Search

Joulu ei ole päivämäärä - se on mielentila

joulunavaus-2017
Joulu ei ole päivämäärä. Se on mielentila. Näin totesi aikoinaan amerikkalainen Mary Ellen Chase ja tiivisti lauseissaan juuri sen, mihin mekin uskomme: joulu on enemmän kuin muutama pyhäpäivä. Se on mielentila, josta on lupa nauttia pitkään.

On aika avata Kaikki Paketissa -blogin joulukausi. Joulun viettoon ei ole yhtä oikeaa tapaa. Näin joulukauden avajaisten kunniaksi päätimme hieman raottaa niitä tapoja ja asioita, jotka kuuluvat meidän jouluumme. Kenellekään ei liene epäselvää, että joulunaikaan teemme paljon asioita itse. Koristeet, kynttilät, ruuat, herkut, lahjat ja paketointi ovat kuitenkin vain osa meidän joulua. 

joulujälkiruoka

Aloitamme jouluun valmistautumisen jo varhain syksyllä. Keräämme luonnosta talteen oksia ja käpyjä jouluna tehtäviä asetelmia ja koristeita varten. Kaivamme esiin myös vihkon, johon olemme kirjanneet ideoita, jotka edellisvuosina ovat jäänyt toteuttamatta. Vuodessa moni asia tuppaa unohtua, mutta kun ideoita kirjaa ylös, on niihin helppo palata myöhemmin uudelleen. Tänä vuonna listalla on muun muassa paljon erilaisia kynttiläideoita. Niistä osa päätyneet tänne blogiinkin. Toki tiedossa on itse tehtyjä koristeita ja kauniita paketteja lahjaideoita unohtamatta. Odottakaahan vain, että saamme paketointi- ja lahjapajan taas pystyyn!

Rakastamme perinteitä, mutta vuosittain on mukava tuoda niiden rinnalle myös jotain uutta. Se pätee ennen kaikkea joulun ruokapuoleen. Jotta perinteiset jouluruuat maistuisivat jouluna, joulukuun alkupuoli on uusien makuyhdistelmien aikaa. Silloin keittiössä voi syntyä glögipäärynöitä, piparikakkua tai kanelijäädykettä. Ei niin perinteisiä, mutta silti ajatukset jouluun johdattelevia makupareja. Yksi suurimmista ponnistuksista on joulukuun alussa ystävillemme järjestämä jouluillallinen. Se on tapamme kiittää ystävyydestä. Illallisen menu vaihtuu vuosittain, mutta yksi asia pysyy samana, nimittäin Janin sienisalaatti. Siihenkin haetaan joka vuosi uutta twistiä joko lisäämällä joukkoon jotain uutta ja yllättävää tai tarjoilemalla se uudella tapaa. 

joulukattaus

joulukoriste


Kuusi täynnä tarinoita


65896cd55b1040fab4e61f7b37f8b9dc

Kuusen alla täytyy olla täynnä rakkautta.

- Tove Jansson - Kuvanveistäjän tytär: Joulu


Tärkeä osa jouluun valmistautumista on lämpimän tunnelman luominen kotiin. Kynttilät, tunnelmavalot, tuoksut ja koristeet tekevät kodista paikan, jossa on mukava rakentaa joulua. Kuppi höyryävää glögiä joululaulujen soidessa taustalla kruunaa joulukuiset illat. 

Niin ihanaa kuin olisikin tuoda aito kuusi nurkkaa koristamaan, emme erinäisistä syistä ole sitä tehneet. Muutaman vuoden totuttelun jälkeen tekokuusi ei itse asiassa tunnu hassummalta. Koristein ja valoin kaunis sekin. Ja mikä parasta, siitä voi nauttia koko joulukuun ilman jatkuvaa kastelua ja lattialla olevien neulasten siivoamista. Todennäköisesti vuoden päästä asustelemme nykyistä suuremmassa kodissa, jolloin tekokuusi saattaa väistyä aidon tieltä. Tänä jouluna nurkkaa saa kuitenkin vielä koristaa ikivihreä ikikuusemme.

Myös joulukuusemme on täynnä tarinoita. Vuosittain kuuseen ilmestyy yksi uusi koriste. Useimmiten ulkomailta ostettu tai itse tehty. Meillä on jokaisella lomareissulla tapana ostaa yksi joulukoriste. Matkamuistoja on mukava muistella aina jälkikäteen kuusta koristellessa. 

joulukuva1

Hokkarit jalkaan - vastapainoa kiireelle


PC181394

Joulua edeltävät viikot ovat usein yhtä juoksemista. Joulukortit, milloin ne pitikään lähettää? Onko lahjat kaikille hankittu? Mitä joulupöytään? Miten ja missä ylipäätään vietämme joulua? Kysymyksiä, joita niin me kuin moni muukin pyörittelee mielessään. Kun joulu viimein saapuu, parasta on rauhoittuminen. Toisaalta kaikki se jouluun liittyvä touhuaminen on meille tärkeä osa juhlakauteen virittäytymistä. Valmistautuminen on ihanaa, kunhan homma ei mene ylisuorittamiseksi ja välillä muistaa haukata happea. Ja vaikka kaikkea ei ennättäisi tehdä, joulu tulee siitäkin huolimatta.

Edellä puhuimme hengähtämisestä. Sopivaa vastapainoa hulinalle tuo, kun vetää hokkarit jalkaan ja suuntaa varhain aamulla hetkeksi luistelemaan. Toisinaan riittää pieni aamukävely lumen peittämässä kaupungissa. Valitettavasti Helsingissä lumi ei ole aina joulukuussa itsestäänselvyys. Onneksi niitä lumisiakin jouluja mahtuu joukkoon.

Myös Kauneimmat joululaulut -tilaisuus kirkossa on meille tärkeä tapa rauhoittua joulukiireiden keskellä.

joulukuva3

Joulu - aikaa perheen kesken


PC241488

Päivällisen jälkeen tuli pitkä tauko, sillä tavalla annettiin joululle tilaa. Me makasimme parvilla pimeässä ja kuulimme äidin askareiden rapinaa uunin luota ja ulkona kadulla oli aivan hiljaista.

- Tove Jansson - Kuvanveistäjän tytär: Joulu


Kun joulu viimein saapuu, sitä vietetään perheiden parissa. Tänä vuonna tarkoituksemme on vierailla molempien sukulaisten luona joulunpyhien aikaan. Pitkälti joulumme kulkee vuosi toisensa perään samalla tavalla. Eikä siinä ole mitään vikaa. Tuttu ja turvallinen kaava on hyväksi koettu, mitä sitä muuttamaan.  Tärkeintä on rauhoittuminen ja perheiden kanssa vietetty aika. Sitä parempaa lahjaa ei voi jouluna saada.

Joulupäivän parasta antia on, kun saa kaikessa rauhassa istahtaa sohvan kulmaan, vetäistä viltin korviin, mutustella joulusuklaata ja avata lahjaksi saadun kirjan. Se on hetki, jonka voi pyhittää vain itselleen. 

PC241477

PC241475

Tällaisista palasista koostuu joulumme. Parasta tietenkin, että kaikki on vasta aluillaan. Siispä otetaan joulusta yhdessä kaikki irti. Ammennetaan juhlasta valoa, lämpöä, hyvää oloa ja rakkautta. Pysähdytään ja nautitaan pitkään. Kaikki on mahdollista, koska joulu on mielentila.


p.s. olemme viikonloppuna Tampereella Suomen kädentaidot -tapahtumassa. Tulehan moikkaamaan Nemo-kustantamon pisteelle. Meidän kanssa paikalla on supersuosittu, Virkkuri-kirjoista tunnettu Molla Mills. Nämä messut ovat vuoden parhaat ja todella suuret koko Euroopan mittakaavassa. Lisätietoa messuista ja osastosta jossa olemme, löydät täältä! Esiinnymme myös Idea-lavalla  lauantaina ja sunnuntaina klo 15. Nähdään!

33 kommenttia

 1. Ohhoh. Meillä ollaan niin vauvan lumoissa, että meinasi joulu ihan unohtua. Tässä menee varmasti vielä hetki päästä fiilikseen, mutta eiköhän se tästä. Lasten pikkujoululahjoja pitää ainakin alkaa miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on täysin ymmärrettävää, että teillä ajatukset aivan muualla tällä hetkellä, kun uusi perheenjäsen tullut :) Ja onhan tässä vielä aikaa jouluun eli hyvin ehtii fiilistellä vielä :)

   Poista
 2. Ihana postaus, tuli hymy huulille heti aamusta! Kiitos <3 Joulu on todellakin mielentila, odotan sitä tänä vuonna ehkä enemmän kuin koskaan. Sitä, että saadaan olla V:n kanssa kahdestaan, syödä kun huvittaa ja tehdä juuri niitä juttuja, mistä tulee hyvä mieli. Poltella kynttilöitä koko päivä, kuunnella joululauluja ja vain rauhoittua ja olla kaiken syksyn kiireen ja sairastelun jälkeen. Mä rakastan joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa täydelliseltä tuo teidän tuleva joulu. Ja olipa kiva kuulla, että joulufiilis välittyi tästä postuksesta sinnekin :) Tästä se odotus tosian alkaa :)

   Poista
 3. Ihanan jouluinen postaus. Jotenkin rauhallinen fiilis, vaikka paljon olikin askareita. Juurikin tuo, että joulu tulee vaikka kaikken ei kerkeäisikään.
  Sitä yritän opetella.
  Kauniita joulukuvia, paljon hyvää fiilistä!

  Mä odottelen vapaapäiviä alkavaksi, saisin rauhassa ripustella jouluvalot myös ulos ja keitellä glögiä jollain uudella reseptillä. Töitä onkin nyt paiskittu siihen maliin että saan useamman vapaan peräkkäin. Sitä odotellessa!

  Mukavaa viikonjatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hymy tulee nyt huulille, kun huomaa, että olemme pystyneet kiteyttämään joulufiilistä postaukseen. Joulu on tosiaan aikamoista hulinaa, varsinkin ne pari viikkoa ennen h-hetkeä. Silti sitä nykyisin osaa myös rauhoittua ja todeta, että vähempikin riittää. Joulu tulee, vaikka kaikkea ei saisi valmiiksi. Mukavaa loppuviikkoa Sumi <3

   Poista
 4. Huoh, m iten kaunista ja jouluista. Kiitos kun rauhoititte hektisen aamuni ja onneksi aukaisin bloggerin ja luin postauksen. Kiire unohtui ja jäin haaveilemaan joulusta....niin samalla minun ad/hd osioni taustalla alkoi kuvia katsellessa luettelemaan, mitä joulujuttuja pitää sitten muistaa tehdä ;)
  Tulipas mukava fiilis postauksestanne ja todellakin Joulu ei ole määränpää vaan mielentila! Tuon kun muistaisi jokainen jouluruuhkissa!!
  Ihanaa viikon jatkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa se, ihmisten olisi jouluruuhkissa hyvä muistaa tuo lausahdus. Parhaiten sen mielentilan saa, kun unohtaa kiireet. Helpommin sanottu kuin tehty. Mukavaa, että postaus soi edes lyhyen hengähdystauon hulinan keskelle :) Tunnelmallista loppuviikkoa Satu :)

   Poista
 5. Ihana postaus! Ja, juurikinn näin, joulu on mielentila. Minusta parasta joulussa on jouluvalmistelut. Nuo joulun kolme päivää kun tuntuvat olevan niin täynnä ohjelmaa ja latausta, ei niistä ehdi kunnolla nauttimaan.

  Niin, ja hyvin sujuivat Jennin biisit teiltä!

  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos kiitos...siis Jennin biiseistä :) Janille biisi oli outo, se nimittäin oli tuolloin vasta julkaistu, mutta itse olin sitä jo muutaman päivän ajan kuunnellut. Pieni osa tuossa telkkuun lopulta pääsi, sillä lauloimme varmaankin neljä biisiä illan aikana. Oli ihana yllätys ja kokemus.

   Poista
 6. Tykkään juuri tällaisesta tavasta valmistautua isoihin juhlapyhiin. Jotain uutta ja jotain tuttua ja turvallista mukana. Ihanaa keskiviikkoa teille kahdelle ❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi. Uudet twistit piristävät aina sopivasti, eikä ruuat ala maistua puulta. Silloin kiva myös nauttia niitä perinteisiä ruokia, kun joukossa myös uusia tuulahduksia. Iloista viikonloppua!

   Poista
 7. Hei tulin kurkkaamaan blogianne. Kerrassaan ihana. Kerroitte että teidän joulunne on perinteistä. Meidän jouluruokamme meni melkein uusiksi kun adoptoimme kaksi poikaa Pietarista melkein kaksikymmentä vuotta sitten. Toinen oli kahdeksan vuotta ja toinen neljä vuotta. Meille alkoi uusi elämä ja uudet perinteet. Mutta itse rakastan myös vanhoja tuttuja perinteitä. Käykää kurkkaamassa minunkin blogiani siellä on aika kivat pikkumuoteilla tehdyt pikkukakut. Voisi sopia teidänkin pöytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nila ja kiva, että kävit täällä vierailulle. Pitääkin tulla kurkistamaan sinun blogiasi myös. Teillä on tosiaan perinteet menneet uusiksi uusien perheenjäsenten myötä. Mukava olisi kuulla, minkälaisia uusia juttuja muutos toi teidän jouluun. Juhlitteko sitä ollenkaan vai onko pääpaino enemmän uudessa vuodessa? Lämminhenkistä joulunodotusta ja kiitos kommentista :)

   Poista
 8. Oi miten rauhallinen olo tuli:).Lupsakkaa joulun odotusta:)!

  VastaaPoista
 9. Mukavan kuuloista jouluilua. ja kauniita kuvia <3 Ihanaa joulun odotusten teille. Ja hei, kivat uudet kuvat teistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota lumista maisemakuvaa tässä ihaillaan itsekin ja toivotaan, että tänne Helsinkiin sataisi edes vähän lunta jouluksi. Se tuo niin paljon valoa enemmän. Nyt tuntuu, että on kuin olisi säkki päässä aamut illat :) Piti samalla vaihtaa tuollaiset tonttuilukuvat tuonne sivupalkkiin meistä :)

   Poista
 10. Joulun odotuksia ja kiitos lehdestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin samoin :) Hyvä, että arvontavoitto on saapunut perille :)

   Poista
 11. Ihanan tunnelmallista! Minulle joulukuu on ihan yhtä rento kuukausi kuin muutkin ja joulu rauhan ja seesteisyyden juhla❤Mukavaa viikkoa teille💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä onnekas. Ihanaa, että et suuremmin stressaa ja panikoi joulunkaan kanssa. Siinä on opeteltavaa ainakin meillä :)

   Poista
 12. Jäin ihan hiljaa haltioissani näitä kuvia ihastelemaan..niin kauniita ja tunnelmallisia♥ Ihana on tuo idea että joulukuusesta löytyy aina uusi koriste jolla on jokin tarina, jota voi siinä samalla katsellessa muistella:) Kauneimmat joululaulut on täälläkin aina päästävä kuulemaan, jos vaan mahdollista! Ihanaa joulunodottelua sinne teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarinoita täynnä oleva kuusi on meille rakas. Niin monta hienoa muistoa kiteytyy siihen ja siinä oleviin koristeisiin. Viime kesänä Kreikassa teki hieman tiukkaa löytää joulukoristeita, mutta kyllä niitä kesäkuussa muutamassa liikkeessä oli. Saatiin sieltäkin muisto, jonka voi tänä jouluna ripustaa kuuseen :)

   Poista
 13. Hyvä, että tunnelma välittyi sinulle :) Tunnelmaa ja lämpöä loppuviikkoosi Ma-te :)

  VastaaPoista
 14. Tuo vihkoon kirjoittaminen muistiin asioita, oli kyllä hyvä idea. Joka vuosi aion syksyllä kerätä käpyjä ja muuta tuolta metsästä, niin aina se sitten jää ja lumi tulee. Muistan kun kerran piti saada käpyjä, no ne oli jo avautuneet eikä olleet minkään näköisiä, kun spreijasin ne valkoiseksi.

  VastaaPoista
 15. Tulipas niin jouluinen ja hyvä fiilis heti aamutuimaan, kuin luin tämän. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 16. Voi kun tuli ihanasti joulutunnelmaa täällä <3 Olipa mukava nähdä teidät telkassa viime lauantai-iltana! Miehelleni sanoin, että tuossa ne on ne "kaikki paketissa pojat!. Miehelleni olen teistä kertonut, että ootte ihania ja niin taitavia :) Teidän joulun touhut kuulostaa niin kivoilta ja paljon samaa on omissakin joulun ajan asioissa. Joulu on tosiaan ihan muuta kuin päivämäärä <3 Mielentila <3

  VastaaPoista
 17. Oi mitä ihanaa joulun tunnelmaa...❤️��❤️ Aivan ihana postaus! Tämän jos minkä lukeminen tuo joulumielen!

  Joulu todellakin on mielentila sanan varsinaisessa merkityksessä, muutoin se tuntuisi jollain tapaa tyhjältä ja kolkolta...

  Kaiken kiireen keskellä parasta todellakin on rauhoittuminen, ja hetkien etsiminen. Sen oikean olotilan. Joulupuu tarinoilla on vallan hurmaava, ja joulukoriste matkamuistona mitä suloisin...

  Ihanan ihanaa joulun ja sen odotuksen taikaa��

  Milla

  p.s. aamuinen kommenttini taisi lentää bittiavaruuteen, toivottavasti ei tullut nyt tuplasti...

  VastaaPoista
 18. Kyllä oli niin ihanan tuntuinen joulu ja täydelliset tunnelmat välittyivät ruudun tälle puolelle <3

  VastaaPoista
 19. Ihana postaus <3 tuli ihan joulufiilis. Itsekin olen jouluihminen ja vihdoinkin minulla on aikaa valmistautua siihen rauhassa :)

  VastaaPoista
 20. Niin kauniisti kuvasitte sen mitä itse en ole osannut pukea sanoiksi. ♥ Minusta juuri tämä odotus ja suunnittelu on joulussa parasta. Ihanaa joulun odotusta teille! :)

  VastaaPoista