Search

Saako sammalta kerätä? Testaa tietosi jokamiehenoikeuksista!

jokamiehenoikeudet
Luonto tarjoaa oivia antimia erilaisiin askarteluihin, asetelmiin ja kodin koristeisiin. Ennen metsään menemistä on syytä kerrata jokamiehenoikeudet. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan kaikkien oikeutta käyttää luontoa riippumatta siitä, kuka on alueen haltija tai omistaja. Vapaudesta ei kuitenkaan saa aiheutua häiriötä tai haittaa. Vaikka moni asia onkin sallittu, kaikkea luonnosta ei saa ottaa luvatta omiin askarteluprojekteihin.

Saako sammalta tai jäkälää kerätä? Teimme lyhyen tietovisan, jonka avulla voit testata, kuinka hyvin tunnet jokamiehenoikeudet. Valitse kuvan alta mielestäsi oikea vastaus. Näet heti, vastasitko kysymykseen oikein vai väärin. Vastauksen jälkeen kuvassa kerrotaan lisätietoa asiasta.Miten testi meni? Tuliko yllätyksiä vai onko kaikki selvää pässinlihaa? Jokamiehenoikeuksista voi lukea tarkemmin täältä (klik!).

29 kommenttia

 1. Aivan ihana postaus tällaiselle, joka rakastaa kaikenlaisia tietokilpailuja. Pari virhettä tuli, nimittäin pihlajanmarjakysymys ja oksien keruu kaatuneista puista menivät pieleen. No nyt tiedän nekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Kristiina pidit tällaisesta vähän erilaisesta postauksesta. Ajattelimme, että tässä tulee itsekin kerrattua samalla asioita. Tällaiset testit ovat hyvä tapa oppia aina uutta :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 2. 7/8 Onhan näistä puhuttu, mutta ei niitä muista aina silloin, kun lähtee ulos, mutta kyllä ne selvästi siellä päässä ovat.
  Tosin minun muistikuviani hieman hämärtää se, että olen lapsuuden leikkinyt omassa metsässä, jolloin säännöt ovat vähän erilaiset. Toki, äiti opetti silloinkin, että niitä oksia ja käpyjä voi käyttää, mikä on irtonaisena maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sanotaan, että kertaus on opintojen äiti :) Suurimmalla osalla ei taida metsää olla omasta takaa, jolloin hyvä tietää pelisäännöt :)

   Poista
 3. Tää onkin hyvä muistutus! Me juuri viikolla kuopuksen kanssa metsäretkellä ollessamme ihmettelimme keskellä polkua olevaa pyöreää jäkälämöykkyä. Oliko joku kerännyt ja alkanut katumaan vai mistä lie oli siihen tippunut?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, onkohan jollain tullut jäkälien kanssa tilanne, että tajunnut vasta poimittuaan, että eipä tainnut ihan luvallista olla :)

   Poista
 4. 7/8 sain meni vikaan tuo kaatunut puu osio. Viime vuonna näitä pojan kanssa koulua varten harjoiteltiinkin.
  Ihanaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, yritettiin muutama hieman hankalampi laittaa joukkoon mukaan. Itse asiassa, se oli itsellekin yllätys. Tässä oppi itsekin jälleen uutta. Mukavaa sunnuntai-iltaa Outille <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Tuo on Katja jo hyvä saavutus :) Ja nyt tiedät mitä vastata niihin pariin väärin menneeseenkin, jos sattuu tulemaan joskus eteen tai innostut metsästä tuomaan sallittuja antimia kotiin :)

   Poista
 6. Onneksi löytyy omaakin metsää luonnontuotteiden keruuseen. Moni kyllä kerää esim. pajunoksia keväisin puista taittaen,vaikkei se sallittua olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aivan totta. Ehkäpä sitä voisi keväällä muistutella noista pajunoksistakin. Ihana asia, että sinulta löytyy metsää. Onnekas olet. Luonto ja metsä ovat arvokkaita, eikä niitä voi minun mielestäni edes rahassa mitata.

   Poista
 7. Hyvä muistutus, ja varsinkin nyt tähän vuoden aikaan, kun kranssien yms. tekeminen alkaa olla ajankohtaista.
  7/8 mulla - se pihlajanmarjan keruu askarrutti...
  Meiksillä on puut ja männynkävyt tuossa liki pihapiiriä, joten ei tarvi kuin kysyä oma lupa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet onnekas, kun omalla maalla kasvaa erilaisia puita. Täällä kaupungissa asia on toisin, vaikka vieressä onkin metsä. Polulle tippuneita käpyjä ja risuja tulee toisinaan kerättyä. Kotopuolesta vanhemmilta sentään löytyy hieman metsää ja muutakin luontoa, ja sieltä sitten tulee välillä tänne Helsinkiinkin jotain luonnonantimia tuotua :)

   Poista
 8. 8/8. Sen verran rakas harrastus luonto on. Moni ei tosiaan tule ajatelleeksi, mitä hallaa tekevät vaikkapa tuohen repimisestä puusta nuotioon tai kukkien tallaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava saavutus :) Monesti mainitsemasi asiat ovat puhdasta ajattelemattomuutta. Eniten itseäni harmittaa roskaaminen. Sekin on kiellettyä, mutta kovin monelta tuntuu unohtuneen.

   Poista
 9. Meidänkin korviin on kantautunut kaikenlaista. Välillä kysymys tietämättömyydestä, välillä taas välinpitämättömyydestä. Iloista viikkoa sinulle Ma-Te.

  VastaaPoista
 10. Täähän oli kiva testi seitsemän kahdeksasta oikein ja sama kuin Outilla kaatunut puu osio väärin, mutta muuten kaik oikein. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Minttu! Toi kaatunu puu tuli mullekin yllätyksenä, mutta tiedetäänpä sekin nyt ;)

   Poista
 11. Äh ei mennyt kaikki oikein täälläkään, kompastuin myös kaatuneeseen puuhun :D tää on hyvä muistutus monelle, myös itselle. Kiitos testistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se yllätti meidät ja monet muutkin :D mutta jatkossa tiedetään sekin ;) Aina oppii uutta!

   Poista
 12. 6/8 et aika hyvin on hallussa jokamiehen oikeudet :) Kiva tää tiedon testaus postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee hyvä sinä! Näitä on aina aika ajoin hyvä nostaa esille niin eivät pääse unohtumaan :)

   Poista
 13. Kyllä minulla on jokamiehen oikeudet hallussa. Kaikki muut oikein, mutta painoin vahingossa väärää nappia noiden maasta kerättävien oksien kohdalla. Hyvä muistutus kaikille, mitä saa tehdä ja mitä ei. Mukavaa alkanutta viikkoa teille tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Liisa :) Hyvä tosiaan muistutella aina välillä ihmisiä, kun luonnonantimia käytetään niin paljon askartelussa :) näin toimitaan oikein :) Mukavaa viikkoa myös sinulle Liisa :)

   Poista
 14. Hyvä muistutus! Ei ihan itsestään selviä juttuja tänä päivänä... Myös itselle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset! Osalta päässyt ihan vieraantumaan koko jokamiehenoikeudet, joten hyvä aina välillä muistutella :)

   Poista
 15. 7/8 Kaatuneeseen puuhun kompastuin minäkin. Onneksi kukkakaupoista saa sammalta ja jäkälää, jos tarvii jouluisiin askarteluihin eikä satu omistamaan metsää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta oikein loistava suoritus vaikka yksi menikin huti, se kaatunut puu tosiaan on aika kummallinen :) totta tuo kukkakauppajuttu, empäs ole itse tajunnut tuota :)

   Poista