Search

DIY Vappuhyrrä – ja se pyörii kuin viipperä

DIY-vappuhyrrä

Joskus sitä ei pääse yhteisymmärrykseen, miksi jotakin asiaa pitäisi kutsua. Näin esimerkiksi tämänkertaisen askartelun kanssa. Olemme kinastelleet, onko kyseessä hyrrä vai viipperä. Oli miten oli, tänään askarrellaan vappuhyrrä (tai sitten viipperä). Otsikkoonkin oli saatava molemmat sanat, jotta sopu säilyi huushollissa.


Tänä vuonna vappua ei vastaanoteta turuilla saati toreilla, vaan kotioloissa. Sima on käymässä ja munkkiresepti kaivettu esiin. Entäs siellä? Tokihan kotiin piti saada myös vähän koristustakin ja vappuaskarteluksi valikoitui paperihyrrä. Helppoakin helpompi vappuhyrrä valmistuu muutamassa minuutissa ja materiaalitkin löytynevät monesta kodista omasta takaa. Vaikka vappuhyrrä on kaunis koriste, se myös toimii. Tuulessa tai puhaltaessa hyrrä pyörii kuin viipperä :)

vappu-askartelu

Vappuhyrrä - näin teet sen


Värikäs vappuhyrrä syntyy vain muutamasta materiaalista. Askartelua varten tarvitset: 

värikästä paperia
viivoittimen
sakset
nuppineulan
helmen
sinitarraa tai kuumaliimaa

Alla olevalta videolta näet, kuinka vappuhyrrä askarrellaan.Vinkit:
 • Paras lopputulos syntyy, kun leikkaat paperista 9 x 9 cm tai 10 x 10 cm neliön
 • Voit käyttää värillisen paperin sijasta myös aikakauslehden tai kirjan sivua
 • Koska hyrrässä on nuppineula, kannattaa terävän kärjen ympärille laittaa joko pieni pala sinitarraa tai kuumaliimaa, jotta kukaan ei satuta itseään
vappu-viipperä

Tällainen vappuaskartelu tällä kertaa. Pian se vappu sieltä tuleekin. Kuinka sinä ajattelit juhlistaa vappua näin poikkeusoloissa? Ja lopuksi se kuumaakin kuumempi kysymys: onko kyseessä hyrrä vai viipperä? :)

19 kommenttia

 1. Nyt täytyy sanoa, että en ole koskaan kuullut viipperi sanaa, joten minä olen aina kutsunut tuota vappuhyrräksi. Tänä vuonna ollaan kotona, minä teen munkit ja äitini tekee simat ja sitten tehdään vaihto auton takaluukun avulla :) Hätä keinot keksii. Tästä sain idean tehdä vappuhyrrät hoitolapsille <3, kiitos!
  Ihanaa viikonloppua teille ihanille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teit Aleksin iloiseksi kommentillasi, sillä Aleksin mukaan kyseessä on hyrrä. Mä olen viipperän kannalla :D Ehkä tässä on alueellisia eroja, miksi kukin tuota kutsuu :D Hyvältä kuulostaa teidän vappusuunnitelma. Poikkeusoloissa hätä keinot keksii :)

   Poista
  2. Never heard myös mulle tuo viipperä. Hyrrä se on! 🙂

   Poista
 2. VappuHYRRÄ on klassikko! Kiva idea laittaa VIIPPERÄT VappuHYRRÄT somistamaan korttia. Olenkohan nyt toisen puolella, toista vastaan... ;D Tämä on varmaan tosiaan alueellista sanastoa, kuten itikka (sääski, hyttynen), vasta (vihta) ja juustoleipä (leipäjuusto). Tuosta juustoleipä-sanan kainuulaisittain katsottuna käyty keskustelu menee minulla jostakin syystä iholle (siis SE ON JUUSTOLEIPÄ) :D Sovinnollista sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Somistamaan korttia 🤣Ennakoiva tekstinsyöttö 👍 Somistamaan kotia 💙

   Poista
  2. Luulen myös, että eri alueilla ihmiset tuntevat tämän hieman eri nimellä. Kuulinpa, että osa kutsuu jopa väkkäräksi. Enpä ole sellaistakaan ennen kuullut. Vihdasta, itikasta ja juustoleivästä varmasti jokaisella on niin ikään oma mielipiteensä :) Tai onko herkkumarja hilla, lakka tai suomuurain :) Kyllähän näitä esimerkkejä löytyy. On hienoa, että meidän äidinkielemme on niin rikas ja täynnä synonyymejä. Ai niin, vihta on vihta, ei vasta :D

   Poista
 3. Voi ihanuus, tuli ihan lapsuus mieleen:) Silloin tuollaisia aina siskojen kanssa vapuksi tehtiin:) Aurinkoista sunnuntai päivää💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin muistan, että lapsena vapputorilta tuli viipperä hankittua. Nyt piti kokeilla, kuinka hyvin sellaisen tekeminen onnistuu paperista. Hienostihan se onnistui ja toimii kuten pitää :)

   Poista
 4. Vappuhyrränä minä olen kuullut sitä puhuttavan. Viipperä on mulle ihan uusi sana. Tuli ihan lapsuus mieleen, sillä silloin näitä väkerrettiin. Mukavaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että hyrrä taitaa saada eniten kannatusta, vaikka kovasti itse viipperän puolesta liputankin. Minä en lapsuudessa edes ymmärtänyt, että tällaisen voisi itsekin askarrella. Silloin tuli vain hankittua valmiita hyrriä vapputorilta. Iloista viikkoa Liisa!

   Poista
 5. Tää on niin ihana muistojen tuulahdus omasta lapsuudesta <3 muistan kuinka tuollaiset tehtiin siskojen kanssa ja lähdettiin ulos vappuhyrrien kanssa <3 Leppoisaa sunnuntai iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että nämä johdattivat sinut lapsuuden muistojen äärelle. Kyllähän nämä lapsuuteen itselläkin olennaisesti kuuluvat. Ja taitavat olla edelleen monissa perheissä perinteisiä vappuhankintoja. Eilen huomasin, että kauppaankin oli tullut näitä myyntiin. Kulkivat nimellä hyrrä :D

   Poista
 6. Rakkaalla lapsella monta...
  Näitä joskus lapsena tehtiin. Ihanan värisiä teidän hyrrät!
  Kivaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että rakkaalla lapsella on monta nimeä :) Näistä tuli kyllä ihanan pirteät hyrrä-viipperät, kun käytettiin värillistä paperia. Saatan muutaman tehdä vielä aikakauslehden paperista vapuksi. Tuleepa samalla testattua, millaisia niistä tulee. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Tulee lapsuus mieleen vappuhyrrästä, näitä voisi tosiaan askarrella ilostuttamaan vappua. Kysynpä että onko vappuhuiska tuttu sana vai onkohan sekin jonkin alueen murretta? (sellainen keppi, jonka päässä on paljon silkkipaperinauhoja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vappuhuiska on tuttu sana ainakin itselle. Voisiko olla, että sille ei muuta nimitystä edes olekaan? Tai sitten olen väärässä, kuten viipperän kanssa kävi. Pitkään ajattelin, ettei tuota kukaan muuksi kutsu, mutta soraääniä alkoi kuulua. Toki hyrräkin on tuttu käsite, mutta minusta hyrrä on sellainen puinen, jossa tappi pohjassa ja se laitetaan pöydälle pyörimään.

   Poista
 8. Hyrrä, viipperä tai väkkyrä. Monta nimeä rakkaalla lapsella. Hyvin kuitenkin pyörii ja se on pääasia :D Ihanaa viikkoa ja vapun odotusta Marja-Terttu!

  VastaaPoista
 9. Ihana vappuhyrrä. Meillä on aina sanottu hyrrä. :) Mutta kaupassa näin, että on vappu viipperä.
  Vapunaattona meillä on tripla juhlat,kun minä ja äitini vietetään nimppareita juuri vapunaattona. Eli kahdet nimpparit ja vappu. Paljon herkkuja. :)

  VastaaPoista
 10. Ihanat hyrrät/viipperät ja mainio idea <3 Minä olen kutsunut aina viipperäksi :D Vähän vappujuomaa ja pientä naposteltavaa omassa pihassa jos sää sallii.
  Ihanaa vappua <3

  VastaaPoista