Search

Jakkaran käsittely puuvahalla valkoiseksi

jakkara puuvahaus
Ajoittain kodin huonekalut kaipaat pientä pintakäsittelyä ja tuunausta. Meillä olohuoneen nurkassa oleva puujakkara on jo tovin odottanut ilmeen uusimista. Jakkara tuli hankittua opiskeluaikana, jolloin budjetti sisustushankintojen suhteen oli varsin minimaalinen. Hyvinpä tuo on palvellut vuosia, mutta kieltämättä jakkara näyttää hitusen halvalta, eikä pintakaan ole kolhuilta säästynyt. Alkuvuodesta päätimme ehostaa tuolin uutteen uskoon. Käsittelimme jakkaran Osmo Color -puuvahalla valkoiseksi. Käsittely kannatti, sillä jakkaran yleisilme piristyi kertaheitolla.

Puuvaha on erinomainen tapa värikäsitellä kodin puupinnat. Hyviä kokemuksia puuvahasta saimme jo muutama vuosi sitten, kun käsittelimme puuvahalla keittiön ruokapöydän. Kannattaa kurkistaa ruokapöydästä kirjoittamamme postaus!

Mutta miksi puuvaha, eikä maalia? Puuvaha eroaa perinteisestä maalista mm. siinä, että puuvahan läpikuultava värisävy jättää puun syykuvionnin näkyviin. Näin se tekee huonekalun pinnasta eläväisemmän kuin perinteinen maali.

Alla oleva kuva paljastaa, miltä jakkara näytti ennen puuvahausta. Kuten havaita voi, muutos entiseen on huomattava. Käyttämämme sävy on Osmo Colorin mattalumi.

jakkara.ennen-jalkeen

tuolin-puuvahaus

valkoinen jakkara

Huonekalun puuvahaus

Onnistumisen edellytyksenä on huolella tehty pohjatyö. Ennen puuvahan levittämistä jakkara tai muu käsiteltävä huonekalu tulee putsata ja pinta hioa. Hiomiseen soveltuu 150 millinen hiomapaperi. Jotta väri imeytyy kauniisti jakkaran pintaan, puun syysuunnat tulee huomioida hioessa. Hionnan tulee olla tasaista, eikä pintaan saa jäädä pysäytysjälkiä. Kun vanhat pinnoitteet on poistettu, puhdista huonekalu hiontapölystä harjalla tai kankaanpalalla. Pohjatöiden jälkeen voidaan siirtyä vahan levittämiseen.

Käytä puuvahan levittämiseen vaahtomuovisivellintä tai laadukasta luonnonharjasivellintä. Kasta sivellin puuvahaan ja aloita levitys puun syiden mukaisesti. Tämän jälkeen vaha tasataan poikittaisuuntaisesti ja lopuksi jakkara vielä viimeistellään puun syiden mukaisilla pitkillä vedoilla. Näin pinnasta tulee tasainen ja lopputuloksesta mahdollisimman siisti.

Huonekalun voi käsitellä puuvahalla 1-2 kertaa riippuen, kuinka peittävän sävystä haluaa.

Vinkkejä puuvahaukseen tarjoaa myös alla oleva video, jossa aiheena ruokapöydän puuvahaus. Neuvot soveltuvat kaikille huonekaluille.puuvaha-tuolille

tuoli6a

Puuvaha sopii huonekalujen lisäksi seinien ja kattojen käsittelyyn. Lattiat sen sijaan kannattaa käsitellä öljypitoisemmalla Öljyvahalla, koska niihin kohdistuu kovempi kulutus.

Huonekalujen kohdalla kannattaa huomioida, ettei vanhasta tai tummasta puusta saa kuultovalkoista, ellei pintaa hiota ensin vaaleaksi.

Osmo Colorin sivuilta löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä puuvahaukseen. Mattalumen lisäksi valikoima käsittää monia muita sävyjä. Jos valmiista vaihtoehdoista ei löydy sopivaa sävyä, voi puuvahoja myös sekoittaa keskenään halutun sävyn saamiseksi.

valkoinen-jakkara

valkoinen-tuoli

Mitäs pidät jakkaran muutoksesta? Oletko sinä pintakäsitellyt huonekaluja puuvahalla?

10 kommenttia

 1. Kivan näköinen loppu tulos :) Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ollaan tyytyväisiä puuvahalla saatuun lopputulokseen. Jakkara on tosiaan yli 10 vuotta vanha, joten alkoi olla päivityksen tarpeessa 😊 Leppoisaa viikonloppua sinullekin

   Poista
 2. Tuli kyllä raikkaamman oloinen. Olen myös käyttänyt em vahaa joihinkin pieniin juttuihin. Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuvaha sopii tosiaan moneen, jopa puuleluihin, mitä tuolta sivuilta lueskelin. Ja on myös todella riittoisaa.

   Poista
 3. Kyllä vain muuttui jakkara, eikä ollenkaan huonompaan suuntaan!
  Mulla olis samoja jakkaroita muutama ja istuinosat vaatisivat jo hieman tuunausta... Pitääpä pohtia tätäkin vaihtoehtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa aika monesta kodista löytyä samantyyppisiä jakkaroita. Nämä meidän on tosiaan aikanaan opiskelijaboksiin hommaamat. Hetken mietimme, pitäisikö kokonaan luopua, mutta näin uudelleen käsiteltyinä Ovat kuin uusia 😊

   Poista
 4. Tulipa kuin uusi tuosta jakkarasta, tosi hieno. Olen joskus, kun lapset oli pieniä, käsitellyt heidän huoneiden kalusteita puuvahalla. Tosi kätevää ja muistaakseni jotenkin parempi vaihtoehtokin kuin maali.
  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on se käsitys, että puuvaha olisi monesti maalia parempi vaihtoehto. Pintakäsittelyaineita on monia ja puuvaha ihan varteenotettava vaihtoehto. Saunaan on käsittääkseni olemassa omat vahansa eli sinne tämä perinteinen puuvaha ei sovellu. Hyvää tässä on myös se, että pinta hylkii likaa ja helppo pitää puhtaana.

   Poista
 5. Kiva muutos 😊. Olen oppinut maalaushommista sen, että kannattaa panostaa siveltimiin. Laadukkaat siveltimet takaavat siistin lopputuloksen.

  VastaaPoista
 6. Kaunis tuoli tuli, aivan kuin uusi! Mukavaa helmikuuta <3

  VastaaPoista