Search

Tekstiilivärjäys onnistuu noviisiltakin tämän kirjan opein

Tekstiilivarjays_kirja

Meitä on jo jonkin aikaa kiehtonut tekstiilien värjäys ja muutama kokeilukin on tullut tehtyä. Sen verran vieraalla maaperällä kuitenkin liikutaan, että kaikki lisäoppi värjäyksen osalta on tervetullutta. Niinpä ihastuimme, kun saimme käsiimme Moreenin kustantaman Tekstiilivärjäys-kirjan. Sen on kirjoittanut helsinkiläinen käsityöalan yrittäjä Anna-Karoliina Tetri, jolla on laaja asiantuntemus tekstiilivärjäyksestä.

Tekstiilivärjäys on mainio tapa uudistaa vanhoja vaatteita ja toisaalta myös luoda yksilöllisiä uniikkikappaleita. Värjäys on hyvä vaihtoehto silloinkin, kun vaate on tahriintunut. Meiltäkin löytyy kaapista muutama tahriintunut vaatekappale, joille voisi antaa uuden elämän värjäämällä. Tämä ei itse asiassa ole edes tullut aiemmin mieleen.

Kirjassa käydään perusteellisesti läpi helpot perusvärjäystekniikat reaktiiviväreillä, happoväreillä ja luonnonväreillä. Mukana on myös harvinaisempia tekniikoita, muun muassa ruostevärjäys ja lumivärjäys. Molemmat tekniikat kutkuttavat meitä kovasti. Lumivärjäyksestä tekee mielenkiintoisen, että lopputuloksena syntyvä kuvio ei ole ennalta arvattavissa. Nimestään huolimatta värjäys toteutetaan sisätiloissa ja lumen sijasta voi käyttää myös jääpaloja.

Erityisen kiehtovia ovat erilaiset kuviointitavat. Niitä kirjassa on esillä aina maalaamisesta etsaukseen ja japanilaisiin shiboritekniikoihin. Värjäysopin lisäksi kirja tarjoaa tietoa työtiloista, työturvallisuudesta sekä tarvittavista välineistä.

Kirjan ohjeet ovat niin selkeät, että ensikertalainenkin voi tarttua huoletta tuumasta toimeen. Ja kuvat, ne tarjoavat todellista silmänruokaa. Näitä on testattava:

Geometristen kuvioiden tekeminen taittelemalla ja puristamalla (shiboria-tekniikka)

Oho, tämä yllätti:

Teellä ja avokadon kuorilla värjääminen.

Plussaa: 

Suomalaisia värjäysopuksia ei ole juurikaan kirjoitettu. Siksi tämä kirja kuuluu jokaisen kädentaitoja rakastavan käsikirjastoon.


Kirjan luettuaan kysymys kuuluu, mistä sitä aloittaisi? Vaihtoehtoja ja ideoita on useita. 

Oletko sinä värjännyt kankaita ja lankoja? Tai kenties tehnyt kuvioita jollain värjäystekniikalla? Miten onnistuit?


*Kirja saatu arvostelukappaleeksi. Kustantaja Moreeni.

16 kommenttia

 1. Kerran olen solmuvärjännyt huivin. Olisikin kiva oppia muitakin värjäystekniikoita.
  Mielenkiintoiselta kuulostaa tämä kirja.
  Mukavaa keskiviikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet huomattavasti enemmän saanut kuitenkin aikaiseksi kuin me :) Lumivärjäystä kutkuttelisi kokeilla nyt kun tuota luntakin on :)

   Poista
 2. Minä vasta voitin tuon kirjan eräästä blogiarvonnasta ja on ihan huippu opus!
  Nuorena värjäsin farkkuja kloritilla itselle ja kavereille.Rutistelin lahkeensuut solmulle,valkaisin kloritilla ja sen jälkeen värjäsin oranssilla pesukonevärillä.Tuli räyhäkät liekkikuviot.Nyt sitä miettii, että miten onkaan joskus sellaisia housuja pitänyt hehee;D.
  Vehnäjauhomössöllä värjäsin lukiossa ja sienillä lankoja.Tosin langoista tuli vähän epämääräisiä,mutta kiinnostus luonnonmateriaalivärjäykseen jäi kytemään.Ystävä on Emo-tuotannolla töissä ja sieltä saa aina hienoja ideoita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on käynyt hyvä tuuri kirjan suhteen. Monta juttua löytyi kirjasta, mitä hingumme jo kokeilemaan. Ja tosiaan, olen mäkin kloritilla housuja värjännyt. Lopputulos siinä ei tosin ollut täysin mieleinen :D

   Poista
 3. Kyllä vain, tekstiilivärjäys on helppoa ja todella mielenkiintoista puuhaa. Kauniit tyynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kannessa olevat tyynyt ovat kyllä tosi kauniit. Hieman epäilen, että omat taidot eivät tuollaisiin aivan alussa vielä riitä. Pitänee askel askeleelta siirtyä haastavimpiin värjäysmenetelmiin :)

   Poista
 4. Minä kyllä odotan ihan innolla, mitä värjäysjuttuja teiltä siellä syntyy :). Opiskellessani olen varsinaisesti värjännyt kunnolla viimeksi, silloin melkein kaikilla mahdollisilla tekniikoilla. Viime vuosina olen tyytynyt lähinnä kloriittiin ja kangasmaaleihin. Kloritilla tulee kanssa kivaa jälkeä. Kirja voisikin olla mainio opus omaan hyllyyn virkistämään muistia, taisin nimittäin hävittää opiskelumonisteet jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, täytyy nyt katsoa, että tuleeko värjäysräpellyksistä mitään. Ohjeet ovat kirjassa niin hyvät ja selkeät, että siitä ei ainakaan riipu. Mutta ehdottomasti tänne laitetaan sitten näytille aikaansaannoksia, kun niitä syntyy. Mukavaa loppuviikkoa Hanna sinulle :)

   Poista
 5. Olen värjännyt usein villalankoja kasveilla ja sienillä, ulkona kesäaikaan. Niistä on tullut tosi upeita sävyjä ja ovat onnistuneet hyvin. Joskus olen värjännyt pesukoneessa tekstiilivärillä vanhoja lakanoita, joista olen sitten leikannut kudetta ja virkannut mattoja.

  VastaaPoista
 6. En ole värjännyt muutakuin sillkkiä joskus. Onpa mielenkiintoinen huomio, että myös teellä voi värjätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, se ihan pomppasi silmään tuolta kirjasta. Meille suorastaan avautui aivan uusi maailma värjäyksen suhteen :)

   Poista
 7. Olen värjännyt lakanoita, jotta sain niistä mattoon sopivan värisiä kuteita. Nuo kuvan siniset tyynyt ovat aivan ihania.
  Mukavaa päivää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tyynyt pistivät heti omaankin silmään tuossa kannessa. Upeat ovat :)

   Poista
 8. Mä oon värjännyt pesukoneessa joitakin vaatteita mut tekstiilivärjäystä voisinkin kokeilla seuraavaksi :) Mukavaa viikonloppua :) nyt ainakin näyttää kivalta perjantai sää kun aurinko paistaa ::)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava viikonloppu oli sään puolesta. Sopivan talvinen :) Pesukonevärjäystä ei ole itse tullutkaan kokeilta, vaikka vahingossa muutaman kerran pyykin joukkoon eksynyt väärän värisiä vaatteita. Sitä voi kutsua enemmän vahinkovärjäykseksi :)

   Poista
 9. On käynyt mielessä, mutta en ole uskaltanut kokeilla. En ole edes vahingossa onnistunut värjäämään pesukoneessa, vaikka en (vaate)pyykkiä sen kummemmin lajittelekaan.

  VastaaPoista