Search

Edinburgh kokemuksia, nähtävyydet ja parhaat matkavinkit

edinburghin-linna

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh tarjoaa ikimuistoisia kokemuksia matkaajalle. Nähtävää ja koettavaa riittää joka aistille niin paljon, että pidennetty viikonloppu kaupungissa hujahtaa hetkessä. Edinburghin historiallinen arkkitehtuuri saa tuntemaan kuin olisi astunut vahingossa keskiajalle. Toinen toistaan upeammat rakennukset, kumpuileva maasto ja vihreät niityt jättävät lähtemättömän vaikutuksen. Edinburghin nähtävyydet eivät jätä ketään kylmäksi.

Kerromme tässä postauksessa, millaisia kokemuksia Edinburgh meille tarjosi. Mukana on parhaimmat Edinburghin matkavinkit taannoiselta reissultamme. Pidennetty viikonloppu kaupungissa tarjosi vain pintaraapaisun ja nähtävää olisi riittänyt vielä päiviksi eteenpäinkin. Ennätimme onneksi kokea Edinburghin tärkeimmät nähtävyydet. Seuraavalla reissulla sitten lisää.

edinburgh-nähtävyydet

edinburghin-linna

Edinburghin linna - kaupungin kuuluisin nähtävyys


edinburgh-matkavinkit

Edinburghin linna on kaupungin kuuluisin nähtävyys. Vuonna 1085 rakennettu linna on koko Skotlannin symboli. Maamerkki sijaitsee kaupungin keskeltä kohoavan kukkulan laella ja sen siluetti näkyy hyvin eri puolilta keskustaa. Koko komeuden laajuus paljastuu kunnolla, kun astelee linnoituksen alueelle sisään. Linnassa on esillä mm. Skotlannin kruununjalokivet.

Edinburghin linna on niin suosittu vierailukohde, että lipputiskille on usein pitkä jono. Sen voi onneksi välttää ostamalla pääsylipun etukäteen verkosta.


Mykistävän upea kasvitieteellinen puutarhakuningattaren-puutarha-edinburgh-

Edinburhin puistot ja puutarhat tarjoavat mukavaa vaihtelua keskustan turistivilinälle. Kasvitieteellinen puutarha The Royal Botanic Garden on ehkä yksi upeimmista puutarhoista, jossa koskaan olemme vierailleet. Vuonna 1670 perustettu kasvitieteellinen puutarha kunnioittaa suositun kuningataräidin elämäntyötä.

Kasvitieteellisessä puutarhassa on yksi maailman laajimmista kasvikokoelmista. Sieltä löytyy myös laajin Kiinan ulkopuolella sijaitseva kiinalaisperäisten kasvien kokoelma.

Puistossa on valtavasti nähtävää ja sinne kannattaakin varata muutama tunti aikaa. Puistoon on vapaa pääsy, mutta lasisiin kasvihuoneisiin pitää erikseen ostaa liput portilta.

kasvitieteellinen-puutarha-edinburgh

edinburgh-kasvitieteellinen

kasvitieteellinen-puutarha-skotlanti


Kuninkaallinen jahti - kurkista kuningattaren makuukammariin


kuninkaallinen-jahti

Jos rakastat kuninkaallisia, tämä kohde on pakko kokea! Ocean Terminaliin telakoitu kuninkaallinen alus Britannia eli Royal Yacht Britannia, viralliselta nimeltään HMY Britannia toimi aikoinaan Englannin kuningattaren risteilyaluksena ja Britannian lähettiläslaivana. Laivalla pääsee kurkistamaan kuninkaallisten ylellisiin huoneisiin. Kullattujen kaiteiden ja ylellisyyden ohella jahti tarjoaa mahdollisuuden vierailla myös miehistön tiloissa. Alakansilla elämä ei ollut yhtä loistokasta.

Kyseessä ei ole mikään pieni huvipursi vaan iso laiva, jolla tehtiin useita valtiovierailuja. Alus on käynyt Suomessakin kaksi kertaa, vuosina 1976 ja 1994.

Laivalta löytyi lähes kaikki, mitä kuvitella saattaa. Ulkokannelle on rakennettu jopa autotalli kuningattaren Rolls-Roycea varten. Löytyipä paatilta aikanaan jopa pienikokoinen sairaala ja oma posti. Kansia on kaikkiaan viisi, joihin kuuluu hienoja ruokailuhuoneita, palvelijoiden asuintiloja sekä tietysti Kuningatar Elizabethin ja Prinssi Philipin erilliset makuuhuoneet. Edesmennyt prinsessa Diana ja prinssi Charles ennättivät hekin nauttia jahdin mukavuuksista aviovuosinaan.

HMY Britannian kohtaloksi koitui lopulta suuret ylläpitokustannukset, joten se päästettiin eläkkeelle vuonna 1997. Jahdin pysäytetyistä kelloista voi katsoa, mihin aikaan kuningatar viimeisen kerran poistui alukselta.

kuninkaallinen-jahti-edinburgh

the royal yacht britannia


Uskollinen Bobby kerää turisteja ympärilleen


bobby-koira-edinburgh

Edinburghin vanhassa kaupungissa sijaitseva Greyfriars Kirkyard eli vanha hautausmaa on käymisen arvoinen paikka. Vanhat jykevät hautakivet ja -rakennelmat ovat jotain sellaista, mitä Suomessa ei näe. Hautausmaa on täynnä tarinoita, mutta yksi on vertaansa vailla.

Kirkkomaan kuuluisin hauta kuuluu Bobby-nimiselle koiralle, jonka kerrotaan vartioineen isäntänsä hautaa jopa 14 vuoden ajan. Bobby on haudattu heti Greyfriarsin hautausmaan muurien sisäpuolelle ja haudalle on tuotu kasa keppejä. Bobbylle on pystytetty hautausmaan viereen myös patsas, jonka ympärillä pörrää päivittäin kasapäin turisteja. Kuvaushetken jälkeen voi siirtyä ruokailemaan tai nauttimaan oluet viereiseen pubiin, joka sekin on nimetty kuuluisan koiran mukaan.

Bobbyn tarinan paikkansa pitävyydestä on monia näkemyksiä. Olipa asia niin tai näin, kohteesta on tullut nähtävyys. Bobbysta on sittemin tehty myös elokuvia ja kirjoja.

Greyfriars-Bobby

bobby-koiran-patsas


Edinburghin kansallismuseo


Edinburgh-museo

Skotlannin kansallismuseo ei alkujaan kuulunut matkasuunnitelmaamme, mutta museo osui sopivasti kohdalle, kun rankkasade yllätti. Visiitti kannatti, eikä maksanut mitään. Museo on nimittäin ilmainen.

National Museom of Scotlandin tarjonta yllätti runsaudellaan. Tarjolla on taidetta, muotoilua, muotia, tekniikkaa ja eläimiä. Täältä löytyy jopa maailman ensimmäinen kloonattu lammas Dolly nimeltään. Täällä voi testata, minkä eläimen painoinen on tai pääseekö pyörällä pytonia pakoon.

Museo koostuu kahdesta rakennuksesta ja yläkerrasta löytyy kattoterassi, josta aukeaa kauniit näköalat. Mikäli mielit kattoterassille, sen etsiminen on jo operaatio itsessään. Ilman henkilökunnan avustusta emme kylteistä huolimatta meinanneet löytää perille. Koska museo on valtava, se on myös varsin sokkeloinen.

kloonattu-lammas


Camera Obscura tarjoaa erilaisia kokemuksia Edinburghista


edinburgh-kokemuksia

Edinburgh tarjoaa hauskaa tekemistä myös perheen pienimmille. Varteenotettava vierailukohde on Camera Obscura, jossa voi tutustua optisten illuusioiden maailmaan.

Kierros alkaa viktoriaanisen kattohuoneistan yläkerrasta, jossa tutustutaan kaupunkiin hieman erilaisesta perspektiivistä. Esityksen jälkeen vierailija voi tutustua optisiin illuusioihin erilaisten pelien ja muiden aktiviteettien kautta. Erityisen hauska on huone, jossa mittasuhteet vääristyvät. Illuusiotalo tarjoaa elämyksiä koko perheelle ja näkymät kattotasanteelta ovat upeat!

camera-obscura-edinburgh

IMG_0607

Dean Village - kylä, jossa unohdat olevasi Edinburghissa


Snapseed 287

Pieni sivupoluille eksyminen useimmiten kannattaa. Mekin päädyimme vahingossa kaupungin keskellä sijaitsevaan Dean Villageen, josta löytyi paljon kaunista katseltavaa.

Sillan kupeesta kannattaa suunnata mäkeä alas kohti jokea. Joenvartta seurailemalla eteen tulee näkymiä, jotka poikkeavat kaupungin muusta ilmeestä täysin. Kaunista ja kuvauksellista.
edinburgh

FullSizeRender 32

FullSizeRender 34

Värikäs Victoria Street tarjoaa inspiraatiota Harry Potter -faneille


edinburgh-matkavinkit

Edinburghissa kamera laulaa. Onneksi eletään digiaikaa, sillä filmirulla loppuisi täällä alta aikayksikön. Kadut mukulakivineen ovat jo itsessään kokemus, mutta todellinen silmäkarkki avautuu astellessa Victoria Streetille. Värikästä katua pidetään J. K. Rowlingin inspiraationa Harry Potterin Viistokujalle. Kuvauksellisen kadun varrella on useampikin Harry Potter -kauppa, joista löytyy matkamuistoja kirjasarjan faneille.

Paikoin liikenteen melu ja ihmishäly jäävät läpitunkevan, mutta miellyttävän säkkipillin alle. Kiltteihin sonnustautuneisiin säkkipillin soittajiin ei voi olla törmäämättä katuja kierrellessään. Näky hymyilyttää joka kerta. Tämä on Skotlantia aidoimmillaan.

säkkipillin-soittaja

Edinburgh-kokemuksia


Ruokaa jokaiseen makuun


brittiläinen-aamiainen

Edinburghissa on asukasta kohden enemmän ravintoloita kuin missään muussa Britannian kaupungissa. Jokainen löytää varmasti omalle kukkarolle ja maulle soveltuvaa pöperöä. Erityisruokavalio ei ole este vierailla kaupungissa, sillä ravintoloita on laidasta laitaan. Testasimme myös muutaman kasvisruokapaikan ja hyvää oli!

Pidennetyn viikonlopun aikana nautimme monipuolisen kattauksen erilaisia ruokia aina brittiläisestä aamupalasta perinteiseen fish and chips -ruoka-annokseen unohtamatta iltapäiväteetä skonsien kera. Paikallisen herkun eli lampaan sisälmyksistä valmistetun haggiksen sekä uppopaistetun suklaapatukan jätimme reissulla nauttimatta. Ehkä ensi kerralla sitten.

FullSizeRender 36

Koe myös nämä nähtävyydet Edinburghissa


Snapseed 279

 • Lähellä Edinburghin linnaa sijaitsee Britannian kuninkaallisten Skotlannin asuntona toimiva Holyroodin palatsi (Holyroodhouse Palace). 1600-luvulla rakennettu palatsi on yleisölle avoin pääsymaksua vastaan. Kuningasperheen ollessa paikalla, palatsiin ei ole asiaa. Kohde tarjoaa kuninkaallisen perheen historiaa avaavia näyttelyitä opastettuine kierroksineen.
 • Edinburghissa järjestetään paljon erilaisia kävekylierroksia. Muun muassa kummitusjutuista pitäville ja Harry Potter -faneille löytyy omat räätälöidyt kävelykierroksensa.
 • St Gilesin katedraalia vastapäätä sijaitseva Mary King's Close tarjoaa palan karumpaa historiaa. Mary King's Close on maanalainen alue Edinburghin Royal Streetin alla, missä ihmiset asuivat 1700-luvulla ruton riehuessa alueella. Tilat on yritetty säilyttää mahdollisimman alkuperäisinä. Elämä kauan sitten ei ollut kovin ruusuista. Kokemisen arvoinen, historiallinen paikka!
 • Luontomatkailijan kannattaa kivuta Holyrood-puiston keskellä kohoavalle Arthur’s Seat -kukkulalle. Noin 250 metriä korkealta kukkulalta on komeat näkymät kaupungin suuntaan. Samalla voi ihailla Edinburghin kaunista luontoa.
 • Toinen käymisen arvoinen kukkula on Calton Hill. Se sijaitsee aivan ydinkeskustan tuntumassa pääostoskatu Princes Streetin jatkeena. Kipuaminen kukkulan huipulle portaita pitkin kannattaa, sillä näköalat levittäytyvät joka suuntaan. Kukkulalla olo on kuin tepastelisi Roomassa. Nyppylällä sijaitseva 1800-luvun alkupuolella rakennettu National Monument matkii Ateenan Panthenonia. Monumentti kalpenee Pantheonin rinnalla, mutta sen päälle kannattaa kivuta ihailemaan maisemia. Pylväsrivistön edessä moni myös kuvauttaa itsensä. Niin mekin.

IMG_0990

Monenlaista ehdimme pidennetyn viikonlopun aikana kokea. Edinburgh tarjoaa ikimuistoisia kokemuksia jokaiselle matkaajalle.

Oletko käynyt Edinburghissa? Millaisia muistoja sinulla paikkaan liittyy? Jos listaltamme uupuu jokin hyvä Edinburghin nähtävyys, kerro ihmeessä. Edinburgh valloitti meidän sydämet niin, että aiomme matkustaa kaupunkiin vielä uudelleen. Nähtävää riittää taatusti toisellekin käyntikerralle.

17 kommenttia

 1. Voi miksi teitte tämän postauksen???!!
  Nyt kasvoi haluni matkustaa tuonne ihan mahdottoman suureksi. Paljon mielenkiintoista nähtävää varmaan olisi ja sääkin taisi teitä suosia. Kiitos kuitenkin näistä kuvista ja pitipä oikein googlata tuon Bobby-koiran tarinaa.
  Mukavaa loppukesää teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä pitää härnätä, jos vaikka muillakin matkustuskärpänen puraisisi :) Rakastuimme totaalisesti Edinburghiin ja paljon jäi vielä nähtävää seuraavallekin kerralle. Toivottavasti joskus pääset käymään kaupungissa. Bobby-koiran tarina oli ihana. Tiedä sitten, kuinka paljon siinä väritettyä. Mukavaa elokuuta Kristiina sinulle :)

   Poista
 2. Komppaan Kristiinaa: miksi, voi miksi?:D
  Niin ihanan kuuloisia ja näköisiä nähtävyyksiä, että tuonne on kyllä pakko päästä ainakin viikoksi...kahdeksi...kuukaudeksi;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljässä päivässä sai vain pienen pintaraapaisun. Siksi sinne on päästävä uudelleen. Myös lähialueen kohteet kutkuttelevat matkaamaan Skotlantiin uudelleen. Hyvin saisi ajan kulumaan, olipa sitten viikon tai kuukauden :D

   Poista
 3. Hei ihan mahtava reissu teillä on ollut! Kasvitieteellinen puutarha on upea, mutta hauskimmat kuvat tulivat kyllä Camera Obscurasta :) Rakastan noita vanhoja rakennuksi ja niiden historiaa.
  Ihanaa viikonloppua teille murut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Camera Obscura oli todella hauska paikka ja sopii koko perheelle. Ihan siellä sai sisäisen lapsen innostumaan taas kaikesta. Nuo illuusiohuoneet olivat hupaisia. Yläkerrassa pääsi tutustumaan kaupunkiin mielenkiintoisesta persepektiivistä, kun sellaiseen suureen "lautaseen" heijastettiin live-kuvaa kaupungista.

   Poista
 4. Mikä ihana postaus <3
  Ai että oli ihana lukea kaupungista ja sen nähtävyyksistä, pääsi itsekin hetkeksi matkalle!
  Ihanaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että koit saaneesi blogin kautta pienen virtuaalimatkan Edinburghiin. Todella kuvauksellinen paikka. Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 5. Voi upeutta miten vaikuttavan näköistä siellä on 😍 Hieno ja kattava kooste, kiitos 🙏🏼 Tykkään niin noista vanhoista kauniista rakennuksista 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat rakennukset ovat kerrrassaan upeita. Olo oli kuin keskiajalla konsanaan rakennuksia katsellessa.

   Poista
 6. Kiitos Suvi, mukavaa että pidit. Iloisia elokuun päiviä sinullekin!

  VastaaPoista
 7. Wau aivan ihana paikka..jonne pitää päästä käymään edes kerran elämässään :D
  En ole ikinä käynyt,mutta niin hieno postaus upeine kuvineen,kiitos <3

  VastaaPoista
 8. Oikein mukavaa viikkoa sinullekin. Kiva, että kuvakollaasi oli mieleesi :)

  VastaaPoista
 9. Vau, onpa upean näköistä siellä. Mä olen aina halunnut matkustaa tuonne, viedä pojat myös <3 Kiitos tästä postauksesta.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
 10. Aivan ihana postaus ja kuvat!!!
  Jotenkin uskomatonta että 1000- luvun alkupuolella rakennettu linna on vielä olemassa. Mahtavaa!

  VastaaPoista
 11. Nähtävyyslistaan lisäisin vielä Rosslynin kappelin, Rosslyn Chapel. Ja sen takana on viehättävä Rosslin Glen Country Park.

  Ja maistakaa ihmeessä haggista! Olin ihan ihmeissäni, että tämähän on hyvää. Haggista söin Royal Milen Whiski Bar & Restaurant -ravintolassa, joten sitä voin suositella.

  VastaaPoista