Search

Nimikortti matkalaukkuun kutistemuovista

matkalaukun-nimilappu
Reissatessa kaikki on mahdollista. Jopa se, että laukut menevät sekaisin toisen matkaajan kanssa. Tällainen kommellus tapahtui jokunen vuosi sitten Janille. Matkalaukkua avatessa sisältä paljastui lääkedosetti ja naisten villapaita. Jani oli ottanut jonkun toisen laukun luullen sitä omakseen. Harmilta olisi vältytty, jos laukun olisi merkinnyt tunnistettavalla tavalla. Vahingosta viisastuneena teimme kutistemuovista nimilapun laukkuun. Siitä tuli varsin kiva ja erilainen nimikortti matkalaukkuun. 

Jos kutistemuovi on sinulle entuudestaan tuntematon materiaali, valaistaanpa hieman asiaa. Kutistemuovi on materiaalia, joka nimensä mukaan kutistuu lämmössä noin 55% alkuperäisestä. Kutistuessaan muovi myös paksuuntuu. Muovista voi valmistaa koruja, magneetteja, avaimenperiä tai mitä ikinä mieleen juolahtaa. Kutistemuovin mukana tulee ohje, joka kannattaa lukea ennen töihin ryhtymistä.

Kutistemuovia myydään askartelukaupoissa A4-kokoisina kalvoina. Me käytimme nimikortissa mattapintaista kutistemuovia, mutta myynnissä on myös mm. valkosia, mustia ja täysin kirkkaita muoveja. 

matkalaukun-osoitekortti

Kutistemuoviohje - nimikortti laukkuun


kutistemuovi-ohje

Tarvikkeet

kutistemuovia
lyijykynä
permanent-tusseja tai puuvärejä
askarteluveitsi

1. Piirrä kutistemuovikalvon karkealle puolelle haluamasi kuva ja leikkaa se irti. Voit piirtää ja värittää kuvion puuväreillä ja tusseilla. Huomioi, että värit vahvistuvat uunissa.

2. Jos haluat tehdä lopputuloksesta ripustettavan, tee kalvoon reikä askarteluveitsellä. Huomioi, että myös reikä kutistuu uunissa, eli tee siitä tarpeeksi iso.

3. Lämmitä uuni kutistemuovin mukana tulleen ohjeen mukaan (yleensä 125-175 asteiseksi). Jos uuni ei ole tarpeeksi kuuma, kuva ei kutistu kunnolla. Liian kuumassa kuva taas käpristyy pilalle. Kokeile ensin testipalalla, mikä lämpötila on sopiva.

4. Laita kuvat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille karhea puoli ylöspäin.

5. Seuraa jännittävin vaihe. Laita kuva uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes kuvio on käpristynyt ja sitten taas suoristunut. Kun otat kuvion uunista, se on vielä kuuma, joten voit halutessasi asettaa sen painon alle jäähtymään.


kutistemuovista-nimikortti

Suosittelemme käyttämään kutistemuovista tehtyä nimikorttia käsimatkatavaroille tarkoitetuissa laukuissa, jolloin siihen ei kohdistu kovia iskuja. Varsinaisia matkatavaroita käsitellään välillä aika rajuin ottein ja epäilemme, että siinä käsittelyssä riskinä on nimikortin hajoaminen. Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa nimikortin matkalaukun sisäpuolelle, jolloin se pysyy iskuilta suojassa. Laukussa tulisi olla useampi nimilappu, mieluusti sekä ulko- että sisäpuolella. Näin suosittelee myös Finnair.

Muistattehan, että ennen reissulle lähtöä laukusta on hyvä poistaa vanhat matkatavaratagit ja viivakooditarrat. Automaattilukijat matkatavaralajittelussa lukevat myös vanhoja viivakoodeja, jolloin laukun matka voi mutkistua.

matkalaukun-nimilappu-kutistemuovista

Kuinka matkalaukkuepisodissa lopulta kävi? Kuten totesimme, laukussa oli naisten vaatteita ja lääkedosetti. Ei kuitenkaan minkäänlaista nimilappua. Onneksi laukun omistajan jäljille päästiin lääkedosetin ansiosta. Siitä löytyi omistajan nimi. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Reissupostauksia taannoiselta Kreikan matkaltamme saatte vielä tovin odotella. Kuvamateriaalia on niin paljon, että sen läpi käyminen vie aikansa. Loppuviikosta esittelemme erilaisia mökkiviemisiä. Tiedossa on myös kesäinen arvonta.


26 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä! Kutistemuovi on minulle aivan uusi tuttavuus, täytyykin laittaa muistiin. Tuo on kyllä totta, matkalaukku tulisi aina merkata niin että tunnistaa omansa. Itse olen käyttänyt pinkkiä silkkinauhaa. :) Joskus nuorempana partioleireillä, sainkin kuulla asiasta, rinkassanikin kun oli tuo nauha ja useassa muussakin tavarassa. No, ei ainakaan mennyt sekaisin muiden kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että laukkuhässäkän jälkeen on tullut merkittyä laukut huolella. Voit kuvitella, millainen ilme minulla oli, kun avatessa laukusta löytyi naisten villapaita ja lääkedosetti :)

   Poista
 2. Ei ole onneksi mennyt hukkaan,mutta joskus tuli matkalaukut taksilla kotiin.Olivat jääneet Pariisiin kentälle.Jäädään odottamaan matkakuvia.Itsellä on myös kuvia rutkasti Amerikan matkalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin tulla katsomaan Amerikan kuvia. Kolme kertaa käynyt Ameriikassa ja aina sinne palaa mielellään uudelleen. Hyvä, että teilläkin laukut löysivät lopulta perille :)

   Poista
 3. Tämähän on aivan loistava idea! Voisi hyödyntää varmasti myös muuhun nimikointiin…Juuri viime reissulla otin laukkuhihnalta aivan samanlaisen laukun samantapaisella mustalla nimikorttikotelolla. Pienestä yksityiskohdasta huomasin, että laukku ei olekaan meidän ja oikea omistaja hieman huolestuneena jo seurasikin sivusta…Tätä täytyy kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä lentokentällä kun katselee laukkuja, tuntuu että 80 prosenttia laukuista näyttää samalta. Ei siis ihme, että välillä laukut sekoavat keskenään :)

   Poista
 4. Ihana idea!
  Odotan innolla teidän matkakuvia!
  Hyvää tiistaita teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuussa varmasti saadaan matkakuvia näytille. Oli aivan ihana reissu ja kuvatkin onnistuivat hyvin. Mieli halajaa jo takaisin Kreikan lämpöön. Saisi lämmetä Suomessakin.

   Poista
 5. Odotan jo innolla mökkiviemiset-postausta:).Kutistemuovi on kyllä mahtava matsku.Olen tehnyt siitä koruja ja avaimenperiä ym ja lapset osallistuu mielellään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Me olemme ihan rakastuneet tuohon kutistemuoviin. Uunissa kuumennus on aina jännittävin vaihe. Lisää kutistemuovijuttuja on muuten tulossa meidän syksyllä julkaistavaan kirjaan :)

   Poista
 6. Kutistemuovista saa kyllä kaikkea kivaa aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mahtava materiaali tehdä kaikkea pientä kivaa :) Olemme koukussa kutistemuoviin :)

   Poista
 7. Tervetuloa tänne kotisuomeen vielä tätäkin kautta. <3 Tosi ihana. Minun miehestäni kuoriutui aikanaan varsinainen taiteilija kutistemuovin kanssa. Minulla on edelleen hänen tekemänsä kutistemuovikoru tallella, vaikka sitä ei enää tulekaan käytettyä. Itse en ole mitään muovista tehnyt.
  Joskus lapsena joku minun laukkuni taisi matkata lentokoneessa eri paikkakunnalle kuin minä, mutta löysi tiensä kotiin, jos oikein muistan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sinun mies on tosiaan osannut yllättää. Hienoa! Kivaa tiistaita Jennille :)

   Poista
 8. Ei ole laukku kenenkään kanssa vaihtunut, mutta meidän matkalaukku halusi jäädä Pariisiin vuorokaudeksi pidempään kuin me ja tuli sitten kotiinkuljetuksella perässä :)
  Tuo nimikortti on aivan ihana. Tuota kutistemuovia olenkin halunnut testata, jos tässä lomalla nyt ehtisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman kerran on omakin laukku jäänyt reissaamaan pidemmäksi aikaa. Onneksi on aina löytänyt takaisin kotiin perille :)

   Poista
 9. Tää kutistemuovi onkin uusi juttu, täytyykin tutustua sillä elokuussa lähden Valenciaan ja ajankohtainen tämä sitten jo :) Kivoja kesäkuun viimeisiä päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän jää koukkuun kun haluaa kokeilla koko ajan vaa uusia juttuja :D

   Poista
 10. Tämmöset täytyy tehdä. Näitä kaikenlaisia kutistemuovi juttuja tehtiin nuokkarilla paljon kun olin töissä siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää kutistemuovi on ihan parasta! Niin paljon mahdollisuuksia ja niin kivaa!

   Poista
 11. Pää alkoi heti surraamaan, että mitä kaikkea kutistemuovista voikaan tehdä. Nimikortti on tosi kiva idea. Minä niin odotan teidän kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän jää koukkuun! Monen monta arkkia jo käytetty kun ollaan kokeiltu ja tehty kaikenlaista! Mekin jo innolla odotetaan kirjan julkaisua <3

   Poista
 12. Oi, miten soma nimikortti matkalaukkuun! Itselleni on jäänyt tuo kutistemuovi vielä testaamatta, siitä kun saa tehtyä vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina :) Kannattaa kokeilla! Huiketa mahdollisuuksia tehä kaikenlaista <3

   Poista
 13. Varoituksena, mulla on puuväreillä ja tusseilla väritetyistä kutistemuovi jutuista hävinnyt värit, kun on päässyt tekemisiin veden kanssa. Samoin yksi vastaavankaltainen nimilappu on katkennut käytössä, vaikkei iskuja juurikaan pitänyt saada. Suosittelen siis myöskin kutistemuoviaskarteluja merkkaamaan muitten nimilappujen kaveriksi, ei ainoastaan :)

  VastaaPoista
 14. Kyllä vaan - tuo kutistemuovi on kyllä kätevää :)
  Ja kieli poskella odotellaan lomareissupäivityksiä...

  VastaaPoista