Search

Itse tehdyt kestovanulaput + ohje

itse-tehdyt-kestovanulaput

Saimme taannoin Jani siskontytöltä lahjaksi itse tehtyjä kestovanulappuja. Eipä ole käynyt mielessä, että vanulaput voisi tehdä myös itse. Mutta totta tosiaan, kestovanulaput on mahdollista tehdä omin kätösin. Kestovanulappu on erinomainen vaihtoehto kertakäyttöiselle vanulapulle, sillä se on kestävä ja pestävä. Niinpä sitä voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Miten mainio tapa vähentää kertakäyttöisistä vanulapuista syntyvää jätteen määrää. Kertakäyttöisten vanulappujen ongelma nimittäin on siinä, että niitä ei voi kierrättää.

Lahjaksi saamamme kestovanulaput ovat osoittautuneet pehmeiksi ja imukykyisiksi. Käyttökokemusta on kertynyt nyt muutama kuukausi, eikä kestovanulapuista ole huonoa sanottavaa. Kestovanulaput toimivat siinä missä kertakäyttöisetkin, mutta ovat ekologisempi vaihtoehto. 

Kestovanulappuja voi käyttää kaikessa ihon puhdistuksessa ja hoidossa joko yksinään tai puhdistusaineiden kanssa. Me esimerkiksi käytämme kestovanulappuja helposti rasvoittuvan naamavärkin puhdistukseen. 

kestovanulaput-ohje

diy-kestovanulappu-ohje

Kestovanulaput ohje


Kestovanulappujen tekeminen onnistuu monella tapaa. Niitä voi virkata tai neuloa kangastilkuista. Malli voi olla pyöreä, neliskulmainen tai jotain siltä väliltä. Kestovanulapuista kannattaa tehdä kaksinkertaisia, jolloin toisen puolen voi tehdä esimerkiksi froteesta ja toisen puolen trikoosta tai flanellista. Frotee kuorii ja puhdistaa, kun taas pehmeämmät kangasmateriaalit hellivät ihoa. Saamissamme kestovanulapuissa kangasmateriaalina on käytetty bambu-elastaania. Ja jos omat ompelutaidot ovat heikot, löytyypä kestovanulappuja myös verkkokaupoista valmiiksi ommeltuina.

Ei siis ole yhtä oikeaa tapaa tehdä kestovanulappuja. Kestovanulappujen tekoon tarvitset kangasta, sakset, saumurin ja yhden perinteisen vanulapun malliksi. Kun tarvikkeet on hankittu, kankaasta leikataan joko perusvanulapun kokoisia tai vähän suurempia ympyröitä, jotka lopuksi huolitellaan saumurilla. Ei sen kummempaa.

Toinen vaihtoehtoinen ja selkä kestovanulappujen ohje löytyy Punomon sivuilta!

Kestovanulappuja kannattaa kerralla tehdä ainakin viikon tai kahden tarpeisiin. Näin niitä ei tarvitse pyykätä muutaman päivän välein.

kestovanulappu-ohje

kestovanulaput-ompelu

Kestovanulappujen pesu


Käytön jälkeen kestovanulapuista kannattaa huuhdella pahin lika pois lämpimällä vedellä. Kun kestovanulaput on käytetty, ne pestään koneessa muun pyykin joukossa 60 asteessa. 40-asteinen pesukin poistaa useimmat liat, mutta sitkeimmät tahrat vaativat korkeamman pesulämpötilan.

Kestovanulaput suositellaan pestävän erillisessä pesupussissa, jotta ne eivät tuki koneen nukkasuodatinta. 

DIY-kestovanulappu

Kiitos Janin siskontytölle, joka nämä vanulaput on tehnyt. Itse tehdyt lahjat ilahduttavat aina ja ekologinen ajatus lahjan taustalla on mitä parhain.

Onko sinulla kokemusta kestovanulapuista? Jos kestovanulaput ovat sinulle uusi juttu, voisitko korvata niillä kertakäyttöiset vanulaput?

17 kommenttia

  1. Hyvä postaus!! Peukut siskontytölle, oiva lahja. Vinkkinä pesuun, ostakaa verkkopussukka joka on lähinnä liivien pesuun tarkoitettu. Pesupussissa on vetoketju ja kestää hyvin käytössä, löytyy ainakin Sinituotteelta...(Tokmannilta löytyy iisi merkkinen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella kiva lahja ja heti tuli käyttöön. Kiitos tuosta pesupussukkavinkistä. Pitääpä hakea sellainen Tokmannilta, kun ihan vieressa asutaan.

      Poista
  2. Miulla on omat puuvillasta virkatut laput käytössä. :) Kankaisia haluaisin myös kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräs ystäväni oli myös virkannut laput käyttöönsä ja kehui niitäkin kovasti. Tekipä ne millä tavalla hyvänsä, niin varmasti ajat asiansa ja vähentävät roskakuormaa.

      Poista
  3. Hauska yhteensattuma, minä tein kanssa näistä eilen postauksen. :) Ompelemani vain eivät ole ihan näin tyylikkäitä, vaan enemmänkin riemunkirjavia jämäkankaista toteutettuja versioita! :D
    Ehdottomasti kannatettava, ekologinen vaihtoehto. :)
    Iloisia kevätpäiviä sinne! :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä idea! Pitääkin jossain vaiheessa tehdä itsellekkin. Mukavaa maaliskuun loppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Kokeile ihmeessä joskus tehdä tällaiset itsellesi. Uskon, että otat sen jälkeen ihan vakikäyttöön :) Kivaa maaliskuun loppua sinullekin!

      Poista
  5. Tainan postauksesta luin myös tällaisista kestovanulapuista. Siellä totesin, että miten tällainen ei ole edes käynyt mielessäni. Minä käytän vanulappuja joka päivä meikkien poistamiseen, mutta en ole yhtään ajatellut, että voisin niitä itsekin ommella. Ehkäpä tämä voisi olla to do-listallani myös.
    Ihanaa alkavaa viikkoa teille kahdelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti käydä kurkistamassa heti Tainan tekemät lappuset ja olipas nekin kauniita. Sulla Outi kun taitoa löytyy vaikka mihin, niin tällaiset syntyvät nopsasti sun käsissä. Kokeile ihmeessä ja tee muutama myös lahjaksi :)

      Poista
  6. Kestovanulaput on niin käteviä. Itse olen ommellut bambuhamppufleecestä ja bambujoustofroteesta lappuja. Ja, olen tehnyt niistä hieman isompia kuin tavallisesti, saa hyvin kasvot pyyhittyä. Niin, ja olen myös pessyt laput 60 asteessa, lähtee meikit/rasvat kunnolla pois.
    Aurinkoista maaliskuun viimeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä loistava keksintö. Piti oikein pysähtyä miettimään, että kuinkakohan suuri kasa roskaa syntyisi, jos kaikki vuoden aikana käyttämät kertisvanulaput kokoaisi yhteen. Varmaan aika paljon. Nyt tämä kuorma vähenee ainakin meidän osalta. Pieniä, mutta tärkeitä tekoja :)

      Poista
  7. En ole vielä tehnyt kestovanulappuja,mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen asia.Vanulappuja meillä kuluukin kiitettävästi, kun talossa on kolme teiniä ja ongelmaihoinen mammaihminen:D

    VastaaPoista
  8. Onpas huippu idea! Kahden tyttären perheessä vanulappuja kyllä kuluu ja tällaiset olisi ihan loistavia käyttää:) Leppoisaa alkanutta viikkoa sinne teille ja mukavaa maaliskuun loppua ❤️

    VastaaPoista
  9. Todella hyvä idea ja minä siirryn kyllä käyttämään kestovanulappuja heti kun kerkiän näitä tekemään <3
    Mukavaa torstaita <3

    VastaaPoista
  10. Hieno idea! Kiitos..itse asiassa ei ole tullut mieleenkään ehkä siksi että ovat loppujen lopuksi niin pikkuruisia mutta kyllähän niitä kuluu iso kasa viikossa. Aurinkoa viikonloppuunne☀️

    VastaaPoista
  11. Vähän isompia ja kosteussulkukangas väliin niin saa ihania kestoliivinsuojia! Huippu lahja uunituoreille imettäville äideille :)

    VastaaPoista