Search

Syksyn inspiroivimmat kirjat kässäharrastajalle ja jouluttajalle

syksy-käsityökirjat
*Kirjat kustantajilta saatuja arvostelukappaleita


Viime viikonloppuna tuli ahmittua. Nimittäin kirjoja. Kun nokkaansa ei halunnut laittaa ulos sateeseen, oli ihana sytyttää tuli takkaan ja tutustua syksyn uutuuskirjoihin. Meneillään oleva kirjasyksy sisältää monia mielenkiintoisia opuksia kaikille kässäharrastajille ja jouluhöperöille.

Uutuuskirjojen sato on tänäkin vuonna runsas, joten poimimme rusinat pullasta ja koostimme tähän postaukseen kolme opusta, joista inspiroiduimme erityisesti. Ensimmäinen teos kuljettaa lukijan Muumien ihanaan maailmaan. Muumi askartelukirja sisältää kivaa puuhaa koko perheelle. Kädentaitaja Tiina Rinne puolestaan opastaa uudessa Aito tunnelma -kirjassaan luomaan kaunista kotiin luonnonmateriaaleista. Viimeinen kirja onkin sitten yhtä suurta joulufiilistelyä. Ilona Pietiläisen  Olisipa aina joulu virittää joka aistin joulutunnelmaan.

muumi-askartelukirja

Muumi askartelukirja


Itse tehdyt lahjat ovat ihana tapa huomioida toista. Sen tietää Muumimammakin, joka osoittaa rakkauttaan tekemällä vuosittain uuden kaarnalaivan Muumipeikolle. Muumimaailma voi toimia inspiraation lähteenä myös tosielämässä, kun haluaa luoda ihastuttavia lahjoja läheisilleen tai itselleen. Vastikään ilmestynyt Muumi-askartelukirja (WSOY) on jokaisen Muumi-fanin aarreaitta. Se pursuaa askartelu- ja diy-inspiraatiota vahvassa Muumihengessä.

Näpertelijä oli myös Muumien luoja, kirjailija ja kuvittaja Tove Jansson, joka keräili ja teki itse kauniita esineitä. Yhdessä partnerinsa Tootin kanssa he jopa rakensivat muumitalon puusta. Aikaa urakkaan kului kolme vuotta.

Useat kirjan ideoista ovat paitsi kauniita myös käytännöllisiä. Pikku Myyn patalappu ja Tuutikin myssy lämmittävät mieltä ja piristävät väreillään. Lapsille tarkoitetut Muumi-lapaset ovat niin ihanat, että vähän suurempina ottaisimme ne oitis omaan käyttöön. Voisikohan ohjetta soveltaa ja tehdä lapaset itselleen...hmmm.

Muumilaakso on kukkien paratiisi, niinpä kirjasta löytyy upeita kukka-askarteluja aina Niiskuneidin kevätkimpusta Muumien kukkaseppeleeseen. Jos olet Muumipeikon fani, voit virkata tai huovuttaa suosikkihahmosi.

Huopapaloista syntyy Muumilaakson hahmoja, fleece-kankaasta joulusukka pienille lahjoille. Jokainen luomus tuo valmistuttuaan säteen muumien auringonpaistetta.

Kukin työ sisältää hyvät ohjeet. Jokaisen ohjeen yhteydessä koreilee yhdestä kolmeen kukkaa. Ne osoittavat työn vaativuuden. Yhden kukan ohjeet ovat helppoja ja soveltuvat kaikille. Kahden kukan ohjeet edellyttävät jonkin verran kokemusta, esimerkiksi taitoa käyttää ompelukonetta ja ommella peruspistoja käsin. Kolme kukkaa vaatiikin jo hitusen enemmän osaamista, kuten taitoa virkata, neulaa tai ommella. Jos ohjeeseen on liitetty pikku Myyn kuva, työ soveltuu myös perheen pienimmille. Kaikille ja kaiken tasoisille löytyy jotakin.

Kirjaa myy mm. Adlibris*

Aito_tunnelma14475

Aito tunnelma - koristele koti luonnonmateriaaleilla


Rakastatko luonnonmateriaaleja? Jos vastasit kyllä, syksyn kirjauutuuksista löytyy loistava teos sinulle. Tiina Rinne kannustaa uudessa kirjassaan etsimään askartelumateriaaleja luonnosta ja luomaan niistä kauniita koristeita kotiin. Aito tunnelma - Koristele koti luonnonmateriaaleilla  (Gummerus) tarjoaa vinkkejä, kuinka koristella ja sisustaa koti tunnelmallisesti kaamosajan keskellä.

Kauniisti kuvitettu kirja jo itsessään inspiroi materiaalimatkalle lähiluontoon. Kovin kauas ei tarvitse edes suunnata, kun jo löytää materiaalia luoviin projekteihin. Vieläpä täysin ilmaiseksi. Ennen kuin kiikutat mitään kotiisi, kertaa kuitenkin jokamiehenoikeudet.

Miltä kuulostaisi tehdä käpyvalosarja pimeitä syysiltoja valaisemaan tai järvililjasta upea kranssi ovea koristamaan?  Tai lakastuneista haavanlehdistä tehty lehtikuusi. Siinä lehdet on kasattu päällekkäin niin, että lopputuloksena syntyy pieni kuusi. Upean huurrepinnan koristeeseen saa, kun kastaa kasvin vesi-soodaseokseen. Ihan uutta tietoa meille. Tarkempi ohje löytyy kirjasta.

Kirjassa on kolme osioita: Kauniin pelkistettyä, Joulun odotusta ja Talvitunnelmaa pihalle. Joulu on vahvasti ideoissa läsnä, mutta moni koriste soveltuu ihailtavaksi läpi syys- ja talvikauden.

Luonnonmateriaalien ohella kirjassa tarjotaan vinkkejä, kuinka luoda koristeita muun muassa kuumaliimalla tai tölkeistä. Lisätunnelmaa pimeisiin iltoihin antavat itse tehdyt kynttilät. Erityisesti betonikynttilät herättivät meidän mielenkiinnon ja niitä on vielä ennen joulua tehtävä. Samoin lumihiutalevalosarja kuumaliimasta. 

Voisi kuvitella, että luonnonmateriaaleista tehdyt ideat on jo kaluttu loppuun, mutta tämä kirja osoittaa toista. Monen monta uutta ideaa tarttui Rinteen teoksesta meillekin matkaan mukaan. Tämä kirja tulee varmasti otettua esille vielä monen monta kertaa syksyn ja talven aikana. Inspiraatio- ja ideapulaa ei takuulla tule!

Kirjaa myy mm. Adlibris*

9789522916778

Olisipa aina joulu


Vielä ei eletä edes marraskuuta, mutta joulu on jo hiipinyt hiljaa mieliimme. Tästä kiittäminen Ilona Pietiläisen uusinta kirjaa, joka kantaa nimeä Olisipa aina joulu (Dodenco).

Joulumieli herää henkiin heti kirjan ensimmäisillä sivuilla. Kuten Ilonan muissakin joulukirjoissa, vuoden kauneimpaan juhlaan valmistaudutaan monella tapaa. Opus sisältää ihastuttavia tarinoita, hurmaavia kuvia, reseptejä, vinkkejä ja jouluisia askareita. Lukija tuntee olevansa keskellä sadunhohtoista maailmaa, jossa välillä ollaan kontion jalanjäljillä ja välillä valmistetaan jouluruokia vanhan lieden äärellä kynttilän valossa.

Tarinoiden ohella kirjasta voi napata kivoja vinkkejä omiin jouluaskareisiinsa. Kotiin taiotaan jouluisia koristeita luonnonmateriaaleista, vanhat aterimet muuttuvat kynttilälampeteiksi ja luistimet päätyvät ovea koristamaan havujen kera. Tonttuovet olivat muutama vuosi sitten iso hitti, nyt vuorossa on kokonainen tonttukaappi.

Välillä olo on kuin joulutontulla, joka kurkistelee ikkunan takaa, miten muissa kodeissa vietetään joulua. On mielenkiintoista vertailla, miten omat traditiot ja tavat eroavat muiden joulunvietosta ja siihen valmistautumisesta.

Olisipa aina joulu johdattaa lukijan vierailulle myös talviseen Itävaltaan ja Saksan kauneimpaan luonnonpuistoon. Karua kauneutta tarjoaa osaltaan piipahdus Islantiin. Ja kyllä sitä nautitaan kotimaassakin. Miltä kuulostaisi tehdä talvella retki metsään ja nauttia korppupullaa jääkarhujuoman kera. Ai että, se olisi ihanaa.

Eipä olisi uskonut, että yksi kirja voi saada sisäisen joululiekin suorastaan roihuamaan. Ilonan kirjat eivät petä koskaan. Ne avaavat oven rauhoittumiselle, inspiraatiolle ja ennen kaikkea joulumielelle. Kirja jättää lämpimän jäljen lukijan sydämeen. Joulun jäljen.

Kirjaa myy mm. Adlibris*

Kolme erilaista ja ihanaa kirjaa. Miltä kuulostivat? Voisiko löytää tiensä sinun kirjahyllyysi tai mahdollisesti lahjaksi pukinkonttiin?

*Kirjat saatu arvostelukappaleina
*Mainoslinkki kirjoja myyvään verkkokauppaan

19 kommenttia

 1. Oispa aina joulu luminen ja väriltään punainen. Kietoutuisin viltteihin lämpimiin ja sukeltaisin kirjoihin silmiä hiveleviin <3 Onnellista tätä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanoitit asian Onneli <3 Kirjojen lukeminen viltin alla on syksyn ja joulun parhaimpia hetkiä. Tunnelmallista tulevaa viikonloppua!

   Poista
 2. Jouluaiheinen kirja kiinnostaa tietysti! 🎅🏻
  Edellinen Pietiläinen oli omaan makuuni liian "selailukirja". Olisikohan tässä uusimmassa enemmän luettavaa ja uusia näkökulmia. 🤔 Hurjan kaunis kansi on tässä uusimmassakin! ❄️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyhän kirjakaupassa kurkistamassa tuota uusinta Ilonan kirjaa, jos vaikka tänä vuonna olisi enemmän mieleesi. Itselläni on tapana usein ensin selailla kirja ja sen jälkeen sitten perehtyä tarinoihin paremmin :)

   Poista
 3. Muumikirja olisi ihana <3 Ilonan kirjat ovat kauneimpia kirjoja mitä itse omistan ja tämä varmasti on myös samanlainen.
  Ihana kirjakokoelma <3 Kivaa loppuviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumit on aina niin ihania <3 Kiva idea, että tähänkin aihepiiriin on nyt tehty oma askartelukirja. Muumilaaksosta voi löytää niin paljon inspiraatiota :)

   Poista
 4. Minä kun olen joulu ihminen, niin varmasti kiinnostuisin joulu kirjasta.
  Mukavaa loppuviikkoa teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu. Joulu se sieltä hiljalleen tulee ja meilläkin laitetaan jouluvaihde täällä blogissa pian silmään :)

   Poista
 5. Oi, tuo Aito tunnelma -kirja täytyy kyllä hankkia käsiini. Luonnonmateriaalit kun ovat kauniita ja niistä kun on moneksi sisutuksessa sekä askarteluissa.
  Kiitos vinkkauksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan aivan täysin hurahdettu noihin luonnonmateriaaleihin. Kuinka kauniita juttuja niistä voikaan loihtia ja lähes ilmaiseksi :) Tutustu ihmeessä kirjaan. Iloista loppuviikkoa!

   Poista
 6. Onpa hyvät ja kiinnostavat kirjat.Haluaisin ne kaikki :D
  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kirjat Anu varmasti ovat sinulle mieleen. Käyhän selailemassa kaupassa ja nappaa ostoskoriin, jos siltä tuntuu :) Ei hassumpi toive pukillekaan :D

   Poista
 7. No nyt oli monenlaista mukavaa ohjetta! Vielä kun saisi jostain inspiraation askarteluun :)
  Nuo Muumi-aiheiset jutut kyllä kiinnostais kovasti.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se inspiraatiokärpänen joskus puraisee Maikku :D Toivotaan ainakin niin. Meillä se iski jo näitä opuksia selaillessa ja pari juttua tällä hetkellä testissä jo.

   Poista
 8. Kiitos vinkeistä, tuo "Aitoa tunnelmaa" on ihan pakko saada, rakastan luonnon matskuista tehtyjä juttuja ja niitä toteutankin kesämökillä.
  Muumi askartelukirja vaikuttaa myös kivalta, tosin lapsenlapset vielä niin pieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vaikea sanoa omaa lemppari noista, kun kaikki kolme aivan mahtavia kirjoja omassa genressään ja erilaisuudessaan. Aitoa tunnelmaa ei jätä ketään varmastikaan kylmäksi ja on myös todella kauniita kuvia pullollaan.

   Poista
 9. Tuo Aito tunnelma- kirja olisi kyllä tosi mielenkiintoinen. Mukavaa lokakuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana kirja, kuten oli Tiinan edellinenkin kirja. Suosittelen tutustumaan. Kivaa lokakuun loppua sinullekin Liisa.

   Poista
 10. Kirjamessut oli oiva avain kirjojen lumoavan maailmaan. Siellä ihastelin yhtä ja toista erityisesti kaikkea kirjaimiin DIY liittyvää. Kuten esityksessä yllä, on aina hieno löytää uutta niistä alueista, joiden joskus kuvittelee olevan "loppuunkaluttuja". Uusia ideoita upeissa kansissa on aina ♥️

  VastaaPoista