Search

Omatekoinen reseptivihko

itse-tehty-reseptivihko
Vaikka netti onkin pullollaan erilaisia ruokaohjeita, tulee ne parhaimmat edelleen tulostettua ja säilöttyä omaan talteen. Emme nimittäin luota siihen, että ohje olisi ikuisesti netissä. Reseptejä on tullut kerättyä myös erinäisistä ruokalehdistä. Jotta ruoka- ja leivontaohjeet eivät pyörisi pitkin poikin, teimme niille vanhan ajan reseptivihon. Siitä tuli niin kiva, että toteutimme samanlaisen  myös ystävällemme tuparilahjaksi. Suurena jauhopeukalona hän ilahtui lahjastamme kovin.

Omaan reseptivihkoon olemme kelpuuttaneet vain parhaimmat helmet. Sellaiset ohjeet, jotka jaksavat ihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Reseptivihossa ne säilyvät varmassa tallessa ja ovat helposti löydettävissä, kun tilanne vaatii.

diy-keittokirja

itsetehty-keittokirja

Materiaalit reseptivihkoon löytyivät lähimmästä Tigerista. Ostimme liikkeestä mustalla kannella varustetun vihon ja korkista valmistettuja tarrakirjaimia. Viimeisen silauksen reseptikirja sai puuhaarukasta, joka löytyi valmiiksi kotoa.

Reseptivihon koristelun aloitimme puuhaarukasta. Maalasimme puuhaarukan varren askartelumaalilla valkoiseksi. Kun maali oli kuivunut, liimasimme varteen vielä puukirjaimen, joka viittaa reseptivihon omistajan etunimeen. Erilaisia puukirjaimia on myynnissä askartelutarvikeliikkeissä. Lopuksi liimasimme puuhaarukan kiinni reseptivihkoon Pattex 100% -liimalla, joka on vahva ja pitävä yleisliima lähes mihin vain hommaan.

Viimeinen vaihe piti enää sisällään tarrakirjaimien kiinnittämisen kanteen. Koska kyseessä on reseptivihko, muodostimme korkista valmistetuista tarrakirjaimista kanteen sanan RECIPES. Siinäpä se, jäljelle jää enää reseptien liimaaminen tai kirjoittaminen vihkoon.

reseptikirja

diy-reseptikirja

Yksi urakka meillä on vielä edessä, nimittäin sisällysluettelon tekeminen. Se helpottaa erityisesti silloin, kun jokin tietty resepti on hakusessa. 

Näin digiaikana moni saattaa naureskella tällaiselle reseptiviholle. Niin usein olemme törmänneet tilanteeseen, kun oma lemppariohje on hävinnyt verkosta, että tilanne on harmittanut vielä pitkään sen jälkeenkin. Nyt ohjeet pysyvät varmassa tallessa.

Miten sinä säilytät lempireseptejä? Suositko valmiita keittokirjoja vai tuleeko silloin tällöin napattua ohjeita myös aihepiirin lehdistä ja verkkosivuilta talteen? Oletko törmännyt siihen, että oma lempiohjeesi olisi hävinnyt verkosta?

33 kommenttia

 1. Kiva idea :) Olen huono säilyttelemään reseptejä; melkein tulee aina käytettyä googlea. Mukavaa helmikuuta. Kevättä kohden mennään, jeeee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google on nopea apuri reseptien etsinnässä ja silloin kun haluaa kokeilla jotain uutta :) Aivan kaikkea emme reseptivihkoon säilö. Vain ne kruunun jalokivet, jotka on testattu herkullisiksi ja joita mukava tehdä uudelleen. Sellaisten säilömiseen tämä on tosi oiva, eikä tarvitse pelätä, että resepti katoaa mystisesti jonain päivänä netistä. Kivaa kevään odotusta teidän perheelle :)

   Poista
 2. Tosi kiva ja käytännöllinen idea.Minulla on luottokeittokirja, mutta sen lisäksi tulee leikattua ohjeita lehdistä,otettua valokuvia jos ei voi leikata ja joskus tuostelen netistäkin.Ja todellakin reseptikirja olisi tarpeen.Nuo korkkikirjaimet on kyllä tosi kivoja.Täytyykin ensi kerralla Tigerissä etsiskellä niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, valokuvia tulee minunkin välillä otettua resepteistä. Nekin pitäisi jotenkin arkistoida yhteen kansioon, kun nyt ovat kaiken muun kuvavirran joukossa ja hakemiseen menee aikaa. Voisipa muutaman reseptikuvan myös tulostaa ja liittää tuonne reseptikirjaan. Ja kantsii pitää silmät auki Tigerissa. Nuo korkkikirjaimet on aika kivoja ja monikäyttöisiä :)

   Poista
 3. Meillä on vihossa perheet vakioreseptit. Ne on kirjoitettu sinne niin perusteellisesti, että kokkailua aloittava lapsikin voi ohjeen perusteella tehdä ruuan. Lehdistä leikatut suosikit olen liimannut sivulle ja siihen mahtuu hyvin tekemään merkinnän, että miten reseptiä kannattaa tuunata. Vihko on hyvä olla olemassa, vaikka usein tuleekin katseltua reseptejä netistä. Harmi vaan ettei meidän vihkomme ole yhtä tyylikäs ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea on varmasti tuo teidänkin reseptikirja ja se on siitäkin mukava, että kulkee sitten sukupolvelta toiselle. Itsekin luen mielelläni äitini aikanaan kirjaamia reseptejä ja tuleepa niitä joskus testailtuakin. Iloista talviviikkoa :)

   Poista
 4. Oi miten kivannäköinen, hienot nuo kirjaimet! Usein tulee napattua joku hyvältä tuntuva resepti ylös..niitä sitten onkin keittiön alakaappi täynnänsä:) Ei mitenkään helppo kaivaa esiin juuri sitä tiettyä..tuollainen resepti vihko olisikin loistava! Mukavaa lauantaita sinne teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluna etsiskelin yhtä reseptiä valehtelematta tunnin verran, kunnes luovutin. Silloin iski ajatus koota kaapeissa lojuvat ohjeet samojen kansien väliin. En ole katunut ja hermotkaan eivät ole sen jälkeen olleet samalla tavalla koetuksella :D

   Poista
 5. Minullakin on oma reseptivihko, johon kerään kaikkia perheen suosikkireseptejä. Sieltä niitä on helppo jakaa myös muille. Tosi paljon teen ruokaa ja leivon kyllä ihana ilman reseptiä, mutta kyllä tuonne vihkoonkin on paljon jo kertynyt. Ihanan vihon olette tehneet <3
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Sinun reseptit on kyllä ihania, varsinkin ne, joita olet blogissasi jakanut. Muutaman olen sieltä tulostanut talteen ja itse asiassa nyt ne löytyvät tuolta reseptikirjan välistä :D

   Poista
 6. Todella mukava kirja. Tai siis reseptivihko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja tämä taitaa enemmän olla kuin vihko koosta päätellen, tai sitten vihko :) Kukin kutsukoon haluamallaan tavalla :D

   Poista
 7. Kaunis reseptikirja! Mulla on kanssa kirja joka pullottaa resepteista. Nykyään tulee katsottua reseptit netistä, mutta ne kaikkein suosituimmat kyllä löytyvät tuosta kirjasta.
  Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin meilläkin. Aivan kaikkea ei kansien väliin säilötä, vain ne parhaimmat ja hyväksi havaitut reseptit :)

   Poista
 8. Mulla on reseptikirja, jonne taltioin ne kaikkein parhaat reseptit. Lisäksi lukematon määrä keittokirjoja sekä lehdestä leikattuja ohjeita, jotka on koottu kansioon jäsenneltyinä eri osioihin. Ja lisäksi Pinterestissä oma osio ruualle ja juomille. Eli hyvin moninaista

  VastaaPoista
 9. Huomattavasti helpottuu reseptien etsiminen, kun ne on koottuna yhteen tiettyyn paikkaan. Vielä kun saisi aikaiseksi kirjoittaa sisällysluettelon, niin näkisi aina nopealla vilkaisulla, mistä mikäkin resepti vihkosta löytyy :) Mukavaa helmikuuta sinnekin :)

  VastaaPoista
 10. Ihan loistava. Vinkkaanpa tästä heti kaverille joka tykkää askarrella ja on intohimoinen jauhopeukalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkaa ihmeessä, varmasti olisi hänelle hyödyllinen :) Kivaa viikkoa teidän perheelle Jenni :)

   Poista
 11. Tuli tosi hieno. Itselläni on ihan tavallinen kovakantinen reseptivihko, johon on kirjoitettu meidän salaiset reseptit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heräsikin heti kiinnostus, että mitä herkkuja teidän salaisessa reseptivihkossa on :D Taitaa olla turha udella :D Pari ohjetta itselläkin takataskussa, joita en ole useista uteluista huolimatta suostunut kertomaan. Jokaisella pitää olla muutama salainen resepti :D

   Poista
 12. Tyylikäs reseptikirja!

  Mulla on useampi vihko/kirja johon olen kirjoittanut/liimannut reseptejä. Käytän kyllä netin ohjeitakin, mutta mielelläni kirjaan reseptit talteen vanhanikaisesti, kun vaan ehdin. Olen roiskutteleva leipuri, ja kirja tykkää vähemmän huonoa taikinatahroista kun joku älylaite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan on näiden reseptikirjojen huono puoli, että roiskeita kestävät heikommin. Joskin täytyy sanoa, että minusta ne taikinaroiskeet tuovat myös omaa fiilistä reseptivihkoon :D

   Poista
 13. Minä olen valitettavasti käyttänyt tuota pitkin ja poikin-menetelmää. Reseptivihko on aina tarpeellinen, koska netti on niin täynnä kaikkea, ettei sieltä välttämättä enää löydä sitä, mitä haluaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkin poikin -menetelmä taitaa olla aika monelle tuttua :D Tämä on vähän sama asia kuin se, että pitäisi järjestellä valokuvat albumiin. Näihin pitää aina varata varta vasten oma aika, jolloin päättää homman tehdä :)

   Poista
 14. Minulla on montakin reseptivihkoa. On niin helppo etsiä joku ohje, kun tietää että se löytyy vihosta. Keräilen ohjeita lehdistä, googlesta ja blogeista ja parhaimmat talletan juuri noihin vihkoihin. Toki joskus ohje joutuu hukkaan, kuten viikolla pizzapuustiset, mutta onneksi löytyi googlesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä, kuinka monta reseptivihkoa sitä meillekin vielä ilmaantuu. Sen verran noita ohjeita on tullut napattua talteen, että vihko on pian täynnä. Itse puolesta puhun juurikin tuon helppouden vuoksi. Toki netistä on helppo myös etsiä, mutta jotakin tuossa paperisessa versiossa on sellaista, että liputan enemmän sen puolesta.

   Poista
 15. Mullakin on reseptit vanhanaikaisesti paperilla. Vähän sikin sokin, joten pitäisi ehkä itsellekin hankkia kunnon vihko. Tietokone, tabletti tai puhelin ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta jotain siinä paperisessa reseptissä on sellaista, että siitä vain on helpompi lukea.

  En tiedä onko tämä vähän sama kuin lehti on helpompi lukea konkreettisena selattavana lehtenä, kuin verkkolehtenä. Näin minun mielestäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan ajatuksesi täysin. Itseäni hieman myös ärsyttää erityisesti leipoessa, kun taikinakäsillä saa koko ajan olla "avaamassa" näyttöä uudelleen. Paperisena se pysyy näköetäisyydellä koko ajan ilman pelkoa, että kohta se ruutu on taas pimeänä :D

   Poista
 16. Kiitos ideasta, tämä tuli kuin tilauksesta! :) Nyt ei muuta kuin laittamaan reseptit siististi yksiin kansiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että reseptivihko oli mieleesi :) Kivaa viikkoa sinulle Kaisa :)

   Poista
 17. Onpas kiva idea :) Reseptejä tulee kyllä vieläkin lehdistä repäistyä talteen ja sitten kun joskus käy niitä irtosivuja läpi niin miettii että mikäs ihme ruoka tämä onkaan kun kuva olikin eri sivulla. Reseptien organisointi olisi kyllä kovasti tarpeen jossain vaiheessa! Reseptikirja olisikin näppärä tapa siihen.

  VastaaPoista
 18. On kyllä tyylikäs reseptivihko!
  Mulla on iänkaiken vanha, kulahtanut, on saanut roiskeita jne... - on siis ollut käytössä :D Turhaakin siellä on toki.
  Toisena on kansio, johon olen irrottanut lehdistä hyväksi todetut ohjeet - turhia on sielläkin.

  VastaaPoista
 19. Kiitos, tässäpä vaihtoehto kalenterituunaukselle, joka ei ole saanut täyttä intoa päälle askarteluissani.Tämä kuulosti heti omalta jutulta ja pääsee kokeiluun lähipäivinä.

  VastaaPoista