydestä. Suihkulähde on kaunis ja rauhoittava yksityiskohta terassilla tai kotipihassa. Olemme jo pitkään haaveilleet omasta suihkulähteestä. Vesiaiheen rakentaminen on kuitenkin kuulostanut työläältä projektilta, joten asia on jäänyt haaveilun tasolle. Keväällä kipinä iski uudelleen, joten päädyimme ottamaan asioista enemmän selvää. Ilmeni, että vesiaiheen rakentaminen ei olekaan niin työläs projekti kuin olimme olettaneet. Homma eteni rytinällä ja nyt terassillamme pulputtaa pieni suihkulähde. Eikä sen rakentamiseen mennyt kuin tunti.

Suihkulähteitä on monenlaisia. Ennen toimeen ryhtymistä kannattaa miettiä, rakentaako suihkulähteen itse vai ostaako sellaisen valmiina ja minne sen sijoittaa. Suihkulähdettä ei ole pakko kaivaa edes maahan, vaan sellaisen voi rakentaa myös omalle terassille, kuten me teimme. Tässä postauksessa esittelemme tekemämme vesiaiheen, joka on toteutettu terassille vain muutaman elementin voimin. Pienen suihkulähteen rakentaminen kustantaa noin 100-200 euroa.

suihkulähteen-rakentaminen

vesiaihe-puutarhaan

Suihkulähdettä rakentaessa pumppu kannattaa valita tarkoin. Pieneen altaaseen ei kannata esimerkiksi ostaa liian tehokasta pumppua, jotta vesi ei roiskuisi lähteen ulkopuolelle. Helpoin ja parhain valinta on säädettävä suutin, joka käy kaikkiin altaisiin. Osa pumpuista sisältää myös led-valot, jotka antavat vesiaiheelle oman silauksensa. Valaistu suihkulähde on kaunis ilmestys iltahämärällä.

Veden pitäisi antaa kiertää altaassa koko ajan, jotta pumppu pysyy kunnossa, eikä vesi pääse sameutumaan. Toisinaan pumppu saattaa kuitenkin tukkeutua ja se saattaa ilmetä tavallista alempana suihkun korkeutena. Tällöin pumpun ja sen suodattimen huuhtelu riittää suurella todennäköisyydellä korjaamaan tilanteen.

itse-tehty-suihkulähde

Vesiaiheen rakentaminen


Pienen suihkulähteen rakentaminen on helppoa. Tarvitset:

 • pienitehoinen pumppu (puutarhamyymälästä)
 • pieni allas tai muu tilava astia (esim. rautakaupasta)
 • koristekiviä tai esim. vanhoja kiuaskiviä
 • vesikasvikori (puutarhaliikkeistä)
 • pieni ämpäri tai muovinen astia pumpun ympärille


Sijoita pumppu altaan pohjalle. Leikkaa pieneen ämpäriin hieman pumpun putkea suurempi reikä ja yläreunaan lovia, joista vesi pääsee kiertämään. Aseta ämpäri pumpun päälle ylösalaisin, jolloin se suojaa pumppua mm. kiviltä. Ohjaan pumpun johto ämpärin alta altaan laidan yli.

Aseta ämpärillä suojatun pumpun ympärille kiviä. Kivet tukevat ja pitävät ämpärin paikoillaan.

Istuta vesikasvit vesikasvikoriin. Laitoimme korin ympärille myös suodatinkangasta, jotta veteen ei sekoitu vesikasveissa olevaa multaa. Asettele vesikasvikori suihkulähteen reunalle ja tue kivillä.

Koristele ja peitä korin pinta pienemmillä kivillä. Täytä allas vedellä.

Allas kannattaa tyhjentää ja pestä säännöllisin väliajoin. Halutessa suihkulähteeseen voi lisätä allassubstraattia, joka sitoo likaa, pölyä ja vähentää levän muodostumista. Meillä säännöllinen pesu ja puhdistus on pitänyt altaan kirkkaana.

itse-tehty-suihkulähde

diy-vesiaihe

Myös pikkulinnut ovat löytäneet suihkulähteen ja toisinaan istahtavat sen reunalle juomaan. Hakevat helpotusta helteeseen. Se ei haittaa meitä, päinvastoin. Hienoa, että suihkulähteestä on iloa myös taivaanrannan sirkuttajille.

Jos sinulla herää kysymyksiä vesiaiheen rakentamiseen liittyen, kysy lisätietoja meiltä kommenttikentässä tai meilitse kaikkipaketissa(at)gmail.com

Aurinkoisen lämmintä kesäviikkoa!

15 kommenttia

 1. Aivan ihana vesielementti. Veden äänen kuuleminen rauhoittaa aina mieltä.
  Kaunista viikkoa teille ❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi <3 Tämä vesiaihe on yksi tämän kesän isoimmista ilahduttajista meillä. Vielä tovin sitä saa ihailla ja nauttia veden rauhoittavasta solinasta ennen kuin aika laittaa suihkulähde varastoon odottamaan taas seuraavaa kesää. Iloista loppuviikkoa <3

   Poista
 2. Onpas se kiva! <3 Kuulostaa siltä, että meikäläinen ei lähde moista lähdettä itse tekemään ikinä, toisaalta kerrostalossa parvekkeelle voi miettiä pariin kertaan kannattaako moista laittaa vai ei. Kaunis se on silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrostalon parvekkeelle ei tosiaan välttämättä kannata lähteä tällaista rakentamaan, koska putsaaminen ja täyttäminen helposti työlästä. Rivitalossa tilanne jo onki toinen, jos sattuu pihaa olemaan. Aurinkoisia heinäkuun viimeisiä päiviä sinulle Satu :)

   Poista
 3. Ihana on! Mulla on pihassa suihkulähde, tykkään kovasti.Ainoa asia, että kun suihkulähde on aika iso niin veden vaihtaminen on työlästä, kun tykkään että se on puhdasta. Kerran kun vesi oli pitkän aikaa vaihtamatta niin sieltä hyppäs iso rupikonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suihkulähde on kyllä kiva lisä kotipihaan. Paitsi silloin kun se tarjoaa rupikonnia yllätyksenä :D Isoissa vesiaiheissa on oma hommansa ja vaatii hoitoa. Me lähdimme liikkeelle tällaisella pienemmällä suihkulähteellä. Se on suhteellisen helppohoitoinen ja riittävä meidän tarpeisiin. Jos joskus on vielä isompi piha, niin silloin voisi miettiä suuremman suihkulähteen rakentamista :)

   Poista
 4. Oi miten ihana pikku suihkulähde <3 Meilläkin oli suihkulähde puutarhassa,mutta oli niin työläs,että laitettiin se umpeen.. ainakin väliaikaisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se noissa isoissa suihkulähteissä tuppaa olemaan, että vaativat aika tavalla hoitoa. Niin ihania kuin ovatkin. Meidän suihkulähde on vielä tähän asti ollut helppohoitoinen ja muutaman kerran olemme sen putsanneet tänä kesänä. Kun allas on pieni, sen tyhjentämiseen ei mene niin paljon aikaa.

   Poista
 5. On kaunis suihkulähde. Minä ostin aikoinaan suihkulähdetarvikkeet, kun taloani rakennettiin. Mutta koskaan sille ei ole paikkaa tullut laitettua pihalle, pumppukin taitaa olla vielä tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, noin saattaa joskus käydä. Ehkäpä ne odottavat hetkeä, kun innostusta riittää ja aika on otollinen pienelle pihamaan diy-projektille :)

   Poista
 6. Tämä on kaunis, tosi hyvin toisiinsa natsaavat materiaalit yms. Tekisi mieleni hakea tarvikkeet...

  VastaaPoista
 7. Aivan ihastuttava suihkulähde. Nyt innostuin minäkin. Ruukku on jo hommattu mutta pienitehoista pumppua en ole löytänyt kaupoista. Ruukku on korkeudeltaan n. 18 cm. Mikähän teidän pumppu on nimeltään, ja saakohan sitä tilattua netistä? Haluaisin säädettävän suuttimen ja värivaloja :) Vielä siis puuttuvat vesikasvit ja vesikasvikorikin, vinkkejä niihin?
  terveisin Merja

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus, kiitos vinkeistä. Suunnittelen tekeväni ensi kesänä vesiaiheen, sinkkinen, pieni palju jo ostettu.

  VastaaPoista
 9. Olen etsinyt meille sopivaa suihkulähdettä valehtelematta 2 vuotta ja nyt sen löysin! Tällainen tehdään meille heti kun lumet vihdoin sulaa :) Kiitos <3

  VastaaPoista
 10. Mistä tuo ihana ruukku suihkulähteeseen?

  VastaaPoista