Search

Itse tehty paperi - näin paperinvalmistus onnistuu kotona

itse-tehty-paperi
Kaupallinen yhteistyö: Suomalainen kirjakauppa ja Somessa.com

Laitoimme viikonloppuna pystyyn pienen paperitehtaan, jossa testailimme paperinvalmistusta kotioloissa. Homma onnistui yli odotusta. Ai että, kuinka ihanan näköistä itse tehty paperi onkaan. Se sopii täydellisesti kevään onnittelukortteihin ja muihin askartelutöihin. Itse tehty paperi myös tuoksuu huumaavan ihanalta, kun joukkoon lisää kuivattuja laventelin kukkia.

Bongasimme taannoin Suomalaisen kirjakaupan laajasta askarteluvalikoimasta paperinvalmistussetin, joka sisältää kaiken tarvittavan kotitekoisen, laventelintuoksuisen paperin valmistukseen. Aloituspakkauksessa on puinen A5-kokoinen kehys (tunnetaan myös nimellä viira), 65 g valkoista paperimassaa, 4 rättiä, 5 g laventelin kukkia ja ohjeet. Hintaa setillä on parisenkymppiä.

Paperinvalmistusta varten tarvitset myös neliskulmaisen pesuvadin (viiran on mahduttava vatiin) ja vispilän.

paperinvalmistus


Itse tehty paperi ja paperin valmistus – näin se tapahtuu:


1. Revi paperimassasta postimerkin kokoisia paloja ja laita ne vedellä täytettyyn astiaan.

2. Sekoita vispilällä, kunnes paparinpaloista syntyy tasaista massaa.

3. Täytä pesuvati vedellä puolilleen ja lisää sekaan hienonnettu paperimassa.

4. Kaada joukkoon kuivattuja kukkia tai kukansiemeniä.

5. Pyörittele seosta kädellä niin, että se leviää saavissa ympäriinsä. Vie puukehikko eli viira vadin pohjalle ja nosta ylös, jolloin sen pinnalle jää paperimassaa.

6. Kumoa viirassa oleva paperimassa kankaan päälle.

7. Älä nosta kehikkoa vielä pois, vaan kuivaa kankaalla/rätillä/sienellä viiran läpi paperimassasta suurimmat kosteudet pois.

8. Nosta kehikko varovasti ja jätä arkki kuivumaan noin vuorokaudeksi.

9. Irrota valmis arkki kuivatusalustasta varovasti, kun se on täysin kuiva.

Valmis paperimassa on erityisesti ensikertalaiselle helpoin tapa tutustua paperin valmistukseen. Se liukenee helposti veteen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös veteen liukenevia vessapaperirullan hylsyjä tai esim. kananmunakennoja.

Alla olevasta videosta näet lyhyesti, miten paperinvalmistus tapahtuu.Onnistuuko paperimassan teko tavallisesta paperista?

Kyllä onnistuu, mutta ei yhtä helposti. Voit halutessasi käyttää perinteistä kopiopaperia (värillinenkin käy hyvin) tai sanomalehtipaperia. Jotta näistä syntyisi tasaista paperimassaa, perinteinen vispilä ei enää riitä, vaan tarvitset hommaan sauvasekoittimen tai blenderin. Huomioi, että sanomalehtipaperi sisältää paljon painomustetta, joka saattaa värjätä välineet ja tekee myös lopullisesta paperista harmaata. Suosittelemme ensisijaisesti valmista paperimassaa tai veteen liukenevia vessapaperirullan hylsyjä, joilla homma luonnistuu helpoiten. 

diy-paperi

Homma on hieman sotkuista, joten paperinvalmistus kannattaa tehdä kylppärin puolella tai kauniina kesäpäivänä ulkosalla.

Lopputtulos on kuitenkin pienen sotkun arvoinen. Paperin rosoiset reunat ovat kauniit ja jokainen paperinpala itsessään täysin uniikki. Tarkoituksenamme on hyödyntää itse tehtyä paperia kevään onnittelukorteissa koristeena. Paperi on niin kaunista, että siihen voi myös suoraan kirjoittaa onnentoivotukset ja antaa muistamisena sellaisenaan.

Paperinvalmistuksen aloituspakkausta myydään myös Suomalaisen verkkokaupassa!

ristipistotyö-flamingo

Eikä uusien juttujen kokeilu jäänyt paperitalkoisiin. Olemme viime aikoina innostuneet myös ristipistotöitä. Somessa ristipistotyöt ovat iso hitti, eikä ihme. Homma koukuttaa ja lopputuloksena syntyy ihania juttuja esim. lahjaksi annettavaksi. Ensimmäisenä ristipistotyönä syntyi hempeä flamingo. Se on nyt kehystetty ja tarkoitus antaa äitienpäivälahjaksi. Tähänkin työhön kaikki materiaalit löytyivät Suomalaisen kirjakaupan askarteluvalikoimasta. Kirjontatöitä varten tarvitset: Aida-kangasta, kirjontaneulan, kirjontakehyksen ja kirjontalankaa.

Oletko sinä kokeillut paperinvalmistusta tai ristipistotöitä?

*Kaupallinen yhteistyö Suomalainen kirjakauppa ja Somessa.com

6 kommenttia

 1. Olen viimeksi tehnyt paperia, kun opiskelin vielä lähihoitajaksi. Vitsit miten kivaa puuhaa se olikaan. Ei muuten ole pahan hintainen tuo settikään...laitetaan hankintalistalla.
  Kaunis ristipistotyö, olette niin taitavia! Ihanaa viikonloppua murut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis niin kivaa puuhaa. Vähän kun säät tästä lämpenevät, ajateltiin laittaa ulos pystyyn paperitehdas. Kivaa kesäpuuhaa.

   Poista
 2. Näytti aika helpolta, osaisinko silti tehdä.Sain kerran Bengt Huhtalta (edesmennyt laulaja Kristian) niin itse tehdyn paperisen kortin, ja tietysti hänen pari lauluaan cd:n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuon taidon oppii helposti. Ajateltiin kesemmällä tehdä kortteja/paperia, joissa mukana kukansiemeniä. Sen voi sitten saaja istuttaa maahan ja odotella kukkaloistoa :)

   Poista
 3. Kiitos Marja-Terttu. Itse myös mietiskelin jo pari vuotta sitten, että olisi mennyt kansalaisopiston paperinvalmistuskurssille. Se jäi, mutta nyt tuli hyvä sauma testata sitä kotioloissa. Ei ollenkaan vaikeaa puuhaa. Harmi, että sinä sait väärät paperit käteesi aikanaan. Kaikki on näköjään mahdollista :D

  VastaaPoista
 4. Paperinvalmistus on kivaa! Tuli mieleen muistoja, kun luokanopettajaopintojen kuviskurasilla ja myöhemmin pitämälläni kansalaisopiston kurssilla tehtiin paperia. Kauneimpia valmistamiani papereita ovat olleet litoposterista tehdystä paperimassasta ruusun terälehden somistettu paperit. Kirjonta koukuttaa. Minä olen höpsähtänyt nyt radikaaleihin kirjontatöihin eli räväköihin arkisiin lausahduksiin tai toteamuksiin sekä biisien sanoituksiin.

  VastaaPoista