Search

DIY luonnonasetelma Aino-jäätelörasiaan

metsäpuutarha
Kaupallinen yhteistyö: Aino-jäätelö

Viimepäivinä meistä jokainen on ymmärtänyt luonnon merkityksen hyvinvoinnin lähteenä. Kuinka voimaannuttavaa onkaan suunnata metsän siimekseen, kuunnella tuulen huminaa ja unohtaa hetkeksi ympäröivän maailman murheet. Luonnossa asiat eivät ole milloinkaan väärin.

Luonto on tarjonnut mielelle niin suurta terapiaa, että halusimme tuoda palan sen lumoa myös kodin sisätiloihin. Toteutimme luonnonmateriaaleista tyhjiin Aino-jäätalörasioihin kauniita asetelmia. Ne kuvastavat luonnonmaisemia, joista ammennamme hyvää oloa omaan arkeemme. Näistä asetelmista suorastaan huokuu metsän ikiaikainen voima.

Meillä jokaisella on oma luonnonmaisema, josta voimme ammentaa voimaa ja inspiraatiota tarpeen vaatiessa. Yhdelle sitä tarjoaa oma piha, toiselle metsän siimes, kolmannelle kallioiden uumenet. Innostuimme asetelmien tekemisestä niin, että luonnonmaisemia tuli purkitettua useampi kappale. Toteutusten kirjosta löytyy sekä runsasta ja rönsyilevää että hillittyä ja tasapainoisempaa. Kaikkea sitä monimuotoisuutta, mitä luontokin pitää sisällään.

Asetelmien teko on jo itsessään terapeuttista hommaa. Luonto tarjoaa töihin yltäkylläisen askartelutarjottimen. Jokamiehenoikeudet on kuitenkin syytä kerrata ennen materiaalien keräämistä ja tarvittaessa pyytää maanomistajalta lupa.

Näin pääset alkuun


1. Mieti ensin, millainen asetelma kuvastaa omaa luonnonmaisemaasi. Onko se runsas vai hillitty?

2. Etsi luonnosta sopivia aineksia, kuten oksia, kiviä ja käpyjä. Muista kuitenkin jokamiehenoikeudet ja kysy tarvittaessa maanomistajan lupa.

3. Valitse rakennelmalle alusta, tyhjä Aino-jäätelörasia on tähän hommaan erinomainen, sillä se on tukeva!

4. Leikkaa asetelman pohjaksi pala kukkasientä.

5. Päästä luovuus valloilleen ja luo oma luonnonmaisemasi. Hyödynnä luonnonmateriaaleja rohkeasti kiinnittämällä niitä kukkasieneen. Kivistä voit tehdä polkuja ja kävyn suomuista aitauksia.

Kurkistetaanpa seuraavaksi tarkemmin, millaisia luomuksia saimme luonnonmateriaaleista aikaan.

Runsas luonnonasetelma jäätelörasiassa


luonnonasetelma

Ensimmäisen asetelman halusimme kuvastavan luonnon runsautta: käpyjä, sammalta, oksia, varpuja ja havuja. Mustaksi maalattu jäätelöpurkki pursuaa luonnon kesyttömyyttä. Kauneus on loistava luonnon lahja, sanoma rasian kyljessäkin toteaa.

Oheisella videolla opastamme, kuinka onnistut luomaan oman luonnonasetelmasi jäätelörasiaan. Tässä toteutuksessa on hyödynnetty myös jäätelörasian kansi. Videolta selviää, miten.


Metsäpuutarha jäätelörasiassa


luonnonmaisema-jäätelöpurkkiin

Metsäpuutarhassa yhdistyy puutarhan ja luonnon oman kasvillisuuden lumo. Asetelmassa kukkasienen pinta katetaan luonnonmateriaaleilla, kuten pikkukivillä ja sammaleella. Kivillä saa tehtyä esimerkiksi pieniä polkuja ja kävyn suomuilla reunukset kivetykselle. Kerroksellisuus saa näkyä. Silkkipaperi jäätelörasian ympärillä viimeistelee toteutuksen.

Katso alta lyhyt ja inspiroiva videotutoriaali, kuinka metsäpuutarha on toteutettu.


Kyljellään oleva asetelma jäätelörasiassa


luontoasetelma-purkkiin

Yksinkertaisimmillaan kaunis ja herkkä asetelma syntyy vain muutamasta luonnonmateriaalista. Sammalpetiin aseteltu oksa ja käpy ovat pala metsää aidoimmillaan.

Työ eroaa kahdesta edellisestä siinä, että se on toteutettu kyljellään olevaan rasiaan. Jäätelöpakkauksen pohjalle on tuttuun tapaan aseteltu kukkasieni. Luonnonmateriaalit on kiinnitetty kukkasieneen ohuella rautalangalla. Näin ne pysyvät asetelmassa tukevasti kiinni myös pystyasennossa. Tässä työssä tyhjän jäätelörasian voi jättää tuunaamatta.

Skandinaavinen asetelma jäätelörasiassa


asetelma-purkissa

Viimeinen asetelma heijastelee skandinaavista selkeyttä ja rauhallisuutta. Jäätelörasia on maalattu kauttaaltaan valkoiseksi ja myös kansi on hyödynnetty toteutuksessa. Ennen maalaamista rasian kannesta on leikattu ympyrän muotoinen pala mattoveitsellä pois.

Pakkauksen sisään on laitettu tuttuun tapa pala kukkasientä. Luonnonmateriaalit on helppo työntää reiästä kukkasieneen ja lopuksi reunustaa tuotos pienillä kivillä. Yksinkertaisen kaunis toteutus tuo ripauksen luontoa osaksi kodin sisustusta.

Ikiaikaista juurevuutta Ainon uusissa jäätelörasioissa


aino-paketit
Kuva: Aino-jäätelö

Aino-jäätelöiden pakkaukset ovat kuin tehtyjä asetelmien alustoiksi. Ne ovat sopivan tukevia ja pysyvät pystyssä, mikäli mielii tehdä kyljellään olevan luomuksen. Tyhjiä jäätelörasioita on meille siunaantunut aikamoinen kasa, sillä pakastimessa on aina varattuna muutama paketti Aino-jäätelöä sekä vieraita että omia herkutteluhetkiä varten. Kun jäätelö on syöty, pakkaukset päätyvät joko askarteluprojekteihin tai pakastusrasioiksi.

Oletko muuten bongannut jo pakastealtaista Aino-jäätelöiden uudella ilmeellä varustetut pakkaukset? Myös niihin on haettu inspiraatiota luonnosta. Ainon Facebook-sivuilla uudistuksesta kerrotaan seuraavaa: "Uudistuneet pakkaukset viestivät luonnon vastavoimaisuudesta, jossa eri elementit täydentävät toisiaan. Palaneessa puussa on mielikuvallisesti paljon luonnosta kumpuavaa, ikiaikaista juurevuutta ja kesyttömyyttä."
Uudella ilmeellään Aino haluaa rohkaista meitä voimaantumaan luonnosta. Jokaisella on oikeus vaalia omaa sisäistä luonnonvoimaansa ja olla aidosti oma itsensä. Ainon uusi ilme on omintakeinen, aivan kuten meidän jokaisen oma luonnonvoimammekin.

metsäpuutarha-purkkiin

Mitä luonto sinulle merkitsee? Onko sen merkitys kasvanut vallitsevissa poikkeusoloissa? Entä millainen asetelma kuvastaisi sinun luonnonmaisemaasi?

*Kaupallinen yhteistyö: Aino-jäätelö

27 kommenttia

 1. Oi tämä on tosi hauska idea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilia. Nämä tuovat kivasta palan metsän lumoa kotiin. Piristävät arkea ja mieltä näinä aikoina :) Iloista viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Tässäpä mahtava uusi idea jätskirasioiden käyttöön! Noita jätskirasioita löytyy kaapista - miten niitä kertyykin ;D Kiva, kun on valmiita vinkkejä erilaisten luontorasioiden tekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätelörasioita on kertynyt meillekin melkoinen kasa. Nyt niille tuli käyttöä, kun melkein joka huoneesta löytyy oma luonnonasetelma. Nyt on hyvä aika ammentaa voimia ja energiaa luonnosta ja pienistä askarteluprojekteista. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Todella upeita asetelmia! Niin ajankohtaisia ja kauniita. Kiitos vinkeistä ja mukavia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja kiitos paljon Satu. Aurinkoa alkavaan viikkoon ja inspiroivaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 4. Ihan mielettömän hyvä idea tuo jäätelörasiaan tehty asetelma, tässähän siis pitää ensin lähteä kävelylle metsää etsimään luonnonmateriaalia ja sitten kauppaan ostamaan jäätelöä ;) Rentoa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä syy pieniin herkutteluhetkiinkin, jotta saa alusen asetelmaa varten :) Tänäänkin on ollut niin kaunis päivä, että nautiskelimme iltapäiväkahvit ulkona terassilla jätskin kera. Vielä on muutama asetelmaidea toteuttamatta, mutta kaikki rasiat on nyt käytetty. Eli pitänee syödä jätksiä nyt urakalla, että pääsee tekemään näitä vielä lisää :)

   Poista
 5. Tuli aivan upea ja Aino jädet ovat niin herkullisia. <3 Juuri eilen illalla mietin teitä, että häät, voi itku sentään. Hurjasti tsemppiä ja niitä vietetään sitten vielä kaksinkertaisella ilolla, kun tästä kaikesta selvitään. Olette ajatuksissa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino-jätski on kyllä super herkkua! Meillä tosiaan hääsuunnitelmat ovat nyt pausella ja odottelemme, miten tässä käy. Todella kurja juttu ja harmitus on suuri, jos häät peruuntuvat, mutta sen mukaan pitää elää, mikä on tilanne. Auringosta ja luonnosta saa onneksi ammennettua voimaa. Metsässä murheetkin unohtuvat :)

   Poista
 6. Onpa kivoja! Kiitos vinkistä. Taidanpa tehdä Pääsiäiseksi jonkun asetelman.
  Luonto ja sen voima korostuu nyt ja aina olen luonnosta ammentanut ja siellä rauhoittunut.
  Voikaahan hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin purkkeihin voi nyt pääsiäisenä kylvää myös pääsiäisruohoa. Meillä oli tarkoitus kylvää rairuohoa yhteen purkkiin, mutta innostuimme asetelmista niin paljon, että purkit loppuivat kesken. Pakastimessa on Ainoa, joten pitänee herkutella nyt aktiivisesti, jotta saa uusia tyhjiä purkkeja projekteille :D

   Poista
 7. Ihania aselmia olette tehneet! Runsas asetelma on aivan ihana, jotenkin minun näköinen <3
  Kyllä luonnosta on nyt tullut vielä enemmän tärkeää minulle, siellä aina jotenkin rauhoittuu ja onneksi näissä meidän lähimetsissä on vielä tilaa kulkea!
  Ihanaa viikonloppua teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksi nimesi tuon runsaan asetelman myös omaksi suosikikseen, itse olen ehkä enemmän metsäpuutarhan ystävä :) Sehän tässä onkin hienoa, että jokaisella on oma luonnonmaisema, josta saa voimia ammennettua itselleen. Nautihan Outi teidän lähimetsistä ja ota luonnosta kaikki ilo irti. Aurinkoa ja valoa sinulle uuteen viikkoon!

   Poista
 8. Loistavaa kierrätystä ♥ Aino jätskit on mun lemppareita ja itse oon säilyttänyt rasioita lähinnä ruoan säilyttämiseen mutta tosi voisi askarrella vaikka asetelmia nyt kun teiltä sain kivoja ideoita!

  Mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa aiemmin juuri totesin, että nuo rasiat on ihanan monikäyttöisiä. Ruuan säilytykseen, pakastamiseen ja askarteluihin. Varmasti joku keksii vielä jotain muutakin hyötykäyttöä. Kivaa viikkoa Maikku!

   Poista
 9. Kyllä luonnon merkitys näissä olosuhteissa on varmasti nostanut päätään myös heillä jotka aiemmin eivät niin ole sitä "harrastaneet". Itsellä työolosuhteissa metsä on poistunut ja tilalla nettitehtävät ja kuvat lapsille jotka ovat kotona. Päiväkotiulkoilu on nyt aika rajattua. Vapaa-ajalla liikuntaa pitää tehdä kartellen ihmisiä, ettei kanna pöpöjä kotiin tai töihin. Kaiholla odotan aikaa normaalimpaa <3 Minimetsät ovat kyllä söpösiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla monella sama tilanne ja kyllä meilläkin arki kovasti muuttunut. Täällä Järvenpäässä on sentään hyvin ollut tilaa ulkoilla ja kanssakulkijoita ei juuri näy. Olen kyllä lukenut, että monet luontopaikat ovat nyt varsinkin pk-seudulla tupaten täynnä väkeä ja turvavälejä ei kaikki muista noudattaa. Nyt vain toivotaan, että tämä olisi pian ohi ja paluu normaaliin voisi alkaa. Aurinkoista pääsiäisen aikaa teidän perheelle joka tapauksessa :)

   Poista
 10. Onpa kivat asetelmat :) Näin se käy, kun mielikuvitus pääsee valloilleen. Meille ei noita jäätelörasioita paljoakaan kerry, kun en itse syö jäätelöä. Mutta miehelleni ne maistuu ja noita rasioita käytän pakastamisessa. Mukavaa pääsiäisen odotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä mies pitääkin sitten huolen, että rasioita on saatavilla :) Tosi monikäyttöisiä ovat ja kuin tehdyt näihin asetelmaprojekteihin. Sopivan tukevia. Pienellä tuunauksella saa näyttäviä juttuja aikaiseksi :)

   Poista
 11. Aivan mahtava idea taas!Luonnon materiaalit on ehdottomasti parasta mitä voi olla ja luonto on minulle tosi tärkeä aina.Samoja mitä teilläkin on käytetty kivet,kävyt,sammaleet,oksat,varvut tulisivat minunkin asetelmaan,mutta ainojäätelö astioita ei kyllä löydy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että samanlaisia elementtejä ja materiaaleja päätyisi sinunkin asetelmaasi. Kyllä luonto on kauneutta pullollaan. Kuten alussa totesimme, siellä asiat eivät ole koskaan väärin. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 12. Rasiat on kyllä monikäyttöisiä. Osa rasioista on meillä pakastusrasioina. Niihin mahtuu iso satsi marjoja kesäisin. Ja nyt näitä on tosiaan tullut käytettyä myös askarteluprojekteissa.

  VastaaPoista
 13. Voi kiitos ja sitä samaa toivottele Suvi sinulle. Aurinkoa ja puhtia uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
 14. Miten hyvä idea ja upeita lopputuloksia 😊

  VastaaPoista
 15. Kauniita ja persoonallisia asetelmia. Kaikista parasta on että luonnonmateriaalit kasvavat lähellä luonnossa, niistä ei tule kuljetuskustannuksia ja päästöjä. Meillä ovat Aino jäätelörasiat menneet tähän asti lasten legojen säilytykseen. Yritin tänään tuoda kaksi minikäpyä sisälle. Joku ehti heittämään ne takaisin ovesta ulos, eli vaatii vielä hiukan aikaa että saan toteuttaa oman asetelmani :D

  VastaaPoista
 16. Niin mainio idea ja jokaisen helppo toteuttaa omannäköinen asetelma!
  Aurinkoisia päiviä kevääseen!!

  VastaaPoista